PDA

Zobacz pełną wersję : RAW w 3100 w niecodziennej fotografii

defender
08-05-2012, 14:59
Ostatnio będąc na wycieczce wykonałem wiele zdjęć prześwietlonych lub niedoświetlonych. Ponieważ pewnie nieprędko znowu będę miał okazję pojechać w to miejsce, więc po fakcie doszedłem do wniosku, że być może powinienem ustawić format zdjęć na RAW by mieć z nieudanych zdjęć jeszcze jakiś pożytek.
Jak w tym kontekście wygląda stosowanie RAW w Nikonie D3100? Używam kart Sandisk Ultra i Lexar. Czy jest odczuwalna zmiana szybkości pracy? Chodzi mi o sytuacje typowo turystyczne, gdzie goni się przewodnika...

Art Erie
08-05-2012, 15:30
RAW nie można traktować jako koła ratunkowego i panaceum na wszystko. Musisz się nauczyć poprawnej ekspozycji i możliwości matrycy twojego aparatu. Dopiero wtedy będziesz mógł świadomie korzystać z RAWów (wiedzieć co można niedoświetlić i o ile, co się da z tego wyciagnąć).
RAW jest bardzo pomocny, ale nie znaczy to że zwalnia z umiejętności i myślenia podczas robienia zdjęć (rób dużo zdjęć i poczytaj o ekspozycji, praktyka bardzo się przyda zwłaszcza jeśli musisz "gonić przewodnika").

gniady
08-05-2012, 16:12
Zdecydowanie lepiej robić w raw-ach. Jeśli już masz wybierać między niedoświetleniem a prześwietleniem to wybierz to pierwsze. Da je się w dużo większym stopniu wyciągnąć niż prześwietlenia. Co do szybkości pracy aparatu na raw-ach, to nie ma tak szybkiego przewodnika co byś nie zdążył pstryknąć.

pozdrawiam