Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : szybka pomoc statyw Benro A-069 M8

mymy
04-05-2012, 21:42
statyw ma 142 cm długości przy maksymalnym rozłożeniu, ja mam 169 cm wzrostu, powiedzcie mi proszę, kto używa ten statyw, czy nie będzie on dla mnie za niski? Ile Wy macie wzrostu przy tym statywie? Dojdzie jeszcze głowica prawda?
Dodam że jestem amatorem i nie będę statywu często używać, głównie plener, i tu pytanie: czy mocno statyw straci na stabilności przy maksymalnym rozłożeniu rurki centralnej (zapomniałem fachowa nazwę)?

Tu znalazłem najlepszą ofertę cenową: http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,9868s

Czy będzie do tego statywu pasować głowica np. z Manfrotto?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc,
Pozdrawiam, Michał

/D90 + 18-105 + 70-300

markB
05-05-2012, 01:20
Mam 15 cm więcej, a statyw o wysokości 146 cm + głowica (11 cm) + aparat (ca 12 cm do wizjera) idealnie pasuje, bo od wzrostu trzeba odjąć czaszkę powyżej oczu.
Do statywu będzie pasować każda głowica z standardowym gwintem 3/8 cala. Statyw z linka jest już z głowicą BH-00. I niestety jego wysokość jest liczona razem z głowicą (lub wysuniętą całkowicie kolumną centralną, nie wiem jak to podaje Benro). Normalna wysokość tego statywu to 122 cm: http://www.benro-statywy.pl/?/produkty/detale/48
Ponadto statyw który wybrałeś nie jest siłaczem, przede wszystkim z uwagi na to, że składa się z 5 sekcji. Taka ilość sekcji powoduje wiotkość statywu i jego niewielką stabilność. Za podobną cenę dostaniesz bardziej stabilny statyw cztero- (jeśli chcesz mieć go w miarę krótkiego po złożeniu) lub trójsekcyjny (jeżeli nie zależy tobie na krótkim statywie w stanie złożonym). Tak więc, biorąc pod uwagę małą wysokość i niewielki udźwig statywu, wybierz raczej coś innego.

adolfik9501
06-05-2012, 10:04
Dodam tylko, że dobrze jest by statyw + aparat "pasował do wzrostu" rozłożony na maksa, ale bez wysuwania kolumny centralnej, ponieważ właśnie na niej najbardziej się zyskuje na niestabilności.

kolarz
06-05-2012, 15:52
Ja kupilem statyw Opticam WT-6606z glowica 3d jak rozloze go i podniose kolumne na maxa to wizjer aparatu nie siega moich oczu, przez co garbie sie co mnie denerwuje, ale to taki zyciowy blad bo czlowiek sie przeciez uczy.

Byc moze bedziesz chciec fotografowac ksiezyc, niebo w nocy to wtedy nizszy statyw zapewni ci przymus zgarbienia sie co nie jest zbyt wygodne na dluzsza mete.

Pozatym byc moze bedziesz musiec ustawic statyw w dolku, wiec dobrym rozwiazaniem jest zakup statywu takiego jak napisal moj przedmowca, czyli na rozstawione nogi, bez wysunietej kolumny zakladamy aparat i patrzymy czy musimy sie przygarbic jesli nie to ok. Wg mojego zdania niewygodnym jest fotografowanie w pozycji zgarbionej, byc moze sa inni ktorym to nie przeszkadza.

W kazdym razie kolejnego bledu takiego nie popelnie i kupie statywn taki aby byl odpowiedniej dla mnie wysokosci.

Kolejna rzecza jest glowica 3d, ktora posiadam a z ktorej nie jestem zadowolony, galki regulacyjne przeszkadzaja czasem w kadrowaniu bo odstaja, ale moze to byc zaleta jak ma sie ciezki zestaw, w pewnych okolicznosciach. I tu zastanowilbym sie nad glowica kulowa, ktora wazy mniej, i jest bardziej stabilna (oczywiscie te metalowe) od sredniej klasy glowicy 3d. Pozatym caly zestaw moze byc dzieki temu lzejszy o polowe.

