PDA

Zobacz pełną wersję : Co myślicie o tym?

NiseriN
06-03-2007, 15:55
http://allegro.pl/item170154058_80_gb_2_5_toshiba_usb_2_0_alum_skora _.html

Potrzebuje pewnego, w miare szybkiego databanku. Właściwie bedzie służył do archiwizacji zdjęc - zamiast płyt dvd.
Czy mozna zaufać Toshibie?
A może macie jakieś innego propozycje ?

Maciekkk
06-03-2007, 15:58
Ale to nie jest databank. To jest jedynie dysk zewnętrzny. Brak czytnika kart oraz własnego zasilania.

Mastiff
06-03-2007, 20:20
A proszę bardzo, do wyboru, do koloru, niektóre Wellandy potrafią nawet po pdłączeniu do telewizora pokazywać zdjęcia i czytać DiVx'y.
http://www.allegro.pl/search.php?string=otg&sourceid=Mozilla-search

Jako dysk do baku pamięci zdecydowanie mogę polecić HDD Hitachi, są z reguły niezawodne.

A tytaj jeszcze kilka informacji, które udało mi się na szybko znaleźć - znasz już nazwy, kokretne modele i wiesz, do czego służy google, to dalej poradzisz sobie z pewnością sam:

http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/41618-krotko-o-otg-940-porownanie-z.htm
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/40871-data-bank-me-600u2-otg-mini.htm

PS. A jeśli potrzebujesz dysku tylko do archiwizacji, to jak najbardziej możesz użyć tego z podanego przez ciebie linka.

NiseriN
06-03-2007, 22:46
Dzięki za info.
A co myślicie o takim zestawie?:
http://www.allegro.pl/item170958386_fotobank_digimate_ii_plus_100gb_55w1 _czytnik.html

rabijki
06-03-2007, 22:53
mam jakos ponad rok z dyskiem 40GB
nigdy nie zabraklo mi miejsca, sprzet dzialal nawet na pustyni w czasie cholernego wiatru.
jedyne z czym mialem problem przy zakupie to kabel zasilajacy/ ladujacy tory po wlaczeniu sie wykopcil.
sprzedawca nastepnego dnia dal mi po prostu nowy.

obudowa mocna - metal

nie spadl nie rzucalem nim ale chyba moze to sporo wytrzymac

polecam

olo

fIlek
06-03-2007, 22:58
Ja mam Digimate III, ale mimo wszystko nie powierzyłbym mu moich zbiorów zdjęć. Krótki czas-OK, ale jako archiwum zdjęć zamiast kopii na płytach.... brrr.... to pachnie katastrofą. Ja mam archiwum na płytkach - awaryjnie i na HDD dla szybkiego dostępu.

NiseriN
06-03-2007, 23:20
Ja mam Digimate III, ale mimo wszystko nie powierzyłbym mu moich zbiorów zdjęć. Krótki czas-OK, ale jako archiwum zdjęć zamiast kopii na płytach.... brrr.... to pachnie katastrofą. Ja mam archiwum na płytkach - awaryjnie i na HDD dla szybkiego dostępu.

Dlaczego pachnie katastrofą? Wydawało mi się, że HDD są nawet trwalsze i bardziej długowieczne niż płytki....

Kuba_eM
07-03-2007, 09:05
Dlaczego pachnie katastrofą? No niech Ci upadnie, to zobaczysz...

Erie
07-03-2007, 10:31
Niserin, dyski przenośne wcale nie są takie dobre jeśli chodzi o trwałość danych zapisanych na nich, więc jako backup albo archiwum mocno odradzam. Wystarczy gdzies lekko stuknąć i niby nic się nie stało, a głowica uderzy w powierzchnię dysku i mikro odpryski gotowe, a potem latają po całym dysku :(. Jeśli chodzi o archiwizację to teraz najlepiej na DVD-R, które trzymać w ciemnym, chłodnym miejscu o niezbyt dużej wilgotności, ale nie suchym (skąd my to znamy :D) i co parę lat przegrywać dane na nowe płytki. Dla istotnych zdjęć najlepiej zapisać po dwie kopie.

Niezbyt duży koszt (ok. 2 PLN) i pojemność ponad 4,5 GB i mamy zabezpieczone ok. 1000 zdjęć JPG w najwyższej jakości lub jakieś 300-500 NEFów.

