PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ktos rozwieje watpliwosci - karta graf i zasilacz

bahuone
14-05-2012, 17:07
Witam,
Zwracam sie z dosc specyficznym pytaniem, poniewaz spalilem Gainwarda GTS 250 512, i musze kupic cos nowego i dosc wydajnego(nowe tytuly bf3 itp) jednak sa pewne ograniczenia. Przedewszsytkim to zasilacz mam obecnie be quite 400W.
Zaznacze ze komp nie byl krecony rzadnym podzespole.
Reszta confingu to:

Obudowa GLADIUS 600 bez okna
i5-750
2x2gb OCZ
1 x 500 gb
PLYTA ASUS - http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1156/P7P55DE_LX/
Zasilacz http://www.proline.pl/sklep.php?p=BQT+E7+400W

Cena 400 zl ew niewielka doplata moze wchodzic w gra.
Interesuja mnie tylko i wylacznie GeForca karty. Polecono mi GTX460 i ludzie na forum twierdza ze nie bedzie problemu, jednak jak odbieralem kompa z serwisu serwisanci powiedzieli ze 400W to za malo.

Jednk jak brac tak dobra karte to juz wymyslilem ze wymienie zasilacz i podkrece procka no i pytanie jaka moc zasilacza bedzie wystarczajaca? 550W 600 W myslalem nad firma OCZ. Cos takiego http://allegro.pl/zasilacz-ocz-zs-550w-80-bronze-pfc-135mm-12v-38a-i2346549216.html

Greg77
14-05-2012, 17:15
Mam i7 860 podkrecony, grafe GF 460 GTX i zasilke chiefteca 450W....wszystko miodnie smiga;)
gdybym teraz kupowal nowa zasilke to bylo by to 500W max, a to tylko dlatego, ze lubie miec zapas;)

bahuone
14-05-2012, 17:24
A jak ten GTS460? Podobno bardzo wydajny jest. Kompa glownie do zdjec potrzebuje, ale zagrac w cos wymagajacego tez, tym bardziej ze ostatnio pojawilo sie kilka interesujacych tytulow :D

puciek
14-05-2012, 18:44
Ten BQT 400W będzie troszkę za słaby dla geforca GTS460 i tego procka. Zasilacz ma tylko 264W na liniach 12V a do takiej konfiguracji powinien mieć trochę zapasu, bo to będzie na styk. OCZ na 100% wystarczy z dużym zapasem (ma 456W na 12V) Przy czym karta pobiera max 160W (typowo 120W) i5-750 max 95W (jak podkręcisz to więcej) do tego HDD/BVD, płyta itp około 40W - to wszystko w maksymalnym szczycie jest pobierane z samej linii 12V. I na to zwracaj uwagę czyli na mocną linie 12V. Reszta linii nie jest już tak ważna.

bahuone
14-05-2012, 21:01
Puciek, dzieki za informacje troche juz rozwiales moje watpliwoscie. Przegladalem pewne forum i w jednym z watkow polecanych zasilaczy pojawilo sie cos takiego http://allegro.pl/zasilacz-ocz-stealthxstream-2-600w-80plus-sli-atx-i2318239951.html - najlepszy w swojej cenie czyliu do 250zl. Bylbym sklonny go kupic, tylko pytanie czy jest sen i czy mozna go zazwac przyszlosciowym zasilaczem? Bo w mojej ocenie teraz podzespoly sa tak produkowane aby zjadaly jak najmniej przy wysrubowanych osiagach.

Odnosnie procka, chce jeszcze zmienic RAMY tylko jak skladalem kompa 2 lata temu to mowiono mi ze te i5-750 "lubia" ramy o niskich napieciat - low voltage, szukalem po allegro czegos takiego ale bardzo malo jest tych kostek a nie moge nigdzie znalesc o co dojladnie chodzi.

costi
14-05-2012, 21:33
Nie szczyp się z RAM low voltage, kup normalny. Różnicy w zużyciu energii nie zauważysz.

