Zobacz pełną wersję : Komunia - jak się przygotować.
borysek01
10-05-2012, 23:59
Witajcie,
że tak powiem dostałem lekkie "zlecenie" od miłej sąsiadki na pstryknięcie kilka amatorskich zdjęć jej syna na komuni. Chciałbym to zrobić w formie reportażu, jedyny problem to taki że zdjęcia w kościele są zakazane, więc apart zostanie w plecaku (najwyraźniej z miejsca w którym siedze.) Po wyjściu , bedę miał kilka sekund na sfotografowanie księdza z chłopczykiem, grupowe i tak dalej. Potem powrót do domu i najwyżej kilka zdjęć w środku.
Tak więc moje pytania padają na - Jak wykonać zdjęcia grupowe? Jak ustawić AF, na jaką przesłone (min.) celować żeby wszystko pozostało w ostrości i na kim focusować, na niskim dzieciaku czy na wysokim księdzu?
Ze sprzętu który mam - D5000, 70-200, 50mm 1.8 , 18-55. Planuje tylko wziąść 50mm, czy to dobry wybór? Czy 70-200 się przyda, bez chodzenia po kościele?
Ze względu na to że to będą moje piewsze zdjęcia grupowe, troche sie stresuje (nawet ze względu na to że za dużo ludzi będzie w kadru a 50 będzie za wąska.)
No niestety tylko na szerokim.
Tak więc moje pytania padają na - Jak wykonać zdjęcia grupowe? Jak ustawić AF, na jaką przesłone (min.) celować żeby wszystko pozostało w ostrości i na kim focusować, na niskim dzieciaku czy na wysokim księdzu?
Ustaw dzieciaki przed ołtarzem i ciach. Potem same dziewczynki i ciach potem same chłopaki i ciach. Af ustaw noo normalnie chyba, że na ciągłe śledzenie wtedy wg mnie będzie nienormalnie. Jak chcesz ostro to od 8 w górę jak ci światła starczy. Focusuj :-) na środek całej bandy a kadruj nie za nisko ani nie za wysoko ani też nie za blisko ani nie za daleko wg mnie tak w sam raz aby było. Postaw niskiego dzieciaka obok wysokiego księdza i focusuj tak na połowę.
RomanZWrocławia
11-05-2012, 11:16
Jak wykonać zdjęcia grupowe? - ustawianie masz z głowy bo zrobi to ktoś z firmy fotografującej tę uroczystość, wybranej przez rodziców.
Jak ustawić AF,- jak już napisano - normalny AF-S
na jaką przesłone (min.) - na taką jaka ci wyjdzie z pomiaru światła przy wybranym ISO i czasie który potrzebujesz. w ciemnym wnętrzu kościoła będzie inaczej, na dworze inaczej
celować żeby wszystko pozostało w ostrości i na kim focusować, na niskim dzieciaku czy na wysokim księdzu? - przy matrycy DX od przysłony 5,6 ew. 6,3 głębia ostrości powinna objąć całą fotografowaną grupę. Nie focusuj, ostrość ustaw na osobę w środku kadru
Ze sprzętu który mam - D5000, 70-200, 50mm 1.8 , 18-55. Planuje tylko wziąść 50mm, czy to dobry wybór? Czy 70-200 się przyda, bez chodzenia po kościele? - Przy tej obfitości sprzętu weź wszystko co masz. Gdybym musiał wybrać wziąłbym tylko 18-55
Ze względu na to że to będą moje piewsze zdjęcia grupowe, troche sie stresuje (nawet ze względu na to że za dużo ludzi będzie w kadru a 50 będzie za wąska.) - to dlaczego chcesz wziąć tylko 50?
Witajcie,
AF manual, celować na niskim dzieciaku, przesłona 1,4 czas 1/8000 iso 3600 i będzie miodzio.
czas 1/8000 .
Za szybko na komunii dzieci stoją w miejscu a nie bawią sie w gospel 1/2000 aż nadto wystarczy.
Nie będę cytował bo nie lubię. Autorzy postów 5 i 6 po prostu wstyd mi za was. Początkujący chyba amator prosi o rady bo chce dobrze wypaść a wy sobie kpicie z niego. Może lepiej doradzajcie ślubniakom drżącym przed debiutem Justyny S. Polemiki nie podejmę.
AF manual, celować na niskim dzieciaku, przesłona 1,4 czas 1/8000 iso 3600 i będzie miodzio.
Noooo na 1.4 to faktycznie będzie miodzio :smile:
Nie będę cytował bo nie lubię. Autorzy postów 5 i 6 po prostu wstyd mi za was. Początkujący chyba amator prosi o rady bo chce dobrze wypaść a wy sobie kpicie z niego. Może lepiej doradzajcie ślubniakom drżącym przed debiutem Justyny S. Polemiki nie podejmę.
