PDA

Zobacz pełną wersję : Uboot i zamykanie wątków.

woda
13-05-2012, 02:55
Pozwalam sobie poruszyć ten temat bo pewnych rzeczy nie ogarniam. Rozumiem i w pełni akceptuję prawo Admina i Moderatorów do zamykania wątków innych działach w sytuacji kiedy dyskusja przeradza się w pyskówkę. Ale Cafe, chyba z założenia, miało być miejscem niczym nieskrępowanych dysput. Na przeróżne tematy. Czy w takim razie arbitralne ucinanie dyskusji w Cafe nie jest zaprzeczeniem idei tego miejsca. Możemy się różnić w opiniach. Nawet diametralnie. Ale czy istotą forum nie jest dyskusja? Czy ktoś poczuł się urażony jakimkolwiek postem Uboota? Na tym forum można znaleźć całą masę zdjęć nie lepszych. Pytanie do osób decydujących o forum. Czy nie sądzicie, że argument, iż ban dla niego wynika z troski o poziom jest, oględnie mówiąc, śmieszny? Nie tylko śmieszny ale stoi w zupełnej sprzeczności z pewną ideą, która jest fundamentem tego miejsca. Mamy tu wymieniać się doświadczeniem, swoją wizją fotografii. Bardziej doświadczeni mniej doświadczonym podpowiadać, sugerować nad czym warto byłoby jeszcze popracować. A tymczasem zbanowaliście faceta, który wydaje się, był szczerym entuzjastą fotografii. Nawet jeśli nie do końca miał po kolei w głowie. Zamykając wątek przyznajecie, że w dyskusji na argumenty polegliście. Najłatwiej powiedzieć, koniec dyskusji. Ale czy o taką łatwiznę Wam chodzi?
Nikt nikogo nie zmusza do wypowiadania się tutaj. Przy każdym wątku widać kto jest jego autorem. Jeśli kogokolwiek męczyła obecnośc Uboota wystarczyło tam nie zaglądać. To proste rozwiązanie. Unika się wtedy niepotrzebnych nerwów i stresu.
Uprzejmie zatem proszę Admina i Moderatorów aby raz jeszcze przemyśleli swoją decyzję. Nie jest żadną ujmą przyznać się do błędu. A nawet wręcz przeciwnie.
Utnę od razu również wszelkie spekulacje. Nie znam Uboota. Nie wiem kto zacz ,ani się nawet nie domyślam. I, prawdę mówiąc, guzik mnie to obchodzi. Tu chodzi o pewne pryncypia.

jm
13-05-2012, 09:44
Uboot był trollem-prowokatorem.
Nie byłby w stanie istnieć gdyby nie interlokutorzy, których niestety na forum nie brakowało w jałowych dyskusjach z trollem. Wielu takie pitolenie nie nudziło się nigdy...
Myślę, że po prostu szkoda serwera.

Onsajt
13-05-2012, 11:37
Myślę, że po prostu szkoda serwera.
Wychodząc z tego założenia to przyznaj sama ile innych idiotycznych wątków powinno zniknąć, a jak widać mają się dobrze, 2pompony też "zamknięto usta" przy pomocy bana - no i jest ładnie, czysto, bezproblemowo.

jm
13-05-2012, 12:30
Idiotycznych wątków na temat wyższości jednego papieru toaletowego nad innym;) jest faktycznie na forum sporo.
Jednak jakkolwiek dziwne mogą się wydawać takie tematy, to moim zdaniem ktoś faktycznie z nich korzysta i w tym sensie spełniają choć minimalnie jakąś "pożyteczną" rolę.
"Występy" Uboota były zaś zawsze prowokacją. W tym sensie mogły też być szkodliwe - nie tylko dla serwera....
O "zamykaniu" innych ust nic nie wiem, więc się nie wypowiem.

woda
13-05-2012, 13:43
Uboot był trollem-prowokatorem.
Nie byłby w stanie istnieć gdyby nie interlokutorzy, ....

Komu w takim razie należy się wysiadka z forum? Ubootowi czy jego rozmówcom? Bo idąc tym tropem rozumowania winnych jest tu cała masa.

Jacek_Z
13-05-2012, 13:55
Komu w takim razie należy się wysiadka z forum? Ubootowi czy jego rozmówcom? Bo idąc tym tropem rozumowania ...Jakim tokiem rozumowania? Że ci co się dali sprowokować mają ponieść konsekwencje? Nie. Poniósł je prowokator - tak jak to być powinno.
On nuż miał kiedyś bana, nie poprawił się.
Jestem ciekaw jak długo by go tolerowali na innych forach.

rooner
13-05-2012, 14:06
W takich chwilach, wszyscy jesteśmy Ubootami.

