Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Spacerek
Witam wszystkich serdecznie. :)
Chciałbym zapytać was o opinię i ewentualne porady co do poniższego zdjęcia.
Głównie interesuje mnie opinia na temat obróbki, kolorystyki i ogólnego wrażenia estetycznego, bo wciąż szukam jakiegoś takiego portretowego standardu obróbkowego.
Postarajcie się zignorować takie aspekty jak kadrowanie czy dobór obiektywu (35mm), bo zdjęcie strzeliłem na spacerze i bardziej były to wygłupy niż pozowanie.
Dzięki za opinię. :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pbk-photo.com/inne/001.jpg)
militarius
06-05-2012, 07:39
Ogólnie, bez wpatrywania się w szczegóły - przyzwoicie :) jedynie obróbka mogłaby być troszkę mocniejsza. No i torebka może trochę nie pasuje do całości :)
PaulGilbert
06-05-2012, 10:04
Witam wszystkich serdecznie. :)
Głównie interesuje mnie opinia na temat obróbki, kolorystyki i ogólnego wrażenia estetycznego, bo wciąż szukam jakiegoś takiego portretowego standardu obróbkowego.
Postarajcie się zignorować takie aspekty jak kadrowanie czy dobór obiektywu (35mm), bo zdjęcie strzeliłem na spacerze i bardziej były to wygłupy niż pozowanie.
Więc to chyba nie ten dział. Co do ogólnego wrażenia estetycznego - 35mm do portretu, hmm, sporadycznie można wykorzystać, ale jak dla mnie to nie w takiej kompozycji. Nie podoba mi się też torba, poza modelki, wyeksponowanie pachy, perspektywa. Kolory jak dla mnie normalne. Ale nie zniechęcaj się i próbuj dalej :-)
Więc to chyba nie ten dział.
Może faktycznie powinno być w albumowych, jakoś sam nie mogłem zdecydować gdzie lepiej.
35mm do portretu, hmm, sporadycznie można wykorzystać
Zgadzam się w 100%, dlatego napisałem, żeby "przymknąć oko" na aspekty kompozycji i skupić się na obróbce, bo to najbardziej mnie interesuje.
Dzięki i czekam na dalsze opinie :)
Może faktycznie powinno być w albumowych, jakoś sam nie mogłem zdecydować gdzie lepiej.
Zgadzam się w 100%, dlatego napisałem, żeby "przymknąć oko" na aspekty kompozycji i skupić się na obróbce, bo to najbardziej mnie interesuje.
Dzięki i czekam na dalsze opinie :)
Chyba chodziło o dział "w trakcie obróbki"