PDA

Zobacz pełną wersję : tamron 28-75/2.8 lepszy od nikkora 24-70/2.8?

nonnatus
10-05-2012, 01:33
jestem właśnie po lekturce foto-kuriera 5/2012 i z uwagą przeczytałem test 4 obiektywów pod pełną klatkę
o podobnych ogniskowych i świetle:
canon 24-70/28 (cena 4600 wg gazetki)
nikkor 24-70/2.8 (cena 6100)
sigma 24-70/2.8 (cena 3300)
tamron 28-75/2.8 (cena 1500)

tak się składa, że mam ten ostatni obiektyw i oto dowiaduję się, że to najlepszy z tych 4 obiektywów, nie ma abreacji chromatycznych, wygrywa pod kątem dystorsji, i w ogóle jest lepszy optycznie od nikkora - czytaj jest "liderem pod kątem rozdzielczości w centrum kadru". co więcej w tym teście okazał się - uwaga - najlepszy. słowem cuda i dziwy w słowie pisanym...
czy ten tamron to naprawdę takie cudo? własnie go wystawiłem na giełdzie i się zastanawiam, czy dobrze robię pozbywając się go...
:)

mOSAd
10-05-2012, 01:51
Akurat tego egzemplarza nie miałem. Ale z tymi, z którymi miałem do czynienia, to rzeczywiście ostrość w centrum kadru miały bardzo dobrą. Często nawet lepszą niż Nikkory. Ale co z tego, skoro w całej konstrukcji liczy się masa innych rzeczy jeszcze (w tym jakość poza samym centrum)? A w edytorach jest nawet kilka suwaków, które tę ostrość też jeszcze zwiększą! Więc można zrobić żyletkę z kita nawet. Akurat ja tym parametrem się nie przejmuję dopóki jest on na poziomie sensownym. Czyli "bardzo dobrym" jak to określają portale testowe. Jak jest "doskonały", to tylko bonus pozwalający mocniej kadrować zdjęcie. I tyle. Obiektywy makro są jeszcze ostrzejsze, a jakoś o nie tak nie zabiegamy przy portretach.

MaciekW
10-05-2012, 06:48
Po prostu mieli dobrą sztukę (a ja kiepską). Używałem tego Tamrona z Canonem 450D i szału nie było, ani z ostrością, ani z pracą AF...

pastwisko
10-05-2012, 15:36
własnie go wystawiłem na giełdzie i się zastanawiam, czy dobrze robię pozbywając się go...
:)

Nie rozumiem. Masz ten obiektyw, zapewne go używałeś, wyrobiłeś więc sobie na jego temat jakąś opinię, a teraz nagle po lekturze artykułu masz wątpliwosci czy dobrze go oceniłeś?

wlods
10-05-2012, 15:57
Miałem Nikkora,teraz mam tamrona.Czlowiek ktory wpadł na pomysł że tamron lepszy od nikkora jest chory albo nigdy zdjęć nie robił.Nie jestem wielkim wyznawcą 24-70 w Nikonie i myślę że z wielkiej trojcy jest najslabszym szklem, ale że Tamronik lepszy to ten Nikkor musiał być popsuty.

nonnatus
10-05-2012, 16:29
Nie rozumiem. Masz ten obiektyw, zapewne go używałeś, wyrobiłeś więc sobie na jego temat jakąś opinię, a teraz nagle po lekturze artykułu masz wątpliwosci czy dobrze go oceniłeś?

napisałem to z lekkim sakrazmem:)
już rozumiesz?:)

znam ten obiektyw bardzo dobrze. znam jego zalety i ograniczenia. szkiełko jest oki,
ale nigdy nie napisałbym, że jest lepszy od nikkora 24-70.
pisałem post w nocy, może niezbyt dokładnie wyjaśniłem o co mi chodzi.
tyle wyjaśnień.

po prostu zastanawia mnie sens takiego testu, skoro praktyka zupełnie inaczej weryfikuje jego wyniki.

JacekCz
10-05-2012, 19:54
24-70 to już baaaaardzo wysilony projekt, nic w przyrodzie nie ma za darmo.

MYSZ
10-05-2012, 20:36
Prawdopodobnie test pisał ktoś z formacji "dziennikarzy obywatelskich" Ten Tamron jest fajny z kilku powodów, ale litości... ;)

PaulGilbert
10-05-2012, 21:26
Po prostu mieli dobrą sztukę (a ja kiepską). Używałem tego Tamrona z Canonem 450D i szału nie było, ani z ostrością, ani z pracą AF...

