PDA

Zobacz pełną wersję : uszkodzony obiektyw nikon DX af-s nikkor 18-200

bandyk
02-05-2012, 22:59
Na poczatek chcialem wszystkich pozdrowic, jest to moj pierwszy post.
No a teraz do rzeczy, chcialbym o cos zapytac, spadl mi w/w obiektyw i naprawil go prywatny serwis, (oficialny serwis nikona wycenil i sie nieoplacalo) obiektaw technicznie dziala ale ostatnia soczewka (przy bagnecie) jest na srodku "przytarta" a konkretnie to jest chyba jakas powloka na szkle. Niewyglada to tak zle ale zdiecia na srodku rozmyte, tylko przy maksymalnym zoomie troche lepiej. Wykrecilem te soczewke (bardzo latwo zreszta) ale nigdzie nie moge kupic zamiennej. Firma nikon bez szans, chcialem przyjsc z rachunkiem, rejestracja i ze skoro sie nie oplaca nawet wymiana soczewki to zanim wyrzuce to moze mam prawo sam... wyszlo na to ze sie tylko wyglupilem ! (najlepiej kupic i wyrzucic), szkoda bo obiektyw prawie nowy a tez nie stac mnie na takie cyrki zeby sobie kupywac co chwile. Moje pytanie, wie ktos czy mozna gdzie dostac takie szklo i czy mozliwe ze w innych (tanszych) obiektywach nikona ale tej samej serii moze byc taka sama soczewka? Szukalem takich uszkodzonych obiektywow ale ciezko znalezc. Prosze o odpowiedz. Z gory dzieki.

militarius
02-05-2012, 23:07
Może na ebayu znajdziesz?

bandyk
02-05-2012, 23:34
Przegladam od czasu do czasu ale cienko. Dzieki.

jamnik
03-05-2012, 01:12
Bandyk, szkoda oczywiście Twojego obiektywu i można współczuć Twoim zmartwieniom. Ale czy wiesz, na co się porywasz, chcąc - ot, tak sobie - "wymienić soczewkę"? Przecież to nie jest "jakaś tam" soczewka, ale konkretne szkiełko, z obliczoną geometrią pod ten własnie obiektyw. Gdybyś chciał samodzielnie naprawiać prosty, np. dwusoczewkowy obiektyw, to jeszcze można od biedy zrozumieć. Ale zoom o takim przełożeniu??? Z tak skomplikowaną i jednocześnie finezyjną konstrukcją? Nie gniewaj się, jednak moim zdaniem takie domorosłe próby trącają z lekka pychą i ignorancją. To trochę tak, jak gdybyś uszkodzone (podziurawione) skrzypce chciał naprawiać, sztukując dziury cienką sklejką modelarską. Instrument wydobędzie dźwięk? Wydobędzie, owszem. Ale jaki dźwięk...?
Sądzę, że tutaj serwis nie podejmuje się sztukowania pojedynczej soczewki własnie z podobnego powodu. Może Ci wymienić cały moduł, ale i tak nie ma gwarancji, że obiektyw będzie funkcjonował bez zarzutu. Przepraszam, że Cie martwię, ale taka jest chyba smutna prawda.

bandyk
03-05-2012, 09:01
..okej rozumiem, ale skoro go kupilem i niestety rozwalilem to powinienem miec szanse go "dopsuc" za wlasna kase, tak mysle. Jak bedzie kicha to moja strata do nikogo nie bede mial pretesji, tylko do siebie. Mysle ze jak by sie znalaslo takie szklo to nie bylo by tak fatalnie. Oczywiscie mysle tez o innym obiektywie ale nie mam zamiaru tego wyrzucac.

bandyk
03-05-2012, 10:04
.. a zeby w tym obiektywie sciagnac pierwsza soczewke przy zatrzasku to nie musze go rozkrecac ona jest poprostu nalozona jakby na obiektaw, w tym sensie ze nie pracuje, jest stala a caly srodek dziala osobno i tylko dlatego sprobowalem.

Cold
03-05-2012, 10:16
Ja na Twoim miejscu rozważyłbym wysłanie obiektywu do FixationUk. Swojego czasu w przystępnej cenie wymienili mi przednią soczewkę z 35-70 f2.8. Obiektyw naprawiony i prawidłowo zjustowany dostałem po 7 dniach. Nie kosztowało to też bardzo wiele bo 1/3 tego co zaproponował mi nasz serwis. Zadzwoń sobie i wypytaj albo wyślij e-mail. Odpowiadają bardzo szybko.

bandyk
03-05-2012, 10:59
Dziekuje za pomoc! Wyslalem wiadomosc.

bandyk
03-05-2012, 15:13
tak wyglada ta wada
http://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img687/805/94652513.jpg#

abc55555
05-05-2012, 01:21
Możesz spróbować pogadać z jakimś optykiem. Może da się usunąć te powłoki albo jakoś to zapolerować czy coś i nałożyć nowe.

