Zobacz pełną wersję : obróbka filmów
Witam, mam dwa pytania. Nagrałam w szkole filmiki za pomocą nikona S4000, kiedy je już zgrałam na komputer jak mogę wgrać do nich muzykę? Czy jest też możliwe zmienić tło filmów, lub wyciąć postacie i przenieść je na inne tło? Jak to zrobić, jakie mi są potrzebne programy? pozdrawiam ewka
Wojteksw
08-05-2012, 14:20
Aby przenieść postać na inne tło trzeba użyć zielonego płótna do efektu kluczowania, które jest dołączane do programu edycyjnego np. http://www.omegasoft.pl/Avid/Avid-Studio/Avid-Studio-PL-Box Podkład muzyczny zrobisz praktycznie każdym programem do montażu.
Mariuszmistrz
09-05-2012, 09:09
kluczować można np. w After Effects. Nie tylko zielony kolor tła nadaje się do tego celu. Niebieski też będzie ok, choć praktycznie w dobrych warunkach oświetleniowych inne kolory też się nadadzą (w szkole nagrywaliśmy gościa na tle whitescreenu (prześcieradeł) :) i udało się to ładnie wykluczować, choć nie było łatwo. Pamiętaj, że kolor tła musi kontrastować z ubiorem postaci.