Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SB-900 do D90 - przesiadka z Metz 48 - czy warto (dla amatora)?

radius_bo
10-05-2012, 23:15
Czesc.
Mam dylemat. Uzywam obecnie z D90 lampy Metz 48 (nie narzekam, generalnie bardzo dobra lampa). Ostatnio nadarzyla mi sie okazja (przynajmniej tak mi sie wydaje:)) - SB 900 z niewielkim przebiegiem (ok. 3000 blyskow) za ok. 900 zl. Zaznaczam, ze strzelam fotki amatorsko.

Pytam Was o rade. Czy SB 900 nie bedzie dziwnie wygladala z D90? Czy chwyt nie bedzie kiepski (mam grip)? Metz 48 wystarcza mi jesli chodzi o sile blysku, ale najbardziej wkurza mnie to mocowanie lampy na te kolko i ta plastikowa stopka. Waga Metza ok. 340 g, sb900 ok. 415 gr. Czy ta roznice wyraznie sie odczuwa z calym zestawem? Jak jest z tym przegrzewaniem palnika w sb900 (w Metzu niegy mi sie to nie zdarzylo, wiec w sb900 tymbardziej nie powinno)? Moze warto zainwestowac w SB 700?

Duzo pytan, ale i duzo watpliwosci:)
Z gory dziekuje za pomoc.

Albert44
11-05-2012, 11:57
...ale najbardziej wkurza mnie to mocowanie lampy na te kolko i ta plastikowa stopka...
Te problemy są generalną podstawą do wymiany lampy... jeżeli innych problemów nie ma :razz:

LordRamzes
11-05-2012, 12:56
Bardzo ciekawi mnie skąd wiesz o przebiegu jeszcze tak dokładnym lampy , mimo wszystko bałbym się kupować używek ale to ja , miałem na d90 sb 900 trochę ciążyła :) ale o uchwyt się nie bój wytrzyma :) , jeśli jesteś zadowolony z lampy którą posiadasz po co zmieniać :) z przegrzewaniem to jest tak ,że kiedyś na siłę chciałem przegrzać ale nie ładować pełną mocą przyciskiem test tylko podczas normalnych zdjęć bo dla mnie to idiotyzm i nie udało mi się przegrzać :) , nawet ciemne kościoły w tym nie pomogły :)

JacekCz
11-05-2012, 13:37
z przegrzewaniem to jest tak ,że kiedyś na siłę chciałem przegrzać ale nie ładować pełną mocą przyciskiem test tylko podczas normalnych zdjęć bo dla mnie to idiotyzm i nie udało mi się przegrzać :) , nawet ciemne kościoły w tym nie pomogły :)

Stary Metz MZ-40-3i, spora sesja na dużej sali, palony w sufit więc w sporej energii błysku. W pewnym momencie już z zapaszkiem jak ebonitu, odczuwalne ciepło w dotyku dłonią (czyli obudowa ponad 36 stopni), pod pokrywką baterie jeszcze cieplejsze.
Nikomu i niczemu nic się nie stało, i tak wcześniej się baterie skończyły.

Murphy
11-05-2012, 20:56
Uzywam obecnie z D90 lampy Metz 48 (nie narzekam, generalnie bardzo dobra lampa)... Zaznaczam, ze strzelam fotki amatorsko...
Metz 48 wystarcza mi jesli chodzi o sile blysku, ale najbardziej wkurza mnie to mocowanie lampy na te kolko i ta plastikowa stopka. Waga Metza ok. 340 g, sb900 ok. 415 gr. Czy ta roznice wyraznie sie odczuwa z calym zestawem? Jak jest z tym przegrzewaniem palnika w sb900 (w Metzu niegy mi sie to nie zdarzylo, wiec w sb900 tymbardziej nie powinno)? ...

W Twoim pytaniu zawarte są odpowiedzi. Nad czym się zastanawiasz? Też używam lampy amatorsko (SB 900).Obecnie zawsze zdjęta jest z aparatu i wyzwalana radyjkiem. I to radyjko mocowane jest do statywu plastikową stopką i blokowane plastikowym kółkiem. I zapewniam Cię, nie jest to wkurzające. Niech najpierw zaczną Cię ograniczać możliwości lampy (a nie jej uroki), a potem pomyśl o nowym zakupie. Aha... Jako amator, nigdy nie przegrzałem SB 900. Ale to ja jestem, amator.

radius_bo
11-05-2012, 22:50
W Twoim pytaniu zawarte są odpowiedzi. Nad czym się zastanawiasz? Też używam lampy amatorsko (SB 900).Obecnie zawsze zdjęta jest z aparatu i wyzwalana radyjkiem. I to radyjko mocowane jest do statywu plastikową stopką i blokowane plastikowym kółkiem. I zapewniam Cię, nie jest to wkurzające. Niech najpierw zaczną Cię ograniczać możliwości lampy (a nie jej uroki), a potem pomyśl o nowym zakupie. Aha... Jako amator, nigdy nie przegrzałem SB 900. Ale to ja jestem, amator.

