Zobacz pełną wersję : Proszę o informację.
Ponieważ jestem pierwszy raz na tym Forum dlatego chciałem się przywitać i pozdrowić wszystkich Forumowiczów-co w tej chwili czynię. Przechodząc do tematu który mnie tutaj sprowadził chciałbym prosić o wyjaśnienie następującego dylematu.W najbliższym czasie chciałbym kupić aparat Nikon D3100 i tutaj mam problem gdyż nie wiem z jakim obiektywem czy Nikkor 18-55mm,czy 18-105 . I tutaj powstaje pytanie czy jako amator będę w ogóle mógł dostrzec róznicę w zdjęciach . Na czym polegają różnice pomiędzy tymi obiektywami - tylko jeżeli można prostymi słowami abym mógł zrozumieć .Czy wystarczy mi 18-55 , nie chciałbym popełnić błędu już na samym początku. Nadmieniam że będzie to moja pierwsza lustrzanka. Obecnie mam Nikona Coolpix 5900 . Postanowiłem zwrócić się do Profesjonalistów ponieważ wśród moich znajomych zdania są różne. Jedni zaprzeczają drugim .Różnica w cenie też nie jest bez znaczenia .Dziękuję i pozdrawiam.
Obydwa obiektywy to kity nikona, czyli obiektywy sprzedawane w zestawach z korpusem.
Podstawowa różnica miedzy nimi to ogniskowa, 18-55 trzykrotne przybliżenie, 18-105, 5,8 przybliżenie.
Optycznie, moim zdaniem, obydwa dają przyzwoity obrazek jak na tę klasę obiektywu.
Wiesz jaka jest różnica w cenie pomiędzy nimi, jeśli starczy kasy bierz 18-105, jest trochę większy i cięższy
co z małym korpusem nie będzie zaletą, ale da radę, używałem go z D5000 i nie było tak źle.
Właśnie mając 18-55VR i dodatkowo tele 55-200VR zmieniłem oba szkła na 18-105VR Dlaczego? Bo ten jeden obiektyw ma większe powiększenie niż 18-55 i dobrą stabilizację. Ten zakres ogniskowych mi pasuje i naprawdę na początku wystarcza. (55-tka była za krótka choć jej niewątpliwą zaletą była waga i rozmiar) Jeżeli masz kasę to radzę wziąć 18-105VR ale on ma także swoje wady - przy robieniu zdjęć z lampą wbudowaną przy bliższych odległościach obiektyw zasłania światło lampy, 18-55VR tego nie robił.
Jeżeli masz kasę to radzę wziąć 18-105VR ale on ma także swoje wady - przy robieniu zdjęć z lampą wbudowaną przy bliższych odległościach obiektyw zasłania światło lampy, 18-55VR tego nie robił.
To nie jest wada obiektywu, każdy mocno wysunięty zoom zasłoni ci lampę wbudowaną, po to są lampy zewnętrzne.
Mam d3100 z 18-105. A właściwie żona ma ;) Super zestaw. Jak wciągnie to i tak zaczniesz zbierać kasę na D6. Jak nie wciągnie: sprzedasz bez większej straty finansowe, kupisz małpkę i kilka małpek z płynną zawartością.
I tyż panie bydziesz zadowolony ;)
Weź 18-105, jeżeli Cię tylko puszcza kasa. Zobaczysz, że zaraz zacznie Ci brakować dłuższych ogniskowych. W rezultacie zaczniesz myśleć nad zakupem jakiegoś teleobiektywu itd. Znaczna przewagą 18-105 jest właśnie zakres ogniskowych - obiektyw jest po prostu bardziej uniwersalny. Uwierz mi, kiedyś też zaczynałem od 18-55.
knopers1
10-05-2012, 22:51
Weź 18-105, jeżeli Cię tylko puszcza kasa. Zobaczysz, że zaraz zacznie Ci brakować dłuższych ogniskowych.
A ja bym na twoim miejscu zastanowil sie nad innym zestawem szklanek.... Ja akurat kupilem d3100 razem z N18-105 i tak naprawde to brakowalo mi ciagle swiatla a nie ogniskowej.... 18-105 to dobre naprawde szklo ale potrzebne duuuzo swiatla bo podbija szybko ISO!
