Zobacz pełną wersję : Kalibracja IT-8
Czy ktokolwiek z Was przeprowadzał kalibracje ??? zakupiłem za niewielkie pieniądze wzornik IT-8 Kodak Q-60. Jak przeprowadzić kalibrację np v500. Wiem ze w Silverfast 8 w wersji pełnej jest Auto kalibracja - ale jak wykonać ja bez tego softu ?
Skanujesz, ukręcasz profil, przydzielasz go zeskanowanym zdjęciom w Photoshopie.
zaraz jak ukręcasz profil .... czym ??? oto jest pytanie ??? dodatkowo po co są pliki referencyjne??
skręcarką do profili (http://lipno.top-ogloszenia.net/Dom_i_ogrod-Pozostale-Skrecarka_do_profili_i_plaskownikow-3-14-205393) prawdopodobnie :)
zaraz jak ukręcasz profil .... czym ??? oto jest pytanie ??? dodatkowo po co są pliki referencyjne??
ArgyllCMS.
Profiler potrzebuje pliku referencyjnego zawierającego charakterystykę kolorymetryczną próbek barwnych naświetlonych na slajdzie i zeskanowanego zdjęcia.
kuźwa a cos prostszego do instalacji ??? (tylko nie odpowiadajcie Siverfast 8 Ai)
już mam w VueScan można utworzyć wzorzec ...
Utworzyć wzorzec to jedno, ukręcić profil to drugie.
ArgyllCMS wogóle nie trzeba instalować - dekompresujesz i masz, kwestia wpisania w shellu odpowiednich zaklęć.
Jak nie ogarniasz, to zeskanuj mi toto i wyślij mejlikiem z plikiem referencyjnym - w kwestii drukarek i monitorów jestem już niezłym Harrym Potterem w ArgyllCMS, to przy okazji potrenuję se zaklęcia dla skanera.
norbibxl
04-05-2012, 18:57
Wojtek krzyknij do skanera Aperatium to ci tusz pokaze (kto wie moze i profil IT-8) albo Diffindo to potnie ci film na paski :)
a jak nie bedzie chcial wspolpracowac to jedwabnij go magicznym Confringo :)
dobra dobra ....
tu mam plik: ftp://ftp.kodak.com/gastds/Q60DATA/E3-Data/E3200911.Q60
a tu skan: http://www.wojteh.com/wp-content/gallery/inne/kodakq60.jpg
Wojtek, potrzebna jeszcze krew czarnego koguta, język żaby i skrzydło nietoperza.
Wojtek, potrzebna jeszcze krew czarnego koguta, język żaby i skrzydło nietoperza.
to żaden problem, ale łez 18stoletniej dziewicy to już nie uświadczysz :)
18 letnia dziewica.... Nie osiagalna ... Niestety ...
norbibxl
05-05-2012, 21:27
to żaden problem, ale łez 18stoletniej dziewicy to już nie uświadczysz :)
heheh mysle ze moglby byc problemy juz ze znalezieniem 15 letniej dziewicy :)