PDA

Zobacz pełną wersję : Eizo FlexScan S2243W+ jaki laptop 13'

simbelyne
08-05-2012, 11:10
Witajcie serdecznie,

bardzo Was proszę o radę.
Chciałabym zakupić monitor EIZO FlexScan S2243W http://www.eizo.pl/flexscan-s2243w , do tego laptopa 13', którego podepnę do monitora. Wykonuję projekty fotograficzne zarówno reportaże jak i zdjęcia stricte komercyjne. Mały laptop jest mi potrzebny do bardzo mobilnego stylu pracy. Powinien mieć pewnie osobną pamięć graficzną + dobry procesor i5-i7. Skłaniałabym się do Della, ale niekoniecznie. Do laptopa podpinam dyski zewnętrzne. Planowałabym zamknąć się w kwocie 5000-5500 - gdzie monitor kosztuje ok 2400.

dzięki bardzo,
Marta

T&T
08-05-2012, 11:54
Ja bym się zastanowił jak go podłączyć pod tego lapka. Przecież nie przez D-sub. Ten monitor ma jeszcze wyjścia DVI i DP. Chyba potrzebna będzie jakaś przejściówka, ale może niech wypowiedzą się osoby bardziej obeznane tematami monitorowymi.

Tom01
08-05-2012, 22:54
Ten monitor ma jeszcze wyjścia DVI i DP.

Wejścia. ;)

McSimus
10-05-2012, 12:12
Lapka z zewnętrznym tylko po cyfrze !!! Analog to może jedynie do prezentacji na wykładzie się nadaje o ile nie będzie drażniło migotanie zewnętrznego wywołane zasilaczem lapka.

Tom01
10-05-2012, 12:16
Migać nie powinno, ale nieostre będzie prawie na bank.

nuarte
10-05-2012, 12:33
Wystarczy kabel DVI - HDMI
Tak miałem dłuższy czas podpięty swój monitor.

Co do komputera, najprostsza rada - najdroższy na jaki Cie stać. Oczywiście powinien mieć wydajne chłodzenie i spora ilość ramu. Dodatkowo polecam podstawkę chłodząca – jakakolwiek z jak największym wiatrakiem, zdecydowanie ułatwia laptopom życie

Cooder
10-05-2012, 12:44
Właśnie zakupiłem ten monitor i zamierzam podłączać go do lapka kablem DVI-HDMi (koszt od 10 zł :smile:)

Tom01
10-05-2012, 13:27
Właśnie zakupiłem ten monitor i zamierzam podłączać go do lapka kablem DVI-HDMi (koszt od 10 zł :smile:)

Dobrze wiedzieć, że z wyjściem HDMI w laptopach bywa czasem problematycznie. Oprogramowanie karty graficznej potrafi czasem traktować wyjście HDMI jako telewizor i "poprawiać" od siebie obraz. Da się to wyłączyć, choć w niektórych przypadkach trzeba się nieco potrudzić.

Kurtz
10-05-2012, 20:00
Lenovo ThinkPad x220/x220t jezeli mozesz ( znacznie ) przekroczyc budzet i nie masz problemow ze zintegrowana grafika oraz i5-2520M. Do mobilnej pracy, to moim zdnaiem jedna z najlepszych opcji na rynku w tej chwili. Wytrzymalosc, dluga praca na baterii, przemyslanie zaprojektowany. Cena, okolo 5k - moim zdaniem jezeli faktyczni esprzet ma byc mobilny, wykorzystywany do pracy - warto ( IPS, spora bateria, wygodna klawiatura, niewielka waga, wytrzymala obudowa )

Tom01
10-05-2012, 20:59
Lenovo (...) Wytrzymalosc, dluga praca na baterii, przemyslanie zaprojektowany.

Powyższe cechy w przypadku Lenovo to raczej czarny humor niż prawda. Niestety myśl techniczna Lenovo to parodia laptopa i dokładne przeciwieństwo opisanych cech. Nieliczne modele, w tym X220, będące jeszcze kopiami produkowanych kiedyś w tej fabryce IBM-ów, to sprzęt faktycznie dobrej jakości. Pozostałe jednak nie.

