Zobacz pełną wersję : Czy się opłaca? d50 + nikkor 28-80mm za 2199zł
Witam wszystkich.
Jestem laikiem fotograficznym, jednak chciałbym zacząć coś w tą stronę działać.
Od jakiegoś czasu czytam o różnych lustrzankach cyfrowych, które są oczywiście w moim zasięgu ze względu na budżet. W cenie, którą przeznaczam na aparat najlepszym uznaniem cieszy się właśnie d50. Powoli przymierzam się do zakupu i przeglądam różnego rodzaju sklepy przede wszystkim w Internecie. Dzisiaj pomyślałem sobie, że wybiorę się do tutejszego Euro RTV AGD (Świdnik) bo pamiętałem, że stały jakieś lustrzanki w gablotce. Zachodzę, patrzę a tu sobie stoi d50 z obiektywem nikkor 28-80 za 2199zł. Szczerze mówiąc to się napaliłem jak szczerbaty na suchary bo w tej cenie z tym obiektywem trudno jest ten model znaleźć (zarezerwowałem). Także moje pytanie "czy się opłaca?" mam nadzieję, że jest mało sensowne. Bardziej za to mi chodzi o to, żeby szanowni Koledzy i Koleżanki dali parę wskazówek na co zwrócić uwagę przy oglądaniu i sprawdzaniu przed zakupem. Wiadomo, że jest gwarancja itd ale po co tracić czas i nerwy.
Pozdrawiam
Nie, nie opłaca się. Body jest bardzo dobre, ale obiektyw niestety już nie.
Za tą cenę można dostać, lepszym, kitowym Nikkorem 18-55.
Ja myślałem, że ten obiektyw jest lepszy od tego 18-50 :)
Wy byście na moim miejscu nie kupowali ??
Pozdrawiam
Terrorysta
06-03-2007, 15:10
Zdecydowanie lepiej zrobisz jak kupisz z 18-55
28-80 to padaczka..w dodatku wąsko
w necie można dorwać d50 z 18-55 taniej :)
PZDR
Chociaż nie wiem ile ten obiektyw jest wart, to też sądzę że lepszy będzie 18-55, jeszcze lepiej 18-70, ale to już drożej. Szeroki kąt na pewno się przyda.
Kurza stopa. Dał bym popis gdybym go kupił :)
Dzięki bardzo za tak szybka odpowiedź!!
Pozdrawiam
Ja myślałem, że ten obiektyw jest lepszy od tego 18-50 :)
Wy byście na moim miejscu nie kupowali ??
Bierz D50 i 18-55 :)
Zresztą - porównaj ceny na Allegro tych szkieł - 28-80 jest kilkukrotnie tańszy. Wniosek jest jeden :)
Tak zrobię.
Muczos gracjas!!
Kurde, kiedyś życie bez for takich jak to było strasznie trudne ;)
Bardziej za to mi chodzi o to, żeby szanowni Koledzy i Koleżanki dali parę wskazówek na co zwrócić uwagę przy oglądaniu i sprawdzaniu przed zakupem. Wiadomo, że jest gwarancja itd ale po co tracić czas i nerwy.
Skoro sprawa ze szkłem została pozamiatana pozostaje jeszcze kwestia, na co zwrócić uwagę przy oglądaniu. Przede wszystkim na to, czy sprzęt rzeczywiście jest nowy. Kilka osób na tym forum kupiło już prawie-nówkę (w Media Markt). Polecam, mniejsze polskie sklepy i program XnView do sprawdzenia przebiegu w EXIFie.
Jeżeli odpada sprzęt, o którym mowa w temacie to prawdopodobnie będzie to zakup przez Internet (oczywiście w sklepie, z gwarancją itd.) Także oględziny będą ograniczały się prawdopodobnie do oględzin po otwarciu paczki :) - ryzyk-fizyk.
Pozdrawiam
Jeżeli odpada sprzęt, o którym mowa w temacie to prawdopodobnie będzie to zakup przez Internet (oczywiście w sklepie, z gwarancją itd.) Także oględziny będą ograniczały się prawdopodobnie do oględzin po otwarciu paczki :) - ryzyk-fizyk. Chyba, że znajdę w Lublinie.
Pozdrawiam
Jeżeli odpada sprzęt, o którym mowa w temacie to prawdopodobnie będzie to zakup przez Internet (oczywiście w sklepie, z gwarancją itd.) Także oględziny będą ograniczały się prawdopodobnie do oględzin po otwarciu paczki :) - ryzyk-fizyk.
Spoko. Ja kupiłem nówkę z papierami na allegro, trochę się bałem, ale postanowiłem brać za pobraniem i otworzyłem paczkę od razu przy odbiorze - tak, by w razie wtopy mieć świadka. Dodatkowo, w przypadku Allegro, warto sprawdzić, czy gość jest super sprzedawcą.