Tym 105mm na koncu tak naprawde nie da sie zabardzo nic zciagnac z daleka. Ja bym bral na poczatek D3100 razem z Tamronem 17-50 2.8, tym szkielkiem mozna nawet wzgledny portrecik zrobic, a i szeroko jest na landszaft! Znakomite swiatlo w porownaniu do N18-105. Bedzie sluzyl Ci kupe lat. Jak bedziesz potrzebowal pozniej cos na prawdziwe portety dokupisz cos w stylu sigma 105/2.8,N85 1.8, T90 2.8 lub jeszcze cos innego...
Tym 105mm na koncu tak naprawde nie da sie zabardzo nic zciagnac z daleka. Ja bym bral na poczatek D3100 razem z Tamronem 17-50 2.8, tym szkielkiem mozna nawet wzgledny portrecik zrobic, a i szeroko jest na landszaft!
Tak, tylko że cena wędruje jeszcze w górę. Poza tym autor wątku nie precyzuje co będzie fotografował.
Pewnie wszystko, jak to na początkującego użytkownika lustrzanki przystało. Jako tzw. spacerzoom 18-105 sprawdzi się lepiej.
Aha, żeby nie było - nie jestem przeciwnikiem Tamrona, sam używam 17-50 VC (jeszcze).
knopers1
10-05-2012, 23:38
Tak, tylko że cena wędruje jeszcze w górę. Poza tym autor wątku nie precyzuje co będzie fotografował.
Pewnie wszystko, jak to na początkującego użytkownika lustrzanki przystało. Jako tzw. spacerzoom 18-105 sprawdzi się lepiej.
Aha, żeby nie było - nie jestem przeciwnikiem Tamrona, sam używam 17-50 VC (jeszcze).
Tak, na spacer w sloneczny dzien moze i bedzie lepszy, ale na pare "pstrykow" w domowym gronie (impreza,urodziny dziecka i.t.d) juz nie.... I tutak chce ostrzec kolege przed tym wlasnie.... Jak zakupi N18-105 bedzie chcial wkrotce cos jasniejszego, co w sumie bedzie jeszcze drozej kosztowalo! lub wpadnie na pomysl zakupienia lampy blyskowej, tak jak ja to zrobilem. Czyli kolejny wydatek. Poczym stwierdzi ze zdjecia z zazsanego swiatla sa duzo ladniejsze jak te z robione lampa blyskowa i lepiej miec jasne szklo... Ja zakupilem D3100 jakies pod koniec 2011 roku, a sprzetu uzbieralo sie troche.... Jak bym mial jeszcze raz zaczac od nowa, zakupil bym T17-50, pozniej pomyslal co mi brakuje i zakupil cos konkretnego do tego celu a nie uniwersalnego szkla do wszystkiego--- czyli do niczego!
Ja bym się zastanowił nad sensem kupna lustrzanki, bo ''lustschanka'' i jej uniwersalność to przede wszystkim OBIEKTYWY i dobre światło.
pioter m
11-05-2012, 06:08
Ja bym się zastanowił nad sensem kupna lustrzanki, bo ''lustschanka'' i jej uniwersalność to przede wszystkim OBIEKTYWY i dobre światło.
Wszyscy mają lustra - muszę i ja...
Ten kolega, to kolejny leń, który nie potrafi używać wyszukiwarki. Nie potrafi nawet zatytułować swojego wątku. Liczysz, że będzie miał czas i chęci, żeby się nad twoją (trafną) sugestią zastanowić?
'' Ten kolega, to kolejny leń, który nie potrafi używać wyszukiwarki. Nie potrafi nawet zatytułować swojego wątku. ''
Nie wiem czy te obrażliwe słowa są skierowane pod moim adresem - jeżeli tak , to przykro mi że takie osoby znajdują się na tym forum . Nie będę wchodził w dyskusję z tym ''kolegą'' - nie mój poziom.
Dziekuję bardzo wszystkim za zainteresowanie moim problemem i za pomoc jaką tu otrzymałem. Pozdrawiam.