OCZ StealthExtreme bym nie kupił - stara konstrukcja, ani dobra, ani cicha. Miałem kiedyś, bo dorwałem za grosze, ale bardzo się cieszę, że szybko kupca znalazłem.
Kup coś z serii be quiet! Purepower L7 - u mnie model 530W napędza podkręcone Core i5 2500K, GTX260, 16GB RAM, HDD+SSD i wentylator nigdy nie wyszedł z najniższych obrotów (wcześniej było wykręcone C2D E8400, ten sam GTX i 4 HDD i taka sama sytuacja). Niezły jest tez OCZ ZT, aczkolwiek chyba jednak głośniejszy od Purepower.

Do Twojego konfigu kupowanie więcej niż ok. 500 (góra 550W) nie ma sensu - nawet z dobrą grafiką ten zestaw nie wciągnie więcej niż ok. 300W pod pełnym obciążeniem.

A jak ten GTS460? Podobno bardzo wydajny jest. Kompa glownie do zdjec potrzebuje, ale zagrac w cos wymagajacego tez, tym bardziej ze ostatnio pojawilo sie kilka interesujacych tytulow :D
Kup GTX460, ew. 550Ti, jak masz budżet to 560/560Ti. Ew. jakiś Radeon 6850/6870.

erro
14-05-2012, 21:36
http://allegro.pl/zasilacz-ocz-stealthxstream-2-600w-80plus-sli-atx-i2318239951.html - najlepszy w swojej cenie czyliu do 250zl. Bylbym sklonny go kupic, tylko pytanie czy jest sen i czy mozna go zazwac przyszlosciowym zasilaczem? Bo w mojej ocenie teraz podzespoly sa tak produkowane aby zjadaly jak najmniej przy wysrubowanych osiagach.
.

Od czterech lat mam Corsair 520W i teraz jest na nim amd Phenom X4 945, 8gb DDR3, Radeon 6950, ssd, hdd, 2x pci oraz napęd Blu-ray. Biorąc pod uwagę fakt że ponoć z każdym rokiem sprawność zasilacza się obniża myślę że ten OCZ nie powinien mieć jakichkolwiek problemów nawet z cięższym zestawem. Chyba że ten Corsair jest taką kozacką konstrukcją.
Tak jak kolega powyżej obawiałbym się o głośność.

costi
14-05-2012, 21:42
Corasair 520W, ten z całymi czarnymi kablami? Kozak zasilacz, bardzo fajna konstrukcja. Swego czasu trochę kosztował, ale był wart swojej ceny. StealthXtream to budżetówka od początku do końca, jak się zajrzy do środka to biedą wieje, w dodatku już go nie produkują.

bahuone
14-05-2012, 21:51
Costki czyli co - to bedzie dobre ? http://allegro.pl/be-quiet-pure-power-l7-530w-80-b-cichy-i-stabilny-i2326614377.html bo chce wlozyc 8gb ramu no i ta karte. Procek tez pewnie bedzie krecony.

Odnosnie karty, to radka nie chce, zawsze byl INTEL i GF wiec chce zeby tak zostalo. Nie mam przekonania do radkow. A no i ram brac jaki leci? Cos konkretnego polecacie?

puciek
14-05-2012, 21:58
Też będzie ok. Tu masz jego recenzję: http://pcfoster.pl/artykul/be-quiet-pure-power-l7-530w/240-1.html

erro
14-05-2012, 21:58
Tak, odpinane. W takim razie przyznaję że nie jestem na bieżąco w tym temacie - na mojego mam jeszcze rok gwarancji jak jeszcze paragon nie wyparował. Generalnie to jest dziecko taniego dolara bo kosztował 270 złotych.

