PDA

Zobacz pełną wersję : czy ALR 3.6 można osiągnąć taki efekt?

somrozen
03-05-2012, 16:01
witam
od dłuższego czasu zmagam się intelektualnie (z mizernym raczej skutkiem)
czy za pomocą samego LR 3.6 można osiągnąć taki efekt: http://500px.com/photo/3389343
lub taki: http://500px.com/photo/2971672

moje pytanie: czego mam szukać? w czym drążyć temat by osiągnąć taki, lub zbliżony efekt?
z góry dziękuję za podpowiedzi...
pozdrawiam
Irek

2pompony
03-05-2012, 16:17
Jeśli dobrze naświetlisz zdjęćie, to da się spokojnie. Ale nie łudź się, że np. z takiego (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=205767) da się zrobić takie, jak pokazałeś przykłady.

somrozen
03-05-2012, 16:27
za cholerę nie wiem od czego zacząć....

2pompony
03-05-2012, 16:41
za cholerę nie wiem od czego zacząć....

Od uświadomienia sobie, że posprocesem, czyli popularnie mówiąc obróbką nie osiągniesz tego efektu. Gdybyś może miał ćwiartkę budżetu Władców Pierścieni, mógłbyś pokusić się o wyrenderowanie takiej kobity z mgiełką i wszystkim, ale w normalnych warunkach pozostaje Ci jedno: odpowiednio oświetlić, zrobić zdjęcie i wtedy obróbką tylko pogłębić ten efekt, który sfotografowałeś.

Jeśli myślisz, że weźmiesz obojętne jakie zdjęcie koleżanki, dasz tam flarę, rozjaśnisz górę, ujmiesz czerni levelsami i tego typu rzeczy - to ostrzegam Cię, że zrobisz potworka na miarę naszej klasy. Poważnie.

Jeśli naprawdę chcesz robić takie zdjęcia, nic Cię nie uratuje przed nauczeniem się oświetlać. Tej umiejętności żadna obrobka nie zasymuluje.

somrozen
03-05-2012, 16:56
ok, dzięki za podpowiedź, ale jeśli założymy hipotetycznie, że zdjęcie "surowe" jest poprawnie naświetlone, itd, to jak nazywamy tę formę obróbki zdjęcia? czy nie jest to przypadkiem zabawa z Vintage Colour i Cross Processing?, a tak na marginesie, chciałbym nauczyć się czegoś nowego, właśnie ten styl obróbki mnie zafascynował i nie wiem od czego zacząć, w czym szukać podpowiedzi ....

2pompony
03-05-2012, 17:21
A co Cię obchodzi jak to się nazywa? Ja znam jedyną metodę, która w dodatku wydaje mi się najbardziej kreatywna: opowiedz sobie wszystko, co widzisz na zdjęciu. Im lepiej i dokładniej to zrobisz, tym mniej będziesz miał kombinowania. Weźmy na warsztat drugie zdjęcie na przykład, co na nim widać i co da się powiedzieć na oko?

Pierwsze i najważniejsze, to ogólnie duża 'mglistość'. Kolory są ciepłe, ale nie nachalne.
Drugie i niemniej ważne, to bardzo delikatne półtony i ogólna miękkość.
kolory są raczej ciepłe, ogólnie w nastroju cielistym, beżowym, czymś takim.
najjaśniej jest gdzieś w nasze prawo i lekko powyżej głowy modelki, a potem im dalej po przekątnej, tym ciemniej, choc nigdy nei jest ciemno

I w sumei masz już całkiem sporo wiadomości, wystarczyło to zobaczyć. A zatem, zgodnie z powyższym porządkiem:

Odejmij czerni. We mgle nic nie jest czarne, przeciwnie - jest wypłowiałe, jasne i stonowane. Najciemniejsze partie są mało czarne, to ważne.
półtony i ogólna miękkość. Został zmniejszony dość znacznie kontrast. Mozna to zrobić kontrastem, krzywymi, levelsami, czym kto umie. Miękkość to przeciwieństwo twardych konrtastów, więc od razu wiadomo co zrobić. Dodatkowo można przegiąć z ujemną Clarity w LR - co da miękkosć (ja tego nie znoszę, ale da się), ze zmiękczającym pędzlem, lub np. z nową zblurowaną warstwą w odpowiednio slabym przenikaniu.
ciepłe kolory można osiągnąć na tak wiele sposobów, że nawet tłumaczyć nie warto. Jednym ze sposobów, to ciepły bezowy zafarb na całość, Hue&Ssat, Colour Balance i ze dwa tysiące innych.
ten aspekt i taki przepływ załatwi nowa wartswa z odpowiednim przepływem, duzy pędzel w LR lub kilka filtrów połówkowych w LR, lub co kto chce.

