Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sb800 - manualne wyzwolenie - jak?

bienioo
06-03-2007, 22:50
Witam,

Mam pytanko do uzytkownikow forum, czy jest mozliwe reczne wyzwolenie sb 800, a dokladniej przez podlaczenie specjalnego kabla? Wiem ze jest przycisk na obudowie ale mi zalezy na podlaczeniu 2-ch kabelkow i wywolaniu blysku przez ich zwarcie. Spece z Nikona powiedzieli ze nie ma takiej opcji :/ Ciekaw jestem co Wy o tym sadzicie...

Radosso
06-03-2007, 23:13
pewnie się da, ale jak to zrobić żeby spalić to nie wiem. A po co ci ta funkcja? Robisz błyskawice kręconc film czy jak?

bienioo
06-03-2007, 23:30
blyskawice to raczej bez flasha. chce podlaczyc sb-800 do ukladu elektronicznego, ktory bedzie ja wyzwalal. na obudowie jest przycisk do wyzowlenia, wystarczy rozebrac lampe i podlaczyc 2 kabelki, ale wolalbym nie ingerowac w bebechy. jest kilka gniazd na obudowie i zlacze goracej stopki, wiec mozna by cos tutaj zadzialac. Jesli ktos potrafi pomoc to bede wdzieczny.

Jacek_Z
07-03-2007, 02:38
a w czym problem? wystarczy zewrzeć styk środkowy - największy i tą blaszkę z boku która dotyka sanek aparatu.
kup kostkę hama czy podobną z wyprowadzonym kabelkiem - ułatwisz sobie konstrukcję.

oczywiście nie masz wtedy w lampie żadnego TTL. tylko manual z podziałem mocy lub tryb A.

bienioo
07-03-2007, 09:43
thx,