Widzę że taka inwestycja to teraz dużo wyższe koszty - ale jeśli ktoś nie używa komputera okazjonalnie to może się opłacić. Bardzo mało tańszych zasilaczy żyje tak długo pracując bez przerw i często pod obciążeniem.
Nie mówiąc już o tym że chyba wymieniałem ze dwa razy grafikę i to jest chyba trzecia konfiguracja na nim (a chyba do najbardziej energooszczędnych nie należy).

costi
14-05-2012, 22:01
Ja mam już ze 2 lata, czasami chodzi cały dzień, i jestem zadowolony - cicho, żadnych fochów, napięcia jak trzeba. Nie jest piękny, ale to ma działać, a nie wyglądać ;)

Co do RAM, to chyba procesory na socket 1156 miały podobne preferencje do RAM co Sandy i Ivy Bridge, czyli wydajnośc RAM nie miała praktycznie znaczenia. Musiałbyś poczytać, ale pewnie jak kupisz zwykłe 1333 CL9 (albo dla spokoju duszy 1600 CL9) to będzie ok.

bahuone
14-05-2012, 22:47
Paskudnie wyglada ten zasilacz bez oplotow na kablach no ale co zrobic. To ma dzialac nie wygladac :) Dzieki panowaie za info i pomoc.

bahuone
16-05-2012, 09:41
Panowie, co powiedzie mi o takim zasilaczu - http://allegro.pl/zasilacz-thermaltake-smart-530w-80-120m-nowy-sacz-i2348918666.html niby solidna firma, nie moglem znalesc opini na necie. Pytam poniewaz moge odebrac go u mnie w miescie i zawsze to 20 zl zostanie w kieszeni za przesylke. Czy lepiej nie kombinowac i brac te BE QUIETa?

radius_bo
16-05-2012, 10:02
Na zagranicznych forach pewnie znajdziesz cos na temat Thermaltake - sa to malo popularne konstrukcje w Polsce.

Jak masz Gladiusa to pewnie bedziesz puszczal kable za tacka - zwroc uwage na dlugosc kabli przy wyborze. OCZ maja z reguly krotkie (chodzi mi glownie o zasilanie mobo i procka). Ja mam Chiefteca i tu mam praktycznie zawsze pewnosc, ze otrzymam dlugie kable zasilajace. Tez puszczalem w kompie za tacka i nie bylo problemu - tyle, ze mam dlugosc chyba 55-60 cm, OCZ daje cos w okolicach 45 cm - moze byc problem. Ja bym rozejrzal sie za Chieftecem lub Fortronem. Podstawa przy mocnej grafie i procku - linia 12V.

Opisze tez swoj przypadek: Phenom X4 (odblokowany do X6; 6x 3 GHz), 4 GB RAM, Radek 5770, zasilacz Chieftec 550W (na linii 12V tylko 360W - nie zwracalem na ten parametr uwagi przy zakupie, niestety, ale nie wiedzialem wtedy o nim:). Ciagnie tez zestaw bez najmniejszego problemu. Pod pelnym obciazeniem komp bierze ok. 220-230W - takze moc zasilaczy dedykowana przez producentow do danych configow jest z duzym zapasem.

bahuone
16-05-2012, 10:12
Jednak chyba zostane przy be quite, tez maja dlugie kable bo takowego posiadam teraz tylko jak sie okazuje bedzie za slaby. Mam zaufanie to be bo juz 2 lata chodzil bez najmniejszego problemu, byl cichy i praktycznie bezproblemowy.

Aeon88
16-05-2012, 14:27
Jak zasilacz to ja polecam Chefteki, zawsze ich używałem, ostatnio się wybiłem i kupiłem OCZ ModXStream 500W modularny i też jestem bardzo zadowolony. Mam dwurdzeniowego sandy bridge oraz GTX260 Gainwarda, model 216, która podobno sporo prądu bierze. Wszystko działa bez zarzutu, temperatury około 40 stopni przy normalnej pracy w PS czy przeglądania netu (mam tylko 1 wiatrak zasysający powietrze z przodu obudowy do środka).

