PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 usyfiona matryca

Swistak
10-05-2012, 22:57
Witam. Z góry zaznaczam że nie wiedziałem gdzie to napisać więc pisze tutaj. Na moich zdjęciach widać plamy. Więc karteczka a4 f/22 iso 100 i odpowiednie naswietlanie i faktycznie plamy i tu moje pytanie. czy w wizjerze widać plamy które są na matrycy, czy tylko te co są na lustrach?

Yanluk
11-05-2012, 01:51
W wizjerze nie zobaczysz plam ktore sa na matrycy. Jesli naprawde byly by duze to mozna bylo by je zobaczyc na LiveView, ale w to bardzo watpie.
Wlacz w opcjach czyszczenie matrycy, jak to nie pomoze to gruszke i przedmuchac.

toto5
11-05-2012, 08:38
Plamy w Live view też widać, ja widziałem jak robiłem w namiocie bezcieniowym. Było tam bardzo jasno, na takim tle na LV f11 widziałem plamki.

panoramix
11-05-2012, 09:13
W wizjerze to możesz zobaczyć brud na matówce - nic więcej. Zabrudzenia matówki czy lustra, nie mają wpływu na obrazowanie.
Skoro zrobiłeś zdjęcie czystej kartki, to wiesz już w jakim obszarze obrazowania masz brud. Jeśli nie pomaga czyszczenie matrycy przez funkcję aparatu, to trzeba spróbować przedmuchać gruszką. Jeśli i ten sposób okaże się niewystarczający - pozostaje czyszczenie na mokro.

Swistak
11-05-2012, 14:26
Gruszka nie pomaga, chyba bedzie na mokro jak mi ten zestaw wkoncu przyjdzie :/

Swistak
11-05-2012, 15:13
Ktoś może podpowie jak dobrze i bezpiecznie wyczyscic matowke?

kurp
11-05-2012, 15:24
Witam. Nie wiem czy chcesz wyczyścić matówkę czy matrycę. Jeżeli chodzi o matrycę to podaję link:
http://www.fotografuj.pl/Article/Czyszczenie_matrycy/id/25/page/1#content

panoramix
11-05-2012, 20:05
Gruszka nie pomaga, chyba bedzie na mokro jak mi ten zestaw wkoncu przyjdzie :/

Możesz powiedzieć co w końcu chcesz czyścić i dlaczego ?

Podpowiedzi:
Widzisz brud w wizjerze - brudna matówka
Widzisz paprochy lub plamy na zrobionym zdjęciu - brudna matryca

zgera
11-05-2012, 20:28

Sam matówki nie wyczyścisz, oprócz dmuchania gruszką niczym jej nie dotykaj.
U mnie w D5000 czyścił matówkę serwis nikona, pomimo czyszczenia kilka pyłków pozostało.
Na fakturze napisali: czyszczenie matówki i wizjera w stopniu możliwym.
Czyli nie jest to takie proste.

hotrok
11-05-2012, 22:34
Zastanów się, czy w ogóle warto coś tam dłubać przy matrycy. Jeżeli plamy widzisz na f/22 to olej to i nie kombinuj. Czysta w 100% matryca w lustrzance, przy wymiennej optyce to stan ciężki do osiągnięcia.

Ja na początku przygody z lustrzankami tez się tym przejmowałem ale teraz to olewam - szkoda czasu.

No chyba, że plamy widać na przysłonie f/5.6 albo f/8 to moze być upierdliwe.

Aha, paprochy, które widzisz w wizjerze nie maja wpływu na wygląd zdjęcia - po prostu ich nie widać. Syfy na matrycy (których nie widać) widać na zdjęciach.

Swistak
11-05-2012, 22:38
Chodzi o to ze na 1,4 widac te plamy, i w wizjerze tez widze plamy i to bardzo irytuje...

frogi4
12-05-2012, 08:20
To może masz plamki na tylnej soczewce obiektywu? Podłącz inny obiektyw i sprawdź czy jest tak samo.

panoramix
12-05-2012, 13:37
Chodzi o to ze na 1,4 widac te plamy, i w wizjerze tez widze plamy i to bardzo irytuje...

Czy widzisz plamy na zrobionym zdjęciu ?
Nie wiem jak mocno zabrudzona musiałaby być matryca, by brud był widoczny już na f/1,4. To musiałoby być ekstremalne zabrudzenie.

Swistak
16-05-2012, 21:53
Na matrycy była malutka, aczkolwiek czarna plamka ciezko stwierdzic co to bylo. Problem zażegnany piórem:)