Żartowałem;)

woda
13-05-2012, 14:42
J Poniósł je prowokator - tak jak to być powinno.
On nuż miał kiedyś bana, nie poprawił się.

Czyli nie przyjmujesz do wiadomości, że to mógł być "prawdziwek". Obawy powinni mieć zatem odtąd wszyscy, którzy odstają w jakiś sposób od normy.

Jacku, ja tego nie rozumiem bo facet nie rozpisywał się w wątkach innych. Skupiał się niemal wyłącznie na swoich zdjęciach. I nawet jeśli to był żart to jego zasięg był minimalny.

ranbir kapoor
13-05-2012, 14:45
Jak tak sie zastanowie to od dawna nie dalem zadnej rady typu ze jedeno szklo jest od innego lepsze w rogach, nie robilem porownan na wysokim iso, nie daje konstruktywnych komentarzy pod zdjeciami...
Jak nic w pierwszej linni do odstrzalu

lechupe
13-05-2012, 14:51
Moim zdaniem Uboot nie złamał zadnego z punktów regulaminu forum.
Podobnie jak bombel, który "zgrzeszył" jedynie prowokacyjnymi uwagami w stosunku do admina.

Obie decyzje uważam, ze dziecinadę, forsującą w imię niewiadomoczego, jakąś dziwaczną prawomyślność forum.

wasilewk
13-05-2012, 14:53
Moim zdaniem Uboot nie złamał zadnego z punktów regulaminu forum.
Podobnie jak bombel, który "zgrzeszył" jedynie prowokacyjnymi uwagami w stosunku do admina.

Obie decyzje uważam, ze dziecinadę, forsującą w imię niewiadomoczego, jakąś dziwaczną prawomyślność forum.

Inaczej byś pisał, gdybyś to Ty trzymał w cuglach całe Forum i do Ciebie były skierowane te uwagi...

Psychotrop
13-05-2012, 14:57
[cut] Skupiał się niemal wyłącznie na swoich zdjęciach.[cut]

błąd.
nie tylko na swoich.
pisał bzdury w wielu wątkach, które początkujący użytkownicy mogli brać za prawdę.
np "filtr gwiazdkowy" w wątku szardina, albo milka (nie pamiętam dokładnie).

trollował także na innych forach.
z których "wylatywał" dosłownie po kilku postach - tam nie było wielkich rozpraw, czy go wywalić, czy nie, nie było też żadnych płaczów i narzekań po jego stracie, co ma miejsce na naszym forum. zastanawiam się o czym to może świadczyć.

i uwierz - to nie była decyzja jednego moda.
dywagowaliśmy nad jego tematem dłuższy okres czasu.
zarówno rok temu, kiedy dostał pierwszego bana jak i teraz.

i tak jak napisał Jacek - nie miejsce tu dla prowokatorów.

napisałeś o obawach.
nie jesteś prowokatorem, więc bać się nie masz czego.
ubot robił to w pełni świadom i na swój sposób inteligentnie.
nie miałeś porównania jego postów obecnych z tymi sprzed ponad roku, bo są usunięte.
jednak uwierz na słowo - on się nie zmienia i z czasem (tak jak ponad rok temu) byłoby coraz to gorzej.

pozdrawiam
p.s.
myślę, że nie ma powodu ciągnąć tego wątku dalej.
jeśli ci naprawdę tęskno do jego "produkcji", to mogę ci je udostępnić, abyś mógł jeszcze raz przeczytać to co pisał i na spokojnie ocenić. choć myślę, że to zbędne.

ranbir kapoor
13-05-2012, 14:59
Nie tak dawni temu trwaly podobno zazarte dyskuje co zrobic z ortodoxami, zapewne jakas tam czesc szefostwa byla za usunieciem zbyt frywolnej grupki
Dzis jest tak ze mamy wlasny naglowek w dziale

Forum to indywidualnosci, to swiadczy o jego charakterze a jednoczesnie nie podwaza to wszechobecnych regul
Co innego sa chamskie przepychanki w dziale slubnym a co innego swiat wg uboota

lechupe
13-05-2012, 15:02
Inaczej byś pisał, gdybyś to Ty trzymał w cuglach całe Forum i do Ciebie były skierowane te uwagi...

Nie wiem co bym pisał, gdybym "trzymał w cuglach" forum, ale przede wszystkim przestrzegałbym regulaminu, który przyjąłem jako obowiązujący.
Ponadto ja stosuję zasadę, ze co nie jest zabronione i w oczywisty sposób nie szkodzi społeczności - jest dozwolone.

