PDA

Zobacz pełną wersję : D70s Err Cos stalo sie okropnego

SZAKALLO
07-03-2007, 15:00
Cos stalo sie okropnego
W moim aparacie wyswietlasie Blad Err i slychac kilkukrotne klepniecie lustra przy czym obraz sie nie zapisuje
co powinienem zrobic? jestem bliski rozpaczy bonaprawde dlugo i ciezko pracowalem na ten aparat. Prosze pomuzcie..

PaSkal
07-03-2007, 15:40
Wyjmij akumulator na minutę, włóż z powrotem, przeczyść styki (obiektyw/ aparat), upewnij się, że karta dobrze wsadzona albo nie zepsuta (spróbuj z inną kartą). Przejdź na tryb M (albo na kilka innych). Spróbuj z innym obiektywem (w sklepie, jak nie masz własnego). Wyłącz/ włącz autofocus. sprawdź, czy przysłona w obiektywie skręcona na maks.

Weź głęboki oddech i spokojnie. To pewnie coś błahego.

Paweł

FilipeG
07-03-2007, 15:56
czy Twoj aparat to d70 ?? jesli tak to chyba to gblod poczytaj: http://www.anands.net/faq/gblod.html
z tego co wiem to serwis naprawia to bezplatnie nawet po gwarancji. pozdrawiam

dziki_lysy
07-03-2007, 16:37
FilipeG link ktory podales jest o awarii w D70 a autor watku pisze wyraznie ze chodzi o D70s.
Ja mialem przypadek Err'a w D50 i tam niestety padla plyta glowna - objawy podobne jak w opisanym D70s.
Z tego co wiem w wiekszosci przypadkow (ok 80%) aparat udaje sie uratowac dosyc malym nakladem finansowym (dane z jednego z serwisow).
Ale sprawdz
czy to na pewno nie wina karty itp....
powodzenia.

SZAKALLO
08-03-2007, 11:41
Wiec zadzialal jestem pelen radosci bo juz liczylem koszt naprawy skoro za czyszczenie matrycy mi powiedzieli £56 czyli to ok 300 PLN. Ale juz dziala. wyciaglem baterie na cala noc i karte rowniez ale to chyba brak doplywu pradu zrestartowal caly system.
Ps. Wczesniej ialem inny blad i serwis mi powiedzial ze to wada mechaniczna (przepraszam jezeli sie wyslawiam malo gramatycznie) a to poprostu przelaczyla sie blokada na obiektywie i przy zakladaniu przeslona sie krecila we wszystkie strony.

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam

FilipeG
08-03-2007, 12:42
FilipeG link ktory podales jest o awarii w D70 a autor watku pisze wyraznie ze chodzi o D70s.
Ja mialem przypadek Err'a w D50 i tam niestety padla plyta glowna - objawy podobne jak w opisanym D70s.
Z tego co wiem w wiekszosci przypadkow (ok 80%) aparat udaje sie uratowac dosyc malym nakladem finansowym (dane z jednego z serwisow).
Ale sprawdz
czy to na pewno nie wina karty itp....
powodzenia.

moj blad. przepraszam, nie doczytalem tematu. pozdrawiam

MYSZ
08-03-2007, 19:15
Na początek, jakby sie powtórzyło, sprawdź po podniesieniu lustra jak do czyszczenia, czy otwartą masz migawkę, już tak miałem:(, pomogło "ręczne" opuszczenie lamelek:)