Zobacz pełną wersję : MAŁY komputer do obróbki zdjęć i nie tylko...
Wiem że powstało już wiele wątków "jaki komputer zmontować", śledziłem większość z nich i dzięki temu trochę już wiem, ale mimo tego zakładam nowy :D
W moim przypadku chodzi o to, aby komputer był mały i jednocześnie tak wydajny jak to jest możliwe. Ze względu na niewiele miejsca na sprzęt odpadają wszystkie obudowy typu midi czy nawet mini tower. Znalazłem kilka obudów spełniających moje wymagania wielkościowe i estetyczne: na początku rozważałem Tacens Ixion (http://www.proline.pl/?p=TAC+IXION+300W), ale bardziej jednak podoba mi się Lian Li PC-Q07B (https://www.yooki.pl/obudowa-media-center-lian-li-pc-q07b-mini-itx-czarna-p327634.html), ewentualnie PC-Q11B (https://www.yooki.pl/obudowa-media-center-lian-li-pc-q11b-mini-itx-czarna-p227332.html) (chociaż ta już trochę przekracza akceptowalne rozmiary). Wszystkie pozwalają na włożenie płyty głównej w formacie mini-ITX, i mam świadomość że nie mogę wsadzić do nich za bardzo prądożernych ani grzejących się podzespołów, ani wielkiego zasilacza.
Na czym mi zależy, a z czego mogę zrezygnować? Chcę normalny procesor, nie wersję mobilną. Nie zależy mi natomiast aż tak bardzo na karcie graficznej, dlatego kieruję się myślami w kierunku procesorów ze zintegrowaną grafiką hd 3000 - wstępnie 2500K, chociaż pewnie nie będzie żadnego podkręcania (ciepło!). Wiem, że ogranicza to listę płyt do tych z chipsetem H67. I tu pojawia się problem - płyt głównych mini-ITX z H67 jest jak na lekarstwo - znalazłem zaledwie kilka pozycji, i nie za bardzo mam jak sobie o nich wyrobić zdanie.
Dysk - myślałem o zestawie SSD na system + HDD minimum 1 tb na dane. Jeśli budżet będzie przekroczony (a raczej będzie), przeżyję tylko z HDD, ale wolałbym żeby był szybki i niezawodny.
Pozostałe sprawy to drobiazgi - pamięć (4/8/16 gb?), nagrywarka i bezprzewodowa karta sieciowa. Odnośnie karty - czy przy tych rozmiarach obudowy pozostaje tylko wersja zewnętrzna na USB?
Komputer ma służyć głównie do amatorskiej zabawy ze zdjęciami (Capture NX, Photoshop Elements, sporadycznie Hugin) i przeglądania netu. Planuję go podłączyć do HP ZR22w lub FS 2331. Ponadto tli się we mnie nadzieja na wygospodarowanie trochę czasu i kupno najnowszej Cywilizacji ;), lub nowego Sim City zapowiadanego na przyszły rok - podejrzewam, że te gry nie pójdą na HD 3000? :( (pytam zwłaszcza osoby które naprawdę w to grały i będą znały praktykę, nie teorię). Piszę o i5, ale jeśli jest dostępny porównywalny zestaw AMD, to też bym go nie odrzucił. Mogę też zrezygnować z 2500K, jeśli można by zastąpić HD 3000 jakąś niezbyt grzejącą się i niewielką kartą graficzną, która da radę obsłużyć wspomniane wyżej gry na minimalnych/średnich ustawieniach jakości...
Budżet - chciałbym zamknąć się z Win7 w 3k, ale dopuszczam powiedzmy 10% przekroczenie ;) zwłaszcza jeśli pozwoli to na znaczną poprawę osiągów/stabilności.
Szczególnie liczę na odpowiedzi od osób które mają doświadczenie w montowaniu takich niewielkich jednostek - gdzie robi się granica przegrzewania, czym to chłodzić, czy przypadkiem dodatkowa karta grafiki chłodzona pasywnie nie "ugotuje" całości, i jaki wmontować zasilacz aby podołał tym komponentom.
Dzięki z góry za pomoc!
Brak miejsca na wentylatory w tych obudowach praktycznie wyklucza podkrecanie czy uzywanie kart graficznych o sensownej mocy chlodzonych pasywnie. Jednostki chlodzone aktywnie wyrzucaja przynajmniej cieplo na zewnatrz obudowy, ale beda sie grzac i dosc glosno pracowac, szczegolnie rpzy grach. Sama buda ( Q07B ) wydaje sie miec sporo otworow wentylacyjnych jak na swoje rozmiary, wiec moze tragedii nie bedzie.