A szkoda bo jestem ciekaw co innego jeszcze można wymyślić niż w mojej radzie z 3 postu a i z 4 tys.
Zamiast prosić o rady należy przeczytać instrukcję obsługi aparatu.
Wstyd mi za pytającego, że nie wie jak ustawić AF i przesłonę.
Odniosłem się tylko do postów 5 i 6. To że początkujący stawia banalne pytania to jedno a wykpiwanie pytającego do dobrego tonu nie należy. Co innego to doradzenie ponownej lektury instrukcji. A wasze uwagi były poniżej mądrości niedawno zbanowanego z Atlantyku. Dalsze dywagacje nie mają sensu.
Podłączę się trochę do tematu.
Idę na komunię chrześniaka mojej żony i zostałem poproszony o zrobienie kilku zdjęć do rodzinnego albumu. Dawno nie byłem na takiej imprezie i brak mi trochę ogólnego rozeznania jak może się sytuacja przedstawiać. Dzieci będzie około 50, kościół jest dosyć spory, plac przed nim też, jednak rodzice razem z innymi gośćmi to będzie już spory tłum. Dlatego zastanawiam się czy warto brać ze sobą N80-200, czy łatwiej będzie znaleźć dogodne miejsce na kilka fotek z paru/parunastu metrów, czy jednak zapinać 35'tkę i pchać się w tłum. Oczywiście pytam o moment ustawiania dzieci przed kościołem, bo wewnątrz jeżeli w ogóle będzie można robić zdjęcia to sytuacja jest raczej jasna.
Po co robić bałagan w kościele podczas uroczystości?
Zrobisz lepsze zdjęcia niż wynajęty fotograf?
krzychun
12-05-2012, 21:21
Też jutro idę na komunię kuzyna,ale po kościele biegać z aparatem nie będę żeby nie dublować tego co zrobi wynajęta osoba. Lepiej skupić się na zdjęciu rodzinnym przed kościołem, jakiś portret z obrazkiem i tyle.
Proponuje każdemu kto chce fotografować na komunii a nie jest wynajętym fotografem by najpierw przeczytał ten artykuł :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/3/kom1xj.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/38/kom2r.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/11/kom3a.jpg/)
pozdrawiam
Jeżeli pytanie było do mnie, to właśnie dlatego zastanawiam się nad zabraniem N80-200, aby stać z dala od głównych wydarzeń i nie przeszkadzać nikomu w jego pracy, zarówno księdzu jak i profesjonalnemu fotografowi. Co do zdjęć wewnątrz kościoła tak jak pisałem wcześniej sytuacja jest raczej jasna, nie mam najmniejszego zamiaru nikomu przeszkadzać, spacery po kościele i koczowanie pod ołtarzem nawet nie pojawiły się w sferze planów, jedyne nad czym się zastanawiam to moment wchodzenia dzieci do kościoła, ale też w zależności od sytuacji na miejscu.
Chciałbym być normalnym gościem na uroczystości próbującym przy okazji zrobić kilka fotek skoncentrowanych na tym jednym dziecku.
No właśnie, to bardzo możliwe, ze zrobi i w tym jest problem. może dlatego
co roku mam po kilka indywidualnych komunijnych zleceń. No cenowo się nie przebiję i nie chcę site przebić- nie zabiegam o to, by robić zlecenie grupowe- tu cena max 50 zł/os. za foto-video więc kto z dobrych foto site podejmie. Dziś idę na komunię do jednego dziecka. są jednak dwa problemy w temacie: pierwszy to zgoda księdza i tu po zeszłorocznej potyczce przy anonsowaniu sie zostawiam rodzicom, druga przeszkoda to wynajęci foto i video, którzy notorycznie i celowo wpychają się przed aparat, wiadomo czemu. Dlatego też napisałem wcześniej ze do grupowki jak najszerzej. Problemem grupowego jest jeszcze spojrzenie dzieci na głównego foto.
mirekkania
13-05-2012, 09:28
Nie wiem czy bywasz na CB jeszcze, przepraszam jeśli przez to dubluje pewne informacje.
Ksiądz proboszcz na komunie mojego dziecka NARZUCIŁ tą firmę http://www.bertoni.com.pl
Nie wiem, jak bardzo trzeba by się nie starać, żeby nadal zrobić lepsze zdjęcia, niż oni.
WIęc to nie jest tak oczywiste, że wynajety zrobi lepsze.
Nie wiem czy bywasz na CB jeszcze, przepraszam jeśli przez to dubluje pewne informacje.
Ksiądz proboszcz na komunie mojego dziecka NARZUCIŁ tą firmę http://www.bertoni.com.pl
Nie wiem, jak bardzo trzeba by się nie starać, żeby nadal zrobić lepsze zdjęcia, niż oni.
