PDA

Zobacz pełną wersję : Optymalizacja zdjęcia w D80

prz3mo
06-03-2007, 20:51
Nurtuje mnie taka kwestia. Jak sie mają ustawienia w trybie NORMAL do ustawien OSOBISTYCH ? Chodzi o to, ze chcialbym sobie na przyklad ustawic tylko jeden parametr np. WYOSTRZANIE, a reszte miec jak w NORMAL. W zwiazku z tym - czy ustawienia OSOBISTE wszystkie ustawione defaultowo odpowiadaja ustawieniu NORMAL i wystraczy, ze dam tylko WYOSTRZANIE np. na +1 i bede mial NORMAL z lekkim wyostrzeniem? Testowal ktos te ustawienia?

BugsBunny
06-03-2007, 21:31
w osobistych możesz ustawiac wszystkie parametry, zmień sobie ten który Cie interesuje

prz3mo
06-03-2007, 21:36
w osobistych możesz ustawiac wszystkie parametry, zmień sobie ten który Cie interesuje

Wiem, ze moge zmienic :D chodziło mi odniesienie do trybu NORMAL :)

Przed chwila sie troche bawilem, defaultowe ustawienia OSOBISTych raczej nie odpowiadaja trybowi NORMAL.

mswilk
06-03-2007, 21:39
zależy jak leży - bo jak stoi to broi ;)
ja używam wyostrzenie, czasami podkręcam kontrast i nasycenie - ogólnie metodą prób i błędów

BugsBunny
06-03-2007, 21:40
nie rozumiem
Jak w Custom ustawisz wszystko na Normal, a Sharpening na +1, to bedziesz miał Normal z większym wyostrzaniem

prz3mo
06-03-2007, 21:48
nie rozumiem
Jak w Custom ustawisz wszystko na Normal, a Sharpening na +1, to bedziesz miał Normal z większym wyostrzaniem

No wlasnie chyba nie :) Przetestowalem to i na custom z wyostrzaniem na +1 zdjecie jest ciutke ciemiejsze ( w por. do NORMAL), wiec inny parametr musi miec na to wpływ.

BugsBunny
06-03-2007, 21:51
może przestrzeń barwna, w Normalu jest Ia

u mnie zdjęcia sa identyczne - jak chcesz sensownie porównać to ze statywu, na tym samym polu AF

prz3mo
06-03-2007, 21:55
może przestrzeń barwna, w Normalu jest Ia

Jest wszystko defaultowo, przestrzen jest na Ia.

Chyba rzeczywiscie jest tak samo :)

Zbigniew
06-03-2007, 22:04
To ja się jeszcze dołączę z pytaniem, które jest w podobnym zakresie jak tytułowe - czy robiąc zdjęcia na Custom warto jest wyostrzać w puszce czy lepiej podczas obróbki ? Dotyczy to szczególnie szumów (stosując Unsharp Mask można ustawić Treshold, co jest nie bez znaczenia). Z chęcią usłyszałbym odpowiedź dla (a) JPG (b) RAW.

Pozdrawiam, Zbyszek

BugsBunny
06-03-2007, 22:19
Zbyszku, przyznam że nie testowałem osobiście ale wychodzę z założenia że żaden engine puszkowy nie jest tak dobry jak C1 na przyzwoitym PC ( do RAWów ) lub NC dla jpg. Chyba że Twoje zdjęcia wychodzą doskonałe i wymagają wyłącznie lekkiego doostrzenia - wtedy chyba można to sobie zrobić w puszce. Ja swoje zwykle troche dopieszczam i wyostrzanie jest na końcu

Zbigniew
06-03-2007, 22:23
No właśnie jest tak, że stosując lekkie wyostrzanie w puszce otrzymuję fotki w miarę akceptowalne, ale jeżeli chcę mieć takie na pokaz, to i tak zawsze wyostrzam z wykorzystaniem PC. Jednocześnie nie przekonałem się jeszcze na tyle do NEFów, abym wszystko robił w tym formacie, stąd pytam też o JPGa, choć wiem, że to nieładnie w nim robić zdjęć :)

stig
06-03-2007, 22:24
czy robiąc zdjęcia na Custom warto jest wyostrzać w puszce czy lepiej podczas obróbki? Jak zrobisz sobie dziesiatki zdjec testowych i okreslisz -- dla jakiego ISO stosowac jakie wyostrzanie (uwzgledniajac takze przyslony i konkretne obiektywy), to pewnie lepiej w puszce. Rozumiesz co mam na mysli?!

