PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zdjąć M42 z obiektywu?

bronzeeyes
11-05-2012, 11:56
Witam,

Zakupiłam swego czasu adapter M42 na Pentacona i podlaczylam do Nikona. Wszystko by gralo, gdyby nie to, ze adapter utkwil w ww. obiektywie. Czy zeby odpiac musze nabyc specjalny klucz? Bedzie on pomocny, czy raczej powinnam sie udac do serwisu?

stachmuszel
11-05-2012, 12:15
Powinien odkręcić się bez pomocy klucza! Krzepki facet powienien odkręcić bez problemu :-)

bronzeeyes
11-05-2012, 12:27
Nie jestem facetem niestety ;-) ale nawet on by sobie nie poradzil, bo tak niezle utkwilo, ze ja nie wiem jak mozna to zdjac bez obawy o uszkodzenie analogowego obiektywu...

js70
11-05-2012, 13:03
Klucza nie ma. Obiektywy M42 mają gwint, więc powinien się odkręcić. Bezpieczniej bedzie podejść do serwisu. W Gdansku jest ich sporo, Np W Wielkim Młynie czy na ul. Sobótki. we Wrzeszczu. Taka usługa nie powinna być raczej kosztowna.
W sumie i tak lepiej niz by Ci przejściówka zaklinowała sie w korpusie.

ajt
11-05-2012, 13:03
Hm, może z przyzwyczajenia do Nikona kręcisz nie w tę stronę co trzeba? :)

kazwita
11-05-2012, 13:06
Witam.

Proponuję sprawdzić, czy adapter się nie zablokował na jakimś wystającym elemencie obiektywu (śrubka itp).
Po wyeliminowaniu takich możliwości pozostaje już tylko próbować użyć nieco więcej siły (w granicach rozsądku).
Można wstawić tu fotkę feralnego pierścienia, wtedy będziemy mogli lepiej doradzić jak i czym go złapać.

Pozdrawiam.

draco1234
11-05-2012, 14:44
Spróbuj złapać adapter przez dętkę rowerową lub inny kawałek dość miękkiej gumy. Jak mawiał mój dziadek dętka przyjacielem fotografa.

mArcoki
12-05-2012, 09:12
Ile ten adapter kosztował? Może najprościej kupić drugi i nie bawić się w przekręcanie.

chory
12-05-2012, 09:20
Gorzej jak chce sie uzyc obiektyw z korpusem M42...

mArcoki
12-05-2012, 09:41
Gorzej jak chce sie uzyc obiektyw z korpusem M42...

Ano gorzej, bo wtedy trzeba odwrotną przejściówkę zakładać :)

Ale na poważnie to jeśli szkło pod cyfrę to mi by się nie chciało za każdym razem odkręcać przejściówki tylko kupiłbym kilka.

dygac
19-05-2012, 13:14
swojego czasu kupiłem industara z zakleszczonym mosiężnym adapterem
poprzedni właściciel był tak zdesperowany, że używał nawet czegoś w rodzaju WD40 i nic to nie dało
sprzedał razem z adapterem :D
udało mi się odkręcić ale dopiero w imadle, dla bezpieczeństwa przykręciłem adapter w imadle za pomocą skórzanego pasa (aby nie pognieść zarysować itp) i przy użuciu sporej ręcznej siły udało się go odkręcić :)

bronzeeyes
21-06-2012, 20:49
Tu nie chodzilo o kupno kilka, ale o odkrecanie w celu powrotu do analogowego korpusu - wiadomo ;-))))

W koncu sie udalo tego dokonać. Musialam sie wybrac do serwisu, gdzie uprzejmy Pan za pomocą czegoś co przypominalo material z dętki odkręcił mi ten adapter. Nastepnym razem juz łatwiej się odkrecił ;)

draco1234
22-06-2012, 11:59
Tu nie chodzilo o kupno kilka, ale o odkrecanie w celu powrotu do analogowego korpusu - wiadomo ;-))))

W koncu sie udalo tego dokonać. Musialam sie wybrac do serwisu, gdzie uprzejmy Pan za pomocą czegoś co przypominalo material z dętki odkręcił mi ten adapter. Nastepnym razem juz łatwiej się odkrecił ;)

A pisałem o dętce kilka postów wcześniej... Dętka przyjacielem każdego fotografa...

bronzeeyes
24-06-2012, 18:57
draco, oczywiscie, ale ja niestety nie mialam detki w zasiegu, a nie bardzo mialam czasu by szukac w sklepach ;)