Jeszcze jedno pytanko:
obiektyw 18-50mm - są jakieś różne rodzaje?? czy to jest zawsze ten sam - AF-S DX
Pytam się żeby znowu głupoty nie pierdyknąć.
Dzięki
Pozdrawiam
Drugi raz piszesz 18-50, sądzę że chodzi Ci o Nikkora 18-55. Są jego dwie wersje które różnią się w zasadzie jedynie wyglądem, ta nowsza przeszła lifting przy okazji wprowadzenia D40. Obydwa są AF-S DX.
sprocket
06-03-2007, 17:04
Ciekaw jestem kto laczy takie zestawy D50 z 28-80 nikorem, przeciez to sprzedawali do analogow wersjii od F65 do F80 czyzby az tyle naklepali tych grzechotek ze teraz wciskaja gdzie popadnie?
http://europassat.com/sklep/aparaty_cyfrowe_nikon.php
To znowu ja .
nie chcę tworzyć nowego tematu dlatego zapytam tutaj:
jak już wcześniej w tym temacie pisałem, mam zamiar kupić d50.
Oprócz sklepów internetowych na allegro jest parę ofert, najlepszą wydaję się ta :http://allegro.pl/item170993585_nikon_d50_18_55_nowy_gwarancja_w_nik on_pl.html
po pierwsze allegrowicz ma status super sprzedawcy, po drugie nie ma żadnych złych komentarzy (co się łączy z punktem pierwszzym ;) ) no i oczywiście cena. Może ktoś miał styczność z tym sprzedającym i mógłby coś na jego temat powiedzieć. Troszkę się boję kupować przez Internet ale z drugiej strony za pieniądze, które bym wydał na d50 w normalnym sklepie tutaj kupię d50 + szybka karta 1GB + tania torba.
Powiedzcie co myślicie.
Pozdrawiam
Witam
Niedawno mialem taki sam dylemat. Tyle tylko ze moj wybor padl na nikona d70s+ nikkor 50/1,8. Oblatalem caly Świdnik i Lublin i nic w rozsadnych cenach nie znalazlem. Na Allegro tez balem sie kupic. Wiec postanowilem poszukac jakiegos sklepu na www.ceneo.pl i www.skapiec.pl i znalazlem to czego szukalem. Cena byla o wiele nizsza nawet na Allegro byly drozsze. Za body dalem 1665-nowka a za 50mm 380+karta 1GB, statyw ze wszystkim wyrobilem sie w okolicach 2200zl.
Wiec mysle ze to bylo dobre rozwiazanie
Pozdrawiam
vinci99 i dostałeś na to gwarancję Nikon Polska? Przy takich cenach nie chce mi się wierzyć
Fibro oczywiscie ze tak sam sprawdz na www.ceneo.pl czy www.skapiec.pl Nikon D70S 1665zl teraz to pewnie jeszcze taniej
Ja nie dziwię się że tyle za puszkę tylko cena pięćdziesiątki mnie zastanawia.
Ja jednak zostanę przy d50 z kitowym obiektywem 18-55. Wydam ok.2200zł na d50 + 18-55mm + sd extreme III 1GB (oczywiście oryginalna :) - temat podróbek przerobiony :)) + jakaś torba (jeszcze nie wiem jaka). Za te pieniądze kupił by d70s ale ciężko by było z obiektywem, a zależy mi na zmienno-ogniskowym.
Problem rozwiązany!!
Aparacik kupiony - tak jak koledzy polecali z obiektywem kitowym 18-55mm. Kupiony w sklepie europassat.com (za 2050zł + 30zł koszty wysyłki)dzięki podpowiedzi Pana Kyo. Jak troszeczkę się podszkolę to zacznę pokazywać Wam moje wypocinki :).
Pewnie mi się dostanie za to pytanie :) ale zaryzykuję (w sumie nie zaczynam nowego tematu): Jak i czym czyścić aparatos?
Prawdopodobnie sprężone powietrze? Jakieś specjalne szczoteczki?? Podpowiedzcie co kupić.
Dzięki bardzo!
Pozdrawiam
Prawdopodobnie sprężone powietrze? Jakieś specjalne szczoteczki?? Podpowiedzcie co kupić.
Grucha do dmuchania i tyle. A jak Ci jakiś pyłek bardzo nie przeszkadza, to najlepiej nic nie robić.
Sprężone powietrze jest mocno nie zalecane (czasem oprócz powietrza potrafi polecieć jakieś świństwo i zaplamić matrycę). Szczoteczki też odradzam - duże ryzyko porysowania matrycy.
PS. Gratuluję zakupu!
