PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 Problem Żółtodzioba

D5100
04-05-2012, 22:42
Drodzy forumowicze przez przypadek wcisnął mi się pewien wihajsterek i jakby się odblokował (nacisnąłem paznokciem) jest on z tej strony body co przycisk ON OFF i łączy się z obiektywem .(Niemal dotyka pierścienia mocowania obiektywu)

Co zrobić by wrócił do początkowej pozycji ??

Kuba.Daf
04-05-2012, 23:04
Zabij mnie, ale nie wiem o co Ci chodzi, zaznacz na zdjęciu albo wytłumacz dokładniej.
Może to przycisk zwalniania blokady obiektywu ? Spróbuj poruszać obiektywem lewo prawo.

D5100
04-05-2012, 23:15
http://w907.wrzuta.pl/obraz/8bIkCsX9vpf/1332766735-nikon-d5100-5553

tamto miejsce ^

obiektyw normalnie jest zablokowany

Kuba.Daf
04-05-2012, 23:41
Spróbuj odpiąć obiektyw i przesunąć to do pozycji wyjściowej.
Ty to przesunąłeś, czy wcisnąłeś ?

D5100
04-05-2012, 23:46
Spróbuj odpiąć obiektyw i przesunąć to do pozycji wyjściowej.
Ty to przesunąłeś, czy wcisnąłeś ?

Dotknąłem paznokciem i wyskoczyło z pozycji wciśniętej na nie wciśnięta tak że teraz mogę wcisnąć ale się nie blokuje

Kuba.Daf
04-05-2012, 23:51
Tzn. , że się przesuwa, tak ?

puciek
05-05-2012, 07:56
Sorry ale nie rozumiem, mam co prawda D80, ale u mnie tego dzyngla nie da się wcisnąć w body, a po przesunięciu wraca on z powrotem na swoje miejsce. Jeżeli u Ciebie jest inaczej, do oddaj body na gwarancję.

ajt
05-05-2012, 10:16
Jak widać na tym obrazku:
http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD5100/images/D5100_nolens.jpg
to coś normalnie jest w pozycji wystającej. Jeśli zapniesz obiektyw nie G (z pierścieniem przysłony), to pierścień ma taki wystający dzyndzel, który to "coś" wciska. W ten sposób body wie, że pierścień obiektywu jest ustawiony w pozycji 22 (wymagane, gdy body ma sterować przysłoną). Jeśli to coś teraz w twoim aparacie wystaje i daje się wciskać, to bym tak zostawił, bo tak ma być. We wcześniejszych korpusach wyglądało to trochę inaczej, tzn. była to dźwigienka nie wciskana, lecz przesuwana po obwodzie bagnetu, ale funkcja była identyczna.

puciek
05-05-2012, 10:27
Źle myślisz. Obiektyw posiada wypust, który ten dzyngiel przesuwa, a nie wciska! I ten dzyngiel po zdjęciu obiektywu powraca na swoje miejsce za pomocą sprężynki. Jeżeli jest on wciśnięty do środka, to coś jest nie tak.

ajt
05-05-2012, 10:40
Źle myślisz. Obiektyw posiada wypust, który ten dzyngiel przesuwa, a nie wciska! I ten dzyngiel po zdjęciu obiektywu powraca na swoje miejsce za pomocą sprężynki. Jeżeli jest on wciśnięty do środka, to coś jest nie tak.

Porównaj ten obrazek (D90 - przesuwana dźwignia):
http://4.s.img-dpreview.com/reviews/NikonD90/images/preview/sensor2.jpg?v=1490
z tym linkowanym wcześniej (D5100 - "coś" innego):
http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD5100/images/D5100_nolens.jpg

Oczywiście najlepiej, gdyby wypowiedział się jakiś posiadacz D5100 (ewentualnie D3xxx, D5000, bo tam jest tak samo), jak to coś się zachowuje :)

D5100
05-05-2012, 10:58
to co mam robic ?? Obiektyw sie nie rusza jest wpięty dalej aparat leży nie próbuje robić fotografii a tamto coś dalej swoje

GWS
05-05-2012, 11:15
A czemu nie robisz zdjęć? W moim D5100 dzyndzelek sobie jest i nie przeszkadza to w fotografowaniu.