Jak widzisz najważniejsze, to wiedzieć, co się chce zrobić. Jak będziesz wiedział co, zawsze jakoś da się to zrobić i zawsze znajdziesz do tego narzędzie. A jak nie będziesz wiedzieć co - to już nic nie pomoże.

Na pewno ktoś zaproponuje Ci jakiś plugin, który będzie robić to wszystko jednym klikiem - ale wtedy zadam pytanie: czy to będzie Twoja wizja, czy produkt jakiegoś automatu? I co będzie, jak pewnego dnia Ci się znudzi i będziesz chciał zrobić jakiś inny efekt, a nie będzie go w bibliotece pluginu?

somrozen
03-05-2012, 17:34
lepiej tego nie można było ująć, dziękuję za wskazanie kierunku....

2pompony
03-05-2012, 17:38
Nie ma sprawy. Jak zrobisz już to zdjęćie i obrobisz, to pokaż jak wyszło.

somrozen
03-05-2012, 17:40
daj maila na PW

2pompony
03-05-2012, 17:43
E tam... pokaż na forum! :)

somrozen
03-05-2012, 17:44
...wstydzę się :)

2pompony
03-05-2012, 17:48
Nie pękaj. :) Załóż po prostu, że przez pierwsze parę miesięcy dostaniesz łomot i tyle. Pokażesz zdjęcie, to Ci wytkną pryszcza na ścianie 3 metry za modelką, powiedzą, że ma koszmarną fryzurę i stoi krzywo. Co Ty, forum nie znasz? :)

Najważniejsze, to samemu dojść do tego, kto mówi sensownie i udziela rad sensownych, a kto tylko chrzani głupoty i szuka możliwości wyżycia się. Zawsze się tacy znajdą i co - przejmujesz się? Miej to w dupie i tyle. Ale poślę Ci zaraz maila. :)

somrozen
03-05-2012, 17:55
ja raz już popełniłem radosną twórczość, spotkałem się z arcyciekawymi komentarzami "profi"...nic nie wniosły do moich prac ...obiecałem sobie więcej nie robić tego

2pompony
03-05-2012, 18:12
Kumam. Poszła odpowiedź.

mOSAd
03-05-2012, 18:19
Generalnie trudno jest podrobić zdjęcia wykonane przez kobiety. Mają bardzo często specyficzny urok, miękkość, ciepło i romantyczne podejście do fotografowanej osoby. Należałoby właśnie wypracować tę specyficzną wrażliwość, by powtarzalnie uzyskiwać takie obrazy. Powyżej masz dokładny opis, co należy zrobić. Przede wszystkim bardzo uważnie patrzyć na wszystkie elementy. Na kolory, kontrasty, mikrokontrasty, jasności. Gdyby to było takie proste, skopiować czyjś sposób widzenia i obróbki, to wszyscy byśmy byli wybitnymi artystami. ;) Niestety ważne też by wiedzieć, że każde zdjęcie jest inne i o ile część suwaczków sprawdza się w wielu przypadkach, to jednak indywidualne podejście jest tym, co wyróżnia świadomego artystę. Powyższe dwa zdjęcia są zupełnie inaczej wykonane i obrobione. A jednak tworzą spójną dla artystki obróbkę i coś, po czym można ją teraz, czy w przyszłości rozpoznać. LR powinien wystarczyć do osiągnięcia pierwszego efektu. Do drugiego potrzebna jest tekstura, którą w LR można dodać korzystając z dodatkowych pluginów lub poza LR np. za pomocą darmowego Gimpa.
Niestety odcienie brązów w LR nie są banalne do uzyskania. Pomogą w tym suwaki Hue od kanału pomarańczowego i czerwonego w HSL. Ale też zakładka Split Toning może być użyteczna. Dodatkowo w Calibration można zachwiać lekko balans kolorów oraz poeksperymentować z profilami. Może się też okazać, że zafarb połączony z ocieplonym balansem bieli i desaturacją daje wystarczająco dużo. Jednak nadal naważniejsze to to wszystko zbaczyć do czego się dąży i nazwać.

somrozen
03-05-2012, 18:29
kurcze mosad, dzięki za kolejną porcję wskazówek :)