Zobacz pełną wersję : Zmagania z U2410
vxsniffer
04-05-2012, 17:44
Witajcie, nabyłem ostatnio monitor DELL U2410f Rev A08. Generalnie potwierdzają się wady (i zalety) zasłyszane na forum i w innych zakamarkach sieci... ale ja o czymś bardziej nietypowym: Po opanowaniu rozbuchanej jasności tego monitora zauważyłem, że obraz wydaje się nieostry. Po bliższym przyjrzeniu się widać wyraźne obwódki wokół jasnych punktów obrazu (widoczne zwłaszcza na ciemnym tle w postaci czerwonego cienia po lewej i niebieskiego po prawej). Wada jest widoczna niezależnie od rozdzielczości, ustawień systemu (np Clear Type) czy wejścia po którym podaję sygnał z mojego PC-ta (DVI 1, DVI 2, HDMI). Test wykonany przy pomocy laptopa (nota bene również DELL) pokazał BRAK WADY przy podłączeniu sygnału przez VGA i HDMI. Oho, pomyślałem... coś nie tak z kartą graficzną w PC i wykonałem jeszcze jeden test z wymianą karty (dziadek Radeon 4870 zastąpiony przez pra-dziadka Geforce 8800 GTS). Efekt testu mnie zaskoczył... dokładnie taki sam rozmyty obraz jak w przypadku poprzedniej karty, niezależnie od wejścia (DVI 1, DVI 2, HDMI). Czy ktoś z Was ma pomysł co powinienem jeszcze sprawdzić i co może tak negatywnie wpływać na obraz przesyłany z PC niezależnie od użytej karty graficznej??? Prawdopodobieństwo identycznego uszkodzenia obu kart graficznych jest raczej niewielkie, a jeszcze bardziej zastanawia fakt, że podłączane do monitora Samsung 2270HD wyświetlają one prawidłowy obraz (bez rozmycia). Na razie wychodzi na to, że aby mieć dobry obraz na U2410 trzeba w DELL-u kupić również źródło sygnału (PC lub laptopa). Jakoś nieśmiesznie... help me!
To co Pan widzi to normalna cecha wynikająca z typu wyświetlacza i wysokiej jaskrawości. "Brak" wady na VGA i HDMI to nic innego jak zamaskowanie przez nieostrość.
To co Pan widzi to normalna cecha wynikająca z typu wyświetlacza i wysokiej jaskrawości. "Brak" wady na VGA i HDMI to nic innego jak zamaskowanie przez nieostrość.
To znaczy, ze kazdy U2410H ma te wade? Ciekawe, bo patrze na jednego i jej nie ma, podlaczony przez DVI, dodatkowo obok mam U2311H i tez wady nie ma.....
Cos mi sie wydaje autorze, ze masz problem z monitorem a nie karta graficzna......
To znaczy, ze kazdy U2410H ma te wade? Ciekawe, bo patrze na jednego i jej nie ma,
Niektórzy to widzą, większość nie lub im to nie przeszkadza. Na moje oko, owe poświaty widzi ok 2% populacji.
A nie ma on czasem regulacji ostrości? może jeśt źle ustawiana.
vxsniffer
05-05-2012, 19:44
Jest regulacja ostrości ale nic nie zmienia. Tutaj powinna być dostępna regulacja "zbieżności" składowych RGB....
Niektórzy to widzą, większość nie lub im to nie przeszkadza. Na moje oko, owe poświaty widzi ok 2% populacji.
To nie jest cecha mojego wzroku, bo w przypadku podłączonego laptopa wszystko jest OK, a podłączony PC daje rozmyty obraz po tym samym złączu (np. DVI). Chciałbym być dobrze zrozumiany, tu nie chodzi o widoczność sub-pixeli RGB tylko totalny rozjazd widoczny np. dla litery N jako linia czerwona o grubości równej grubości linii tworzących tę literę (to jak druga litera N przesunięta o grubość linii w lewo). Taki tekst obserwowany z odległości kilkudziesięciu cm wydaje się tak rozmyty, aż oczy wypływają... a na laptopie żyleta. O co chodzi?
Zobacz na różnych odświeżaniach (60-75Hz)
O co chodzi?
Proponuję zrobić zdjęcie makro tego efektu.
vxsniffer
05-05-2012, 21:21
Zobacz na różnych odświeżaniach (60-75Hz)
W ustawieniach sterownika w natywnej rozdzielczości mam tylko 59 lub 60 Hz, ale przy pomocy PowerStrip-a z ciekawości zjechałem nawet do 30 Hz... w każdym przypadku bez zmian.
Proponuję zrobić zdjęcie makro tego efektu.
Słusznie, w końcu obraz wart jest tys słów...
