Zobacz pełną wersję : D70s Err Cos stalo sie okropnego
SZAKALLO
07-03-2007, 15:00
Cos stalo sie okropnego
W moim aparacie wyswietlasie Blad Err i slychac kilkukrotne klepniecie lustra przy czym obraz sie nie zapisuje
co powinienem zrobic? jestem bliski rozpaczy bonaprawde dlugo i ciezko pracowalem na ten aparat. Prosze pomuzcie..
Wyjmij akumulator na minutę, włóż z powrotem, przeczyść styki (obiektyw/ aparat), upewnij się, że karta dobrze wsadzona albo nie zepsuta (spróbuj z inną kartą). Przejdź na tryb M (albo na kilka innych). Spróbuj z innym obiektywem (w sklepie, jak nie masz własnego). Wyłącz/ włącz autofocus. sprawdź, czy przysłona w obiektywie skręcona na maks.
Weź głęboki oddech i spokojnie. To pewnie coś błahego.
Paweł
czy Twoj aparat to d70 ?? jesli tak to chyba to gblod poczytaj: http://www.anands.net/faq/gblod.html
z tego co wiem to serwis naprawia to bezplatnie nawet po gwarancji. pozdrawiam
dziki_lysy
07-03-2007, 16:37
FilipeG link ktory podales jest o awarii w D70 a autor watku pisze wyraznie ze chodzi o D70s.
Ja mialem przypadek Err'a w D50 i tam niestety padla plyta glowna - objawy podobne jak w opisanym D70s.
Z tego co wiem w wiekszosci przypadkow (ok 80%) aparat udaje sie uratowac dosyc malym nakladem finansowym (dane z jednego z serwisow).
Ale sprawdz
czy to na pewno nie wina karty itp....
powodzenia.
SZAKALLO
08-03-2007, 11:41
Wiec zadzialal jestem pelen radosci bo juz liczylem koszt naprawy skoro za czyszczenie matrycy mi powiedzieli £56 czyli to ok 300 PLN. Ale juz dziala. wyciaglem baterie na cala noc i karte rowniez ale to chyba brak doplywu pradu zrestartowal caly system.
Ps. Wczesniej ialem inny blad i serwis mi powiedzial ze to wada mechaniczna (przepraszam jezeli sie wyslawiam malo gramatycznie) a to poprostu przelaczyla sie blokada na obiektywie i przy zakladaniu przeslona sie krecila we wszystkie strony.
Dziekuje za pomoc i pozdrawiam
FilipeG link ktory podales jest o awarii w D70 a autor watku pisze wyraznie ze chodzi o D70s.
Ja mialem przypadek Err'a w D50 i tam niestety padla plyta glowna - objawy podobne jak w opisanym D70s.
Z tego co wiem w wiekszosci przypadkow (ok 80%) aparat udaje sie uratowac dosyc malym nakladem finansowym (dane z jednego z serwisow).
Ale sprawdz
czy to na pewno nie wina karty itp....
powodzenia.
moj blad. przepraszam, nie doczytalem tematu. pozdrawiam
Na początek, jakby sie powtórzyło, sprawdź po podniesieniu lustra jak do czyszczenia, czy otwartą masz migawkę, już tak miałem:(, pomogło "ręczne" opuszczenie lamelek:)