To chyba też wina tego Canona.

fotoon
11-05-2012, 13:52
Miałem Tamrona 28-75 i cieszył się dobrym zdaniem u mnie, dopóki nie miałem ostrzejszych obiektywów. U niego ostrość, zaczynała się od f4 w całym zakresie, wcześniej było mydło. Później okazyjnie kupiłem Tamrona 17-50, który całkowicie odmienił moje zdanie o Tamronach. Był ostry w całym zakresie i na każdej przysłonie. Zatem chyba zależy od sztuki, nie wiedziałem że tak bardzo. Dodam, że na początku myślałem, że każde szkiełko trzeba przymknąć, żeby pokazało pazur, ale później zobaczyłem obrazek u Cichego (http://www.negatyw.org/ostry2.jpg) i okazało się, iż mam mydlaną sztukę. Ważne jest to, że to było na małej matrycy...
Ostrego Tamrona 28-75 kupowałbym w ciemno, ale w porównaniu do Nikkora, to ten ma przewage 24mm, SWM i pancerna budowę. Tyle racji ilu uzytkowników;)

karolt
11-05-2012, 17:55
Bardzo ryzykowna teza w tytule, ale... :-)

nonnatus
12-05-2012, 01:46
Bardzo ryzykowna teza w tytule, ale... :-)

dlaczego ryzykowna?

MariuszJ
12-05-2012, 13:31
Zrobić obiektyw "pod testy" jest widać zrobić łatwiej i taniej, niż taki do używania.

Dla mojego pierwszego Tamrona (śrubokręt) słowo rozdzielczość brzmiało jak język obcy, drugi (silnik) był zupełnie znośny, niestety - tylko przez trzy miesiące użytkowania. Potem się chyba "rozkręcił" - niestety, w negatywnym znaczeniu tego słowa :) Plus autofocus, współpraca z lampą i chyba szybko nie spróbuję Tamrona znowu. Lubię jak sprzęt nie przeszkadza w robieniu zdjęć, a Nikkor nie przeszkadza.

karolt
12-05-2012, 20:07
dlaczego ryzykowna?

Bardzo ryzykowne pytanie :-)

nonnatus
13-05-2012, 00:20
Bardzo ryzykowne pytanie :-)

no to pogadali.
więc podejmij to ryzyko i już nie ryzykuj.

prz3mo
13-05-2012, 01:16
Mam tego tamrona. Jest bardzo ostry, ale lipnie wykonany. Af dużo wolniejszy niż e nikkorze.

zbieracz-szkła
13-05-2012, 11:29
Miałem T28-75 i potrafił być bardzo ostry. Potrafił tzn kiedy udało mu się dobrze ustawić ostrość. AF to porażka w porównaniu z Nikkorami.
Poza tym pierwsza sztuka, którą dostałem była fatalna ("najostrzejsza w lewym dolnym rogu"), po wymianie było ok, ale jak już wspomniałem AF często zawodził. Poza tym, co to kontrast poznałem dopiero kiedy kupiłem pierwszego Nikkora.
Kiedy robiłem sobie testy "studyjne" na 70mm/f4 Tamron był zauwazalnie lepszy od N70-300VR, ale coz z tego - na zdjęciach z pleneru to zawsze Nikkor wychodził ostrzej - po prostu trafiał.

PS problemy z ostrzeniem były na D80, niewykluczone, że z lepszymi puszkami byłby celny.

toto5
29-05-2012, 21:10
Podłączę się pod temat.
Mam zamiar kupić tego tamrona, zastanawiam się jednak nad autofocusem, chciałbym żeby trafiał. Czy jak wezmę od cichego "wyselekcjonowany, ostry" to będzie ok? Czy jest szansa że BF/FF się z czasem pojawi? W sumie to teraz 5 lat gwarancji to można im wysyłać do kalibracji.

wasilewk
29-05-2012, 21:17
Podłączę się pod temat.
Mam zamiar kupić tego tamrona, zastanawiam się jednak nad autofocusem, chciałbym żeby trafiał. Czy jak wezmę od cichego "wyselekcjonowany, ostry" to będzie ok? Czy jest szansa że BF/FF się z czasem pojawi? W sumie to teraz 5 lat gwarancji to można im wysyłać do kalibracji.

