PDA

Zobacz pełną wersję : problem potwierdzenia ostrości D70

moshica
02-05-2012, 20:45
Czy ktoś z Was spotkał się z problemem ustawiania ostrości na 1 polu AF (u mnie na dolnym) i jego potwierdzeniu ? Chodzi o D70, do tej pory nie było z tym problemu, ale on występuje losowo, jeśli łapie i potwierdza dźwiękiem to działa, ale są przypadki że silnik w N 18-70 "kręci od zakresu do zakresu" i nic, ostrości nie ustawia i nie potwierdza. Oczywiście mowa o trybie AF-S. Czyściłem już styki w body i szkle, ale raz działa a raz nie. Kiedyś na forum chyba ktoś miał podobny problem ileś lat temu, ale nie mogę się doszukać wątku. Czytałem pobieżnie, że może być to czujnik umieszczony gdzieś pod lustrem, ale tam jest chyba sensor światłomierza. Sam już nie wiem, co jest grane i pytanie czy samemu można na ten problem zaradzić. Tylko nie piszcie że coś źle poustawiałem w menu, bo tę puchę znam od 7 lat ;-)

ajt
02-05-2012, 21:31
Pod lustrem jest właśnie czujnik AF. Uruchom podniesienie lustra, jak do czyszczenia sensora i podmuchaj gruszką właśnie tam na dół komory lustra. Być może coś się do czujnika AF przyczepiło, wtedy bywają takie objawy jak pisałeś.

moshica
02-05-2012, 21:52
Też tak zrobię, jak tylko wrócę z wyjazdu (nie wziąłem ze sobą gruchy). Myślałem właśnie że tam może być czujnik, ale wolałem jeszcze posłuchać Waszych sugestii, no chyba że nie będzie to ten element....

moshica
07-05-2012, 08:15
Czujnik przedmuchany, sprzęt sprawny...mozna dalej focić ;-)