Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem ze spustem migawki D40

Dho'ine
11-05-2012, 14:13
Witam!

Mam problem ze spustem migawki w D40. Ostatnio zauważyłem że muszę mocniej wcisnąć spust migawki żeby zrobić zdjęcie.
Nie wiem czy da się to naprawić samemu. naprawa w serwisie pewnie bedzie nieopłacalna. Obawiam się że problem może się pogłębić i kiedyś może stać się tak że nie będzie możliwości zrobienia zdjęcia.
Mieliście taki problem, nawet w innych lustrzankach?

mariaczi666
12-05-2012, 09:40
Poprawiałem to własnoręcznie w 40d (było już niewygodne), oraz w 30d Canona (tu była kompletna lipa). Rozkręcenie poprzedziłem video lekcją z YT (było chyba właśnie na temat rozkręcania 30d) i jednym piwem marki Żubr. Cała operacja trwała może pół godzinki.

Czyszczenie to przetarcie blaszek spirytusem albo innym preferowanym przez Ciebie środkiem. Z mojego punktu widzenia bezwzględnie najważniejszą sprawą jest tu zapamiętanie/rozrysowanie/nagranie na film miejsca wkręcania poszczególnych śrubek, które są bardzo podobne i drobne jak cholera.

Powodzenia!

Dho'ine
14-05-2012, 13:29
dzieki za rade ale nie bede go rozbierał, widziałem ze wymiana spustu migawki w krakowie kosztuje 200zl i doszedłem do wniosku ze narazie zostawie temat, jak sie całkiem popsuje spust to pojde i naprawie, sam sie boje grzebać. 200zl to duzo i nieduzo na kilka lat uzywania po prostu dojdzie dodatkowy koszt.

tomtytus
14-05-2012, 20:23
Spróbuj na początek przedmuchać szczelinki między przyciskiem spustu a obudową. W moim d70s kilka lat temu taki zabieg pomógł, jest tani i bezinwazyjny :)

radosmyku
30-07-2012, 14:52
Witam,

Mój problem polega na tym,że aparat łapie ostrość naciskam spust migawki i nic...za sekundę złapie na czymś innym ostrość i zdjęcie jest. Czy to kwestia wymarcia aparatu czy należy coś zrobić ze spustem migawki? Aparat mam 3 lata.