PDA

Zobacz pełną wersję : Ładowarka sŁoneczna - Solio (potrzebuje opinii)

wizja
07-03-2007, 14:57
Witam, zastanawiam sie nad kupnem ladowarki slonecznej, ktora zapewni mi ladowanie:

- paluszkow AA
- telefonu
- PDA
- iPod
- GPS
- aku do Nikona

Na razie po wstepnym przejrzeniu wpadlem na Solio (www.solio.com). Niby wszystko laduje z tego co napisalem, ale nie wiem jak sie sprawdzi przy ladowaniu aku nikona. Ladowarka ma zenska koncowke samochodowa na 12V i w zasadzie moglbym podpiac samochodowa ladowarke do nikona. Ale znowu nie wiem jak sie to sprawdzi. Licze na 6-8h ladowanie jednej z tych rzeczy (dla mnie bomba).

Widzieliscie to kiedys "w akcji" lbo macie wieksza wiedze?

Pozdrawiam!

wizja
07-03-2007, 22:44
Hmmm.. chyba jednak Silva Solar II.

Chyba jednak będę pierwszym testerem na forum, hm? :-)

ArtX
16-03-2007, 01:23
i jak ta ladowarka? kupiles? testowales? sprawdza sie z tym pozeraczem pradu jakim jest d200?

a patrzyles moze na cos takiego (http://www.amazon.com/dp/B000FXWOXS/ref=nosim/?tag=dealtime-sg-mp-20&creative=380333&creativeASIN=B000FXWOXS&linkCode=asn)? Troche drozsze, ale moze i lepsze?

pozdrawiam : )
Art.

wizja
16-03-2007, 11:38
Oglądałem tą nową ładowarkę Silva, ale ona jest tylko do ładowania paluszków, tak samo jak Solar I.

Ostatecznie kupiłem Solar II (358zl) i jestem super zadowolony. To takie przenośne gniazdo samochodowej zapalniczki na 12V. Ładowarka ma małe rozmiary - złożona jest ciut mniejsza od A5, rozłożona jak A4 (prawie) - jest solidnie zbudowana, choć wolałbym obudowę magnezową miast twardego plastiku.

Max. wyjście to 13,6V przy 350mA co daje 4,75W! W takiej cenie to ona jest dla mnie nie do pobicia. Szukałem ich na eBay, ale tam są... droższe :-) Podłączałem do tego ładowarki do telefonów, ipod'a video, PDA i... co najważniejsze ładowarkę do EN-EL3e (kupiłem za 30zl na allegro taką, którą daje się podłączyć pod 12V). Muszę zrobić test z zapalniczką samochodową, to byłby też przenośny ogień :-)

Oczywiście taki panel nie naładuje aku Nikona (ani niczego innego) tak szybko jak ładowarka sieciowa (cudów nie ma) - ładowanie może trwać 5-10haleto i tak już coś. Szczególnie tam gdzie wyborem jest JEST lub BRAK ;-)

Panel można też zawiesić na szybie (przyssawki w komplecie) lub np. na kominie plecaka (wyginając w drugą stronę i montując na zaczepach z kompletu).

Reasumując jestem zadowolony jak dzieciak z batonika :-)

Jakby ktoś z Was miał pytania innej materii to chętnie odpowiem :-)

ArtX
16-03-2007, 18:48
czyli (dla pewnosci) kupiles ten model (http://www.sailgb.com/p/silva_solar_ii_12v_charger/)?
Pytam, bo pod nazwa solar 2 rowniez kryje sie panel z mojego poprzedniego linka (np. na stronie silvausa.com), ktory rowniez wydaje sie byc ciekawym rozwiazaniem (a druty mozna zawsze wywlec, zeby miec ladowanie innych zabawek, o ile tylko napiecie bedzie sensowne) ze wzgledu na swoja gietka konstrukcje : )

reasumujac, to cos ma jako wyjscie zenska zapalniczke samochodowa, i wszystko co chce naladowac i dzie przez to wlasnie gniazdo? Testowales jak dlugo faktycznie sie laduje EN-EL3e? No i jeszcze, wiesz moze jak to dziala na zimnie? Powiedzmy -15 i full slonce, jak to czesto w gorach bywa wiekszych?

dzieki za info, bo wlasnie (po zakupie d200 z ktorego sie wlasnie ciesze jak dzieciak z batonika) poluje na ta zabawke i totalnie nie wiem co wybrac : )

pozdrawiam
Art.

