PDA

Zobacz pełną wersję : ​A useful energy savings calculator for you

Wojciech
09-05-2012, 17:36
Witam

kWh Energy Savings Calculator

Byc moze kogos taki kalkulator zainteresuje,
niestey jest dla mieszkancow USA,
aczkolwiek zawsze moze dac jakies porownanie.
Zainteresowanych ekologow zapraszam do linku ponizej.

http://www.paystolivegreen.com/2008/09/energy-savings-calculator/

Pozdrawiam

W.

qcheese
09-05-2012, 22:05
Witam - oto coś z naszego podwórka, trochę zabawy, ale dokładnie można sobie zużycie policzyć wg stawek vatenfalla
http://kalkulator.vattenfall.pl/

Rafał_Sz
10-05-2012, 08:07
To oni w tej Ameryce to sami muszą sobie prąd liczyć? To ja jestem pan, mam licznik, a nawet człowieka od spisywania który jeszcze nigdy nie zawalił i zawsze przychodzi na czas.

;)

siona
10-05-2012, 08:24
hehehe
nie wiem czy zwróciliście uwagę ile kosztuje kWh u nich (od 7c do 12-13c - nie liczę hawaii) - fajnie się to odnosi do naszego prawie 60gr :)

Grzybu
10-05-2012, 10:29
hehehe
nie wiem czy zwróciliście uwagę ile kosztuje kWh u nich (od 7c do 12-13c - nie liczę hawaii) - fajnie się to odnosi do naszego prawie 60gr :)
No właśnie! Ciekawi mnie to, przy okazji tego wątku oraz ostatnio nasilającej się kampanii na rzecz elektrowni atomowych. Jak to się przełoży na cenę energii dla końcowego klienta, jeśli już powstanie ta elektrownia atomowa i "zejdziemy" z kosztów produkcji energii elektrycznej??

Nie mam zamiaru wywoływać tutaj dyskusji na temat bezpieczeństwa/konieczności itp. takich elektrowni oczywiście.
Czy ktoś ma takie kalkulacje dla końcowego klienta?

freefly
10-05-2012, 10:47
No właśnie! Ciekawi mnie to, przy okazji tego wątku oraz ostatnio nasilającej się kampanii na rzecz elektrowni atomowych. Jak to się przełoży na cenę energii dla końcowego klienta, jeśli już powstanie ta elektrownia atomowa i "zejdziemy" z kosztów produkcji energii elektrycznej??

Nie mam zamiaru wywoływać tutaj dyskusji na temat bezpieczeństwa/konieczności itp. takich elektrowni oczywiście.
Czy ktoś ma takie kalkulacje dla końcowego klienta?

Oczywiście, jak tylko zwrócą się koszty budowy (tylko jakieś 50 mld PLN). Podobno po 20 latach ma się zwrócić.;)

RobertMiernik
10-05-2012, 10:52
Obawiam się, że przez pierwsze 'kilka' lat nic się nie zmieni bo inwestycja się będzie musiała zwrócić...

Edit: Szybsi byli ;P

Grzybu
10-05-2012, 10:52
Oczywiście, jak tylko zwrócą się koszty budowy (tylko jakieś 50 mld PLN). Podobno po 20 latach ma się zwrócić.;)
Czyli będzie podwyżka na 1,2 zł/kWh ??? ;)

RobertMiernik
10-05-2012, 11:00
Ciekawy ten kalkulator, zgrubnie sobie policzyłem zaokrąglając w górę i wyszło mi 1670 zł rocznie, fajnie się to zestawia z ostatnim rachunkiem na 380zł...

freefly
10-05-2012, 11:02
Czyli będzie podwyżka na 1,2 zł/kWh ??? ;)

Podwyżki to są cały czas i będą po pieniądz traci na wartości (co mozna było kupić za dychę 10 lat temu, a co dzisiaj). Taka inwestycja to jest przede wszystkim ogromna kasa do wyrwania przez decydentów: łapówki, stanowiska dla członków rodziny, kontrakty dla zaprzyjaźnionych firm itp. Dlatego popierają rozdęte do granic możliwości projekty.