GrzegorzPPP
07-03-2007, 16:58
Kurcze jakoś nie mogę się zorientować o co chodzi z tymi databankami. Mógłby mi ktoś pomóc?? Potrzebuję właśnie takiego databanku, ale nie wiem co konkretnie do niego dokupić. Databanku będę używał kilka dni w roku, nie musi być bardzo szybki, potrzebuję tylko aby dobrze zgrał mi zdjęcia i abym mógł je później przegrać na dysk twardy w kompie. Jaki jest koszt?? Jaka najlepsza firma??

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

drakenus77
07-03-2007, 21:09
Dlaczego pachnie katastrofą? Wydawało mi się, że HDD są nawet trwalsze i bardziej długowieczne niż płytki....

## z dyskiem nigdy nie wiadomo co i jak... z reguły jest tak czym więcej mechaniki tym wieksza możliwość usterki, osobiście wole DVD RW niż dyski ...dyski tak ale tylko w macierzach RAIDOWYCH. !

januszteli
10-03-2007, 01:18
Witam.
Sam zastanawiam sie nad zakupem DataBanku.
Dla mnie najwazniejsze jest to, zeby pewnie zgrywal pliki. Szybkosc nie ma znaczenia jesli w zanadrzu mam kilka kart.
I jeszcze zasilanie, ktore pozwoli na zgranie bez ladowania do 8 kart 1GB.
Zastanawiam sie nad:
DigiMate II Plus
Welland ME-940U2
i-Tec Xs Drive II

Grześ Pseudonim
10-03-2007, 09:03
Mam X-teca II, poprzednio miałem x-teca-I. Oto moje krótkie spostrzeżenia na ten temat:
1) Firma nie ma większego znaczenia - kwestia użyteczności samej obudowy, ew. displaya (który i tak jest w aparacie), ceny, marketingu. Główny komponent - dysk - bez względu na firmę będzie na pewno dobrej jakości - ich produkcją zajmuje się kilka firm na świecie które trzymają dobry poziom;
2) Odnośnie pojemności - zależy tylko i wyłącznie od dwóch rzeczy - jak dużą masz kartę i jak wiele zdjęć masz zamiar zrzucać na drive'a. Ja założyłem sobie że zdjęcia zrzucam nie częściej niż raz dziennie i z uwagi na to, że w D200 robię nieskompresowane RAW-y, na karcie 4 GB mieści mi się ok. 230 zdjęć. Czyli na dysku 40 GB złożysz jedynie 10 pełnych kart - stąd kupiłem z dyskiem 80 GB;
3) Obudowy mają baterie wewnętrzne lub wymienne aku paluszki. I-TEC ma pierwszy wariant i jedno naładowanie baterii starcza na 4 - 5 zrzutów pełnej karty - a więc w razie czego, jeśli zbraknie mi tych 230 klatek na karcie, do dyspozycji mam ich ok. 1000, po zrzuceniu karty; Trzeba pamiętać, że zgranie pełnej karty 4 GB zajmuje ok. 20 minut!
4) 80 GB to za mało, żeby archiwizować swoje zbiory. Ja archiwizuję je w następujący sposób:
- HDD o dużej pojemności (stacjonarny, zewnętrzny dysk 500 GB na USB) - jako szybki dostęp;
- 2 kopie bezpieczeństwa na płytach DVD - jedna +R, druga -R, dobrych firm(ja stosuję jedynie SONY, MAXELL, TDK); płyty przegrywam co ok. 3 lata.
5) Nie do zastosowania opcja nagrywania bezpośrednio na płyty CDR - pojemność karty jest 7-mio krotnie większa od pojemności płyty CD.
6) Nie zdarzylo mi się, żeby zapis na dysk zakończył się niepowodzeniem (jeśli dysk jest sprawny of course), natomiast zapis na płytę - kilkakrotnie. Stąd odrzucam opcję zapisu z karty na dysk (jeszcze w sytuacji kiedy nie mam możliwości "on line" sprawdzić poprawności zapisu).

W tej opcji NIE ZDARZYŁA MI SIĘ utrata ani jednego zdjęcia.
Ceny: obudowa z dyskiem - obecnie ok. 500 - 2000 zł (w zależności od funkcjonalności obudowy);
dysk 500 GB plus obudowa - ok. 700 zł.
płyty DVD - poniżej złotówki, więc koszt nieistotny;

ale ceny zmieniają się jak nastroje księdza Rydzyka, więc mogą się istotnie różnić.

leszeg
10-03-2007, 10:01
Uzywam DIGIMATE III z dyskiem 40 GB .Traktuje go jako magazyn przejsciowy podczas focenia. Jak do tej pory nie utraciłem nic. Nosze go w fabrycznym etui, dwa razy upadł i wszytko działa. Bateria (wymienna)wystarcza na zgranie ok 10 kart 1 GB. Na wesela,wakacje czy dłuższe plenery bez dostepu do komputera jak dla mnie idealny.