Ja miałem od niego (co prawda inny model) --> tylko pstrykać i o nic się nie martwić ! (żaden BF się po jakimś czasie pojawić nie może)

Pewnie, że do AF-a tego N24-70/2.8 będzie mu sporo brakować, ale nie tak strasznie --> może być nieco wolniejszy.

Pzdr.

toto5
29-05-2012, 21:25
thx, coraz bardziej się przekonuję.

Archibald
21-06-2012, 15:36
toto5 - miałem kiedyś T28-75 do D300, była masakra z AF, ale obwiniam za to aparat, bo nie tylko z Tamim miał fochy. Po przesiadce na D700 kupiłem ponownie to szkło, bardziej jako "rezerwę" gdy nie mogę / nie chcę zmieniać stałek i... jestem bardzo mile zaskoczony :) AF super, nie jak w N24-70, ale wystarczająco szybko i celnie żeby złapać biegające dzieciaki, a to już sporo, od f2,8 wystarczająco ostry, przyjemny bokeh i niewygórowana cena - brać i cieszyć się życiem :) Ważne - mam starą wersję obiektywu na śrubokręt.

Żeby nie być gołosłownym - wszystko z D700 + T28-75 na f2,8 (ostatnie 4 z 50-tki):

tamronowe-banki (http://arturstruk.blogspot.com/2012/06/tamronowe-banki.html)

I tutaj też wszystko z D700 + T28-75 na f2,8 (poza 3 i 4 - te są na f4):

festyn w przedszkolu (http://arturstruk.blogspot.com/2012/06/przedszkole-nr-17-festyn.html)

Generalnie wolę obraz ze stałek, ale... wygoda Panie, wygoda ;)

Toma
21-06-2012, 23:38
też używam D700 z 28-75, wymarzony zestaw - lekki (wcześniej miałem 24-70, ręka odpadała :)), ostry, AF trafia bardzo przyzwoicie, jedynie w gorszych warunkach oddaje pierwszeństwo Nikkorowi (mam wersję bez silnika)

Archibald - świetny reportaż, fajne kadry, pokazałeś moc 28mm :)
ech... żebym to ja się zmusił, żeby swoje prywatne klatki w końcu wywołać... :/

drdln
21-06-2012, 23:49
Też mam od jakiegoś (krótkiego dosyć) czasu to szkiełko i również nie mogę narzekać. Jest bardzo ostro, już od f/2.8, nawet na 75mm. F/4 to już całkowita żyleta. Ostatnio fociłem tym obiektywem Mistrzostwa Polski BMX w ciemnym skateparku i AF dawał radę - nie jest jakoś zabójczo szybki, ale skoro starcza do dynamicznych ewolucji w powietrzu, w ciemnej hali, to czego chcieć więcej? Szczególnie za te pieniądze.

Gdyby jeszcze dolny zakres zaczynał się od 24mm, to byłby to ideał, no ale nie można mieć wszystkiego.

Dodam jeszcze jako ciekawostkę, że GO na 75mm i f/2.8 jest mniejsza niż w klasycznej stałce 50mm na f/1.8 :)

toto5
22-06-2012, 10:04
Archibald dzięki, dobry materiał, tylko w chwili obecnej nówki bez silnika chyba nie można dostać nowej. Ta silnikiem będzie gorsza?

Archibald
22-06-2012, 10:33
Archibald dzięki, dobry materiał, tylko w chwili obecnej nówki bez silnika chyba nie można dostać nowej. Ta silnikiem będzie gorsza?

AF zdaniem wielu użytkowników (moim również) jest lepszy w starej wersji. W nowych wkurzające jest powolne "doostrzanie", szczególnie dokuczliwe w gorszych warunkach oświetleniowych. I jakoś nie mogę oprzeć się wrażeniu, że stare były lepiej wykonane ;) Szukaj używki w dobrym stanie, one dość często się pokazują tutaj czy na alledrogo.

kazzi
22-06-2012, 12:53
Przesada z tym doostrzaniem.Mam ten obiektyw z silnikiem i naprawdę musi być już bardzo ciemno
aby ten efekt zaobserwować.W takich warunkach robienie zdjęć "z reki" lub ruchomych obiektów
jest pozbawione sensu .Kiedyś specjalnie zacząłem doszukiwać się tego zjawiska przy współpracy
z d700.Jak światłomierz pokazywał czasy w okolicach 1s przy ISO 800-1600 i motywie o słabym
kontraście,to faktycznie coś takiego występowało.

