Zobacz pełną wersję : Sb 900
blackmetal_x
08-05-2012, 17:50
Spaliłem prawdopodobnie pierwszą moją sabinkę. Czy ktoś wymieniał palnik? Jaki koszt? Nawet jak wyłączona jest to miga na czerwono:/
Edit - tytuł:/ miałem dopisać serwis:/
Art Erie
08-05-2012, 17:56
[...]Nawet jak wyłączona jest to miga na czerwono:/[...]/
W takim razie to nie palnik, przy uszkodzonym palniku lampa zachowuje się "normalnie", tylko nie błyska.
Może tranzystor? Chyba pozostaje tylko serwis :(
blackmetal_x
08-05-2012, 22:14
Nikt nie miał takiej przypadłości? Ta czerwona lampka oświadczająca naładowanie sie lampy miga i na dzień dobry jest dźwięk jakby się przegrzała. nawet jak aku są w środku i jest wyłączona to miga. Włączyć lampy się nie daje. Możliwe, żeby od tej stopki co nie łączy się to schrzaniło?
koral181
08-05-2012, 23:08
Ja spaliłem lampę tzn. palnik. Objaw był taki, że błyskała ale tylko co naste błyśnięcie. Koszt naprawy na Postępu 360 zł jak dobrze pamiętam.
Art Erie
09-05-2012, 11:35
Ja spaliłem lampę tzn. palnik. Objaw był taki, że błyskała ale tylko co naste błyśnięcie. Koszt naprawy na Postępu 360 zł jak dobrze pamiętam.
Czyli w Twoim przypadku palnik był popękany, mogłeś sam wymienić za około 50zł (koszt palnika).
blackmetal_x nie słyszałem i nie widziałem takiego przypadku jak Twój. Coś się usmażyło, ale żeby stwierdzić co - trzeba będzie otworzyć i sprawdzić w serwisie.
A co powiecie na dzisiejszą wycenę lampy, która działa, ładuje ale nie błyska:
SB-900
Wymiana palnika lampy błyskowej.
Wymiana dyfuzora.
Wymiana reflektora.
Wymiana płyty wyzwalania.
Robocizna 173,25
Wymagane części:
SS307-80F-1 PRINTED CIRCUIT (B) 285,80
FSA03801-XEU Xe TUBE UNIT 148,23
SS060-52 ACRYLIC PANEL 38,57
SS992-86F-1 REFLECTOR CASE UNIT 115,35
w sumie 760 zł brutto. Aż mi szczęka opadła.
Art Erie
23-05-2012, 19:53
Dołożyć i kupić SB 800.
A co do uszkodzeń w lampie, to jak po uderzeniu pioruna.
Może serwisant miał gorszy dzień przy mojej lampie? Stąd te rozległe porządki w sabinie :)
Art Erie
23-05-2012, 21:25
A tak według Ciebie co się stało?
-Czy fresnel i ta druga szybka są spalone?
-reflektor (odbłyśnik) też oberwał?
-Jak się zachowuje lampa? Piszczy podczas ładowania? Po wyzwoleniu "błysku" ( którego nie emituje ), ponownie się ładuje, piszczy i zapala się LED ze stanem gotowości?
-W jakich okolicznościach padła lampa? Powoli i bezobiawowo? Doświetlała słabiej przypadkowe klatki? Czy palnik poprostu wybuchł?
-Grzechorze coś w środku (resztki palnika)?
Lampka do końca działała bez żadnych problemów. Na palniku rok wczesniej pojawił się z jednej strony minimalny nalot bądź jakaś skaza. Teraz pękł i rozsypał się, nic poza tym nie ucierpiało. Przed oddaniem sprawdziłem i ładowała się lecz nie błyskała - mrygała lampka że niedoświetlenie jest.
Już kilka awarii palników w sabinach przeżyłem i ta się niczym nie różni. Chyba serwis chce mnie naciąć...
Art Erie
23-05-2012, 21:48
W takim razie padł palnik i to jest w 100% pewne, z uwagi na to że prawdopodobnie się rozprysnął mogło dojść do uszkodzenia (porysowania) odbłyśnika, ale nie sądzę aby kwalifikował się do wymiany. Mogła też oberwać szybka, ale też bym nie wymieniał.
Generalnie trzeba lampę rozebrać i zobaczyć, jeśli uszkodzenia tych elementów nie są jakieś tragiczne to nie pakowałbym się w koszty.
Diagnoza wymiany płyty z elektroniką jest dla mnie niezrozumiała, skoro lampa zachowuje się "normalnie" - jedynie nie błyskając.
Koszt zakupu palnika, to około 50zł http://allegro.pl/palnik-do-lampy-nikon-sb900-sb-900-sb-900-i2354076040.html - wymianę można przeprowadzic samodzielnie.
Nie oceniam tego co napisał serwis, bo oni udzielają gwarancji na naprawę i musza uwzględniać ewentualne reklamacje.