NiseriN
10-03-2007, 10:17
Grześ możesz napisać coś więcej o
zewnętrzny dysk 500 GB na USB. Własnie głownie chodzi mi o archiwizacje + szybki dostęp.
Na płytach DVD tez robie kopie, ale to juz tylko archiwizacja, nie szybki dostęp.

Erie
10-03-2007, 11:08
NiseriN, możesz opatrzyć za czymś takim -> http://proline.pl/shop.php?prodid=WELLAND+ME-740J + normalny dysk 3,5 cala o jakiej chcesz pojemności w środku

NiseriN
10-03-2007, 14:22
NiseriN, możesz opatrzyć za czymś takim -> http://proline.pl/shop.php?prodid=WELLAND+ME-740J + normalny dysk 3,5 cala o jakiej chcesz pojemności w środku

Fajne, tylko że nie czyta kart z drugiej strony :/

Erie
10-03-2007, 14:57
Fajne, tylko że nie czyta kart z drugiej strony :/

NiseriN, ale napisałeś o archiwizacji:

Grześ możesz napisać coś więcej o
Cytat:zewnętrzny dysk 500 GB na USB

. Własnie głownie chodzi mi o archiwizacje + szybki dostęp.
Na płytach DVD tez robie kopie, ale to juz tylko archiwizacja, nie szybki dostęp.
i do tego celu tą zewnętrzną przenośną obudowę na dysk podałem :)

januszteli
11-03-2007, 01:02
Witam.
Dziekuje Grzes za nakierowanie jaki DataBank wbrac. On bedzie mi tylko sluzyl do zgrywania
danych z kart. Zgadzam sie, ze pliki ze zdjeciami dobrze jest jeszcze zgrywac na plyty DVD.
Tez tak robie.
Pozdrawiam

KJO
11-03-2007, 01:34
Witam.
Sam zastanawiam sie nad zakupem DataBanku.
Dla mnie najwazniejsze jest to, zeby pewnie zgrywal pliki. Szybkosc nie ma znaczenia jesli w zanadrzu mam kilka kart.
I jeszcze zasilanie, ktore pozwoli na zgranie bez ladowania do 8 kart 1GB.
Zastanawiam sie nad:
DigiMate II Plus
Welland ME-940U2
i-Tec Xs Drive II

DiGimate II ma jedną wadę jeśli chodzi o CFki. Ma bardzo płytki port przez co złamanie pinów przy wkładaniu karty nie jest żadnym problemem niestety, mi się to już zdarzyło... Ale któryś z nowszych digimate ma dodatkowe sanki dzięki który karta wchodzi równo i tego problemu już nie ma

januszteli
11-03-2007, 02:00
Leszeg czy moglbys napisac cos wiecej o swoim DigiMate III, czy ma dodatkowe sanki w porcie
do kart CF (w poprzednim modelu mozliwosc wylamania pinow)? Czy mozna dokupic aku oraz ladowarke samochodowa?
Dziekuje i pozdrawiam

Grześ Pseudonim
11-03-2007, 09:42
Grześ możesz napisać coś więcej o DYSK 500 GB USB

Ja rozdzieliłem funkcję archiwizacji od sczytywania z kart. Żeby dysk mógó Ci służyć jednocześnie do zgrywania i archiwizacji, musi mieć czytnik. Realizowane to jest w dwojaki sposób:
a) obudowa ma taki czytnik wbudowany na stałe - wtedy możesz go używać jako podręczna pamięć masowa do zgrywania kart (databank) - ale używanie go do gromadzenia zbiorów nie ma sensu - z reguły jest wyposażony w baterię (co jest zbędne w opcji b) o której za chwilę) - i wozisz całe swoje zbiory ze sobą, narażając je na utratę;
b) podłączasz DOWOLNY HDD o DOWOLNEJ niezbędnej Ci pojemności do komputra; do tego samego komputra podłączasz :
- albo czytnik - wtedy możesz zgrywać kartę na ten dysk;
- albo databank - zrzucasz wtedy zgraną z kart zawartość databanku na dysk.

