Zobacz pełną wersję : Pora na zmiane, tylko jaką???
Witajcie.
Mam mały dylemat, znajomy wraca ze stanów niedługo i chciałem go poprosić o przywiezienie mi jakiegoś szkła. Obecnie mój podstawowy obiektywik to N 24-85 (3,5-4,5) foce sobie nim D70s i F80-tką ostatnio głw. reportaże ślubne i tak się zastanawiam, miałem kupić sigmę 80-200 (2,8 ) ale to trochę za długi obiektyw do ślubów (tak mi się wydaje) może lepiej np. kupić coś krótszego, ale za to jasniejszego od tego mojego f3,5 często mi brakowało szerszego kąta w pomieszczeniach, problemem jest jeszcze to, że chciałbym mieć możliwośc zapiecia obiektywu do analoga (jak i do cyfry), dlatego dx'y odpadają, kurcze co byście mi polecili?
Budżet około 2/ 2,5tyś.zł po przeliczeniu z dolców.
Niedzwiedz
07-03-2007, 15:14
kurde 17-50 2,8 .30 1,4 i tele tez by ci sie przydalo np 85 1,8 lub zoom 50-150 2,8 :)
17-50? a który to? może chodzi o 17-55, tylko że to jest dx i trochę wykracza poza budżet 2tyś. złotych ;) a sigmy czytalem mają straszne problemy z ostrzeniem, ff; bf; wysyłanie do Gdyni itd. tu gwarancji ze stanów nie będę miał, więc... a z tamronami znowu nie reguluja obiektywów a body podobno, to też kicha.
No chyba że koszt regulacji sigmy bedzie niewielki.
Niedzwiedz
07-03-2007, 16:12
300 pln sigma regulacja ale moze trafisz dobry , moj koleg robil mi foty 18-50 sigmy na 2,8 calkiem niezle szklo :)
Tokina 50-135/2.8 i powinno być dobrze.
Pozdrawiam
Tokina 50-135/2.8 i powinno być dobrze.
A jak jest z ewentualną regulacją tego obiektywu???
A co chcesz regulować w Tokinie?
Czytałem, że sporo obiektywów a zwłaszcza nie Nikonowski ch trzeba regulaować na BF i FF. Ale skoro pytasz to pewnie nie ma takiej potrzeby?? ;)
nie przepadam za szerokim kątem, ale czasem jest taka konieczność...więc po długich przemyśleniach i przyglądaniu się cenom kupiłem tamrona 17-35/2,8-4...i jestem zadowolony z zakupu, a zwłaszcza z ceny :D
Alfie jak ten tamronek 17-35 ma z focusem??? tak może jak Twój 28-75mm ?? bo ten to masakra, szfagier go ma z canonem i focus jest chyba wolniejszy od nikkora28-80G tego ze światłem 3,3. Ciagle zastanawiam się nad tą sigmą 70-200, powiedz mi, bo widzę że go masz - ustawiałeś go pod body czy ostrzył od razu w punkt? i jak sprawuje się ten hsm? czy np. szybkośc podobna jest do tego Nikkora AF-S 18-70 (3,5-4,5) ???
Dzięki.
bartmika
10-03-2007, 23:41
Hej Krycha.
Przy okazji odpowiem Ci na temat tego Tamrona 17-35 bo niedawno go kupilem.. Szkielko jak dla mnie jest ok. Nie za szerokie nie za waskie...Jesli chodzi o problem z BF lub FF u mnie przy zakupie nie wystepowal. Obiektyw robi bardzo kontrastowe fotki. Jest moze troche nieostry na brzegach ale po przymknieciu jest juz dobrze. Jakbys chcial jakies sample to Ci przesle.
nie mam problemu BF/FF na obu tamronach, ani na sigmie...AF jest wystarczająco szybki...na F70 to myka jak szaleniec :), na D50 też daje radę, a sigma to przeca HSM, więc jak na wielki i ciężki obiektyw to chodzi bardzo szybko...
No z F70 to wiadomo, jeden z lepszych napędów mają te Nikony :) pomyślę nad tym tamronkiem, mam niewiele czasu muszę się decydować :) - dzieki wszystkim za sugestie :)