Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Aurora Over Dimmuborgir
geralttt
08-05-2012, 02:09
Zapraszam
Islandia
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img208.imageshack.us/img208/6356/drzewkodimmuborgir2colo.jpg)
Foto jak foto, ale coś wrzucić tu musiałem bo patrząc na http://solarham.com/ i te wszystkie plamy jakie ostatnio się pojawiły to hmmm - Panie i Panowie z Irlandii - 3majcie moim zdaniem rękę na pulsie, a ja będę 3mał kciuki!
U mnie dupa blada - całą noc jasno i zorzy już nie widać, a jak widać to jako tylko nieco jaśniejszy odcień nieba, zatem jeśli coś się uda w najbliższym czasie to tylko na waszych wysokościach. Oczywiście musi chyba huknać mocniej niż te ostatnie eMki, choć kto to wie, lepiej pilnować. :)
Pozdrawiam
Rafał
Cos pieknego, szczena opada. Fajnie skadrowane, ladne odbicie w wodzie i ten kolor. Zazdroszcze takich widokow :)
Piękne zjawisko i świetne foto.
Kiedyś się tam do Was na tą wyspę wybiorę żeby zapolować na zorze.
Sebastianito
08-05-2012, 12:03
Bajka... w szkocji moze w weekend w gorach cos zlapie...
Adam Majchrzak
10-05-2012, 15:56
Nie dość, że macie tam nieziemskie widoki na lądzie i wybrzeżu, to jeszcze na niebie oszałamiające spektakle!!!
Zawsze z niekłamaną zazdrością (!) =))) spoglądam na zorze... Ech... może się kiedyś los uśmiechnie =]
Pozdrawiam! =]
jarekf34
10-05-2012, 16:00
Niesamowite... pięknie to wygląda :)
Moc natury i piękna feria barw :).
Nikonozaur
10-05-2012, 16:17
Moc natury i piękna feria barw :).
To samo pomyślałem, piękne zjawisko.
krzysztofz24
10-05-2012, 17:37
Dimmuborgir? Byl taki zespol blackmetalowy:-).
A zorza elegancka:-).
Na żywo to dopiero musi robić wrażenie :-)
Eee tam, wolę tęczę....... żartowałem. Piknie, nieziemsko.
Pięknie pięknie! Ładnie uchwycona zorza! Pięknie się ogląda :)
Foto jak foto, ale coś wrzucić tu musiałem bo patrząc na http://solarham.com/ i te wszystkie plamy jakie ostatnio się pojawiły to hmmm - Panie i Panowie z Irlandii - 3majcie moim zdaniem rękę na pulsie, a ja będę 3mał kciuki
Heh, zebym jeszcze mial ze 100km do miejsc gdzie ja widac....ale musze leciec prawie 500km a to juz takie latwe nie jest;)
Zorza na zdjeciu przepiekna, odbicie super, ale kadr dosc slaby, duzo lepsze zdjecia juz nam prezentowales;)
wolnyslimak
11-05-2012, 15:38
Cóż dodać. Piękna fotografia choć ciut przy ciemna. Zjawisko bajkowe, szkoda że ciężko je będzie kiedykolwiek zobaczyć.
geralttt
11-05-2012, 18:11
Piękne zjawisko i świetne foto.
Kiedyś się tam do Was na tą wyspę wybiorę żeby zapolować na zorze.
Cały czas z chęcią zapraszam - jeśli ktoś z was się pojawi w moich okolicach to chętnie oprowadzę i przenocuję (warunki cóż prawda nie hotelowe, ale budżetówka jak znalazł). :) Odwiedziło mnie już dwóch kumpli z PL, którzy Islandię zjeździli rowerami - cała akcja zajęła im około miesiąca i dzięki wrodzonemu sprytowi i kilku zagrywkom ze spaniem "na dziko" zmieścili się ponoć w ok 1.500 zł na łebka. Byłem pod wrażeniem. :)
Dimmuborgir? Byl taki zespol blackmetalowy:-).
A zorza elegancka:-).
Zgadza się! Właśnie od tego miejsca wzięli swoją nazwę. :)
Heh, zebym jeszcze mial ze 100km do miejsc gdzie ja widac....ale musze leciec prawie 500km a to juz takie latwe nie jest;)
Zorza na zdjeciu przepiekna, odbicie super, ale kadr dosc slaby, duzo lepsze zdjecia juz nam prezentowales;)
Yep! Przyznaję! Kadr prosty jak kopanie ziemniaków - właśnie dlatego i z jeszcze jednego powodu napisałem : "fota jak fota" :D ... Ciemno było jak ... przystało na "twierdze Diabła" (czyli Dimmuborgir) i nie dało się zbyt wiele tam osiągnąć. Do tego Czorty i nne diabelstwa skutecznie załatwiły mi wężyk (padł na amen), a kumplowi (niedowiarkowi w szatańskie moce) zawieszał się co chwila sprzęcior i nie wykonał tam w sumie więcej niż dwa ujęcia. Dziwna aura tam panuje - szatańskie miejsce, a nocą tym bardziej.
Dodam, że 2-wa razy zdarzyło mi się wrócić z tamtych okolic, odpalić kartę, na której powinno być kilkadziesiąt ujęć i .... dupa! Karta czysta jak po formacie... :D W innych miejscach jeszcze mi się takie akcje nie zdarzały. Nie wiem co tam jest - jakieś dziwne skały oddziałujące na elektronikę?
Dziwy nad dziwami!!! :D
Co do aurory w Irlandii - 500km Grzegorzu to rzeczywiście lipa. Sam mam tutaj problem z przejechaniem 200-300km i niejednokrotnie wydaje mi się to śmieszne, ale znam ból. No cóż - tak czy siak 3mam kciuki. :)
Pozdro!
Cóż dodać. Piękna fotografia choć ciut przy ciemna. Zjawisko bajkowe, szkoda że ciężko je będzie kiedykolwiek zobaczyć.
Zobaczysz... Ja tam zamierzam i w PL doczekać się zorzy. Być może w przyszłym cyklu, zobaczymy... :)
Dzięki wszystkim za komenty! :)
D90 .... wiedziałem że szumi ... ;)
O, kadrze już wszystko wiemy ;)
Zorza natomiast piękna jak zawsze i urokliwa :)
W Irlandii z nd/pn będzie najbardziej aktywna już o świcie :/
Do tego, ostatnio pogoda w IRL jest na chybił trafił.
Pozdrawiam