staroszc
22-06-2012, 21:42
Przymierzam się do tego szkiełka, mam obecnie pożyczoną starą wersję bez silnika i mam jako takie porównanie
przebiegu fokusa nowej wersji (filmiki na ytube). Bez silnika na d700 zdecydowanie szybszy, a na d3s to błyskawica.
I pytanie do doświadczonych posiadaczy nowej wersji:
Czy w nowej wersji bez pierścienia przysłony silnik jest niezależny?
Czy pracuje z tą samą prędkością na różnych korpusach?

Don_Sulco
23-08-2012, 15:25
Czołem!
Odświeżę temat, szukam standardowego zooma do krajobrazu i tak się zastanawiam nad w/w Tamronem - nada się???
W testach piszą, że przymknięty do 5.6 robi się naprawdę ostry - potwierdzacie???
I jeszcze jedno, czy z nakręconą UVką i polarem (w wersji slim) będzie winietował na 28mm???
Dzięki za uwagę

Hamarama
23-08-2012, 16:11
Czołem!

I jeszcze jedno, czy z nakręconą UVką i polarem (w wersji slim) będzie winietował na 28mm???
Dzięki za uwagę

Ostatnio nałożyłem, na N35 D + UV, polarka marumi tego z optycznych i winieta była i to niemała. Trzeba by pewnie i UV i polar w wersji silm i może byłaby mniejsza winietka.

wasilewk
23-08-2012, 16:55
Czołem!
...I jeszcze jedno, czy z nakręconą UVką i polarem (w wersji slim) będzie winietował na 28mm???
Dzięki za uwagę

A nie można by choć SAMEGO polara ?:!:

bryk77
23-08-2012, 21:09
Też szukam uniwersalnego zooma pod FX. Nieco się spóźniłem, bo drdln właśnie sprzedał tamiego. Nikkor chodził mi po głowie, ale ta cena zwala z nóg. No i jest jeszcze jedna sprawa. Mianowicie N24-70 to wielka i ciężka krowa i nie wiem jak bym sobie z tym radził na wakacjach, a właśnie na taką okoliczność potrzeba mi teraz zooma. Wkrótce dojedzie do mnie stałka N35/f2, ale to chyba za mało. A może się mylę? Aha, po sprzedaży D300 i kilku szkieł pod DX pozostał mi jeszcze N85/1.8D.

@Archibald, szczególnie pierwsze zdjęcie chłopca w B&W jest rewelacyjne.

deep
23-08-2012, 21:30
Porównanie tamrona do nikkora:
http://www.makofoto.cz/nikon/objektivy/Tamron_24_70VC/Tamron_24_70VC.htm

Don_Sulco
23-08-2012, 22:01
A nie można by choć SAMEGO polara ?:!:
A można! Ale wkręcać co chwile i odkręcać - trochę to denerwujące no i gwint się niszczy a wiadomo tamron to nie tokina:)

darko
23-08-2012, 22:09
Czołem!
Odświeżę temat, szukam standardowego zooma do krajobrazu i tak się zastanawiam nad w/w Tamronem - nada się???
W testach piszą, że przymknięty do 5.6 robi się naprawdę ostry - potwierdzacie???
Dzięki za uwagę
Jak najbardziej potwierdzam, jeżeli wystarczy Ci na dole 28mm to tami sprawdzi się w krajobrazie.
I kilka przykładów z tamiego:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210174
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=208704
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=200186

Remol71
23-08-2012, 22:35
Miałem kiedyś T28-75 do 400D. Jak AF trafił to była taka żyleta, że aż nienaturalnie to wyglądało. Cóż z tego, jak w słoneczne południe trudno było trafić w duży klomb z kwiatami. Jak ktoś napisał, lubię, gdy sprzęt nie przeszkadza. Tamron potrafi zrobić bardzo ostre szkło, reszta to duży kompromis. Chodzi mi po głowie T17-50 ale jak sobie przypomnę ten AF, to cena Ef 17-55/2.8 IS przestaje mnie dziwić i zaczynam zbierać $.

