PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] kwadracik

J4R
08-05-2012, 13:43
mój debiut:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img339.imageshack.us/img339/7062/dsc2764small.jpg)

bahuone
08-05-2012, 14:44
Po pierwsze i najwazniejsze, nie regulaminowa wielkosc. Zdjeci powinno sie miescic cale na monitorze.

A odnosnie zdjecia to nie pasuje mi tu kadr 50/50. Wujarana plama w miejsciu nieba nie pomaga, na Twoim miejscu ciachnal bym 2 cm gory, albo postaral sie cos z nieba wyciagnac delikatnie. Kolor taki troche szarobury troszke kontrastu by nie przeszkodzilo. No i jezeli mialo to byc BW to troche nie wyszlo.

J4R
08-05-2012, 15:27
wg regulaminu maksymalny rozmiar pliku to 1000px szerokości i 850px wysokości. Wstawiona przeze mnie fota ma 850x850.
Nie znam napisanego przez Ciebie słowa "Wujarana". Możesz jaśniej?
Nie wiem czy z nieba da się coś wyciągnąć bez shopowych sztuczek... no może kiedyś dojdę do wprawy.
Lubię szarości. Co masz na myśli pisząc, że BW nie wyszło?

bahuone
08-05-2012, 15:44
Mialo byc "wyjarane" literowka ot co. Znaczy to mniej wiecej tyle ze w miejscu gdzie powinno byc niebo to martyca nie zarejestrowala zadnych danych, inaczej nazywa sie to przeswietleniem, lub wypaleniem. Bez PS i dobrego programu do wywolywania rawow sie nie obejdzie. Jezeli Twoim zamiarem bylo pokazanie tego zdjecia w czerni i bieli to nie wyszlo. Jest szara i buro, jak wspominalem nie lezy mi podzial kadru. Brak ostrosci na pierwszych palach nie pomaga tej fotce.

markB
08-05-2012, 17:30
Też bym uciachał górę, i to nie 2 cm a przynajmniej połowę, bo tam mało co widać. Ponadto zbyt duży otwór przysłony (f/4), przez co kawał pierwszego planu nieostry. Wybierz sie tam ze statywem, to będziesz mógł zejść na f/8-11. No i trzebaby poprawić obróbkę, bo morze wygląda jak szary piach.

J4R
08-05-2012, 18:05
Też bym uciachał górę, i to nie 2 cm a przynajmniej połowę, bo tam mało co widać. Ponadto zbyt duży otwór przysłony (f/4), przez co kawał pierwszego planu nieostry. Wybierz sie tam ze statywem, to będziesz mógł zejść na f/8-11. No i trzebaby poprawić obróbkę, bo morze wygląda jak szary piach.
fajnie, że rzuciłeś okiem na exif... myślisz, że na tych 30 sekundach naświetlania utrzymałbym aparat nieporuszenie? ;-)

Mialo byc "wyjarane" literowka ot co. Znaczy to mniej wiecej tyle ze w miejscu gdzie powinno byc niebo to martyca nie zarejestrowala zadnych danych, inaczej nazywa sie to przeswietleniem, lub wypaleniem. Bez PS i dobrego programu do wywolywania rawow sie nie obejdzie. Jezeli Twoim zamiarem bylo pokazanie tego zdjecia w czerni i bieli to nie wyszlo. Jest szara i buro, jak wspominalem nie lezy mi podzial kadru. Brak ostrosci na pierwszych palach nie pomaga tej fotce.
nie jest przepalone, ale tego typu dyskusji już było tu sporo

dzięki za komentarze ;-)

bahuone
08-05-2012, 22:34
Jest, czy nie jest malo istotne a odnosnie tej konkretnej fotki, nie wprowadze nic do zdjecia, wrecz przeciwnie spuje jego odbior. Strasznie to "niebo wali po oczach". Jak mark wspomnial f4? Lekka przesada, widac ze troche brakuje wiadomosci czysto technicznych.

Adam Majchrzak
10-05-2012, 16:05
...a dlaczego nie f4? ... Czasem warto próbować czegoś nowego, bo efekty mogą być zaskakujące.
Szczerze mówiąc, pomyślałem, że to "surowica" z analoga, ale exif rozwiał wszelkie nadzieje =/
Foto zatrzymuje i chyba o to chodzi. Ja jestem na tak i czekam na kolejne.

Pozdrawiam! =]

Duder
11-05-2012, 01:58
Miałem się nie wypowiadać, bo to kompletnie nie moja bajka, nie rozumiem takiego aspirowania do artyzmu, ale powiem. Rzadko totalnie krytykuję, ale tu muszę - nie wiem o co chodzi w tym zdjęciu mimo najszczerszych chęci. Kolega Majchrzak ma rację to foto zatrzymuje, bo człowiek się gapi i gapi i dalej ni cholery nie kuma. Jakeś szarobure niebo, jakieś czubki kołków wystających z ... no z czego? Ze śniegu, mgły, czy memłanej wody?