Mam jeszcze jedno pytanie. Co to znaczy że obiektyw 18-105 jest ciemniejszy [ potrzebuje więcej światła] ,od obiektywu 18-55 ?
http://www.celestia.pl/%C5%9Awiat%C5%82osi%C5%82a
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jasno%C5%9B%C4%87_obiektywu
http://www.optyczne.pl/77-Test_obiektyw%C3%B3w-Nikon_Nikkor.html
Mam jeszcze jedno pytanie. Co to znaczy że obiektyw 18-105 jest ciemniejszy [ potrzebuje więcej światła] ,od obiektywu 18-55 ?
Obiektyw 18-105vr nie jest ciemniejszy od 18-55 ma takie same przysłony. Obiektywem ciemnym nazywamy taki którego przysłony zaczynają się od 3,5 . Obiektyw ciemny czyli potrzebuje więcej światła czyli dłuższy czas naświetlania/wyższe ISO.
Bardzo dziękuję za naukowe [ encyklopedyczne] , jak również praktyczne przedstawienie tematu.
Przemek80
14-05-2012, 12:08
Obiektyw 18-105vr nie jest ciemniejszy od 18-55 ma takie same przysłony. Obiektywem ciemnym nazywamy taki którego przysłony zaczynają się od 3,5 . Obiektyw ciemny czyli potrzebuje więcej światła czyli dłuższy czas naświetlania/wyższe ISO.
Nie powiedziałbym, że ciemne obiektywy zaczynaja sie przysłony 3.5. Jak na zooma to jest średnia przysłona, zważywszy na to, że najmniejsza jest 2.8.
No ale na długim końcu nie ma już 3.5 niestety. Za takie pieniądze (ok 700zł) N18-105 to bardzo fajny obiektyw. Można dokupić jeszcze N35/1.8 i będzie bardzo fajny zestaw dla amatora :)
No ale na długim końcu nie ma już 3.5 niestety. Za takie pieniądze (ok 700zł) N18-105 to bardzo fajny obiektyw. Można dokupić jeszcze N35/1.8 i będzie bardzo fajny zestaw dla amatora :)
I to jest kwintesencja doboru szkieł, dla kogoś kto dopiero będzie zaczynał przygodę z lustrzanką... 18-105 uniwersalny i stosunkowo ostry spacer-zoom (bez podtekstów) i jasna stałka do zadań specjalnych. No a później się zacznie poszukiwanie światła, kompromis pomiędzy ceną i oczekiwaniami :).
105 i 35 mm szybko się znudzi
knopers1
15-05-2012, 06:32
Ja bym bral T17-50 2.8 + N85 1.8D na poczatek...
Ja bym bral T17-50 2.8 + N85 1.8D na poczatek...
Autor wątku celuje chyba w D3100, więc obiektywy bez silnika mogą się nie sprawdzić.
Myślę, że N18-105 na początek, tak na zaznajomienie się z lustrzanką to dobry wybór. Jak początkujący zechce więcej światła, to może zmienić na T17-50 lub dokupić N35/1.8. Trzeba wziąć pod uwagę, że zaczynający zabawę z lustrem często sami nie wiedzą co chcą/potrzebują. Przecież część (chyba nawet duża część) z nich nigdy nie kupuje żadnego dodatkowego obiektywu i zostają z kitowym. N18-105 jest o tyle dobry, że pozwala na zorientowanie się jakiej ogniskowej potrzebujemy i czy potrzeba nam więcej światła czy np robimy widoczki i szkło i tak przymykamy. Do tego jest względnie tani.
na początek / o ile finanse pozwolą / bierz 18-105 VR , masz ten sam zakres co 18-55 i dużo powyżej , nie należy do super jasnych ale na początek w 100% wystarczy ma stabilizację co to nadrabia ,
TEST 18-55 (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=666&typ=0&moc=0)
TEST 15-105 (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=803&typ=0&moc=0)
sam na początku miałem kita 18-55 i od czasu zakupu 18-105 , 18-55 poszedł w zapomnienie i zbiera kurz w szafie
a może uzywany n18-200VR, jak pierwsza generacja, to cena prawie ta sama. Optycznie i jeżeli chodzi o zakres wypada lepiej.
Ja "spacerowo" = wyjazdowo biore właśnie takie tele