Toma
26-08-2012, 21:14
28-75 jest super... jak trafi, jednak zupełnie bez powodu lubi nie trafić, wybaczając mu wiele - można używać, do amatorskiego pstrykania i wycieczek - jak znalazł (możliwe powtórki, mniejsze ciśnienie na AF), ale do roboty - zaufać mu nie można - szukam brakujące 4k i wracam do 24-70

mOSAd
01-09-2012, 08:03
Jeżeli nie próbowałeś do roboty 35-70/2.8 D i 35 mm nie jest za wąsko to polecam wypróbować jakąś używkę. Jak nie podpasuje to odsprzedać. Koszt zabawy niewielki, a być może zaoszczędzisz 4k. Niestety przejście bariery 35mm może być dla wielu kluczowe.

galian
04-04-2013, 14:58
Witam, jestem tutaj nowy i zaznacze ze amatorem fotografii, jednak przeszlo przeze mnie juz pare obiektywow jak nikon 18-200 vr II , sigma 50-500 f4.5 uzywajac nikona d300s.
Napisze wprost Tamron 24-70 f2.8 vc... to jedna wielka porazka nie pomyslalbym ze obiektyw takiej klasy ze wzgledu na cene i pod FX moze byc tak malo precyzyjny ze wzgledu na AF, czesto nie ostrzy i musze powtornie nacisnac spust, prze AF-C jest troszke lepiej jednak czesto jak to sie chyba nazywa" przekadrowuje" wiec blokuje i przekadrowuje a w tym przypadku istotne jest aby AF nie zawiódł. Obecnie nie mam innego obiektywu a zdjecia wykonuje zazwyczaj w domu dzieciom wiec nalezy wziasc pod uwage iz swiatlo nie jest dobre jednak nie zmienia to faktu zeby AF byl tak bardzo wadliwy. Napisze rowniez ze nawet jesli wydawac by sie mialo przez wizjer iz ostrosc jest dobra to i tak po przegladnieciu na kompie lub powiekszeniu zdjecia na wyswietlaczu sa nie do konca ostre w porownaniu jak mialo to miejsce w nikonie 18-200 uzywajac aparatu 12mpx a w chwili obecnej uzywam 36mpx uzywajac "lepszego" obiektywu przy nikonie d800. Nie mialem w ogole takiego problemu z obiektywami ktore wymienilem na wstepie a to znaczy ze cos w tym jest a roznica jest olbrzymia!!! totalna zapasc i jestem bardzo rozczarowany. Przestrzegam przed kupnem tego badziewia, omincie - byc moze ten jedyny - egzemplarz 24-70 f2.8 vc usd

MstrG
04-04-2013, 15:10
Witam, jestem tutaj nowy i zaznacze ze amatorem fotografii, jednak przeszlo przeze mnie juz pare obiektywow jak nikon 18-200 vr II , sigma 50-500 f4.5 uzywajac nikona d300s.
Napisze wprost Tamron 24-70 f2.8 vc... to jedna wielka porazka nie pomyslalbym ze obiektyw takiej klasy ze wzgledu na cene i pod FX moze byc tak malo precyzyjny ze wzgledu na AF, czesto nie ostrzy i musze powtornie nacisnac spust, prze AF-C jest troszke lepiej jednak czesto jak to sie chyba nazywa" przekadrowuje" wiec blokuje i przekadrowuje a w tym przypadku istotne jest aby AF nie zawiódł. Obecnie nie mam innego obiektywu a zdjecia wykonuje zazwyczaj w domu dzieciom wiec nalezy wziasc pod uwage iz swiatlo nie jest dobre jednak nie zmienia to faktu zeby AF byl tak bardzo wadliwy. Napisze rowniez ze nawet jesli wydawac by sie mialo przez wizjer iz ostrosc jest dobra to i tak po przegladnieciu na kompie lub powiekszeniu zdjecia na wyswietlaczu sa nie do konca ostre w porownaniu jak mialo to miejsce w nikonie 18-200 uzywajac aparatu 12mpx a w chwili obecnej uzywam 36mpx uzywajac "lepszego" obiektywu przy nikonie d800. Nie mialem w ogole takiego problemu z obiektywami ktore wymienilem na wstepie a to znaczy ze cos w tym jest a roznica jest olbrzymia!!! totalna zapasc i jestem bardzo rozczarowany. Przestrzegam przed kupnem tego badziewia, omincie - byc moze ten jedyny - egzemplarz 24-70 f2.8 vc usd