Przy batchowej obrobce, czy generalnie, dlugotrwalym obciazeniu processora, box moze nie wyrabiac - bedzie wyl na maxymalnych obrotach, ale wiekszosc cieplego powietrza bedzie zostawalo wewnatrz obudowy. Boirac pod uwage iloc miejsca, nie widze nawet zadnego lepszego chlodzenia ktore moznaby tam wsadzic.
Jezeli ma byc zewnetrzna grafika, to radze poszukac plyty ktora obsluguje przelaczanie sie tylko na grafike zintegrowana kiedy nie jest potrzebna wydajnosc 3D. I tutaj lepiej energetycznie sprawuja sie radeony - potrafia znacznie bardziej obnizyc sobie zegary, etc. Chociaz to tez zalezy od konkretnego rozwiazania.
Moim zdaniem i5-2500 bedzie lepszy niz i5-2500k. HD2000 jest slaba, ale do normalnej pracy wystarczy. Do nowych gier, zadna z nich nie bedzie nawet wystarczajaca, wiec i tak potrzebna bedzie zewnetrzna. Podkrecnie w takiej obudowie jest conajmniej nieetyczne :P
Na AMD za bardzo bym nie liczyl. Jako znany fanboy intela, mowie Ci ze w PS intele beda sprawowac sie lepiej, beda zuzywac mniej energii ( szczegolnie jezeli poczekasz na ivy bridge ) i zaoferuja Ci znacznie lepsza wydajnosc pojedynczego rdzenia.
Lista plyt ktore sie mieszcza do tej budy jest na tyle mala ze praktycznie nie ma wyboru. Raczej patrzylbym na dostepnosc tych plyt, bo mozliwosci zapewne oferuja podobne.
Jezeli chodzi o dysk - dobry HDD 2TB to ok 1/4 budzetu. ( WD Caviar Black. Barracudy XT pomijam. ) Albo budzet bedzie wiekszy, albo HDD bedzie musial byc troche gorszy. osobiscie jako storage jestem w stanie przezyc wolny dysk, nawet z mala iloscia IOPsow.
Zasilacz - cos w stylu SXS2 od OCZ. Powyzej 150PLN, ponizej 600W i powyzej 300W, markowy, z dobra sprawnoscia. Reszta nie ma za bardzo znaczenia dla tego zestawu, szczegolnie bez grafiki.
A w tej większej budzie Lian Li widzisz wystarczająco miejsca, żeby zmieścić jakąś kartę graficzną i chłodzenie?
2500 jest tańszy od 2500K o jakieś 30-40 zł, dlatego w imię zasady "lepiej mieć i nie skorzystać niż nie mieć i żałować" na tym elemencie nie widzę sensu oszczedzania takiej niewielkiej kwoty - chyba że by się znacznie mniej grzał.
Jezeli taka jest roznica miedzy 2500 a 2500K i nie jest to problem to jak najbardziej 2500k
W przypadku obudowy, to obydwie sa mikroskopijne. Ogromna zaleta tej wiekszej jest wentylator, ktory nawet na niskich obrotach powinien zapewnic wystarczajacy przeplyw powietrza zeby box sie nie dlawil przy normalnej pracy.
Chlodzenie do processora musi byc bardzo niskie ( horyzontalne chyba tylko wchodza w gre ) ze wzgledu na zasilacz, ktory skutecznie ogranicza miejsce. Byla taka plaska jak nalesnik "zabawka" od scythe - big shuriken 2. Powinna byc lepsza i cichsza od boxa.
No, i stało się, wrzuciłem te dwa modele do ceneo, i okazało się że wyparowały ze sklepów... :(
Jest natomiast coś takiego Q08 (http://www.lian-li.com/v2/en/product/product06.php?pr_index=480&cl_index=1&sc_index=25&ss_index=64&g=f), chyba jeszcze lepsza pod względem chłodzenia, ale powoli zaczyna się z tego robić coraz większa buda... No i ten podświetlony wiatrak jest gadżetem, którego akurat wolałbym aby nie było.
A brałeś pod uwagę jakiegoś małego Della OptiPlexa? Stoi u mnie w pracy takie maleństwo: wys. ok. 26 cm, 9 cm szer. W środku co prawda jeszcze C2D, ale małe toto, cichutkie. Pewnie z i5 też coś by się znalazło. ;)
Może to zabrzmi śmiesznie, ale... wyglądają bardzo... komputerowo-korporacyjnie ;) (czyli zgodnie z prawdą) a ma wyglądać raczej neutralnie. Będę się musiał wczytać dokładniej w specyfikację komponentów, nawet widzę że są procki 2500, nie mobilne wersje. Będę pamiętał o tej propozycji.