Oczywiście jeśli masz dość duży dysk w komputerze, możesz np. podzielić go na partycje i po prostu korzystać z jednej z nich jako swojego archiwum; co wiecej wcale nie musisz dzielić dysku, możesz wygospodarować dodatkową kartotekę i tam trzymać zbiory. Jeśli korzystasz z komputera stacjonarnego - najprostszym rozwiązaniem jest dołożenie mu drugiego dysku i załatwione. Ja korzystam z laptoka i w związku z tym dysk który posiadam (80 GB) nie jest w stanie pomieścić moich danych związanych z pracą oraz wszystkich moich zdjęć - stą decyzja o dysku zewnętrznym. Obudowa kosztuje grosze i wpinasz dowolny dysk - rozwiazanie jest uniwersalne, może również służyć Ci do archiwizacji innych danych i czego tam jeszcze potrzebujesz.

Nie wchodzi w rachubę opcja tego typu, że do dysku w budowie USB podłączasz zewnętrzny czytnik i traktujesz jako databank - z paru powodów:
a) czytnik potrzebuje SYSTEMU operacyjnego (chyba że jest to databank);
b) nie spotkałem się z HDD zasilanymi bateryjnie.

I tyle - miłego składowania ;)

Moja dobra rada - nie wkładaj wszystkich jajek do jednego koszyka - jak się wywalisz, stracisz wszystko, stąd dobrze jest mieć minimum 2 kopie na różnych nośnikach.

Erie
11-03-2007, 09:56
Grzegorzu, zgodnie z Twoją radą "nie wkładaj wszystkich jajek do jednego koszyka", to wcześniejsza część wypowiedzi się troszkę kłóci. Osobiście nie radzę na tym samym dysku trzymać zarówno systemu/programów jak i zdjęć/projektów. W związku z tym mała poprawka tylko do wypowiedzi Grzegorza - jak ktoś ma duży szybki dysk w kompie to niech go przeznaczy na projekty, a dodatkowo dołoży mniejszy, bardzo szybki dysk na programy/system - teraz dyski są bardzo tanie, a można zyskać dosyć dużo jeśli chodzi o prędkość i bezpieczeństwo.

Pozdrawiam
maruda

NiseriN
11-03-2007, 11:57
Hehe no pewnie, w sumie fanie by było żeby kupić urządzenie, które czyta karty, można wsadzić dowolny dysk i jeszcze ma odtwarzacz mp3 :D

jednak

nie wkładaj wszystkich jajek do jednego koszyka
i słusznie

Dzięki Grześ i Erie, bardzo mi pomogliście.

Grześ Pseudonim
11-03-2007, 19:08
Grzegorzu, zgodnie z Twoją radą "nie wkładaj wszystkich jajek do jednego koszyka", to wcześniejsza część wypowiedzi się troszkę kłóci.

I tak i nie - jednym nośnikiem będzie dysk (który oczywiście powinien być regularnie backup'owany) a drugim - płyty DVD. Nie przesadzajmy, bo zaraz nic tylko będziemy robić backupy backupów :)

NiseriN - nic prostszego - wszystkie te funkcje (i wiele innych) spełnia laptok. Można dokupić wielbłąda co będzie cały ten złom nosił - i gotowe!

grzegorzant
11-03-2007, 20:04
Napisał Erie :
" W związku z tym mała poprawka tylko do wypowiedzi Grzegorza - jak ktoś ma duży szybki dysk w kompie to niech go przeznaczy na projekty, a dodatkowo dołoży mniejszy, bardzo szybki dysk na programy/system - teraz dyski są bardzo tanie, a można zyskać dosyć dużo jeśli chodzi o prędkość i bezpieczeństwo. "

Ja właśnie tak robię
P.S. coś ostatnio często Ciebie cytuję :???: :)

Erie
11-03-2007, 20:19
P.S. coś ostatnio często Ciebie cytuję :???: :)

To dobrze czy źle? :)

grzegorzant
11-03-2007, 20:39
Dla Ciebie dobrze, a dla mnie hmm.. no cóż więcej wiedzy by sie przydało.

mziel
17-03-2007, 14:54
Mam digimate II - leży w szufladzie, bez dysku - używam wyłącznie jako czytnik CF. Kiedyś robił za czytnik, databank i przenośny dysk twardy. Padł mi 2 razy - dwa razy dostałem nowy. To co mi się nie podobało:
- strasznie wolny transfer przy zapisie na digimate z kompa: 4, czasami 5MB/s!!
- wolny odczyt: nie przekraczało 7MB/s!!
- czasami wariowanie w stylu nie widzi dysku/karty
- wymiana akumulatora na nie wiadomo jaki (tzn. ja nie wiem na jaki ale ktoś sugerował, że może coś od komórek będzie pasowało)
- padł mi wyświetlacz w dwóch DM - sprawny pozwala na świecenie w pomieszczeniu jak latarką, niesprawny ledwo co podświetla