Z tym sprężonym powietrzem miałem kiedyś przejścia, jak sobie telefon czyściłem, przekrzywiłem za bardzo puszkę i zalałem cieczą płytę główną. Na szczęście nic mu nie było ale się przestraszyłem. Co do gruchy to znalazłem jakąś nie dużą w domu :mrgreen:
A co do szczotek/pędzelków to jakie byście polecili?
Dzięki
Pozdrawiam
P.S.
Tak mi się podoba ten aparat, że muszę wam pokazać jedno moje leśne zdjęcie ;), zawsze będzie bardziej kolorowo na forum.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img101.imageshack.us/img101/63/marlintyllaslf0.jpg)
boober1 i już natrzaskałeś 500 zdjęć ? Naprawdę ci się podoba ta 50-tka. I masz rację bo to zajefajny aparat :), zresztą jak wszystkie nikosie.
500 to chyba nie :) ale z 300 od wczoraj myślę, że dałem radę zrobić. On tak leciutko robi zdjęcia, że zanim się człowiek obejrzy już 100 zdjęć pyknięte.
Mam pytanko jako początkujący:
Kolega Fibro napisał, że zrobiłem 500 zdjęć - na podstawie zdjęcia (exif) da się sprawdzić ilość zrobionych zdjęć aparatem?
Pozdrawiam
w exifie informacja "total number of shutter..." prawie na samym dole
Problem rozwiązany!!
Aparacik kupiony - tak jak koledzy polecali z obiektywem kitowym 18-55mm. Kupiony w sklepie europassat.com (za 2050zł + 30zł koszty wysyłki)dzięki podpowiedzi Pana Kyo. Jak troszeczkę się podszkolę to zacznę pokazywać Wam moje wypocinki :).
Pewnie mi się dostanie za to pytanie :) ale zaryzykuję (w sumie nie zaczynam nowego tematu): Jak i czym czyścić aparatos?
Dzięki bardzo!
Pozdrawiam
Jaką dostałeś gwarancję Nikon PL czy EU ?
Jaką dostałeś gwarancję Nikon PL czy EU ?
Jeśli jest dowód zakupu to wsjo rybka :)
Gwarancja EU, oczywiście z dowodem zakupu w europassat.com
Gwarancja EU, oczywiście z dowodem zakupu w europassat.com
No to super. Teraz czas na szkiełka, lampki, filterki, dyfuzorki, statywiki... dobrej zabawy :)
Kurza stopa :). dopiero w programiku "Opanda IExif" udało mi się podejrzeć numer zdjęcia zrobionego przez aparat od początku jego istnienia :) (total number of shutter Releases...).
Już mam ok. 560 :) i jadę dalej :mrgreen:
Chociaż to już mówiłem to i tak powtórzę: życie z tym forum jest o wiele łatwiejsze.
Wyobrażacie sobie życie bez Internetu? Albo nawet bez for?
Pozdrawiam
Statywik już mam, fakt, że taki sobie bo Velbon DF-40 ale daje radę - nie kupowałem go więc nie będę narzekał :mrgreen:
A co do szkiełek to strasznie korci mnie ten tani nikkor AF 70-300. Ludzie narzekają ale jak na te pieniądze to zdjęcia wychodzą całkiem ładne. Kiedyś zapoluję na jakąś ładną używaną sztukę na allegro.
A co do szkiełek to strasznie korci mnie ten tani nikkor AF 70-300. Ludzie narzekają ale jak na te pieniądze to zdjęcia wychodzą całkiem ładne. Kiedyś zapoluję na jakąś ładną używaną sztukę na allegro.
Oj... to lepiej Nikkora 70-210. Żeby nie było podejrzeń o reklamę daję linka do zakończonej już aukcji, ale na Allegro są też jeszcze trwające. http://www.allegro.pl/item164082295_nikkor_70_210_4_5_6_bez_d.html
Te obiektywy cieszą się dużo lepszą opinią a i cena jest rozsądna :)
einsicht
16-03-2007, 03:24
Witam
Niedawno mialem taki sam dylemat. Tyle tylko ze moj wybor padl na nikona d70s+ nikkor 50/1,8. Oblatalem caly Świdnik i Lublin i nic w rozsadnych cenach nie znalazlem. Na Allegro tez balem sie kupic. Wiec postanowilem poszukac jakiegos sklepu na www.ceneo.pl i www.skapiec.pl i znalazlem to czego szukalem. Cena byla o wiele nizsza nawet na Allegro byly drozsze. Za body dalem 1665-nowka a za 50mm 380+karta 1GB, statyw ze wszystkim wyrobilem sie w okolicach 2200zl.
Wiec mysle ze to bylo dobre rozwiazanie
Pozdrawiam
Vinci, a gdzie 50mm/1,8 ?!?! Mów od razu!! :D
Z ta 50/1,8 to dluga historia. w skrocie powiem ze znajomy zwijal interes i sprzedal mi noweczke po tak atrakcyjnej cenie:)