Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wiosenny widok z tarasu
Kartofelinder
12-05-2012, 18:36
Czołem.
Nieczęsto tutaj bywam, ale skoro już wyjąłem wczoraj statyw i zrobiłem widoczek, to przecież się podzielę ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-vQ96hel-TOg/T66O46d81NI/AAAAAAAAFhk/Cx4JSdKjboM/s800/burza_bw.resized.jpg)
Sprzęt AGD i RTV w porządku...? ;-)
Kartofelinder
12-05-2012, 23:33
Wszystko w porządeczku. Tylko aparat mi trochę na deszczu nasiąkł. Obiektyw starałem się przecierać, ale i tak na zdjęciu widać krople. No, w końcu po coś te uszczelnienia fabryka dała :)
Trochę tu za dużo tych drutów z przodu, chociaż gdyby skupić kadr na fragmencie z drutami i słupami (bez tego dołu), to może coś by elektryzujące powstało.
Kartofelinder
13-05-2012, 09:59
Trochę tu za dużo tych drutów z przodu, chociaż gdyby skupić kadr na fragmencie z drutami i słupami (bez tego dołu), to może coś by elektryzujące powstało.
Nic z tego nie rozumiem. Czuję, że masz jakąś myśl, ale nie potrafię sobie tego wyobrazić. Możesz w innych słowach? :)
Nic z tego nie rozumiem. Czuję, że masz jakąś myśl, ale nie potrafię sobie tego wyobrazić. Możesz w innych słowach? :)
Chodzi pewnie tylko o ucięcie czarnego dołu z tymi jasnymi elementami.
Ja bym jeszcze wyprostował zdjęcie i by było ok.
Kartofelinder
13-05-2012, 11:44
Chodzi pewnie tylko o ucięcie czarnego dołu z tymi jasnymi elementami.
Ja bym jeszcze wyprostował zdjęcie i by było ok.
Myślę, że ucinanie byłoby słabym pomysłem. Może wyczernienie tych jaśniejszych elementów by mogło mieć sens, ale myślę że dalekie jest to od przeszkadzania więc sobie odpuściłem.
W którą stronę by trzeba wyprostować?
Dawaj na lewą. Tak by wynikało patrząc na pochylenie słupów.
Kartofelinder
13-05-2012, 13:56
Wiesz, to nie jest chyba kwestia krzywego kadru, a obiektywu 14mm skierowanego lekko ku górze. W celu pożegnania tego efektu należałoby zrobić korektę perspektywy. Samo przekręcenie by spowodowało, że linia drzew byłaby nienaturalnie krzywa. W wolnej chwilli może zrobię taką korektę.
Dobrze wypatrzone, aż strach.