Co do transferów, to nie była to wina dysku, bo ten włożony w MIO pocket z OTG czyta 16-20MB/s a zapisuje, w zależności od zapchania i fragmentacji dysku od 10MB/s do 20MB/s (no i oczywiście w zależności od wielkości plików). Bałbym się ponownie kupić DM.

leonq
17-03-2007, 15:18
Ja z braku funduszy wykorzystuję odtwarzacz mp3 Sony Vaio (40GB) do zrzucania zdjęć z aparatu. Oczywiście muszę mieć ze sobą mały kabelek USB, ale można posłuchać zawsze muzyki. Ma też funkcję przeglądania zdjęć, która wogóle nie jest używana gdyż nie obsługuje formatu NEF. Tak sobie kombinuję. Natomiast archiwizuje na płytach DVD z opracowanym przezemnie systemem nazewnictwa płyt, folderów i plików, tak że nigdy jeszcze nie zagubiłem zdjęcia i zawsze wiem co gdzie jest (a to ważna sprawa). Może kiedyś na jakiś dysk zewnętrzny do laptopa się uzbiera.

januszteli
18-03-2007, 17:01
Z uwagi na to, ze fotobanki digimate sa zawodne, moze lepiej pomyslec o HDD Player Divx MP4 OTG
lub Welland ME 940 OTG ?
Te urzadzenia maja sluzyc do zgrywania kart, a nie archiwizacji zdjec.

Paweł M
20-03-2007, 00:37
Dyfuzor (http://cgi.ebay.com/Inflatable-Flash-Diffuser-SB-600-SB-800-580EX-430EX_W0QQitemZ200090699828QQcategoryZ64354QQrdZ1Q QcmdZViewItem?hash=item200090699828)

Grześ Pseudonim
25-03-2007, 08:48
A ten dyfuzor to pasuje w tym wątku jak świni kamizela :mrgreen:

Seeker
25-03-2007, 10:39
"Dlaczego pachnie katastrofą? Wydawało mi się, że HDD są nawet trwalsze i bardziej długowieczne niż płytki.."

HDD posiada pewne fizyczne wlasciwosci.

1. z czasem sie rozmagnesowuje (nawet nieuzywany)

2. w przypadku poddania talerzy silnym przeciazeniom gubi dane

3. moze w nim wysiasc naped, lub elektronika

a plyty?

1. rozmagnesowanie nie dotyczy, za to mamy inne mozliwosci zestarzenia, jednak regularnie tworzona kopia potrafi temu zapobiec (podobnie, jak przegranie wszystkich danych z dysku na inny i z powrotem zapobiga rozmagnesowaniu)

2. nie dotyczy, poniewaz dane leza sobie w domu i nikt ich nie wloczy po gorach, deszczach, ani krzakach

3. bezproblemowo da sie uzyc zupelnie dowolnego napedu

januszteli
26-03-2007, 01:02
A moze zrezygnowac z fotobanku, zakupic wieksza ilosc kart. I dopiero po powrocie do domu zgrac?
Tylko co pozniej zrobic jak sie zmieni aparat, a on bedzie na inne karty. Nowa inwestycja?
Caly czas sie waham co wybrac?
Fotobank czy iles tam kart.

mini21
15-05-2007, 09:26
Witam.
Chciałem się dowiedzieć czegoś na temat kieszeni do dysków.
3 GB na kartach już nie wystarczy (robiąć nefy) i muszę zakupić coś większego.

Przeglądałem oferty i znalazłem kilka "wydań" Wellanda 940
np:
ten kosztuje 40 zł
http://www.apex-computers.pl/index.php?idk=68d30a9594728bc39aa24be94b319d21&&idp=8d09e4b85c783cbc30c9b8ae175f2d33

ten 61
http://ateneum.pl/opis_sprz.php?id=23&&grupa=hdd_obudowy&&nazwa=Obudowa%20do%20dysku

ten 79
http://www.apex-computers.pl/index.php?idk=68d30a9594728bc39aa24be94b319d21&&idp=7d771e0e8f3633ab54856925ecdefc5d

ten z kolei 99
http://www.camino.pl/opis.php3?ID=13080

a ten to już 140
http://www.apex-computers.pl/index.php?idk=68d30a9594728bc39aa24be94b319d21&&idp=c5dc3e08849bec07e33ca353de62ea04

Oferty brałem ze strony Ceneo.pl

Czy ktoś mógłby mi w skrócie wytłumaczyć czym one się różnią?
Po co kupować za 140 jak jest za 40?

Z góry dziękuje za odp.