wizja
17-03-2007, 13:31
czyli (dla pewnosci) kupiles ten model (http://www.sailgb.com/p/silva_solar_ii_12v_charger/)?
Pytam, bo pod nazwa solar 2 rowniez kryje sie panel z mojego poprzedniego linka (np. na stronie silvausa.com), ktory rowniez wydaje sie byc ciekawym rozwiazaniem (a druty mozna zawsze wywlec, zeby miec ladowanie innych zabawek, o ile tylko napiecie bedzie sensowne) ze wzgledu na swoja gietka konstrukcje : )

Tak, dokładnie ten model. Ten drugi, bardziej giętki, może i też dobry, ale jakoś nie chciałoby mi się wywlekać flaków i konstrować nowe wyjście. A takmam gotowca :-) Była też jedna na allegro giętka 5W o ile pamiętam z ICP Solar (www.icpsolar.com) (http://www.icpsolar.com%29). Takie rzeczy sprzedaje frytekp z allegro. Całkiem ciekawe (ale dlamnie za drogie i nie ma tego jak dobrze do plecaka spakować) jest https://ssl.allegro.pl/item170469528_elastyczny_panel_sloneczny_10w_12v_s loneczna_.html

miał też https://ssl.allegro.pl/item164019324_elastyczny_panel_sloneczny_sloneczna _ladowarka.html ale to nie bardzo jest 5W (300mAh x 12V), no chyba, że ma więcej V niż podał to na stronie.

reasumujac, to cos ma jako wyjscie zenska zapalniczke samochodowa, i wszystko co chce naladowac i dzie przez to wlasnie gniazdo? Testowales jak dlugo faktycznie sie laduje EN-EL3e? No i jeszcze, wiesz moze jak to dziala na zimnie? Powiedzmy -15 i full slonce, jak to czesto w gorach bywa wiekszych?

Tak, przez gniazdo zapalniczki. Niestety nie testowałem długości ładowania aku, ani nie bardzo wiem jak się to sprawdzi na -15, ale powinno bez problemów. W instrukcji podają, że ładowarka działa lepiej w niższych temperaturach a jej wydajność spada wraz ze wzrostem powierzchniowej temperatury ogniw słonecznych.

Jak tylko rozładuję aku, sprawdzę czas ładowania.

Pozdrawiam

Nivelen
17-03-2007, 16:59
btw. a ja mam takie pytanie ( nie bede zakladal nowego tematu :-) ). Ma ktos moze ladowarke samochodowa do aku Nikona ? nie moge nigdzie znalezc a bardzo by sie przydala w podrozach np.

wizja
17-03-2007, 19:14
pisałem, że mam :-) niedoczytałeś, oj :P

na allegro są 2 typy. Ja wybrałem czarną, ale aku się w niej słabo trzyma. Może te srebrne byłyby lepszebo to inny typ. Cena ~30zł + przesyłka.

https://ssl.allegro.pl/search.php?string=en-el3+12v&search_type=1&description=1&exclude=&location_radio=1&selected_country=1&state=0&city=&price_from=&price_to=&category=0&order=t&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7

Nivelen
17-03-2007, 22:13
upsss... rzeczywiscie nie doczytałem, tylko popatrzylem ze piszesz o ladowarce slonecznej i jakos ominalem to czego wlasciwie szukalem :P

Anyway, dzieki za info i linka wprost do tematu :-) Ja pewnie kupie srebrna, moze bedzie sie lepiej trzymac niz ta czarna jak mówisz.

btw. pytalem sie w roznych sklepach foto i doradzali mi tylko przetwornice, jak to dobrze miec forum Nikona ktore wie wszystko ;)

ArtX
18-03-2007, 01:31
jak juz bedziesz wiedzial czy srebrna lepsiejsza, to zostaw info ;)

Antonina
18-03-2007, 09:00
Srebrna jest tak samo tandetna pod względem trzymania baterii jak czarna ale jest na to sposób dwie lub trzy warstwy plastra medycznego na tym zgarbieniu załatwiają sprawę ;) trzyma w tedy jak należy :)

Nivelen
18-03-2007, 12:07
hehe, Polak potrafi ;)

a ja pewnie kupie dopiero przed jakims wyjazdem, bo teraz mi nie jest niezbedna :)

wizja
18-03-2007, 13:02
Na czarną też jest sposób. Wystarczy usunąć (podkleić, podgiąć) jeden skrajny bolec (do EN-EL3e potrzeba tylko 2, + i - a w niej są dwa -). Można też nałożyć akumulator niejako od góry, tak żeby tamten skrajny bolec wszedł w puste miejsce w aku (bo tak jak jest, to bolec wypada trochę wyżej i nie wchodzi w to miejsce).

Pomysł z plastrem też jest ok, może nawet bardziej ok :-)