PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zieloności z dodatkami.

Nikonozaur
06-05-2012, 11:50
Kwietniowy wypad na Morawy.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/88/morawy10aneff.jpg/)

Zapraszam.

Mich77
06-05-2012, 11:57
Kadr skomponowany świetnie.
Światło całkiem fajne.
Bardzo mi się podoba gra światła i cieni tu.

shaolin
06-05-2012, 12:00
Chcialbym odrobine wiecej lewej (zeby dac troszke powietrza drzewkom), reszta git. Proste i mile.

Bartekkw
06-05-2012, 12:08
Fajne światło i kadr

JaroPienza
06-05-2012, 12:41
Morawy jak morawy i tam sie już nie da pokazać nic nowego (tak mi sie wydaje). Nie podoba mi sie kolorystyka, ale to moje własne preferencje. Czy nie chciałeś pokazać Moraw w troszkę innej kolorystyce ze względu ze inni to robią, czy są jakieś inne powody?? Wiem ze nie lubisz miziani i temu podobne sztuczki.

Nikonozaur
06-05-2012, 13:03
Morawy jak morawy i tam sie już nie da pokazać nic nowego (tak mi sie wydaje). Nie podoba mi sie kolorystyka, ale to moje własne preferencje. Czy nie chciałeś pokazać Moraw w troszkę innej kolorystyce ze względu ze inni to robią, czy są jakieś inne powody?? Wiem ze nie lubisz miziani i temu podobne sztuczki.
Jest w tym sporoo racji Jarku, to samo dotyczy Toskanii masowo prezentowanej na różnych portalach. Te rejony są już tak oklepane, że aż się dziwię powszechnym ochom i achom na ich widok. Mizianina też tego nie zmieni, mnóstwo ludzi robi w ten sposób, nie trzeba tu żadnej wiedzy tajemnej.
Natomiast nie wiem o co chodzi z tą inną kolorystyką, odnoszę wrażenie, że kolory są na swoim miejscu. Byłbym wdzięczny za rozwinięcie tematu.

JaroPienza
06-05-2012, 13:10
Jest w tym sporoo racji Jarku, to samo dotyczy Toskanii masowo prezentowanej na różnych portalach. Te rejony są już tak oklepane, że aż się dziwię powszechnym ochom i achom na ich widok. Mizianina też tego nie zmieni, mnóstwo ludzi robi w ten sposób, nie trzeba tu żadnej wiedzy tajemnej.
Natomiast nie wiem o co chodzi z tą inną kolorystyką, odnoszę wrażenie, że kolory są na swoim miejscu. Byłbym wdzięczny za rozwinięcie tematu.

nie wiem ,czy to połączenie rożnych typu zieleni tak działa na mój odbiór zdjęcia, ale wydaje mi się że zielenie w cieniach nie pasują do tych słońcem malowanych. Może troszeczkę cieplej podać cienie same.
Mam tak czasami jak robię zdjęcia pod słońce. Możliwe że to "moje preferencje". Nie odbierz Andrzeju tego źle

ostrytux
06-05-2012, 13:23
Nie będę się za bardzo wymądrzał ;) niemniej dorzucę swoje trzy grosze :)
Otóż moim zdaniem (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie czy nie, ale byłem kilka razy na Morawach)
Andrzej zaprezentował nam tu właśnie bardzo naturalne kolory w zachodzącym świetle.
Nie wiedzę tu jakiś zabiegów sofotowych, dla mnie jest bardzo dobrze, naturalnie!

Trochę się dziwię że to Ty Jarku zwracasz uwagę na kolory (ok, rozumiem preferencja jak to napisałeś)
myślę że o ujęciach z Toskanii w Twoim i nie tylko wykonaniu o kolorystyce to można książkę napisać.
A oboje doskonale wiemy że barwy te w większości są na mega sterydach, taka magiczna niebieska kapsułka :D

jarekf34
06-05-2012, 13:36
Kadr skomponowany świetnie.
Światło całkiem fajne.
Bardzo mi się podoba gra światła i cieni tu.
No i wszystko w temacie... Pełna zgoda. :)

krzysztofz24
06-05-2012, 14:14
Mi sie podoba. Kadr przemyslany, zgrabnie sie to komponuje. Bardzo ladne swiatlo. Co do kolorow, to ja zastrzezen nie mam, pasuja mi.
Ogolnie, dobra I udana fota.

maniak666
06-05-2012, 14:34
Fajnie naturalnie podane. Zgoda co do oddechu z lewej- trochę by się przydało. A to że wbrew ostatnim trendom podane, na olbrzymi plus zasługuje.

