PDA

Zobacz pełną wersję : samyang 14mm i d200 - problem z przeslona

szronik
14-05-2012, 14:00
witam , uzytkuje s14mm z nikonem d200 , wczesniej uzytkowalem go z d70 , d70s , obydwa modele nie mialy matrycowego pomiaru swiatla , d200 posiada go ale blednie odczytuje przeslone - ustawiam na piersicieniu przeslony np 2.8 a aparat twierdzi , ze jest 5.6 , ustawie 4 - body twierdzi , ze jest 8 itd...
ktos mial podobny problem ?

kolas
14-05-2012, 14:06
Nie wiem jak jest w d200 ale w d7000 ustawiasz w body ogniskową i najmniejszą przesłonę i wtedy działa to dobrze. Może w tym tkwi problem?

szronik
14-05-2012, 14:09
hmmmmmm moze napisze nieco jasniej oco mi biega.... fotografujac w trybie piorytetu przeslony ustawiam naturalnie ostrosc recznie - bo inaczje sie przeciez nieda i recznie za pomoca pierscienia przeslony przeslone , pomiar swiatla owszem dziala - aparat automatycznie zmienia wartosci czasu naswietlania , ale " widzi " bledna wartosc przeslony i blednie ja wyswietla na wyswietlaczu pomocniczym i wizjerze

maciek_apocaliptic
14-05-2012, 14:10
Wejdź sobie w menu na "Non CPU lens" i wybierz odpowiednie parametry. Prawdopodobnie o to chodzi.

szronik
14-05-2012, 14:14
parametry tam ustawialem , moze nie do konca , bo mozna ustawic 13mm lub 15mm - brak wartosci 14mm, ale nie sadze aby mialo to znaczenie - kiedys uzywalem tego ob. bez zadnych parametrow i problem byl ten sam

stachmuszel
14-05-2012, 14:45
Może głupie pytanie, ale jak S14 odczytuje wartość przysłony?

pastwisko
14-05-2012, 14:47
ale naświetla poprawnie i tylko podaje złe informacje o przesłonie, czy źle naswietla i podaje złe informacje?

kolas
14-05-2012, 14:49
Może głupie pytanie, ale jak S14 odczytuje wartość przysłony?
Sam nie wiem dokładnie, może na podstawie popychacza przesłony. Tak czy inaczej d7000 czyta przesłonę z Heliosa 81.

kolas
14-05-2012, 14:55
ale naświetla poprawnie i tylko podaje złe informacje o przesłonie, czy źle naswietla i podaje złe informacje?

Wydaj mi się że bez informacji o przesłonie nie jest w stanie dobrze naświetlić. Chyba że przysłona jest przymknięta cały czas.

kolas
14-05-2012, 14:58
parametry tam ustawialem , moze nie do konca , bo mozna ustawic 13mm lub 15mm - brak wartosci 14mm, ale nie sadze aby mialo to znaczenie - kiedys uzywalem tego ob. bez zadnych parametrow i problem byl ten sam
Oprócz ogniskowej musisz ustawić minimalną przesłonę i to raczej jest ważne.

szronik
14-05-2012, 15:02
ustawialem maksymalna przeslone , wydaje mi sie , ze zdjecia sa zbyt ciemne

kolas
14-05-2012, 15:08
To troszkę dziwne, bo skoro twierdzisz że dla 2.8 aparat widzi 5.6 to body powinno ustawić dłuższy czas i prześwietlić zdjęcie.

pastwisko
14-05-2012, 15:25
Proponuję pomierzyć pomiarem punktowym na jakąś jednolitą powierzchnię na tym samyangu i na innym obiektywie - najlepiej oczywiscie na najbardziej zbliżonej ogniskowej - i porownac pomiary jakie dają poszczególne przesłony.

zdyboo
14-05-2012, 15:31
Wpis w menu "non cpu lens", jest tylko do exifa.
Aparat powinien poprawnie mierzyć światło nawet jak nic tam nie będzie wpisane. Jeżeli mierzy niepoprawnie, to sprawdź czy plastikowy pierścień wokół bagnetu aparatu podąża za pierścieniem przysłony. Występ pierścienia aparatu musi się cały czas opierać o występ pierścienia przysłony. Czasem jakiś syf dostanie się pod pierścień w aparacie i sprężyna sobie nie radzi.

wasilewk
14-05-2012, 15:48
Obstawiam źle wpisane parametry: miałem to samo w D700 - gdy wpisałem poprawnie: wszystko zaczęło grać jak trzeba.

stachmuszel
15-05-2012, 07:23
Wpis w menu "non cpu lens", jest tylko do exifa.
Aparat powinien poprawnie mierzyć światło nawet jak nic tam nie będzie wpisane. Jeżeli mierzy niepoprawnie, to sprawdź czy plastikowy pierścień wokół bagnetu aparatu podąża za pierścieniem przysłony. Występ pierścienia aparatu musi się cały czas opierać o występ pierścienia przysłony. Czasem jakiś syf dostanie się pod pierścień w aparacie i sprężyna sobie nie radzi.

Dokladnie tak.

Obstawiam źle wpisane parametry: miałem to samo w D700 - gdy wpisałem poprawnie: wszystko zaczęło grać jak trzeba.

Wpis do body nic nie zmienia, powoduje tylko wyswietlanie sie parametrów w Exif.

wasilewk
15-05-2012, 10:07
Ja mam tak:
- jak nic nie wpiszę, to aparat pokazuje f(0)
- jak wpiszę f=4, to pokazuje poprawnie przysłonę.

Jednak zawsze pomiar światła jest prawidłowy. Jeśli mam ustawiony priorytet przysłony (przysłonę wybieram pierścieniem na obiektywie), to aparat dobiera poprawnie czas. Piszę tu o Kironie 80-200/4, ale z każdym AIS jest tak samo. Ta blaszka z boku bagnetu w aparacie ma znaczenie w poprawnym pokazywaniu --> jednak aparat zawsze naświetla prawidłowo.

Pzdr.

mArcoki
15-05-2012, 10:20
Aparat musi naświetlać prawidłowo, bo widzi tylko odchylenie w EV od maksymalnej przysłony, która jak koledzy wyżej wspomnieli jest istotna tylko dla exifu.
na 2.8 masz 5.6 czyli jak na obiektywie zmienisz na 4 to aparat pokaże 8 i tak dalej. Jeśli aparat reaguje wydłużeniem czasu o połowę po przekręceniu o jedną działkę na obiektywie to znaczy, że wszystko jest ok, jeśli nie to po prostu nie widzi ruchy pierścieniem.

Z tego co kolega napisał w pierwszym poście wynika, że aparat wykrywa ruch pierścieniem przysłony

ajt
15-05-2012, 20:28
Z tym wpisywaniem przysłony dla obiektywów bez CPU jest pewna ciekawa rzecz: jeśli nie poda się wartości (wybór N/A), wtedy nie można wybrać pomiaru matrycowego, przynajmniej D200 tak się zachowuje. Po przełączeniu na matrycowy pokazuje ikonkę jak dla CW.