Piszesz o Tamronie 24-70 2.8 Di VC USD (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201194), ten temat jest o 28-75.

galian
04-04-2013, 21:04
heheh cos musialem przeoczyc:) mowilem ze jestem nowy:)

111lisu
05-05-2013, 01:34
Mam li owego Tamrona 28-75/2.8 z silnikiem i używam go z D700 całkiem przyjemny słoik, ale:
1. Ta wiertarka jeździ w tą i z powrotem i trochę to trwa w zależności od oświetlenia.
Dziwne, że czasem szybciej a czasem wolniej (chodzi mi o odgłosy silnika).
2. Pierścień zoom chodzi mi jakoś ciasno (może tylko mój tak ma) podobno Tamron tak to ustawia żeby się tabus nie wysuwał
albo sprzedawca mnie cyganił, w 55-200 mojego synka jest normalnie, chodzi lekko.
3. Puchną gumy - mój akurat OK.
4. Wyłącznik AF musowo wyłączyć w obiektywie bo inaczej cała mechanika jeździ razem z silnikiem.
5. Tulipan jest jakiś taki sobie.
6. Słyszałem narzekania na serwis Tamrona.
No cóż na Nikkora mnie nie stać ;) Jednak jest całkiem przyzwoity za takie pieniądze.
Ostatnio popstrykałem AFSem 80-200 (zdaję sobie sprawę, że to zupełnie co innego),
ale powiem szczerze z nóg mnie nie zwalił a cena zupełnie inna.
Niedawno miałem okazję wkręcić go przez pierścień macro i spisywał mi się lepiej niż AFS 50/1.8G
a uważam go za kozackie szkło z takie grosze. AF jakoś działał choć przy macro to raczej mało przydatny,
fotki wyszły w miarę ostre, natomiast 50tka nie mogła jakoś wcelować dobrze w punkt,
ale to może wina mojej przejściówki bo zrobiłem ją z tele.

Tak się zastanawiam nad wysyłką go do przesmarowania, może mi ktoś coś polecić?

arwic
29-05-2013, 20:50
Bardzo proszę o pomoc.
Czy to o tym Tamronie 28-75 mowa, czy też to jakaś prehistoryczna konstrukcja? Dziwi mnie inny kolor "paska" na obiektywie. Jest czarny z złotym napisem, zazwyczaj spotykałem odwrotność. Puszka D600.
http://www.ebay.ie/itm/Tamron-SP-AF-Aspherical-XR-Di-IF-28-75mm-1-2-8-Macro-Nikon-Ai-S-13-4-41-1-/151054171460?pt=DE_Foto_Camcorder_Objektive&hash=item232b87bd44
Niestety z germańskiego nic nie kumam, a wolałbym Was zapytać, niż radzić się tłumacza google.

knopers1
29-05-2013, 21:01
To bodajze starsza konstrukcja bez silnika AF. Aktualnie dostaniesz ta szklanke z wbudowanym silnikiem AF.

arwic
29-05-2013, 21:09
Tak, właśnie to doczytałem, że te ze złotym paskiem to wersje "zmotoryzowane", natomiast czarny pasek i złote napisy AF zasysa z puszki.
Do znawców tego szkła, lub podobnych. Czy zakup tego w linku wyżej, ma większy sens, czy lepiej dozbierać do wersji z silnikiem, lub do Sigmy 24-70? Potrzebuje czegoś do uzupełnienia zakresu z S70-200, a prawdę mówiąc to w tym zakresie o szkłach FF wiem na prawdę niewiele.

voyager100
18-02-2016, 17:10
Dołączę się do starego tematu bo właśnie testuję najnowszego Tamrona 28-75.
Oto jedna z pierwszych fotek

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://postimg.org/image/vjg5jv2xp/)

madebyzosiek
18-02-2016, 17:49
Dołączę się do starego tematu bo właśnie testuję najnowszego Tamrona 28-75.
Oto jedna z pierwszych fotek

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://postimg.org/image/vjg5jv2xp/)
Ale masz też Nikkora 24-70, żeby je porównywać w różnych warunkach, czy będziesz teoretyzował? :-)

voyager100
18-02-2016, 18:05
Ale masz też Nikkora 24-70, żeby je porównywać w różnych warunkach, czy będziesz teoretyzował? :-)

