PDA

Zobacz pełną wersję : Historia jednej fotografii - ciekawy artykuł...

dominikpl72
09-05-2012, 09:43
Ciekawe, choć smutne...
Artykuł o tym, jak można się czuć po zrobieniu zdjęcia, które zdobyło nagrodę World Press Photo...

http://niewiarygodne.pl/kat,131874,title,Chlopiec-z-fotografii-nie-mial-tej-szansy-Zmarl-zaledwie-godzine-po-zrobieniu-zdjecia,wid,14467726,wiadomosc.html?smgajticaid=6e 6a9

sokolnik
09-05-2012, 12:37
JA BYM TAKIEJ NAGRODY NIE ODEBRAŁ !

wysłałbym kogoś z organizacji charytatywnej po tą nagrodę by przy odbiorze zrobiła wykład o głodzie, biedzie i o tej wygranej co pokazuje cierpienie ludzkie...
ktoś zrobi zdjęcie, dostaje nagrodę a potem wszyscy idą na bankiet, piją szampana i wymieniają się panienkami z burdelu... a potem jadą dobrymi samochodami do domu :/
może przesadzam, ale tak to sobie wyobrażam mniej więcej

slivus
09-05-2012, 12:57
przypomniało mi się link (http://magazynfotoindex.blogspot.com/2009/05/micha-warda.html)

rlat
09-05-2012, 13:33
A pamiętacie zdjęcie Kevina Cartera, to z sudanu - Sęp czekający na śmierć dziecka. Też dostał nagrodę, pulitzera bodaj. Kwestia czy pomógł dziecku nie jest do końca wyjaśniona.

shaolin
09-05-2012, 13:50
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=60155

Tu byla rozmowa o Carterze i paru innych sprawach...

docxxx
09-05-2012, 15:47
Rozumiem, ze jak on by tej fotografii nie zrobil, to dziecko by zylo?

dominikpl72
09-05-2012, 16:08
@docxxx: A skąd to "rozumiesz" ? Z treści artykułu ? Tam jest inaczej... Z wypowiedzi kolegów ? Też nie... Więc zadając to pytanie powiedziałeś nam raczej o sobie...

@shaolin, @rlat: Historię o Carterze znałem - ale tej jakoś nie...

@slivus: Dobre zdjęcie i rzeczywiście w temacie...

sokolnik
09-05-2012, 16:21
dziecko z jednego i drugiego zdjecia wkrotce zmarlo. Zdjecie nie przyczynilo sie do tej smierci.

sokolnik
09-05-2012, 21:34
przypomniało mi się link (http://magazynfotoindex.blogspot.com/2009/05/micha-warda.html)

co sądzicie o tej fotografii ???

swider
09-05-2012, 22:12
Ona powinna wygrać WPP. Nie jak miliony innych pokazujących ludzkie cierpienie, śmierć i strach -- czyli czysta demagogia bez głębszego przekazu.

dominikpl72
09-05-2012, 22:14

Wg mnie: znakomicie pokazuje to co autor chciał przekazać...
Patrząc na wyraz twarzy uczestników imprezy - zauważam doskonale złapany "decydujący moment"...

docxxx
10-05-2012, 08:38
Wg mnie: znakomicie pokazuje to co autor chciał przekazać...
Patrząc na wyraz twarzy uczestników imprezy - zauważam doskonale złapany "decydujący moment"...

KAPITALNA FOTA. Mowi wszystko!

kuman
10-05-2012, 09:51
moim zdaniem fotografowanie biedy i ludzkiego cierpienia w krajach trzeciego swiata to pojscie na latwizne, nie popieram !

ps. swietne jest to zdjecie M.Wardy w linku powyzej, nie znalem...mocny przekaz

sokolnik
10-05-2012, 11:45
KAPITALNA FOTA. Mowi wszystko!

ale co mówi ?

na innym "forum" w komentarzach, spotkałem się z krytyką, że gdyby nie takie "gale charytatywne" to takiej pomocy w ogóle by nie było, że taki jest świat i że go nie zmienimy a jak wiadomo, im lepszy humor i więcej alkoholu na tego typu balach tym datki są większe...
to tak w skrócie...

zgodzicie się z tego typu myśleniem ?

mmac
10-05-2012, 12:33
Witam, to mniej więcej tak jak z pokazem sztucznych ogni na zakończenie finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Niektórzy mówią, że to rozrzutność "puścić z dymem" taka górę pieniędzy. Jednak czy bez takiej medialno-lansersko-komercyjnej oprawy można dzisiaj zwrócić czyjąś uwagę?