Skoro Optiplex wygląda korporacyjnie, weź Vostro:
http://allegro.pl/dell-vostro-v260st-i5-2400-4gb-500gb-dvd-intel-i2265417246.html
Jezeli bedziesz korzystal z mini-itx to nie ograniczaj sie do sklepowych obudow, zaszalej ;)
http://www.mini-itx.com/projects/bender/
Po prawej stronie galeria obudow DIY, moja faworytka jest obudowa LeeLa albo Bender.
;) ;)
Skoro Optiplex wygląda korporacyjnie, weź Vostro:
http://allegro.pl/dell-vostro-v260st-i5-2400-4gb-500gb-dvd-intel-i2265417246.htmlTe firmowe komputery, zwykle mają w standardzie mało ramu, nieciekawy dysk, i kiepską kartę graficzną ... ale procesor stosunkowo wypasiony (w skrócie konfiguracja bezsensowna). Tak więc bez zmiany standardowej konfiguracji jest to pomyłka. Mam w firmie DELL serwer (dwa dwurdzeniowe procesory Xeon, dwa dyski i ... 0,5 GB RAM - w czasach kiedy był kupowany, mój PC biurkowy miał może z 2 GB RAM, a już na pewno nie mniej niż 1 GB). Modele biurkowe to samo ... wszystko ładnie pięknie i 0,5 GB RAM (obecnie przez to praca na tych złomach to katorga ... a gdyby było te 1 GB to byłaby inna bajka przy tym Win XP) - co to za standardy mają to nie wiem. Chyba że wychodzą z założenia, że nikt nie kupuje ich kompów w wersji podstawowej - a z tego co widzę jest na odwrót ... czyli kupuje się zwykle standard
W tym podanym przez kolegę DELL powinien być procesor typu G850 ew. i3 to już absolutny max - dużo bardziej pasowałby do reszty. A może mają klientów za idiotów patrzących na sam procesor?
Nie znam ludzi kupujacych takie komputery w wersjach standard ;)
Takie podejscie sprzedawcy ktore jest calkowicei zrozumiale dla mnie. Masz okreslone minimum ponizej ktorego nie robia sprzetu - jak Ci nie pasuje, a nie chcesz dac wiecej, to sprzet nie dla Ciebie. Jak chcesz cos wiecej, to dokladnie wiesz co i sobie konfigurujesz zestaw zgodny z wymaganiami. proste podejscie. Tak samo z serverowym sprzetem, etc.
A przyklad z serverem - 512Mb to zupelnie wystarczajaco zeby postawic prosty router, ba nawet kiedys moznaby w ramach tego dodac IPSa. Wiec nie mozna mowic ze to bez sensu - RAM byl kiedys znacnzie drozszy niz teraz, szczegolnie ECC :]
Nie znam ludzi kupujacych takie komputery w wersjach standard ;)
U mnie zakupili wszystkie 4 sztuki, sądząc po spec. w standardzie (jeszcze wtedy tam nie pracowałem).
A przyklad z serverem - 512Mb to zupelnie wystarczajaco zeby postawic prosty router, Nie no ... na router to pewnie i 256 MB byłoby zupełnie OK;)
Ale z drugiej strony jak się to robi w większych firmach? Stawia się PC'ta robiącego za router? ... czy raczej zajmuje się tym ... nie wiem ... zarządzalny switch robiący za serwer DHCP? Jak to jest u Was?
No cóż, ja polecę Maca Mini: http://store.apple.com/pl/browse/home/shop_mac/family/mac_mini
No i teraz zostaje jedynie problem gier. :)
Myślę, że Simy i Civy powinny pójść na tej karcie. Najwyżej detale ograniczysz. Ale pewności nie mam, więc rzeczywiście tu praktyk jakiś by się nadał. Oczywiście pod Windowsem, którego trzeba by tu dodatkowo zainstalować. Co zyskujesz? Wyjątkowo cichy, stabilny i wydajny system do obróbki grafiki. Ładny design, komp zajmuje najmniejszą możliwą ilość miejsca. I teraz jeszcze jeden detal. Windowsa można bez problemu postawić w wersji 32-bitowej. Natomiast nie wiem jak wygląda sprawa z 64-bitowym systemem, a jednak jest to o wiele bardziej wydajna platforma. Niestety cena systemu dochodzi do sprzętu i budżet ciut robi się napięty. Natomiast komputer można nabyć w różny sposób i tu zaoszczędzić. Jeżeli byś się na to decydował, to często bardziej opłaca się samemu dokupić pamięć. Widzę też, że są opcje innej karty graficznej - ale w tej materii nie mam aktualnej wiedzy i nie poratuję.
Aha, jakby co to ja byłem przez kilkanaście lat zapalonym graczem, a obecnie z ogromną radością pracuję na Maku, więc da się. :D Ale nie jest to droga dla wszystkich i zdaje sobie z tego sprawę.
