Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Styczniowa szuflada...
... z Chałup, jak kogoś zawiodłem że znowu paliki to trudno, zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.darko.cal.pl/Krajobraz/slides/DKK_9077.jpg)
JaroPienza
05-05-2012, 21:00
Bardzo bardzo mi się podoba. Tylko cholernie mi się nie podoba jak te kołki burzą równowagę na zdjęciu, ale tobie utrzymanie ich w ryzach powiodło się.
aha zapomniałem dodać ,że tak wyobrażam sobie spokój na fotografii
Jarku a powiedz co masz na myśli że kołki burzą równowagę ? że wyglądają jak by były pod różnymi kontami w stosunku do brzegu? czy coś innego?
Fakt, było bardzo spokojnie i praktycznie bezwietrznie
Baart1980
05-05-2012, 21:35
Piękna impresja i pastelowe kolory ? Opowiedz trochę o zdjęciu? Gdzie robione, jak wyglądały przygotowania, o której godzinie zrobione ?
RobertSoul
05-05-2012, 21:52
Czystość, spokój i cisza w świetle wschodzącego słońca... W dodatku ta nie naruszona faktura piasku i to odbicie nieba, świetnie to wygląda ! :)
Godzina to chwila po 8 rano, a słońce wtedy chwilę przed 8 się pojawiało, z przygotowań to tyle że trzeba było wstać wcześniej aby do Chałup dojechać ;) oczywiście statyw, na obiektywie dwa filterki, ND1,2 i GND1,2, przesłona f18, czas 4 sekundy
krzysztofz24
05-05-2012, 22:02
Bardzo dobrze uchwycony wschodowo-nadmorski klimat. Ladnie sie dzieje na niebie. Kolory tez bardzo fajne...
JaroPienza
05-05-2012, 22:06
Jarku a powiedz co masz na myśli że kołki burzą równowagę ? że wyglądają jak by były pod różnymi kontami w stosunku do brzegu? czy coś innego?
Fakt, było bardzo spokojnie i praktycznie bezwietrznie
Mowie o pierwszym rzędzie kołków które wystające z wody są wyższe ,a to że są ciemniejsze od tła odwraca uwagę od całej równowagi. Ale tak jak wspomniałem poradziłeś sobie z tym, dodając przeciw wagę po prawej stronie kawałek ciemniejszej wydmy.
No w sumie można by je lekko wyciągnąć z cienia ale tu łatwo przekroczyć tą granicę naturalność/sztuczność, bo przecież słońce jest z drugiej strony więc postanowiłem ich nie ruszać
Nikonozaur
05-05-2012, 22:50
Lubię tamtejsze wschody, to magiczne miejsce. ;)
jarekf34
05-05-2012, 23:01
Bardzo mi się podoba, klimat wschodowego poranka jak i kolorki tworzą fajna fotkę :)
Fajna fota, spokój oddaje idealnie. Do czego potrzebowałeś tych 4 sekund? Czy chodziło o "uspokojenie" wody? Pytam, bo są negatywne skutki użycia ND w postaci odblasków, na szczęście niezbyt widoczne. Warto zawsze rozważyć, czy wydłużać czas używając filtrów pod światło.
Jest bardzo przyjemnie, bije spokojem z tej fotografii.:)
Bartekkw
06-05-2012, 12:06
Czysto i klarownie. Podoba sie
Ładnie, spokojnie, dobre kolorki. Jedynie wydaje mi się, ze lewa strona, piach troszkę wpada w niebieski, ale mogę się mylić.
Duder, tak, aby wodę uspkoić
Darku, jest trochę ciemniejsza ale czy w niebieski wpada.
Wrzuciłem sobie do PS, żeby się upewnić ;) faktycznie nie jest to niebieski, ale mały kroczek brakuje ;)
Fajowe są takie poranki, a tak pokazane bardzo dobrze wpływają na spokojne wejście w nowy dzień ;).
P.S. Z tym piaseczkiem to Darek trochę racji ma ;).
jacekz40
07-05-2012, 13:06
Lubię tamtejsze wschody, to magiczne miejsce. ;)
Oj tak, muszę znowu i ja tam wyskoczyć :)
Ja zastrzeżeń nie mam, widzi się ;)
P.S. Z tym piaseczkiem to Darek trochę racji ma ;).
Ale tylko trochę ;)
Oj tak, muszę znowu i ja tam wyskoczyć :)
Daj znać, może w tym roku uda się wkońcu spotkać
przemanio
07-05-2012, 16:57
Za moimi poprzedkikami, ładnie, spokojnie, bardzo przyjemne w odbiorze. Dobra fota. Gratulacje.