Z doświadczenia wiem, że jak już serwis się dorwie do lampy to zacznie się wszystko w niej zaraz sypać. Miałem tak z SB-800, utopiłem w nią w sumie ok. 2000,- i mam dość takich wycieczek do serwisu:/
Dzięki za linka, oglądam te palniki i zastanawia mnie brak kabli przy żarniku. W serwisówce nikona, kable jakoś magicznie pojawiają się w międzyczasie. Czemu?
Art Erie
23-05-2012, 21:53
Palnik jest połączony z elektronika za pomoca 3 kabelków ( jeden na zdjęciu palnika i dwa, które są w lampie).
whatever
21-06-2012, 21:28
pojawiam się z podobnym problemem. Tydzień temu w czasie przyjęcia weselnego włączyłam lampę (sb 900 + nikon d 700) i nie doświetliła mi ani jednego zdjęcia, co było dla mnie mega dziwne bo lampa wyzwalała błysk. Zwaliłam winę na barki rozładowanych baterii. Po powrocie dobrałam się do sabinki i odkryłam dziwną atrakcję, mianowicie w trybie manualnym przy słabo naładowanych bateriach lampa nie błyska w ogóle przy wyzwalaniu migawki, ale juz po naciśnięciu czerwonego guzika błysku modelującego palnik odpala bez zarzutu. W trybie ttl i auto lampa wyzwala słabe błyski, ale są tak słabe, że nie doświetlają kadru. Po naładowaniu baterii problem się minimalizuje, lampa nie doświetla tylko wybiórczych klatek. ale błysk testowy/modelujący zawsze działa bez zarzutu. Czy może to być umierający palnik ?
A czerwona lampka się zapala? A styki czyste?
whatever
23-06-2012, 14:19
styki czyste. lampka się zapala i świeci po prostu bez żadnych udziwnień :) wczoraj robiłam na niej wesele, i nie doświetla niektórych klatek. Włączenie i wyłączenie załatwia chwilowo sprawę. niemniej jednak w trakcie pracy im słabsze baterie, tym częściej się zdarza słaby błysk.
Moja SB 900 właśnie wróciła z serwisu , ładowała się ale nie błyskała. Wycena:
Robocizna 165 zł
Wymiana palnika lampy
Wymiana dyfuzora
części:
Xe Tube Unit 144.75
Acrylic Panel 37.69
plus kurier 24.99
razem 372.43
:(
na pocieszenie czekoladki NIKON
photoaction
12-07-2012, 17:25
to mi chyba kilogramczekoladek prześlą, wymieniają mi właśnie migawkę w d3 :D
cocodrillo
15-07-2012, 12:06
Witam. A czy macie włączoną ochronę termiczną? I mimo to uszkadza się palnik. Wczoraj mnie ta lampa po raz pierwszy zawiodła. Wyłączyła się w najbardziej nieodpowiednim momencie podczas błogosławieństwa. Na początku nie zorientowałem się nawet co się dzieje. Lampa przestała błyskać. To jest jakiś paranoja. Lampa, która tyle kosztuje i ma błyskać niezawodnie postawiła mnie w sytuacje, gdzie nie mam niektórych zdjęć. Mam D7k co prawda na razie AF jest OK, ale biorąc po uwagę problemy z AF w D7k które opisują wyżej i lampa, która zawodzi. NIKON schodzi na psy ??. Czy mam żałować że wpakowałem się w sprzęt Nikona?. Lampę mam gdzieś od roku. Do tej pory nie miałem z nią problemu. Nie wiem co robić. Ma ktoś pomysł na tą lampę.
Pozdrawiam
Witam!
Nie wiem czy trafiłem z tematem ale nie znalazłem podobnego w szukadle.
Przymierzam się do zakupu drugiej 900, takową niedawno wystawiono na forumowej giełdzie, problemem jest odległość (Mieszkam w Mińsku maz. koło Warszawy a sprzedawana lampa w Rzeszowie) a nie chcę kupować w ciemno bez uprzednich oględzin. Stąd moje pytanie a zarazem prośba: Czy któryś z forumowych kolegów miałby chwilę i za dobre piwo sprawdziłby dla mnie ten sprzęt?
Chyba, że jest ktoś z okolic Warszawy i chciałby sprzedać SB-900. Rozważę każdą propozycję.
Linq: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=235523
Pozdrawiam Cezary!
Albo z Częstochowy ktoś życzliwy.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=235658
Pozdrawiam Cezary!
NA SZYBKO!!
Oglądałem podobną lampę z identycznym defektem (chciałbym kupić) soczewka fresnela.
http://allegro.pl/super-lampa-nikon-sb900-polecam-i3563867774.html
w porównaniu z lampą w idealnym stanie na manualnych ustawieniach body i obu ostawionych na identyczny tryb A lampa z defektem wykazywała spore niedoświetlenie (mimo to nie było różnic w ładowaniu i sile błysku w trybie M lampy i trybie seryjnym zdjęć)
Porównywane na tym samym body.
Wypowie się ktoś ?