JaroPienza
06-05-2012, 14:54
Nie będę się za bardzo wymądrzał ;) niemniej dorzucę swoje trzy grosze :)
Otóż moim zdaniem (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie czy nie, ale byłem kilka razy na Morawach)
Andrzej zaprezentował nam tu właśnie bardzo naturalne kolory w zachodzącym świetle.
Nie wiedzę tu jakiś zabiegów sofotowych, dla mnie jest bardzo dobrze, naturalnie!

Trochę się dziwię że to Ty Jarku zwracasz uwagę na kolory (ok, rozumiem preferencja jak to napisałeś)
myślę że o ujęciach z Toskanii w Twoim i nie tylko wykonaniu o kolorystyce to można książkę napisać.
A oboje doskonale wiemy że barwy te w większości są na mega sterydach, taka magiczna niebieska kapsułka :D

Dlaczego Cię dziwi że się odzywam? Mam zamilknąć tylko dlatego, że podkręcam moje zdjęcia??
Myślę Michale że zbędna jest tu Twoja rola obrońcy i osoby wypominającej mi moje preferencje.
W dodatku wspominasz Toskanię tak jak by wątek tego dotyczył, a te "mega sterydy" nie są wcale takie mega. Tylko ,że ja pokazuję w sposób jaki chce.

Wracając do zdjęcia to wydaje mi się ,że zostało pokazane w sposób naturalny tylko czy tak wygląda natura :)

rainer
06-05-2012, 16:11
Bardzo ładna odsłona, świetne kolory,
może jedynie dałbym minimalnie szerzej z lewej. ;)

Nikonozaur
06-05-2012, 16:14
[...] Tylko ,że ja pokazuję w sposób jaki chce. [...]
To jest odpowiedź na Twoje wątpliwości. ;)

JaroPienza
06-05-2012, 16:46
To jest odpowiedź na Twoje wątpliwości. ;)

Andrzeju chyba po to tu się pokazuje swoje prace ,aby ktoś jeżeli ma jakieś wątpliwości wyraził je :)

Nikonozaur
06-05-2012, 17:02
Andrzeju chyba po to tu się pokazuje swoje prace ,aby ktoś jeżeli ma jakieś wątpliwości wyraził je :)
Ależ oczywiście tego nie neguję. Szanuję punkt widzenia innych obojętnie czy jest, czy nie jest zbieżny z moim. Cytując Ciebie chcę jedynie zwrócić uwagę na tzw. oczywistą oczywistość: każdy robi jak chce. Kwestią innego typu jest czy to coś widoczne na ekranie podoba się czy nie. Wszystkim i tak nie może... ;)

darek_d
06-05-2012, 18:51
Mi się podoba i w kadrze i w kolorze, pewnie, że ciężko pokazać coś "innego", ale mam nadzieję, że i mi będzie niedługo dane być najpierw na Morawach, myślę, że na pewno też i Włochy odwiedzę i z chęcią zrobię całe mnóstwo takich samych ujęć ;) warto mieć swoje, co z tego ,że takie same, ale własne ;)

diablo1
06-05-2012, 23:06
graty!polecam i zazdraszczam!!!

PABLOOK
07-05-2012, 09:10
Jak dla mnie to trafienie w dychę :).
Jakoś tak właśnie zapamiętałem to miejsce, tą chwilę ;).

P.S. Moim skromnym zdaniem najlepsze Twoje morawskie :).

jacekz40
07-05-2012, 13:02
Natomiast nie wiem o co chodzi z tą inną kolorystyką, odnoszę wrażenie, że kolory są na swoim miejscu.