No niestety mam tylko Sigme 24-70 EX DG. Tamron jest szybszy i ostrzejszy

madebyzosiek
18-02-2016, 18:22
No niestety mam tylko Sigme 24-70 EX DG. Tamron jest szybszy i ostrzejszy

No więc właśnie, próbujesz zrównać ze sobą dwa kosmicznie różne szkła. Tamron w porównaniu z Twoją Sigmą będzie szybszy i ostrzejszy, ale gdybyś miał nowszą Sigmę z HSM na pokładzie, to już pewnie byłby tak samo ostry lub ostrzejszy, bo prędkość AF jest nie do porównania. Podobnie, gdybyś go chciał porównać do Tamrona 24-70 USD VC... Prównanie Tamrona 28-75 z Nikkorem 24-70 nie ma sensu, to dwie inne klasy szieł...
Jedyne w czym Tamron jest bezkonkurencyjnie najlepszy to fakt, że nie ma drugiego nowego szkła w tym zakresie ze światłem 2.8 za tak śmieszne pieniądze. Pod innymi względami zje go młodszy brat (24-70 USD VC)...
Ps. Nie zmienia to faktu, że jest to bardzo fajne szkło, używam z analogowym Nikonem i nie powiem złego słowa o nim. Ale nie porównywałbym go z S, T czy N 24-70...

voyager100
18-02-2016, 18:34
Moja sigma jest HSM !!! No i właśnie dlatego jestem w szoku i dlatego. Tamrona na drugie body

madebyzosiek
18-02-2016, 18:44
Moja sigma jest HSM !!! No i właśnie dlatego jestem w szoku i dlatego. Tamrona na drugie body
To raczej masz tragiczny egzemplarz Sigmy, Tamron może być ostrzejszy, ale że szybszy...?

voyager100
18-02-2016, 19:17
Tamrona używam zamiast starej stałki nikkora 28 mm. Poza tym używam Sigme EX DG 50mm F/1.4 i Nikkora 70-200 ED VR, i Nikkora 50 mm F/1.4 więc jakieś tam porównanie mam. Zaraz mi napiszesz że mam wszystkie popsute obiektywy.

madebyzosiek
18-02-2016, 19:40
Nie napiszę Ci tak, ale pamiętaj, że porównujesz go do Nikkora 24-70, którego jednak nie masz i nie miałeś, a ja uważam, że to porównanie jest bez sensu...

Oprócz tego gratuluję udanego Tamrona, bo mój ze szkłami ultradźwiękowymi jednak prędkością ostrzenia przegrywa... Szczególnie jak światła jest mało, a obiekt się rusza...

Aeon88
18-02-2016, 20:05
Nikkor ma lepszą pracę pod światło (znacznie), jest ostrzejszy na brzegach, znacznie lepiej wykonany i bardzo szybki, zdecydowanie szybszy od tamrona z silnikiem. Ja mam tamrona bez silnika, bo jest szybszy niż ten z silnikiem, używałem N24-70 i nie powiedziałbym że tamron dużo odstaje w kwestii szybkości w warunkach, które fotografowałem. Tamron jest bardzo ostry od 2.8 nie tylko w samym centrum, wypluwa ładne zdjęcia, ale trzeba trafić na dobry model. Ja kupiłem dopiero 6 macaną sztukę, ale mam ostro na 2.8 tak z bliska jak i z daleka czy to 28 czy 75mm.

To jest minus tego szkła. Trzeba się postarać żeby znaleźć ostrą sztukę. Nikkora można kupić w ciemno przez internet po obejrzeniu 2 sampli, tamrona bym tak nie kupił.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=190649&page=2&p=2760665&viewfull=1#post2760665

madebyzosiek
18-02-2016, 20:29
No więc właśnie, wiarygodna opinia kogoś, kto może porównać oba obiektywy, bo zna je z życia, a nie z testów w internecie i zza szybki w sklepie...

voyager100
18-02-2016, 20:55
W chwili obecnej Nowego Nikkora 24-70 nie posiadam. Testu tytułowego nie czytałem ale coś może być na rzeczy. Czy ktoś ma tę gazetę ?
Znalazłem zaś test http://www.ishootshows.com/2010/10/18/comparison-review-tamron-28-75mm-vs-sigma-24-70mm-f2-8/
w którym autor optycznie i mechanicznie wyżej ocenił Tamrona

voyager100
18-02-2016, 21:34
Przy czym z całą stanowczością chętnie zamienilbym Tamrona na Nikkora