Zobacz pełną wersję : wyswietlanie czcionek w przegladarlach
Witam
Właśnie buduje swoja galerie (w stopce namiar) oparta na wordpressie i o dziwo, gdy odpalam ja w operze (build 11.62), to przeglądarka robi taka kaszane z wyświetlanych czcionek, ze niedobrze mi się robi. Sprawdzałem liska oraz ie i nie ma takich jaj. O co chodzi z opera, wie ktoś ??
Z góry dzięki !
Desperados
10-05-2012, 11:47
Na chromie też fajnie wszystko śmiga :) Jak kiedyś robiłem strone szkoły w wp to na operze śmigało. Nie wiem może zaktualizuj tą opere może coś to da :) zobacz też może na operze 12 dopiero beta jest ale może, może
u mnie w operze 11.62 jest wszystko ok - dokładnie tak samo jak w IE, lisku, chrome
Hmmm dzieki Erie za info, w takim razie nie wiem o co chodzi. U mnie czcionki sa poszarpane z zielonkowatym zafarbem - ciezko to pokazac robiac zrzut ekranu. Nic, nie pozostaje mi nic innego jak zaufac Waszym opiniom i przeinstalować Opere, moze sie wszystko wyprostuje. Dzieki chetnym za odzew.
a może to coś z ustawieniami clear type czy jak się tam wygładzanie czcionek nazywa :( - spróbuj z tym zrzutem ekranu lub zdjęcie ekranu aparatem zrób ;)
Hmmm dzieki Erie za info, w takim razie nie wiem o co chodzi. U mnie czcionki sa poszarpane z zielonkowatym zafarbem - ciezko to pokazac robiac zrzut ekranu. Nic, nie pozostaje mi nic innego jak zaufac Waszym opiniom i przeinstalować Opere, moze sie wszystko wyprostuje. Dzieki chetnym za odzew.
u mnie ten zielony zafarbik widac na chromie. FF wyswietla poprawnie
jeśli chcesz, żeby zawsze wszystko było ok, to użyj popularnych czcionek, im bardziej nietypowe tym większe szanse na jakiś rozjazd
Możesz też skorzystać z cufona, a przede wszystkim podać w stylach więcej czcionek alternatywnych, które będą wyglądały w miarę przyzwoicie. Najlepiej wybrać coś ze standardów czyli takie, które są obecne prawie we wszystkich systemach operacyjnych np arial, verdana - to bezpieczne czcionki, które będą działały bez problemu. Jednak jeśli problemem są tylko poszarpane czcionki to chyba nic na to nie poradzisz bo to kwestia przeglądarki i sposobu renderowania czcionek. Ogólnie w operze są poszarpane ale nie wyglądają tak źle, na plus dla opery u mnie, że nie pogrubia tak tej czcionki co moim zdaniem wygląda korzystniej, nie wali tak tym białym kolorem po oczach :)
Możesz też wywalić pseudoklasę :hover dla linków bo w starszych przeglądarkach koloruje Ci linki i podkreśla, u mnie na starszych IE jest pomarańczowy link po najechaniu myszką, a aktywny jest na niebiesko, rozumiem, że nie takie jest założenie, ale w sumie kto dziś jeszcze używa starych IE?
Moim zdaniem strona wygląda dobrze wszędzie więc nie ma co szaleć :-)
Drzalek dzieki za porady. W sumie to zdaje sobie prawe, ze im mniej popularna czcionka, tym wieksza lipa bedzie. Powiem Wam, ze po sprawdzeniu na kilkunastu kompach i ipadzie 2 moge uznac efekt za całkiem akceptowalny.Tak wiec zostaje jak jest bez zbednego gmerania, bo leniwcem jestem duzym i niezbyt wielkim znawca CSS-a. Dziękuje wszystkim za odzew.
Są symulatory przeglądarek np IEtester na Windowsa, nie musisz wtedy szukać dodatkowych kompów :) W zasadzie największe problemy generują właśnie IE, warto mieć zatem ten symulator na kompie jak się ma jakąś stronkę swoją. Dobrze jest też testować strony na Firefox3.x bo sporo ludzi jeszcze z niej korzysta z uwagi na dobre dodatki, które nie zostały zaktualizowane dla kolejnych wersji. To tak na przyszłość jakbyś kiedyś coś zmieniał :)