Andrzej jako pierwszy po erze miziania pokazał Morawy "normalnie", po swojemu. Złamał zasady i kanony panujące od dobrych kilkunastu m-cy. Ja się temu wcale nie dziwię, podejrzewam, że gdybym miał możliwość fotografowania terenów typu Morawy czy Toskania zrobiłbym to także po swojemu, czyli blisko wersji Andrzejowej ;)
Oczywiście, żeby było jasne w tym miejscu nie dyskredytuję nikogo kto robi to inaczej, bo fotografia ogólnie jest ta sama ale zupełnie inaczej przedstawiona. To nie inne ustawienia w puszce, nie inna pora dnia, nie inne światło, nie sposób kadrowania sprawiają w tym przypadku, że oglądamy inne zdjęcie, to tylko kwestia obróbki. Jeden woli blondynki inny brunetki ;) Andrzej w morawskich kadrach dalej pozostał sobą, to alternatywa dla mizianych wizji :)
Dla mnie jest bardzo dobrze.

przemanio
07-05-2012, 16:54
Mnie tez się podoba. Dobra fota.

Pablo 77
07-05-2012, 18:27
Bardzo dobrze pokazany temat przede wszystkim naturalnie i za to cenię Twoje prace :)

Tak trzymaj :)

To co jutro kapliczka o zachodzie ?

Może jakieś inne miejsce ?

Od wczoraj stacjonuję przez kilka dni w Policach :)

Nikonozaur
07-05-2012, 19:01
[...] To co jutro kapliczka o zachodzie ?

Może jakieś inne miejsce ?

Od wczoraj stacjonuję przez kilka dni w Policach :) [...]

Fajnie by było, ale mam teraz trochę obowiązków codziennie od 16°° i wieczory mogą być zagrożone. Rano za to zasuwam przy łódce przywracając jej dawny blask, muszę to zrobić w tym tygodniu. A rzepak niestety nie czeka. :(

tbogdanowicz
07-05-2012, 19:35
Andrzej jako pierwszy po erze miziania pokazał Morawy "normalnie", po swojemu. Złamał zasady i kanony panujące od dobrych kilkunastu m-cy. Ja się temu wcale nie dziwię, podejrzewam, że gdybym miał możliwość fotografowania terenów typu Morawy czy Toskania zrobiłbym to także po swojemu, czyli blisko wersji Andrzejowej ;)
Oczywiście, żeby było jasne w tym miejscu nie dyskredytuję nikogo kto robi to inaczej, bo fotografia ogólnie jest ta sama ale zupełnie inaczej przedstawiona. To nie inne ustawienia w puszce, nie inna pora dnia, nie inne światło, nie sposób kadrowania sprawiają w tym przypadku, że oglądamy inne zdjęcie, to tylko kwestia obróbki. Jeden woli blondynki inny brunetki ;) Andrzej w morawskich kadrach dalej pozostał sobą, to alternatywa dla mizianych wizji :)
Dla mnie jest bardzo dobrze.

W pełni się zgadzam z Jackiem.
Od siebie dodam że kadr bardzo mi pasuje dzięki drzewom dosuniętym do brzegu.
Mam wrażenia jakby idąc szeregiem poprzez łąkę, przypadkowo weszły w kadr.
Świetne :-).

Pablo 77
07-05-2012, 21:03
Fajnie by było, ale mam teraz trochę obowiązków codziennie od 16°° i wieczory mogą być zagrożone. Rano za to zasuwam przy łódce przywracając jej dawny blask, muszę to zrobić w tym tygodniu. A rzepak niestety nie czeka. :(

Wiesz jest coś takiego jak urlop na żądanie :)

Ja w takich przypadkach z tego korzystam :) :) :)

Pzdr

Nikonozaur
07-05-2012, 21:40
Wiesz jest coś takiego jak urlop na żądanie :)

Ja w takich przypadkach z tego korzystam :) :) :)

Pzdr
Są pewne okoliczności wykluczające taką możliwość, ale o tym nie tutaj.

geralttt
08-05-2012, 00:58
Przejadło się czy nie(niedługo tak nasz glob będzie obfocony, że już niewiele będzie dziwić) dla mnie podane na najwyższym poziomie!!! :)

stroop
08-05-2012, 12:36
Dobra potrawa, podana na ostro :)