PDA

Zobacz pełną wersję : Tyrb M - blokada spustu migawki.

olimedi
13-05-2012, 09:35
Witajcie.

Mam do Was pytanie używam d5000 z obiektywem nikkor 35mm 1.8. Ostatnio chcialem sie bawic nim w domu bylo dosyc ciemno, lecz ustawilem iso na 640. duza dziura bo w okolicach od 1.8 do 2.5 i czas na okolo 1/60.
Całosc ustawilem w trybie M a obiektyw pozostał na M/A. W momencie nacisniecia spustu migawki do konca po ówczesnym ustawieniu ostrosci nastepuje blokada przycisku migawki i zdjecie nie chce sie wykonac - miga informacja ze jest za ciemno. ale mam pytanie czy aparat w trypie M nie powinien byc "zmuszony" do zrobienia zdjecia w jakiejkolwiek chwili nie zaleznie od tego co podpowiada mu mechanizm ?
Podsumowujac czy tryb M umozliwa zrobinie zdjecia niezaleznie od ustawien ekspozycji i w kazdej chwili ?
i czy dobrze sie domyslam ze chodzi tu o raczej o obiektyw i tryb M/A ze trzeba przestawic całkowicie na M ?

Pozdrawiam:arrow:

wasilewk
13-05-2012, 11:12
Moim zdaniem w menu aparatu masz ustawiony priorytet migawki.

Pzdr.

mariaczi666
13-05-2012, 12:25
Dokładnie, sprawdź lepiej czy to na pewno manual bo w trybie M zdjęcie zrobisz zawsze i automatyka aparatu nie interesuje się czy jest ciemno czy jasno, będziesz miał zdjęcie takie jak ustawisz, na tym polega M.
Albo masz ustawione A albo Twój korpus ma uaktywnioną jakąś dziwną opcję, o której nie słyszałem :)

kendo73
13-05-2012, 13:16
Dokładnie, sprawdź lepiej czy to na pewno manual bo w trybie M zdjęcie zrobisz zawsze i automatyka aparatu nie interesuje się czy jest ciemno czy jasno, będziesz miał zdjęcie takie jak ustawisz, na tym polega M.
Albo masz ustawione A albo Twój korpus ma uaktywnioną jakąś dziwną opcję, o której nie słyszałem :)

tak jak mariaczi666 już napisał , tryb M jest trybem wymuszającym do zrobienia zdjęcia w każdych warunkach ,

rozumiem że aparat masz ustawiony na M , jak wygląda sprawa z iso ? czy masz auto iso on ? nie wiem jak w D5000
ale w moim idzie ustawić iso ręcznie i jednocześnie jako iso auto on , jeżeli ustawiłeś sobie iso 640 i masz auto iso on
pomiar światła jednak mówi iso 800 lub wyżej to nie zrobisz zdjęcia

auto iso => off , iso ręcznie , tryb M i focisz

artuss811
13-05-2012, 13:57
może zobacz czy podczas robienia zdjęcia masz zieloną kropeczkę potwierdzającą ostrość, bo jak nie to znaczy że masz ustawienie priorytet ostrości, że w M wyskakuje za ciemno to faktycznie dziwne

olimedi
13-05-2012, 18:38
Przeprowadzam taki test
Iso 200 (auto iso >> off) Tryb M (Manual) w korpusie , Tryb M/A w obiektywie nikkor 35mm 1.8 >>> mam nałożony dekielek czyli całkowita ciemnosc dla TESTu nastepnie ....
naciskam sput migawki do połowy ustawia powiedzmy sobie ostrosc >naciskam dalej spust do konca ale nie moge nastepuje blokada i informacja na ekranie ze jest za ciemno. i mryga ikona w wizjerze. ALE gdy tylko przełącze tryb z M/A na M w obiektywie moge spokojnie robic zdjecie bez zadnej blokady na spuscie migawki . Niby teoretycznie w trybie M powinna byc mozliwosc wykonania kazdego zdjecia niezaleznie od warunkow.

Dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi z Waszej strony i Pozdrawiam :)

drdln
13-05-2012, 18:46
Z tego wniosek, że aparat nie robi zdjęcia jeśli AF nie złapał obiektu. Nie pamiętam już jak wygląda menu w D5000, ale poszukaj jakiegoś trybu wyzwalania - może gdzieś masz ustawiony priorytet ostrości.

kendo73
13-05-2012, 19:09
.................... ALE gdy tylko przełącze tryb z M/A na M w obiektywie moge spokojnie robic zdjecie bez zadnej blokady na spuscie migawki . Niby teoretycznie w trybie M powinna byc mozliwosc wykonania kazdego zdjecia niezaleznie od warunkow.

Dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi z Waszej strony i Pozdrawiam :)

to jest jedno znaczne , przełączając objektyw na tryb M = manual , wyłąnczasz opcje potwierdzenia ostrości .....
i robisz zdjęcia , tu pogrzebać w menu i zobaczyć co jest ustawione z AF

Jędrula
13-05-2012, 19:48
Tak jak koledzy wyżej mówią: blokada jest najprawdopodobniej skutkiem włączenia priorytetu ostrości. Auto ISO nie ma tu nic do blokowania spustu migawki.