Z czym uzywasz tej sb 900? Zastanawiam sie czy polaczenie d90 + sb900 nie bedzie wygladalo jak body podlaczone do lampy, a nie na odwrot:)

Jak wypada porownanie sb700 w stosunku do sb 900 i metza 48 (chodzi mi glownie o LP)?

tomek67
12-05-2012, 07:17
Akurat mi mocowanie Metza by bardziej pasowało .
Po prostu Nikon zawsze ma jakiś mniejszy lub większy luz .

puciek
12-05-2012, 08:41
Jak wypada porownanie sb700 w stosunku do sb 900 i metza 48 (chodzi mi glownie o LP)?

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2798609&postcount=25

Walenhovv
14-05-2012, 13:04
Witam,
Ja używam SB900 z D90 na Gripie z założoną Sigmą 30mm. Jeżeli chcesz zobaczyć czy nie wygląda śmiesznie mogę wstawić zdjęcie. zdjęcia samego D90 z lampą można znaleźć w internecie.
P.S. Nie mam doświadczeń z innymi lampami ale moją Sabina ciasno siedzi na sankach, nie ma luzów.

jacool
14-05-2012, 20:09
Z czym uzywasz tej sb 900? Zastanawiam sie czy polaczenie d90 + sb900 nie bedzie wygladalo jak body podlaczone do lampy, a nie na odwrot:)
Używam często podobnego zestawu jak kolega Walenhovv (D90+grip+SB900+N35). Nie będę się tutaj wypowiadał na temat tego czy lepiej wygląda sama D90 w połączeniu z SB900 czy może podłączenie gripa dodaje uroku takiemu zestawowi ;-). Jedno wiem na pewno - grip zdecydowanie poprawia ergonomię tego zestawu. A czy ktoś lubi mniejsze czy większe lampy w połączaniu z aparatem - no cóż o gustach nie należy dyskutować ;-)

wasilewk
14-05-2012, 20:24
...Metz 48 wystarcza mi jesli chodzi o sile blysku, ale najbardziej wkurza mnie to mocowanie lampy na te kolko i ta plastikowa stopka. ...

Ale dzięki temu nie musisz wymieniać metalowych sanek w aparacie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif).

Jeśli Ci nie pasuje mocowanie (mnie nie pasuje miejsce sanek), to może kup młotek (http://www.metz.de/de/blitzgeraete/produktfamilien/sca-blitzgeraete.html) ?

Pzdr.

radius_bo
15-05-2012, 02:38
Ale dzięki temu nie musisz wymieniać metalowych sanek w aparacie

Przepraszam, ale nie zajarzylem o co chodzi:)

tomek67
15-05-2012, 07:53
Przepraszam, ale nie zajarzylem o co chodzi:)
Przypuszczam, że chodzi o możliwość wystąpienia nadmiernych luzów przy mocowaniu lamp Nikona.

jacool
15-05-2012, 08:51
Przypuszczam, że chodzi o możliwość wystąpienia nadmiernych luzów przy mocowaniu lamp Nikona.
A dokładniej problemu, który występuje przy używaniu D700 z lampami nikona (szczególnie SB900). Taki zestaw posiada kolega wasilewk - tak przynajmniej wynika z opisu w stopce. Po dłuższym używaniu takiego zestawu sanki w D700 nadają się podobno tylko do wymiany :-(

radius_bo
15-05-2012, 10:04
No to widze, ze w przyszlosci wymienie na Metza. Nowsze modele maja juz metalowa stopke i poreczniejsze kolko do mocowania. Poza tym sa "delikatnie" mocniejsze od Nikona porownujac ta sama klase lamp. No i w CLSie - jak dla mnie - dzialaja bardzo dobrze.

wasilewk
15-05-2012, 10:32
Kiedyś używało sie tylko 'młotków' i wszystko grało a teraz pojawiają się jakieś luzy na sankach - ciekawe czy Nikon kiedyś wyprodukuje coś takiego (http://www.metz-lampy.pl/library/lampy_blyskowe/45cl4.jpg).

Pzdr.