Zobacz pełną wersję : Auto iso a Nikon D5000 - popsuty aparat?
Od początku miałem problemy z tą funkcją i dlatego z niej nie korzystałem.
Może opiszę swój problem. Ustawiam auto iso. Maksymalna czułość 1600, najdłuższy czas migawki 1/50. Przełączam aparat na tryb A. Ustawiam przysłonę na F11 (specjalnie, żeby przetestować, czy trzyma czas) i dostaję zdjęcie z czasem... 1/6 (czyli znacznie dłużej, niż deklarowana 1/50). Czy to jest normalne, czy mam reklamować aparat?
A jakie jest wtedy ISO? Jak mniejsze od 1600, to coś jest nie tak.
basidion
12-05-2012, 15:30
No skoro mu brakło możliwości podbijania ISO więcej niż 1600 i skoro zablokowałeś mu przysłonę na f/11 to aparat musiał się ratować czasem, stąd 1/6sec.. Masz fotkę z exifem z tego eksperymentu?
lukasz.m
12-05-2012, 15:49
Umbra, niczym się nie przejmuj tylko rób zdjęcia - to jak najbardziej normalne w trybie A. Dlaczego tak się dzieje ? przeczytaj powyższą odpowiedź kolegi basidion.
albo instrukcję do aparatu (strona 149)
Umbra, niczym się nie przejmuj tylko rób zdjęcia - to jak najbardziej normalne w trybie A. Dlaczego tak się dzieje ? przeczytaj powyższą odpowiedź kolegi basidion.
Ja wiem, ale chyba nie powinno tak być, skoro zablokowałem zarówno iso jak i czas. Powinien zrobić niedoświetlone zdjęcie, ale trzymać czas i iso, a trzymał tylko iso. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Nie. Właśnie tak powinno być! Aparat przy danym świetle ustawił maksymalne ISO czyli 1600 i przy tym ISO nie mógł już ustawić czasu zadanego 1/50s więc ustawił taki czas, przy którym dobrze naświetli zdjęcie. Jakby to zrobił przy innym ISO, to byłby to błąd aparatu. W tym wypadku wszystko jest ok.
Ja wiem, ale chyba nie powinno tak być, skoro zablokowałem zarówno iso jak i czas. Powinien zrobić niedoświetlone zdjęcie, ale trzymać czas i iso, a trzymał tylko iso. Tak mi się przynajmniej wydaje.
W takim przypadku nie rób na A tylko na M.
Właśnie zawsze robiłem na M i bez autoiso, bo czasów nie trzyma, ale chciałem spróbować jeszcze raz. Tym bardziej, że na A aparat lubi prześwietlać, a czy wprowadzam korektę ekspozycji, czy sam skracam czas - nie ma różnicy.
Na M czasów nie trzyma? Poczytaj jeszcze raz instrukcję.
M + autoiso. Trzyma czas i przysłonę. Zmienia ISO w zadanych granicach, żeby poprawnie naświetlić. Jeśli nie zmieści się w zadanych granicach ISO, to zdjęcie nie będzie poprawnie naświetlone.
A + autoiso. Trzyma przysłonę. Jak jest bardzo jasno, to trzyma najniższe ISO i zmienia czas aż do osiągnięcia najdłuższego. Potem podbija ISO aż do osiągnięcia maksymalnego. Potem znowu wydłuża czas. Zdjęcie jest zawsze poprawnie naświetlone.
To po co w ogóle jest opcja ustawiania czasu, skoro aparat nic sobie z niej nie robi? Na M równie dobrze mogę ustawić już i iso, skoro i tak muszę nastawić całą resztę.
To po co w ogóle jest opcja ustawiania czasu, skoro aparat nic sobie z niej nie robi? Na M równie dobrze mogę ustawić już i iso, skoro i tak muszę nastawić całą resztę.
To sobie ustaw na S;)
będzie trzymał czas i ISO, no ale z przesłoną to będzie różnie.
Opcja ustawiania czasu jest właśnie do trybu M (no i S). Tryb ma tutaj znaczenie nadrzędne wobec funkcji auto ISO - w A czas masz odblokowany, w M i S zablokowany.
Ja staram się zostawiać automatyce aparatu tylko jedną zmienną (czas/przysłona/ISO). W trybie A z włączonym auto ISO zostawiasz dwie, dlatego efekt nie zawsze jest do końca przewidywalny.
To sobie ustaw na S;)
będzie trzymał czas i ISO, no ale z przesłoną to będzie różnie.
No tak, ale jak zabraknie ISO i przysłony to znowu wydłuży czas. I okaże się, że także źle. :)
No tak, ale jak zabraknie ISO i przysłony to znowu wydłuży czas. I okaże się, że także źle. :)
W trybie S nie wydłuży czasu. Jak zabraknie ISO i przysłony to będzie niedoświetlone zdjęcie.
Jak nic nie robi? Przecież jak dojdzie do ustawionego czasu, to zaczyna zmieniać ISO. Dopiero jak zabraknie ISO, znowu zmienia czas. Cały czas mowa o trybie A.