Wiecej luzu i zrozumienia pozwala uniknąc smieszności i powoduje zdrowszy tryb zycia.

kronos28
13-05-2012, 15:08
Ludzie czy wy innych problemów nie macie? Jakiś takich troszkę bardziej życiowych? A jak nie macie (zazdroszczę) to zajmijcie się chociażby robieniem zdjęć, zabierzcie psa/kota/fretkę na spacer, idźcie z dziewczyną/facetem/żoną/mężem do knajpy na obiad albo do teatru itp. miast siedzieć przed kompem i deliberować na temat trolla który dostał kopa. Jak w robocie szef kogoś wywali, to też lecicie do niego walczyć o "wolność i demokrację" dla wywalonego?

4 raz już ten temat jest maglowany i pytam się po co? Odpowiedzi zostały udzielone, gość dostał kopa (i tak zbyt długo z tym zwlekano, bo jak na początku był zabawny tak później stał się lekko pisząc irytujący) koniec tematu. Nad czym tu deliberować? Chryste - na innych forach to za samo założenie tematu jak ten jest ban bez możliwości powrotu. Tutaj i tak od zawsze panuje dosyć liberalne podejście do kwestii trolli i innych tego typu osobników.

costi
13-05-2012, 15:12
Jacku, ja tego nie rozumiem bo facet nie rozpisywał się w wątkach innych. Skupiał się niemal wyłącznie na swoich zdjęciach. I nawet jeśli to był żart to jego zasięg był minimalny.

Nie wszedłem do żadnego jego wątku, za to co i rusz natykałem się na niego gdzie indziej...

Jestem ciekaw jak długo by go tolerowali na innych forach.
Dużo krócej, bo banita po powrocie z reguły jest na cenzurowanym i wylatuje po pierwszym przewinieniu.

Jacek_Z
13-05-2012, 18:01
Czyli nie przyjmujesz do wiadomości, że to mógł być "prawdziwek". Obawy powinni mieć zatem odtąd wszyscy, którzy odstają w jakiś sposób od normy.

Jacku, ja tego nie rozumiem bo facet nie rozpisywał się w wątkach innych. Skupiał się niemal wyłącznie na swoich zdjęciach. I nawet jeśli to był żart to jego zasięg był minimalny.Jakiś z moderatorów na naszym forum napisał, a ja powtórzę - Uboot był "naiwniakiem" gdy chciał i prowokował. Ale okazywało się, że w innych miejscach, pod innymi zdjęciami pisał sensownie - np o przepaleniach, konieczności użycia filtra połówkowego itd. Wykazywał sie w pewnych miejscach wiedzą a w innych - niewiedzą i to w tej samej sprawie. To go "zdradziło" jako świadomie sobie prowoującego i czasami drwiącego z nas tutaj.

Co do regulaminu - jest zakaz trolowania, jest nakaz podporządkowania sie administracji. On sie do tego nie stosował.

mirekkania
13-05-2012, 18:37
A może ktos wie i mi wreszcie odpowie. Ile ten Uboot ma/miał w końcu lat?

zdyboo
13-05-2012, 18:55
A może ktos wie i mi wreszcie odpowie. Ile ten Uboot ma/miał w końcu lat?

Ale co Ci to da? ;)
Mam kolegę, którego jak przeczytałem pierwszy raz na newsach, to pomyślałem, rodzice dzieciakowi kupili neostrade na komunię. Potem się okazało, że kolega jest starszy ode mnie. ;)
W realu całkiem sensownie gadał, tylko w sieci się zachowywał, jak zachowywał.

Rycerz
13-05-2012, 20:40
regulamin zabrania trolowania. To proste i czytelne jest.
Więc o co chodzi? Nie macie kogo podpuszczać? Z kogo się naśmiewać ?

pisał bzdury w wielu wątkach, które początkujący użytkownicy mogli brać za prawdę.

trollował także na innych forach.
z których "wylatywał" dosłownie po kilku postach

na innych forach to za samo założenie tematu jak ten jest ban bez możliwości powrotu. Tutaj i tak od zawsze panuje dosyć liberalne podejście do kwestii trolli i innych tego typu osobników.

komu brakuje trolowania niech sobie robi to na PW lub na innym forum...nie tutaj!

mirekkania
13-05-2012, 21:47
Ale co Ci to da? ;)
Nic, ale ciekawość mnie zżera, bo takich jak Twój przykład znam równiez kilku.

