Zobacz pełną wersję : złe ustawienie na manualu d3100
alicjac3
04-05-2012, 15:04
Witam,
ostatnio zaczęłam mocno eksperymentować z manualem w Nikonie D3100. Pewnego dnia po włączeniu aparatu zaczął on robić zdjęcia biało-czarne (oczywiście nie taki jest mój cel) no i nie mogę tego wyłączyć. Sprawdzałam w instrukcji, ale za Chiny nie da się wyłączyć tej skali szarości. Jak mogę to naprawić?
knopers1
04-05-2012, 15:27
Witam,
ostatnio zaczęłam mocno eksperymentować z manualem w Nikonie D3100. Pewnego dnia po włączeniu aparatu zaczął on robić zdjęcia biało-czarne (oczywiście nie taki jest mój cel) no i nie mogę tego wyłączyć. Sprawdzałam w instrukcji, ale za Chiny nie da się wyłączyć tej skali szarości. Jak mogę to naprawić?
przywroc ustawienia fabryczne.... moze to pomoze?
2pompony
04-05-2012, 15:34
Po prostu wreszcie skieruj obiektyw na coś kolorowego.
Żartowałem. Zresetuj ustawienia do fabrycznych (w instrukcji piszą jak) i po sprawie.
Tyle zwlekałem z odpowiedzią, ze już ktos wcisnął guziczek wyślij pierwszy. Sorry za powtórkę pomysłu.
Zagadka kryje się zapewne w opcji Picture Control ("przetwarzanie obrazu"???), znajdziesz w menu pod ikonką z aparacikiem (druga zakładka od góry), a także po wciśnięci guzika "info" na wyświetlaczu z tyłu, jak sądzę.
adolfik9501
06-05-2012, 09:52
Na przyszłość dla ułatwienia szukaj "monochromatyczne" (str. 94 i następne instrukcji).