Zdjęcie zrobione na szybko z ręki, więc sorry za jakość ale nie o to tu chodzi.
Obraz z PC przesyłany po złączu HDMI (po DVI wygląda tak samo):
http://img137.imageshack.us/img137/4673/pchdmi.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/687/laptopdvi.jpg
Czyli to wygląda jak dwa obrazy przesunięte o 1px?
ale fajne, wygląda jak "lampki" z dyskoteki z lat 80 :)
vxsniffer
05-05-2012, 22:25
Czyli to wygląda jak dwa obrazy przesunięte o 1px?
Nie rozumiem tego "?". Czy Twoim zdaniem jest OK???
Dla mnie OK jest obraz z laptopa po DVI:
http://img687.imageshack.us/img687/446/laptopdvi.jpg
Nie rozumiem tego "?". Czy Twoim zdaniem jest OK???
Nie wygląda ok i wygląda na wadę monitora, tudzież ostre rozregulowanie, być może w menu serwisowym.
vxsniffer
05-05-2012, 23:08
Nie wygląda ok i wygląda na wadę monitora, tudzież ostre rozregulowanie, być może w menu serwisowym.
Oba przykłady są z tego samego egzemplarza U2410, zatem on potrafi wyświetlić dobry obraz (otrzymując sygnał na tym samym złączu). Na czym może polegać różnica? W menu serwisowym nie zauważyłem opcji tego typu regulacji. Czy wiesz co powinienem wyregulować? Choć właściwie CO TU REGULOWAĆ? Obraz z laptopa jest OK i nie wymaga regulacji więc może zostać w ten sposób popsuty. Totalna zagwozdka! Dlaczego monitor inaczej wyświetla teoretycznie ten sam sygnał? Co je różni? Jak już pisałem w PC wymieniłem kartę graficzną, co nie wpłynęło w żaden sposób na tę wadę obrazu. Czy ktokolwiek ma jakieś pomysły?
Czy ktokolwiek ma jakieś pomysły?
Proponuję zwrócić się do serwisu DELLa.
vxsniffer
06-05-2012, 01:24
Proponuję zwrócić się do serwisu DELLa.
Coraz bardziej skłonny jestem przyznać, że to nieuniknione...
W każdym razie dzięki za opinię.
Oooo, nie o tym wspomnialem;)
vxsniffer
11-05-2012, 08:00
Zgłosiłem sprawę do serwisu Della i następnego dnia otrzymałem informację o wysyłce monitora na wymianę, który był u mnie już dnia następnego. Trzeba przyznać, że działają szybko. Niestety prawdą jest również to, że monitory na wymianę nie są nowe. Ja w zamian za Rev 08 otrzymałem Rev 05 wyprodukowany ponad pół roku wcześniej i posiadający pewne ślady używania na obudowie. A teraz najlepsze... wada obrazu dokładnie taka sama! Szukam dalej...
otrzymałem Rev 05 wyprodukowany ponad pół roku wcześniej i posiadający pewne ślady używania na obudowie. A teraz najlepsze... wada obrazu dokładnie taka sama! Szukam dalej...
DELL pomimo, że daje gwarancję pozornie lepszą niż konkurencja, w praktyce żongluje zwróconymi monitorami między klientami.
DELL pomimo, że daje gwarancję pozornie lepszą niż konkurencja, w praktyce żongluje zwróconymi monitorami między klientami.
NEC robi dokładnie to samo, tylko trwa to tygodniami a czasem miesiacami...
NEC robi dokładnie to samo, tylko trwa to tygodniami a czasem miesiacami...
Z mojej praktyki wynika, że NEC naprawia, nie daje monitor kogoś innego. Nie słyszałem jeszcze o przypadku "zamiany", ale chętnie takie incydenty będę notował. Na pewno pomoże to w ulepszaniu pracy serwisu.
Kierownik serwisu stwierdził, że czasem dają odświeżone a czasem nowe. Dziwnie się składa, że wymieniane monitory mają zawsze bardzo duże nierównomierności podświetlania, koloru etc. Oddane modele ze względu na tą wadę...?
Chociaż ciężko stwierdzić bo kręcą za każdym razem. Co innego mówi serwis, co innego Nec w Krakowie i jeszcze co innego serwis w Monachium.
Chodzi oczywiście o wady kwalifikujące do wymiany, matryca itp. Drobne naprawy robią.
Witam.
Temat co prawda nieco "przysechł", ale odświeżam, gdyż sam zastanawiam się nad zakupem tego monitora. Według mnie opisany efekt wygląda tak, jakby problem związany był z nieoptymalnym sposobem wygładzania czcionek ekranowych. Może warto byłoby doinstalować w systemie aplet "ClearType Tuner" (dostępny w sieci za free), który umożliwia dostosowanie ustawień ClearType do konkretnego monitora.