Z chęcią usłyszałbym odpowiedź dla (a) JPG (b) RAW. Powyzsze dotyczy oczywiscie JPGa, bo zadne ustawienia postprocess w puszce nie maja przeciez fizycznego wplywu na RAWa.

Zbigniew
06-03-2007, 23:38
Jak zrobisz sobie dziesiatki zdjec testowych i okreslisz -- dla jakiego ISO stosowac jakie wyostrzanie (uwzgledniajac takze przyslony i konkretne obiektywy), to pewnie lepiej w puszce. Rozumiesz co mam na mysli?!

Powyzsze dotyczy oczywiscie JPGa, bo zadne ustawienia postprocess w puszce nie maja przeciez fizycznego wplywu na RAWa.

Stig, z wrodzoną szczerością odpowiem Ci, że nie do końca rozumiem co masz na myśli. Chyba, że po prostu sugerujesz aby ocenić to na podstawie praktyki.

A odnośnie RAWa - dzięki za odpowiedź. Zupełnie zapomniałem o tym fakcie i wyszedłem na lamera :)

Bejo
06-03-2007, 23:45
Stig, z wrodzoną szczerością odpowiem Ci, że nie do końca rozumiem co masz na myśli. Chyba, że po prostu sugerujesz aby ocenić to na podstawie praktyki.

A odnośnie RAWa - dzięki za odpowiedź. Zupełnie zapomniałem o tym fakcie i wyszedłem na lamera :)

mimo niedlugiego stazu na swiecie smiem mniemac ze chodzilo STIG-owi o czysta ironie!

a dokladniej ze raczej sie nie da zapamietac wszystkich kombinacji (obiektyw iso przyslona) i ustawien wyostrzania do nich! tak samo nie da sie sporzadzic tabelki z ustawieniami!!!

juz bardziej nie umiem wytlumaczyc jak zrozumialem wypowiedz STIG-a!

Pozdrawiam!

stig
07-03-2007, 06:47
juz bardziej nie umiem wytlumaczyc jak zrozumialem wypowiedz STIG-a!Bejo, dobrze zrozumiales... ;)

Bejo
07-03-2007, 09:32
Bejo, dobrze zrozumiales... ;)

:mrgreen::mrgreen::mrgreen: Jupi!!!

a tak wracajac do tych ustawien to jakich konfiguracji wyjsciowych uzywac do daleszej edycji na PC??? chodzi mi o to jakie ustawienia daja zdjecie "matke" nadajace sie do edycji nie tracac bardzo na jakosci!!! czy to raczej bez znaczenia?

i nie odpowiadac mi ze RAW ;-)

stig
07-03-2007, 09:37
a tak wracajac do tych ustawien to jakich konfiguracji wyjsciowych uzywac do daleszej edycji na PC??? chodzi mi o to jakie ustawienia daja zdjecie "matke" nadajace sie do edycji nie tracac bardzo na jakosci!!! czy to raczej bez znaczenia?
i nie odpowiadac mi ze RAW ;-)
Bo?
Jesli potrzebujesz JPGa to oczywiscie wszystko raczej na "0" + AdobeRGB

Erie
07-03-2007, 09:49
jeśli ktoś chce JPG od razu z puszki D80 to ja bym szedł w stronę: tryb koloru IIIa, wyostrzanie +1
jeśli ktoś chce JPG do obróbki to tak jakby kupować nowy samochód i jeździć na ręcznym :(, ale wówczas faktycznie ustawienia jakie podał Stig