bahuone
16-05-2012, 14:51
Musze sprawdzic jak w Cziftekach z dlugosciami kabli, bo u mnie zasilacz jest w dole obudowy. Coraz wiekszy mentlik w glowie mam :D

radius_bo
16-05-2012, 22:42
Ja mam Chiefteca 550 AB-A (cos takiego chyba, nie chce mi sie sciagac bocznej scianki:)). Tez mam zasialalke na dole i nie mam problemow z poprowadzeniem kabli za tacka - a buda do malych tez nie nalezy (Lancool K58 ). Mierzylem chyba kiedys najwazniejsze kable, czyli zasilajace i na pewno nie mialy mniej jak 55 cm. Te 10 cm bedzie robilo roznice przy porzadkowaniu kabli. Watpie, zeby ta firma odwrocila sie od dlugich kabli w nowszych modelach.

bahuone
16-05-2012, 23:24
Udalo mi sie dogadac z gosciem ktory na potrzebu pclab.pl recenzuje zasilacze, polecil mi XFX CORE 550W podobno najlepszy w cenia do 250 i najmocniejszy. I zdecyduje sie na taki jednak. Kable dlugie i przedewszystkim w oplotach. Dzieki za zainteresowanie i pomoc.

costi
19-05-2012, 18:15
Na zagranicznych forach pewnie znajdziesz cos na temat Thermaltake - sa to malo popularne konstrukcje w Polsce.

Jak masz Gladiusa to pewnie bedziesz puszczal kable za tacka - zwroc uwage na dlugosc kabli przy wyborze. OCZ maja z reguly krotkie (chodzi mi glownie o zasilanie mobo i procka). Ja mam Chiefteca i tu mam praktycznie zawsze pewnosc, ze otrzymam dlugie kable zasilajace. Tez puszczalem w kompie za tacka i nie bylo problemu - tyle, ze mam dlugosc chyba 55-60 cm, OCZ daje cos w okolicach 45 cm - moze byc problem. Ja bym rozejrzal sie za Chieftecem lub Fortronem. Podstawa przy mocnej grafie i procku - linia 12V.

Opisze tez swoj przypadek: Phenom X4 (odblokowany do X6; 6x 3 GHz), 4 GB RAM, Radek 5770, zasilacz Chieftec 550W (na linii 12V tylko 360W - nie zwracalem na ten parametr uwagi przy zakupie, niestety, ale nie wiedzialem wtedy o nim:). Ciagnie tez zestaw bez najmniejszego problemu. Pod pelnym obciazeniem komp bierze ok. 220-230W - takze moc zasilaczy dedykowana przez producentow do danych configow jest z duzym zapasem.

Chieftec to się zatrzymał technologicznie kilka lat temu. FSP robi fajne konstrukcje ale paradoksalnie trochę drogawe (paradoksalnie, bo często konstrukcje innych producentów trzepane w ich fabryce są tańsze).

XFX Core fajna konstrukcja, będziesz zadowolony.

radius_bo
21-05-2012, 09:32
Chieftec to się zatrzymał technologicznie kilka lat temu. FSP robi fajne konstrukcje ale paradoksalnie trochę drogawe (paradoksalnie, bo często konstrukcje innych producentów trzepane w ich fabryce są tańsze).

W fabryce gdzie produkuja ramy do Scotta produkuja tez ramy np. do Genesisa i innych rowerow. Nie oznacza to, ze wszystkie ramy Genesia sa tak samo dobre jak ramy Scotta. Od jakosci uzytych komponentow oraz procesu produkcji zalezy cena produktu.

Takze jest to marny argument, ze w fabrykach FSP sa klepane tansze konstrukcje - sa tansze, ale z jakiegos powodu. Fortron jest drogi - do tego nie jest tak popularny i znany wsrod wiekszosci "zwyklych" uzytkownikow PC wiec teoretycznie powinien byc tanszy (skoro jest tak samo dobry jak te inne konstrukcje), a nie jest. Moze jest mowiac ogolnie - lepszy.

Na jakiej podstawie stwierdzasz, ze Chieftec zatrzymal sie technologicznie kilka lat temu? Jesli jestes specem od elektroniki i porownywales bebechy roznych zasilaczy i masz merytoryczne argumenty przemawiajace za Twoja teza - ok, nie polemizuje, bo ja sie na tym po prostu nie znam.