Zobacz pełną wersję : Chilli con carne
Takie raczej zwykle pstryki przy okazji gotowania obiadu na jutro do pracy :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/chilli-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-LAIgSov4G2M/T6QlnrgZDPI/AAAAAAAABgc/nqGV3M_2ERI/s1600/chilli.jpg)
Jakby ktos zlapal smaka to na blogu podalem przepis: chilli con carne (http://lukaszkonieczny.blogspot.com/2012/05/chilli-con-carne.html)
W fotkach korytka unikamy brudnych garnków w środku. Taka zasada.
W fotkach korytka unikamy brudnych garnków w środku. Taka zasada.
Prosze Cie, nie bede czyscil garow po to by fotke zrobic. Popelnilem te pstryki tak zeby dodac fote do przepisu na blogu, ktorym sie podzielic chcialem. Nie mam parcia zeby robic zdjecia do menu restauracji itp.
Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
Prosze Cie, nie bede czyscil garow po to by fotke zrobic. Popelnilem te pstryki tak zeby dodac fote do przepisu na blogu, ktorym sie podzielic chcialem. Nie mam parcia zeby robic zdjecia do menu restauracji itp.
Coś ty taki nerwowy i uparty, emisiek ma rację, i jak posuchasz jego rad twoje fotki staną się lepsze, taki brudny garnek może zniesmaczyć, na przyszłość możesz chociaż przelać do miski i od razu zmienia się zdjęcie.
Robilem sobie obiad do pracy, nie do sesji zdjeciowej. Zdjecie pstryknalem sobie tak przy okazji.
Robilem sobie obiad do pracy, nie do sesji zdjeciowej. Zdjecie pstryknalem sobie tak przy okazji.
i dlatego uważasz ze warto je pokazać na forum fotograficznym ?
Wrzucilem przy okazji, bo dalem przepis na blogu.
Pozatym spojrz na reszte fotek w tym dziale, sa gorsze i wiele gorzsze od tej z pomazanym garnkiem :)
Rozumiem, gdybym napisal, ze robilem sesje potraw dla restauracji meksykanskiej to mozna sie czepiac brudnego naczynia, ale wtedy danie nie byloby w garnku. Pstrykalem sobie fotki podczas gotowania bo lubie i jedno, i drugie. Przy okazji chcialem sie podzielic przepisem. Do miski nie przekladalem bo i tak mialem sporo garow do czyszczenia a byl juz wieczor i nie mialem ochoty siedziec w kuchni, a do pracy aparatu nie nosze, zeby zrobic zdjecia na talerzu.
Rozumiem, ze na forum fotografcznym mozna pokazywac tylko genialne fotografie, nalepiej takie ktore wygraly jakies grand prix na konkursach miedzynarodowych, nie mozna sie dzieli poprostu zdjeciami :)
2pompony
06-05-2012, 21:39
Rozumiem, ze na forum fotografcznym mozna pokazywac tylko genialne fotografie,
Nie, oczywiście nie. Pokazują tu całą masę kiepskich też. Ale ponieważ jest to forum fotograficzne, a nei forum kucharzy - to obowiązują tu oceny według kryteriów fotograficznych, a nie kuchennych.
I jednym z kryteriów oceny zdjęcia jest jego stylizacja - czyli np, czysty obrus czy czyste gary, podobnie lub na równi z kadrowaniem, perspektywą, czy głębią ostrości. TO, przy jakiej okazji zrobiłeś zdjęcie i czy bylo robione z myślą o przepisie czy czym innym jest poboczne i nieistotne.
Takie usprawiedliwienia to taniocha: oceńcie zdjęcie, ale się nie starałem, bo robiłem do czego innego. Takie gadanie to lipa.
Czy to jest jakieś cieżkie do pojęcia?
A gdzies pisalem, zeby je ocenic ? :)
2pompony
06-05-2012, 22:29
A gdzies pisalem, zeby je ocenic ? :)
Samo wystawienie zdjęcia jest napisaniem tego. Jeśli tylko chciałeś się pochwalić, że wiesz którym guzikiem uruchamia się migawkę, to pomyliłeś fora.
fotka.pl jest pod zupełnie innym adresem.
Chcialem sie pochwalic brudnym garnkiem :)
2pompony
07-05-2012, 00:17
Na to wygląda.
No to dowiedziałeś się, że zdjęcie jest nijakie - bo jest, zacząłeś się idiotycznie bronić, a jak zrozumiałeś w czym tkwi błąd (bo myślę, że jednak zrozumiałeś) - to próbujesz się wykręcić lichym żarcikiem.
Marny dorobek, ale w sumie co mnie to obchodzi jaki kto sobie buduje autorytet.
Tylko wiesz, co to za ocenianie zdjec przez ludzi, ktorzy sami wala kiche, ale innym doradzaja :) nie mowie tu oczywiscie o Tobie.
Co do tego zdjecia to wiem jakie ono jest dlatego napisalem, ze to "pstryk". Robilem juz fotki jedzenia, zerknij na mojego bloga, a znajdziesz conajmniej 2 zupki, bez brudnych naczyn i z dekoracja ;)
2pompony
07-05-2012, 00:38
Widzisz, takie ocenianie, jakie zdjęcia. Jakbyś wystawił dobre albo świetne, dostałbyś oceny poważne. A jak wystawiasz takie - to czegoś się dowiedział? Najogólniej: e, kicha, brudne gary i ogólna lipa...
I powiem - całkiem słusznie!
Możesz się na to zżymać, ale tak już jest. Taki Cie piszą, jak Cię widzą, albo jak Kuba bogu, tak bóg Kubie. Bloga do tego nei mieszaj, bo nie bloga tu pokazałeś, tylko jedno zdjęcie. Zamiast szukać teraz wymówek i narzekać na oceny - następnym razem po prostu się postaraj.
marszull
07-05-2012, 23:29
oprocz brudnego garnka (ktorego zreszta wtczyszczenie zajeloby minute) to mam jeszcze dwie uwagi
na pierwszym zdjeciu trzeba bylo skadrowac garnek na samej plycie, ewentualnie z kawalkiem pokrywki
ale bez blatu i podlogi (rozwala to kompozycje)
na obydwu zdjeciach, bardzo brzydki cien na potrawie i sciance, przydalo by sietam odrobine blysku
Nie mam nic szerszego jak 35, zeby objac garnek bez podlogi i blatu, wyzej juz nie moglem podniejsc aparatu bo jest okap.
marszull
08-05-2012, 00:39
Nie mam nic szerszego jak 35, zeby objac garnek bez podlogi i blatu, wyzej juz nie moglem podniejsc aparatu bo jest okap.
trzeba bylo przesunac go troche, a pozniej przekadrowac
chichot_losu
28-06-2012, 19:58
Skoro nie chce się autorowi czyścić garnków, żeby jego zdjecia były lepsze i tym samym ciekawsze dla odbiorcy, to pytanie po co w ogóle je tutaj wstawia.
Skoro miała to być tylko ilustracja przepisu na bloga, to po co zaśmiecać strony tego forum.