Attila
05-05-2012, 11:17
W D5100 ten "dzyndzelek" się wciska, nie przesuwa.

D5100
05-05-2012, 11:47
A czemu nie robisz zdjęć? W moim D5100 dzyndzelek sobie jest i nie przeszkadza to w fotografowaniu.

ok a obiektyw zminiałes kiedys ??albo ściągałeś obecny ?

poszło sprawnie ?

GWS
05-05-2012, 11:55
Zmieniałem :-)

D5100
05-05-2012, 12:08
nie wrocił na swoje miejsce ?ten wihajsterek ?

GWS
05-05-2012, 13:59
Co to znaczy "na swoje miejsce"? On jest w pozycji wysuniętej, można go wcisnąć ale po puszczeniu wraca do pozycji wysuniętej.

D5100
05-05-2012, 14:32
tak dokładnie

ale takiego stanu nie było wcześniej

da sie jakoś zrobić żeby był stan pierwotny ?

XXL
05-05-2012, 16:49
D5100, nie rozumię o czym ty piszesz, chcesz żeby wrócił do normalnej pozycji. Przecież z tego co piszesz on jest w normalnej pozycji. Mam D5100 i ten dzyndzelek jest w pozycji wysuniętej tak że prawie dotyka pierścienia obiektywu, jest tam niewielki prześwit, może 0,2 mm. Tego dzyndzla można wciskać ale on się nie blokuje, po puszczeniu swobodnie sprężynka go wypycha. Natomiast w D90 ten dzyndzelek jest przesuwany .

zgera
05-05-2012, 17:08
Jeśli wygląda tak jak na zdjęciu, to tak ma być, on się wciska ale nie blokuje.
Wszystko jest w porządku, idź robić zdjęcia.

D5100
05-05-2012, 17:31
Jeśli wygląda tak jak na zdjęciu, to tak ma być, on się wciska ale nie blokuje.
Wszystko jest w porządku, idź robić zdjęcia.

W takim razie bardzo dzięki :)

po prostu coś usłyszałem jak "przycisk zwalniania blokady"

Tom-masz
10-06-2012, 20:57
Jeśli to coś teraz w twoim aparacie wystaje i daje się wciskać, to bym tak zostawił, bo tak ma być.
A dlaczego instrukcja nic nie wspomina o tajemniczym dzyndzelku? Też nie wiem poco toto jest...

arti386
10-06-2012, 21:20
Ja mam D5000 i u mnie ten 'dzyndzelek' jest wysunięty, jesli nie jest podpięty obiektyw do doby.
Mam tak od momentu zakupu aparatu i w niczym mi to nie przeszkadza.
Po wpięciu obiektywu dzyndzelek się chowa.

Pianka
11-06-2012, 14:04
Nie będe zakładac nowego tematu, wiec się podepne.

Kupiłam sobie ten aparat (obiektyw 18-55 VR), to moja pierwsza lustrzanka. Nie znam się za bardzo na funkcjach i co one oznaczają, podpowiedzcie co i gdzie mam ustawić, zeby mieć dobre zdjecia
1. w ruchu
2. w domu przy słabym oświetleniu lub oświetleniu sztucznym

z góry dzięki

zgera
11-06-2012, 15:26

Kupiłam sobie ten aparat (obiektyw 18-55 VR), to moja pierwsza lustrzanka. Nie znam się za bardzo na funkcjach i co one oznaczają, podpowiedzcie co i gdzie mam ustawić, zeby mieć dobre zdjecia
1. w ruchu

z góry dzięki

Po pierwsze przeczytaj instrukcję obsługi, jeśli nie znasz się na funkcjach i podstawach fotografii to po co Ci lustrzanka,
lepszym wyborem byłby kompakt i tryb AUTO.
Nikt Ci jednoznacznie nie odpowie, zamiast zadawać takie pytania użyj wyszukiwarki, w necie jest tyle informacji.

