PDA

Zobacz pełną wersję : Reklamacja towaru niezgodnego z umową, towar "refurbished"

Pienia
04-05-2012, 21:52
Witam! Jak w tytule, czy towar "refurbished" podlega reklamacji towaru niezgodnego z umową? Dokładnie chodzi mi o laptopa DELL inspiron, kupiony na "ALLEGRO" niecały rok temu jako "refurbished". I tu mam pytanie (trochę głupie...) jak zabrać się do rzeczy, tzn. wypełnić wzór "reklamacji towaru niezgodnego z umową) i odesłać im sprzęt...?czy wcześniej się z nimi skontaktować i powiadomić ich o zdarzeniu...nigdy tego nie robiłem i nie wiem trochę jak się do tego zabrać żeby czegoś nie zawalić...wiem, że temat był poruszany, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania...a może ma ktoś wzór takiego pisma i powiedział mi krok po kroku jak zadziałać...odwdzięczę się w Sanoku i okolicach duuużym piwem, albo i mocniejszym trunkiem...z góry dzięki!

Boryszuk
04-05-2012, 22:09
Po roku jest niezgodny z umową?

Pienia
04-05-2012, 22:20
a jest jakiś czas, w którym można reklamować towar niezgodny z umową...?wydaje mi się, ze nie...

RobertMiernik
04-05-2012, 22:50
A na aukcji było napisane nowy? nie używany? Czy jak...

Teraz Ci przeszkadzać zaczęło czy coś się zepsuło i jako nienowy nie możesz naprawić?

Nie ma gwarancji?

wer
04-05-2012, 22:58
Refubished jest zwykle sprzedawany z taką samą gwarancją jak nowy.

RobertMiernik
04-05-2012, 23:03
Dlatego jestem ciekawy powodu reklamacji po roku...

Pienia
04-05-2012, 23:12
tak, sprzedany został jako nowy, a powodem moich "ruchów" jest to, że zaczął mi gasnąć monitor i pojawiają się biało-czarne paski, tak na chwile, potem wraca do normy...miałem kiedyś podobna sytuację i nie udało się jej wielokrotnie naprawić na gwarancji, bo jak trafiał do serwisu, to ponoć było wszystko oki, a jak tylko dotarł do domu, to lipa...dopiero po 4 naprawach wymieniono monitor...nie chciałbym znów kilka miesięcy toczyć walki z gwarantem(serwisem)...

tak, gwarancje mam do lipca...

RobertMiernik
04-05-2012, 23:20
Ze sprzedającym też raczej tego nie załatwisz szybciej niż z serwisem.

Skąd wiesz, że nie jest nowy?

wer
04-05-2012, 23:23
tak, sprzedany został jako nowy, a powodem moich "ruchów" jest to, że zaczął mi gasnąć monitor i pojawiają się biało-czarne paski, tak na chwile, potem wraca do normy...miałem kiedyś podobna sytuację i nie udało się jej wielokrotnie naprawić na gwarancji, bo jak trafiał do serwisu, to ponoć było wszystko oki, a jak tylko dotarł do domu, to lipa...dopiero po 4 naprawach wymieniono monitor...nie chciałbym znów kilka miesięcy toczyć walki z gwarantem(serwisem)...

tak, gwarancje mam do lipca...

Zimny lut. Sporo zabawy jest z tym. Naprawiałem monitor w domu z takimi objawami, w zasadzie skończyło się na przelutowaniu wszystkich tranzystorów.

Pienia
04-05-2012, 23:25
"Skąd wiesz, że nie jest nowy?" nie rozumiem...

RobertMiernik
04-05-2012, 23:43
No ja też, piszesz że sprzedawany był jako nowy a dostałeś odświeżony, skąd wiesz?

Azazel85
04-05-2012, 23:47
Wzoru żadnego specjalnego nie ma - po prostu piszesz że w związku w usterką która się pojawiła reklamujesz towar z tytułu niezgodności towaru z umową, paragrafy łatwo znajdziesz.

Ale jest "mały" szkopuł - po 6 miesiącach od zakupu, to Ty musisz udowodnić, że usterka występowała w chwili zakupu. Powodzenia.

Jak dla mnie Twoje roszczenie powinno być typowo gwarancyjne, skoro masz fakturę autoryzowany serwis Dell'a bezpłatnie powinien usterkę usunąć. Jeżeli po kilku naprawach ta sama usterka wraca, powinni wymienić sztukę na wolną od wad, ewentualnie zwrócić $$. A skoro z serwisu firmy nie jesteś zadowolony, to opcję widzę dwie - zmienić serwis, albo firmę.