Al Koholik
13-05-2012, 22:11
Wy tam możecie go sobie (Uboota) banować. Ja go będę dobrze wspominał. Uboot żyje!

edit: Pozdrawiam bombelkowo :)

framemoder
13-05-2012, 22:18
Prawdziwa wolnosc tylko na pl.rec.foto.cyfrowa.
Polecam tutejszym moderatorom zeby zobaczyli, co znaczy trollowanie.
Nadgorliwosc jest gorsza od...

jo44
13-05-2012, 22:30
Prawdziwa wolnosc tylko na pl.rec.foto.cyfrowa.
Polecam tutejszym moderatorom zeby zobaczyli, co znaczy trollowanie.
No właśnie chyba zobaczyli - pl.rec.foto cyfrowa umiera, i to przez trolle.
Chcesz tego samego dla nikoniarzy?

framemoder
13-05-2012, 22:42
No właśnie chyba zobaczyli - pl.rec.foto cyfrowa umiera, i to przez trolle.
Chcesz tego samego dla nikoniarzy?

Umiera ale chyba bardziej dla tego ze nowe pokolenie ludzi nie wie co to grupa dyskusyjna i nie potrafi skonfigurowac czytnika. No i zdjecia sie nie wklejaja trzeba klikac. Ale niewazne to. Zaleta grup bylo ze jesli ktos ci sie nie podobal wpisywales go do KFa i nie bylo lepszejszych, decydujacych co kto moze a co nie.
Jedyna moderacje jaka moge zrozumiec to taka za chamstwo i obrazanie innych ludzi.
Tak zwane "podpuszczanie" innych to nie zadne trollowanie, tylko przycznek do ciekawej niekiedy dyskusji.
O "advocatus diaboli" moderatorzy slyszeli?

elanek
13-05-2012, 22:51
Ludzie czy wy innych problemów nie macie? Jakiś takich troszkę bardziej życiowych?

Widocznie sobie radzą i mają czas na inne rzeczy.

Uboot rzeczywiście był uciążliwym trollem.

2pompony - szkoda bardzo.

Pozdrawiam bombelkowo.

Onsajt
13-05-2012, 22:56
2pompony wiele włożył w to forum - miał fachową wiedzę, którą potrafił konkretnie przekazać innym (nie odsyłał do tjutoriali na jutjube), należy zaznaczyć, iż takich osób nie jest tutaj na pęczki.

Jacek_Z
13-05-2012, 23:04
Prawdziwa wolnosc tylko na pl.rec.foto.cyfrowa.Na onecie też jest wolność. Mamy równać w dół?

żeglarz
13-05-2012, 23:11
2pompony wiele włożył w to forum - miał fachową wiedzę, którą potrafił konkretnie przekazać innym (nie odsyłał do tjutoriali na jutjube), należy zaznaczyć, iż takich osób nie jest tutaj na pęczki.

Bąbel (Bombel) pewnie tym razem już nie wróci aktywnie na forum...
Co do Uboota to raczej nie on zaniżał poziom tego forum.

framemoder
13-05-2012, 23:14
Na onecie też jest wolność. Mamy równać w dół?

Oczywiscie ze nie. Brac jedynie co dobre.

Rycerz
13-05-2012, 23:19
żenujący wątek :-P w obronie troli

Onsajt
13-05-2012, 23:34

Jeżeli bombel był trolem to jak siebie oceniasz?
Ps. Kliknij w pierwszy, lepszy wątek w Cafe i postaraj się opisać jego "jakość", czymś innym niż wyświechtane słowo "żenujący".

ALF
13-05-2012, 23:59
Jest taka piękna zasada, jeżeli nie wiem o czym mówią, to milczę.
Choć głosowałem przeciw, to ostateczna decyzja w sprawie uboota jest słuszna. Nie za trollowanie (choć z pewnym uproszczeniem można uznać go za trolla), ale za permanentny brak reakcji na prośby administracji forum.
Co do 2pompony, to nie pierwszy jego wyskok, nie pierwszy ban. I zawsze za chamskie odzywki.
Więc zamiast strzępić klawiatury i marnować czas na bezsensowne dysputy, zróbcie coś pożytecznego dla forum.

Jacek Q
14-05-2012, 00:02

Bo forum ma być ugrzecznione, takie mainstreamowe. To doskonała metoda na skostnienie i powolną śmierć forum.
Ja rozumiem, że pieprzenie przez rok czy D800 będzie w grudniu czy w kwietniu i jaki będzie zaj**isty czyli wątek zawierający na ten temat kilka tysięcy postów to sama esencja solidnej wiedzy dla każdego, obecnego i przyszłego forumowicza. I nie ma to nic wspólnego z trollowaniem.
I jeszcze raz powtórzę:
Gówno płynie z prądem a tylko szlachetna ryba pod prąd płynąc potrafi.

ALF
14-05-2012, 04:03
Gówno

Widzę, że nie zrozumiałeś delikatnego przytyku, wiec popłyniesz z ubootem w celu przemyślenia kursu. :(

A w trosce o zdrowie (forumowe) lubiących kurs ubootów, wątek zamykam ;)