Poprosturysiek
11-06-2012, 15:50
Kolega ma rację, trochę zbyt ogólne pytania. I niestety trzeba się szkolić, nie ma drogi na skróty. Idealnie byłoby przerobić instrukcję, ale może to być dla Ciebie mało zrozumiałe. Więc jeśli jest ciężkostrawne, to najlepiej jakiś przystępnie napisany poradnik z przykładami (od razu mówię, że nie znam takiego, ale są tu dużo bardziej doświadczeni koledzy i koleżanki, na pewno coś Ci doradzą). Poza tym popróbuj fotki na różnych ustawieniach, przeanalizuj je na kompie, co Ci się w nich podoba a co nie podoba, i wtedy najlepiej zadawać bardziej szczegółowe pytania na forum. Pamiętaj też, że bardzo dużo zależy od szkła, początkujący czasem nie doceniają znaczenia tego elementu. To szkło które dostałaś w kicie jest pewnie przyzwoite, ale cudów tym nie zdziałasz, zwłaszcza jeśli chodzi o fotki w ruchu i przy słabym oświetleniu. Jak coś źle piszę, to proszę mnie poprawić.

Pianka
11-06-2012, 15:59
Instrukcja jest nie po polsku :/
chyba ze macie polską wersje gdzies w necie? z instrukcją to juz sobie poradze, tyle, ze musiałbym ją mieć.

a szkło na pewno sobie lepsze sprawie, ale jak będe mieć kase, póki co tylko na tyle mnie było stać.

po co Ci lustrzanka,
lepszym wyborem byłby kompakt i tryb AUTO
soryy ale zwykły kompakt mi nie potrzebny bo mam hybryde z którą sobie doskonale radze, tylko bawie sie w zmiane trybów na auto lub w ruchu,
chciałam mieć coś lepszego, coś co zrobi lepsze zdjecia, lepszej jakości

dobra ok. jak się pobawie, to będe pytać bardziej szczegółowo

dezerter_27
11-06-2012, 17:16
Kolega tyle na forum i pyta o podstawowe funkcje. Chyba coś nie tak?

Pianka
11-06-2012, 17:58
znalazłam juz instrukcje, poczytam sobie w wolnej chwili

dezerter jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to sie nie odzywaj, bo tylko smiecisz, a nie pomagasz wcale

puciek
11-06-2012, 19:00

1. w ruchu

z góry dzięki

Ustaw pokrętło na zielony znaczek aparatu i pstrykaj. Wszystkie zdjęcia będą "w miarę" poprawne.

zgera
11-06-2012, 19:19
Wszystkie zdjęcia będą "w miarę" poprawne.

Dobrze że napisałeś w "w miarę" poprawne, to pojęcie względne, jak wcześniej pisałem w tym trybie kompakty radzą sobie lepiej.
Autofokus w trybie AUTO wybiera pola według własnego widzi misi, ostre nie zawsze mamy to co chcieliśmy.

Larry_Nash
11-06-2012, 21:32

1. w ruchu

z góry dzięki

Po pierwsze: RTFM!!! -> http://lmgtfy.com/?q=RTFM

Albo jeszcze lepiej - sprzedaj, dużo nie stracisz, i kup sobie kompakta albo małpkę (tylko koniecznie z pokrętłem PSAM). Kupno lustrzanki przez osobę nie znającą się*kompletnie na podstawach fotografii to czysta głupota. Taka prawda. Wydałaś ponad 2000 zł na dobry aparat, ale ten sam efekt osiągnęłabyś*kompaktem za 1000 zł.

gusi
11-06-2012, 21:45
z instrukcją to juz sobie poradze, tyle, ze musiałbym

Koleżanka ma kłopoty z tożsamością?