Pamiętam jak swego czasu ktoś oddał soczewki z jakiegoś dobrego manualnego obiektywu do optyka, żeby ten naniósł powłoki. Dzięki temu poprawił się kontrast i praca pod światło z tego co pamiętam.

bandyk
05-05-2012, 20:57
aha, tez probowalem ale pytalem fotoserwis, niby sie da ale to tez niejest tania opcja, moze faktycznie jakis optyk .. thx

gALL
05-05-2012, 21:09
Napisz do tego sprzedawcy: http://www.ebay.co.uk/sch/procamerarepair/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p3686

bandyk
08-05-2012, 19:51
..dzieki " gALL " wyslalem, zobaczymy..

bandyk
08-05-2012, 20:02
.. dzieki " Cold " troche wyszlo by za to, ale FixationUK wyglada na porzadny serwis.

gALL
08-05-2012, 22:43
Ale zanim wyslesz do Fixation napisz czy naprawia To szklo, bo oni nie wszystko naprawiaja. To serwis przede wszystkim dla produktow profi. Moge tez polecic serwis Nikon UK w Kingston.

bandyk
08-05-2012, 23:32
..dzieki, do "FixationUK" wyslalem mail'a i zdiecia.. Jak pisalem, troche by za to wyszlo. Do kosztow naprawy, ktore nie byly co prawda wygorowane, dochodzi czesc (soczewka) + VAT no i przesylka. W sumie to sie uzbiera spora sumka, ale ten pan z eBay'a moze cos doradzi, zobaczymy.

Cold
09-05-2012, 18:23
Nie wydaje mi się, żebyś sam mógł to naprawić. Tylny zespół soczewek to "wrażliwy" element i jego ustawienie to "być albo nie być dla szkła". Takie ustawianie soczewek nazywa się justowaniem i polega na współosiowym ustawieniu wszystkich soczewek obiektywu ora ustawienie ich idealnie równolegle do siebie. Przesunięcia rzędu dziesiątych części milimetra spowodują, że szkło nie będzie ostrzyć, będzie miało FF lub BF albo ostra będzie jedynie połowa kadru. Zastanow się czy nie lepiej odżałowac trochę kasy i robotę nie powierzyć fachowcom z odpowiednimi narzędziami i aparaturą.

bandyk
10-05-2012, 17:18
No wiem, zakladajac nawet ze soczewke "stala" (bo ta akurat faktycznie jest stala) wymienie dokladnie jak byla (a jest tam pare cieniutkich "podkladek") to nie daje to pewnosci... chodz obiektyw rzekomo wyjustowal prywatny serwis ten ktory mi go naprawil. Zastanawiam sie jeszcze czy waslac.., czy kupic "szkielko" zamontowac i wyjustowac w tym prywatnym serwisie. Dzieki za uwage.

bandyk
10-05-2012, 17:22
..a soczewka po wymontowaniu, a praktycznie po odkreceniu jej poprostu od gory wyglada tak
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img33.imageshack.us/img33/255/58467681.jpg)
wiedz nie jest to tez samo szklo, tak jak pisalem, jak by trzeba bylo konkretnie ingerowac w cala zlozonosc mechanizmu zoomu, to bym sie nawet nie wyglupial...

bandyk
14-05-2012, 22:46
..jak cos nie wyjdzie to dam poprawic, tylko zeby dostac te soczewke...

bandyk
20-06-2012, 14:05
... chcialem wszystkim podziekowac za wsparcie i porady, soczewka doszla dzisiaj za calkiem przyzwoita cene, wymienilem i obiektyw (narazie) hula jak nowy, cieszy mnie to, bo szkoda tak precyzyjnie zmajstrowanego i prawie nowego cacka na czesci... (przynajmniej wedlug mnie, nie popieram do konca masowego "recyclingu" ) a musial bym i slono zaplacic za nowy obiektyw... jeszcze raz wszystkim - DZIEKUJE !!!

bandyk
20-06-2012, 14:12
...oczywiscie jak ktos cos chce sie dowiedziec czy spytac (nie wydaje mi sie zebym umial doradzic na takim forum, choc kto wie), to zawsze do uslug!