Zobacz pełną wersję : Jaki Nikon ? w cenie 7000 - 7500
Witam z tego względu że jestem tutaj nowy chciałbym przywitać się ze wszystkimi użytkownikami forum :)
Także Witam bardzo serdecznie.
Chciałem od razu zapytać się co moglibyście mi polecić w cenie około 7000 - 7500 zł
Chciałbym w tej cenie kupić aparat oraz jeden bądź dwa obiektywy... ewentualnie jeden obiektyw i lampę do tego gdyż sb600 jest już na wykończeniu.
Pozdrawiam.
Ezechiel
09-05-2012, 10:57
A do czego chcesz używać tego sprzętu? amatorsko czy profesjonalnie?
Profesjonalnie, wiem że fundusz nie jest zbyt duży ale na obecną chwilę więcej nie mam.
dziwne podejście, skoro profesjonalnie to juz powinienes wiedziec jakie szkla beda potrzebne, za reszte kupujesz body, chociaz napisz czego oczekujesz?
W tej chwili jest tak duży wybór że szczerze nie mam zielonego pojęcia co wybrać.. z tych aparatów co przeglądałem to d300s jedynie dobrze znam... o d7000 nie mam bladego pojęcia jak się spisuje wiem że rozdzielczość została zwiększona do 1080i a zależy mi również na krótkich filmikach z pracy.
Może uda mi się dołożyć do D700
Głównie zajmowałem się filmowanie teraz przechodzę bardziej na fotografie i nie jestem do końca na bieżąco ze sprzętem.
to może inaczej zadam pytanie co WY byście kupili za 7000 - 7500 zł ?
arturmsi
09-05-2012, 11:57
Jeśli filmiki mają być ok, do d300s odpada wg. mnie bo, jest hd a nie full, do tego af można uznać za nieistniejący...no chyba ze to nie przeszkadza. Wiec wtedy mogłbyś kupić go plus np tamrona 17-50 vc, choć nie wiem co chcesz fotografowac/ filmowac...jeśli dużo robisz w słabszych warunkach, to przy tym budżecie brałbym d7000 plus rownież tego tamrona, starczyłoby jeszcze na jasną stałke 35/50 1.8...
No ale napisz do czego Ci ten sprzęt jest potrzebny ;)
filmiki to chodzi tylko i wyłącznie o krótkie materiały 1-2 minuty i w większości zostają one u mnie, a jeśli chodzi o zdjęcia to wesela, fotorelacje z imprez oraz plenery.. dodam że jeżeli chodzi o wesela to będzie to aparat do drugiego fotografa. Czytałem recenzje o d7000 ale nie wiem jak się sprawuje w różnych warunkach i dlatego wolę pytać bardziej obeznanych odemnie.
niestety z D7000 to troche losowa sprawa... albo sie trafi super albo nie i wtedy moga byc problemy z olejem lub af... pewny jest d300s ale z iso nawet nie moze konkurowac z D7000, za to D700 nie kreci w ogole filmow. ja bym przeszedl sie osobiscie do sklepu i dobrze przetestowal D7000 jak bedzie ok to jego bym bral :P