WIęc to nie jest tak oczywiste, że wynajety zrobi lepsze.
do tego pisałem własnie post wyżej, nie wiem jednak ile ma proboszcz do powiedzenia, bo co roku mam kilka zapytań od komitetów rodzicielskich, od mam jaką ofertę mogę im zrobić i jakoś nigdy się nie mogę przebić... Wolę więc robić jednemu dziecku bo zarobię podobnie, a i koncentruję się na konkretnej osóbce i max jej rodzinie.
malachowskim
13-05-2012, 10:53
Bardzo inspirująca fotografia - ja przy nich to cienki bolek ;)
Co do poniektórych drwiących z pytań nazwijmy to amatorów, powiem krótko - "zapomniał wół jak cielęciem był"
Odnośnie zdjęć grupowych, użyj np. 35mm na f ok 4 - 5,6 wyceluj w środek grupy aparat ustawiony prostopadle do osi dzieci i już - chodzi o to aby obniżyć pozycję aparatu aby trzymał poziom, a nie był skierowany nieznacznie w dół(przy wysokich osobach). w kościele na upartego jak już chcesz zrobić zdjęcie to najlepiej zoom ok 200mm i spokojnie jak będziesz miał gdzie stanąć i zrobić zdjęcie to zrobisz - ale nie widzę sensu. po mszy wolna wola z rodzicami i innymi członkami rodziny będziesz miał sporo czasu i wolnej przestrzeni.
mirekkania
13-05-2012, 13:00
do tego pisałem własnie post wyżej, nie wiem jednak ile ma proboszcz do powiedzenia, bo co roku mam kilka zapytań od komitetów rodzicielskich, od mam jaką ofertę mogę im zrobić i jakoś nigdy się nie mogę przebić... Wolę więc robić jednemu dziecku bo zarobię podobnie, a i koncentruję się na konkretnej osóbce i max jej rodzinie.
Ja zamówiłem sobie fotografa prywatnie Sam, z racji, że to moje dziecko idzie do komunii, fotografował nie będę. Niestety, liczymy się z tym, że moze to wywołać "skandal", bo proboszcz nie zgadza się na innych fotografów i może wyprosic mojego kolege z koscioła.
krzychun
13-05-2012, 20:07
Byłem dzisiaj na komunii. Ksiądz, co mi się podobała, "osobom nie opłaconym" pozwolił pstrykać do zakończenia ogłoszeń które były na początku. Ja nawet wtedy nie wyciągałem aparatu. Popstrykałem trochę w domu i podczas wręczania obrazków.
Wówczas prawie się popłakałem jak wynajęty Szpilberg obwieszony dwiema D3kami i topowymi zumami upominał cały kościół żeby nie błyskać bo wyzwalamy mu lampę studyjną którą przywlókł.
Ja zamówiłem sobie fotografa prywatnie Sam, z racji, że to moje dziecko idzie do komunii, fotografował nie będę. Niestety, liczymy się z tym, że moze to wywołać "skandal", bo proboszcz nie zgadza się na innych fotografów i może wyprosic mojego kolege z koscioła.no ja tylko tak robię, dziś proboszcz, który rok temu robił problemy przywitał mnie miło i powiedział tylko bym się porozumiał z fotografem tym co robi wszystkim. Katechetka również bardzo miła jakby coś walnęło w parafię. Nie przypuszczam by rodzice dziecka coś dawali dodatkowo na ofiarę i raczej przyjmuje inną opcję. Mówili coś o tym że pokazali nasza umowę i też z rozmowy domyślam się innej opcji lecz z pewnych przyczyn nie jestem upoważniony do ujawniania. Sposób wydaje się bardzo prosty choć nie aż tak oczywisty.
Ps. jadłem dziś najlepszy w życiu tort, rewelacja, bajka, mniam mniam:), miód z boczkiem;)
nonnatus
20-05-2012, 15:53
Wówczas prawie się popłakałem jak wynajęty Szpilberg obwieszony dwiema D3kami i topowymi zumami upominał cały kościół żeby nie błyskać bo wyzwalamy mu lampę studyjną którą przywlókł.
kiedyś widzialem taki cyrk na komersie.
jak tylko dzieciaki wyczaiły, że jest zależność pomiedzy błyskiem lampek ich aparatów, a ustawionymi na sali studyjnymi lampami fotografa, to ...te piętnaście minut chłopak zapamięta na długoo:)
o jakości fot przez litość zmilczę.
jak ktoś ma pro na wizytówce, to już wiadomo, że nie pro.
:)
co do fot komunijnych, to w moim mieście jest tak, ze ksionc:) wybiera fotografa "od lat współpracującego z parafią" i nie ma opcji na zmianę tego stanu rzeczy dopóki jest ten proboszcz. ekipa kasuje 50-60 zeta za set polegający na wrzuceniu zdjęć prosto z puszki w jpg na płytę DVD i 30 minut filmu. dla porządku dodam, że balans bieli jest od wielu lat na etapie eksperymentów.