PDA

Zobacz pełną wersję : wyswietlanie czcionek w przegladarlach

locos
09-05-2012, 22:30
Witam
Właśnie buduje swoja galerie (w stopce namiar) oparta na wordpressie i o dziwo, gdy odpalam ja w operze (build 11.62), to przeglądarka robi taka kaszane z wyświetlanych czcionek, ze niedobrze mi się robi. Sprawdzałem liska oraz ie i nie ma takich jaj. O co chodzi z opera, wie ktoś ??

Z góry dzięki !

Desperados
10-05-2012, 11:47
Na chromie też fajnie wszystko śmiga :) Jak kiedyś robiłem strone szkoły w wp to na operze śmigało. Nie wiem może zaktualizuj tą opere może coś to da :) zobacz też może na operze 12 dopiero beta jest ale może, może

Erie
10-05-2012, 11:55
u mnie w operze 11.62 jest wszystko ok - dokładnie tak samo jak w IE, lisku, chrome

locos
10-05-2012, 12:05
Hmmm dzieki Erie za info, w takim razie nie wiem o co chodzi. U mnie czcionki sa poszarpane z zielonkowatym zafarbem - ciezko to pokazac robiac zrzut ekranu. Nic, nie pozostaje mi nic innego jak zaufac Waszym opiniom i przeinstalować Opere, moze sie wszystko wyprostuje. Dzieki chetnym za odzew.

Erie
10-05-2012, 13:52
a może to coś z ustawieniami clear type czy jak się tam wygładzanie czcionek nazywa :( - spróbuj z tym zrzutem ekranu lub zdjęcie ekranu aparatem zrób ;)

Slon
10-05-2012, 14:30
Hmmm dzieki Erie za info, w takim razie nie wiem o co chodzi. U mnie czcionki sa poszarpane z zielonkowatym zafarbem - ciezko to pokazac robiac zrzut ekranu. Nic, nie pozostaje mi nic innego jak zaufac Waszym opiniom i przeinstalować Opere, moze sie wszystko wyprostuje. Dzieki chetnym za odzew.

u mnie ten zielony zafarbik widac na chromie. FF wyswietla poprawnie

mcl
11-05-2012, 10:02
jeśli chcesz, żeby zawsze wszystko było ok, to użyj popularnych czcionek, im bardziej nietypowe tym większe szanse na jakiś rozjazd

drzalek
14-05-2012, 14:01
Możesz też skorzystać z cufona, a przede wszystkim podać w stylach więcej czcionek alternatywnych, które będą wyglądały w miarę przyzwoicie. Najlepiej wybrać coś ze standardów czyli takie, które są obecne prawie we wszystkich systemach operacyjnych np arial, verdana - to bezpieczne czcionki, które będą działały bez problemu. Jednak jeśli problemem są tylko poszarpane czcionki to chyba nic na to nie poradzisz bo to kwestia przeglądarki i sposobu renderowania czcionek. Ogólnie w operze są poszarpane ale nie wyglądają tak źle, na plus dla opery u mnie, że nie pogrubia tak tej czcionki co moim zdaniem wygląda korzystniej, nie wali tak tym białym kolorem po oczach :)
Możesz też wywalić pseudoklasę :hover dla linków bo w starszych przeglądarkach koloruje Ci linki i podkreśla, u mnie na starszych IE jest pomarańczowy link po najechaniu myszką, a aktywny jest na niebiesko, rozumiem, że nie takie jest założenie, ale w sumie kto dziś jeszcze używa starych IE?

Moim zdaniem strona wygląda dobrze wszędzie więc nie ma co szaleć :-)

locos
14-05-2012, 14:41
Drzalek dzieki za porady. W sumie to zdaje sobie prawe, ze im mniej popularna czcionka, tym wieksza lipa bedzie. Powiem Wam, ze po sprawdzeniu na kilkunastu kompach i ipadzie 2 moge uznac efekt za całkiem akceptowalny.Tak wiec zostaje jak jest bez zbednego gmerania, bo leniwcem jestem duzym i niezbyt wielkim znawca CSS-a. Dziękuje wszystkim za odzew.

drzalek
14-05-2012, 23:51
Są symulatory przeglądarek np IEtester na Windowsa, nie musisz wtedy szukać dodatkowych kompów :) W zasadzie największe problemy generują właśnie IE, warto mieć zatem ten symulator na kompie jak się ma jakąś stronkę swoją. Dobrze jest też testować strony na Firefox3.x bo sporo ludzi jeszcze z niej korzysta z uwagi na dobre dodatki, które nie zostały zaktualizowane dla kolejnych wersji. To tak na przyszłość jakbyś kiedyś coś zmieniał :)