Greg77
10-05-2012, 12:42
http://www.politykaglobalna.pl/2009/04/sep-glodujace-dziecko-i-koszmary-reportera/

To zdjecie zna chyba kazdy, tak samo trudny temat:(

sokolnik
10-05-2012, 12:57
http://www.politykaglobalna.pl/2009/04/sep-glodujace-dziecko-i-koszmary-reportera/

było na poprzedniej stronie...

docxxx
10-05-2012, 17:39

Popelnil samobojstwo i sierocil corke. Wybral extra rozwiazanie. Nic tylko pogratulowac.

krzysztofz24
10-05-2012, 18:37
Mysle o "takich zdjeciach" gdzie jest pokazane cierpienie, bol, smierc.
Przeciez czy te rzeczy I tak sie dzieja, niezaleznie czy ktos wyceluje w nie obiektyw, czy nie.

Ale, ale jesli jiz wyceluje sie w nie obiektyw to jest szansa ze beda dzialy sie mniej...kogos, ludzi to poruszy, beda o tym dyskutowac, narodza sie pytania, chec dzialania...

Ja wierze ze zdjecie Kewina Kartera, przedstawiajace dziewczynke z sepem, zmienilo troche swiat na lepsze.
Ktos siegnal do kieszeni, jacys ludzie pojechali z misja humanitarna do Sudanu...dla niektorych dzieki temu to bylo troche wiecej zycia w lepszych warunkach.

Zastanawia mnie dlaczego niektorzy mysla widzac drastyczne zdjecie mysla; Jak fotograf wogole mogl je zrobic?
A chyba wazniejsze jest myslenie o tym jak zapobiec temu co jest ma tym zdjeciu, jesli nas to porusza...

Jedno zdjecie moze zmienic swiat, poruszyc ludzi, wyzwolic w nich chec zmian.
Zdjecia to obrazy, ktore po prostu ktos nam pokazuje, bo nie moglismy zobaczyc ich naocznie.
Trzeba patrzec na ludzka krzywde I cierpienie, nie powinno sie od tego odwracac wzroku.

costi
10-05-2012, 20:56
Przyznam, że dla mnie hipokryzją jest zarzucanie fotografowi, że zrobił zdjęcie, a nie pomógł. Raz, że pomógł właśnie robiąc zdjęcie, pokazując problem i ruszając sumienia. A dwa, to pomoc takiej osobie to nie jest danie bułki do rączki i problem z głowy, tak to można bezdomnemu na dworcu pomóc. A przecież nie można oczekiwać od człowieka, żeby przygarniał, odkarmiał i hospitalizował każde napotkane zabiedzone dziecko.

Inna rzecz, że przyznawanie nagród za tego typu fotki budzi we mnie mieszane uczucia, bo często nagrodę dostaje temat, a nie samo zdjęcie; tak było chociażby z zeszłoroczną kobietą bez nosa, zwycięskie zdjęcie było zwykłym, poprawnym portretem bez polotu (niemalże paszportowym), ale pokazującym ciężko okaleczoną osobę. Rodzi się pytanie komu i za co właściwie należy się nagroda...

krzysztofz24
10-05-2012, 21:48
Przyznam, że dla mnie hipokryzją jest zarzucanie fotografowi, że zrobił zdjęcie, a nie pomógł. Raz, że pomógł właśnie robiąc zdjęcie, pokazując problem i ruszając sumienia. A dwa, to pomoc takiej osobie to nie jest danie bułki do rączki i problem z głowy, tak to można bezdomnemu na dworcu pomóc. A przecież nie można oczekiwać od człowieka, żeby przygarniał, odkarmiał i hospitalizował każde napotkane zabiedzone dziecko(.....................).

W pelni sie zgodze. Zarzucac komus ze nie pomaga...samemu siedzac przed kompem I stukajac w klawisze.
Mamy to szczescie, ze urodzilismy sie I zyjemy w tej bardziej " cywilizowanej"I dostatniej zyjacej czesci globu.

Fotograf pomaga, ruszajac ludzkie sumienia. Dobre I trafne sformulowanie.

Co do przyznawania nagrod, to hmm, kolejne skompikowane odgalezienie wyzej poruszanego tematu, wiec pomine;-).