Mam to http://www.skapiec.pl/img/2781257-60-1-opticam-wt_6606.html i jest raczej ciezki, ale jest z aluminium wiec i w miare stabilny, lecz na wycieczki sie nie nadaje bo za ciezki. Nie zabralbym go w gory, bo pewnie w polowie trasy wyrzucilbym go w przepasc :)

mymy
07-05-2012, 22:52
dziękuję, no to mam dylemat.. najcięższe szkło mam 70-300 co razem z body waży jakieś 1,5 kg. Zakup czegoś ze światłem <2,8 raczej mi na razie nie grozi :P wychodzę z założenia że jak będzie mnie stać na obiektyw > 4500 zł to będzie też mnie stać na lepszy statyw :)
Szukam czegoś co sprawdziło by się jak kolega wyżej napisał np. do księżyca ale i do podróży, więc w miarę stabilność + w miarę mała waga i małe rozmiary. Ten Benro pod względem rozmiarów wymiata (36 cm po złożeniu).
Ale chyba jednak poszukam czegoś półmetrowego...
pozdrawiam

ormo
11-05-2012, 18:06
Witam,

Ja mam 190cm i Benro A069. Nie odczuwam zadnego dyskomfortu z uzywania. Powiem wiecej, gdyby w Benro wyprodukowali podobny statyw, o tej samej nosnosci i stabilnosci, troche nizszy, za to jeszcze krotszy po zlozeniu na pewno bym go kupil.

pozdrawiam
Piotr

adolfik9501
12-05-2012, 13:29
Witam,

Ja mam 190cm i Benro A069. Nie odczuwam zadnego dyskomfortu z uzywania. (...)

Ludzie całymi rodzinami jeździli nad Czarne maluchami i również nie odczuwali dyskomfortu ;)

My tu obiektywnie odpowiadamy co i dlaczego tak, a co pytający kupi to inna sprawa.

photez
12-05-2012, 13:53
Statyw nie jest super stabilny, ale wybaczam mu wszystko ze wzgledu na jego wielkosc. Mialem wiekszy model, zdaje sie ze A-268, ktory byl super ale co mi z tego skoro cały czas leżał w domu ;) Kupiłem malucha A-069 i jestem bardzo zadowolony. Ten statyw mieści się nawet do wnętrza plecaka Dakine Sequence. Odnosnie wysokości to ja prawie nigdy nie robie zdjęć z wysokości oczu, więc dla mnie nie ma to większego znaczenia.

mymy
15-05-2012, 23:21
podjąłem decyzję, zamiast 36 cm wybrałem 50 cm po złożeniu: Benro A1980F= http://www.cyfrowe.pl/aparaty/benro-a1980f-statyw-.html (http://english.benro.cn/CpListSearch.aspx?ProductId=822&id=83) z głowicą HD-18: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/benro-hd18-m-glowica-3-kierunkowa.html. Odebrał mi go brat więc na razie tylko on go testował, ale fotografuje więcej ode mnie więc ufam jemu osądowi że to porządny sprzęt i powinienem być z niego zadowolony.
Myślę że to sam środek rozmiarów vs. funkcjonalność vs. cena.
Pozdrawiam i dziękuję za opinie.

mymy
26-05-2012, 22:45
dodam tylko informacje która się może przydać innym, statyw A1980F nie pasuje z głowicą HD-18, nie mówię tu o gwincie, bo ten pasuje, tylko w HD-18 podstawa ma za małą średnicę. Przy próbie ułożenia aparatu pod kątem 90 stopni na bok głowica uderza o pierścień z kolumny centralnej. Zlazłem teraz po fakcie na stronie amerykańskiej że do tego modelu ma być głowica HD-28. Chodzi pewno by bardziej wytrzymały statyw nie był łączony z mniej wytrzymałą głowicą, choć uważam że to moja sprawa (szczególnie jeśli nie mam ciężkiego sprzętu i milionów w portfelu).

Ale cóż, idę próbować wymienić za dopłatą.

pozdrawiam