Dlaczego to piszę? Ano, aby pytaczka nie doszła czasem do wniosku, że jeśli budżetu nie starczy na ten model, nie wpadła czasem na genialną myśl kupienia innego, tańszego. Wszak to też zachwalany Lenowo. ;)

Kurtz
10-05-2012, 22:18
Jedyne serie X i T trzymaja jeszcze poziom, to prawda. Dla tego pisze o konkretnym sprzecie. Samo Lenovo przykleja logo "thinkpad" do wszystkiego czarnego z matowa obudowa ostatnio... Seria X to juz nie ta pancernosc co w starszych Xach, ale tez ich mobolnosc sie zwiekszyla, waga zmneijszyla, etc. Ogolnie, moim zdaniem seria X jest w stosunku konkurencji na wysokim poziomie.

Za X220 praktycznie moge zareczyc - mam x220t, przezyl juz sporo. znam kilka osob z X220 ktore bardzo sobie chwala. Dodatkowo do sprzetu mozna dokupic baterie "slice" ktora wydluza czas pracy na baterii praktycznie x2 - zwiekszenie mobilnosci jest na prawde super. spokojnie caly dzien laptop wytrzymuje, przy oszczedzaniu energii.

Cooder
11-05-2012, 13:43
Dobrze wiedzieć, że z wyjściem HDMI w laptopach bywa czasem problematycznie. Oprogramowanie karty graficznej potrafi czasem traktować wyjście HDMI jako telewizor i "poprawiać" od siebie obraz. Da się to wyłączyć, choć w niektórych przypadkach trzeba się nieco potrudzić.

Niestety trzeba będzie się potrudzić, bo w moim laptopie (i być może u autora wątku też) jedynym wyjściem cyfrowym, do którego można podłączyć monitor, jest właśnie HDMi :?

McSimus
11-05-2012, 15:22
Ja z HDMI w Dellu nie mam najmniejszych problemów. (chyba)

simbelyne
03-08-2012, 18:11
Witajcie,
dziękuję bardzo za wszystkie rady - śledziłam je skrupulatnie. Finalnie do tego monitora kupiłam Della Vostro 3350 i5,8GB,500MG,dobra karta graf+dodatkowa do niej pamięc.
I oczywiscie kabel HDMI i DVI - niestety monitor nie łapie sygnału. Przy analogu (oczywiście nie ostro) ale jest. Przy tym digital - przy wrzuceniu Duplikuj w PC - nic się nie zmienia.

Pomożecie? Dziękuję!
Marta

mihow
04-08-2012, 09:39
Posiadam ten monitor i podpinam go do lapka przez HDMI przejsciówką DVI -> HDMI...
Wszystko gra cacy... Na D-SUB była kiszka - kiepska jakość obrazu...

Dune
04-08-2012, 21:07

Właśnie niebawem zamierzam kupić laptopa i podłączać go również do monitora lcd (NEC 2470WNX). W związku z powyższą uwagą chciałbym zapytać, przy jakich kartach graficznych w laptopach opisany wyżej problem nie występuje.

nimnull
08-08-2012, 08:58
Ja mam zestaw Acer aspire 5740G (ATI Mobility Radeon HD 5650) i S2243W - hdmi>DVI.
Wszytko śmiga bez problemu, albo nie widzę problemu :)
Pozdrawiam Mirek

marcz
08-08-2012, 09:10
Od kilku lat używam Lenovo X201 i jestem mega zadowolony. Polecam ten sprzęt i całą serię X. Mając budżet na poziomie 2,5k poszukałbym pewnie używanego X'a, wymienił dysk SSD (teraz albo za jakiś czas jeżeli budżet nie pozwoli) i nic więcej do szczęścia nie trzeba :)

Dune
08-08-2012, 10:32
Dzięki :-)