PDA

Zobacz pełną wersję : Co powiecie o Sigma 400/5.6 APO

dygac
04-05-2012, 23:09
Rozglądam się za czymś w zakresie 400mm
Znajomi podpowiadają mi Sigmę 400/5.6 APO. Z tego co mi wiadomo jest kilka wersji.
Czy na bagnet Nikona jest wersja manualna i autofocus? (mam tu na myśli wersję bez Macro)
Kolega ma właśnie tę Sigmę manualną z APO - pstryknąłem kilka testowych i możnaby powiedzieć że się nadaje jako tako :wink: ale weź tu manualnym szkiełkiem ganiaj za ptakami po gałązkach - ciężka sprawa. Ile z ciekawości wart jest ten obiektyw - kolega liczy sobie za niego 6 stówek (manulal AIS) - bogato?

mOSAd
06-05-2012, 04:34
Ganianie z manualem to jedno, ale manualem z f/5.6 i bez stabilizacji to drugie. 400mm bez stabilizacji musiałoby być bardzo sensownie zamocowane na głowicy i statywie o cenie wielokrotnie przekraczającej cenę tego obiektywu. Ja tego nie widzę osobiście, ale na szczęście ja nie robię takich zdjęć, więc się nie znam. :D Krótko próbowałem swoich sił z S70-300 na DX i stwierdziłem, że to zbyt wymagająca dziedzina by się w nią pchać z badziewnym sprzętem. Na pewno tą Sigmą da się zrobić zdjęcia, ale ja pewnie bym się naklął nieźle i cisnął szkło w drzewo prędzej czy później. Ale tak sobie tylko teoretyzuję - na pewno zaraz ktoś wpadnie, kto je używa(ł) i coś sensowniejszego napisze.

marcin_G
06-05-2012, 10:25
600 za wersję manalną to rozsądna cena. JEśli "kręcą" Cię ptaki - a u Was na Mazurach jest tego trochę - to zainwestowałbym w wersję AF, o którą dość łatwo na niemieckim ebayu. W dobrym świetle z czasem migawki 1/1000 lub krótszym obiektyw do ogarnięcia z ręki. Gdy czas migawki jest dłuższy - polecam przynajmniej monopod!