Nawet ze względów czysto estetycznych chciałbym mieć takie cudo w domu (lub takie (http://www.ceneo.pl/12241690) - w podobnej cenie jak zestaw, który planuję), ale doszłaby jeszcze konieczność ponownego zakupu programów które już mam w wersji windowsowej - obowiązkowe to Capture NX, Photoshop Elements, Office - w tym momencie koszty wzrosły by za bardzo.
Swoboda zwiększania budżetu na komputer się trochę zmniejszyła, bo zobaczyłem na żywo EIZO FS2331 i już wiem, że go kupię zamiast HP ;) Dlatego ostatecznie przestaję dążyć do niemożliwego i w tej budzie (http://proline.pl/?p=LIL+PC-Q09FB+BLACK) będę chciał zmieścić i5 2500K i może trochę go podkręcić, ale rezygnuję z dodatkowej karty graficznej i SSD. Pytanie - czy w takim wypadku będę musiał montować tego shurikena, czy boxowy wentylator da radę (schłodzić, ale też w ogóle zmieścić się)?
Ile pamięci polecacie na wygodną pracę z CNX - 8 czy 16gb? Obecnie na lapku przy 3 gb aby zachować płynność, raczej staram się go nie przeciążać.
Na razie przestaję teoretyzować, w ciągu tygodnia spróbuję odwiedzić jakiś sklep komputerowy i zobaczę co mi zaproponują.
PS.
Jezeli bedziesz korzystal z mini-itx to nie ograniczaj sie do sklepowych obudow, zaszalej ;)
http://www.mini-itx.com/projects/bender/
Po prawej stronie galeria obudow DIY, moja faworytka jest obudowa LeeLa albo Bender.
;) ;)
:) :) może kiedyś...
U mnie zakupili wszystkie 4 sztuki, sądząc po spec. w standardzie (jeszcze wtedy tam nie pracowałem).
Nie no ... na router to pewnie i 256 MB byłoby zupełnie OK;)
Ale z drugiej strony jak się to robi w większych firmach? Stawia się PC'ta robiącego za router? ... czy raczej zajmuje się tym ... nie wiem ... zarządzalny switch robiący za serwer DHCP? Jak to jest u Was?
Napisales dell server. W mniejszych i srednich firmach wstawienie komputera klasy server i wrzucenie na niego router + firewall+ IPS bylo dosc czesto praktykowana metoda, ze wzgledu na oszczedzanie. Dedykowane urzadzenia kosztowaly znacznie wiecej.
W wiekszych firmach wszystko stoi na dedykowanych jednostkach, wiec to tez zupelnie inny temat. Pomijam juz nawet ze te kilka lat od kiedy 512 to bylo minimum to spora zmiana w cenach i dostepnosci sprzetu ;P
Zarzadzalny switch z dhcp? to chyba nie switch jednak :]
Jak ktos kto sie nie zna, kupuje sprzet typu dell server, ( a nie workstation ) i ze wzgledu na maly budzet kupuje podstawowa opcje, to tak jest. Ale to sa wyjatki - ja sie nie spotkalem z kupowaniem podstawowych wersji. Zawsze byly chociaz minimalne rozwiniecia ( choc czasem nie podczas kupna - rozlozenie wydatkow )
@imac
AFAIK i5 w imacu sa to wersje mobilne. Do imaca wkladaja jedynie processory 2 rdzeniowe z HT( i5-2500 maja 4 rdzenie ), czyli sugeruje to wlasnie processory mobilne i5-2520m ?( jedyne 2 rdzeniowe i7 nowej generacji to mobilne i7 )
Wydajnosciowo odskakuje mocno w stosunku do ceny. Ale rozmiarem bije wszystkie opcje micro-ITX ;)
@Obudowa:
wiatrak 80mm - nie lubi. Sa po prostu glosniejsze niz 14 czy 12, z dosc oczywistych wzgledow.
Nie wiem czy bedzie lepsza jezeli chodzi o wentylacje od poprzednich. Mi srednio pasuje takie ulozenie podzespolow.
Zasilacz 150W w komplecie. Nie wiem jaki to zasilacz, ale do podkrecconego i5 moze byc malo. Zero mozliwosci dolozenia grafiki.
Zapewne wentylatory tez 80mm ( wersja slim zasilacza ) wiec nie najciszej.
No to wracam do Q11B (https://www.yooki.pl/obudowa-media-center-lian-li-pc-q11b-mini-itx-czarna-p227332.html). Trochę większa, wiatrak 140mm, możliwość zamontowania własnego zasilacza ATX - lepiej? I jaki zasilacz wstawić przy moich założeniach? W przyszłości zmieści się tam jeszcze jakaś karta graficzna?
Ze zdjec wynika ze jest miejsce na karty rozszerzen, wiec i grafike powinno dac sie wlozyc.
Zasilacz - jak wczesniej, markowy, 150PLN+, ponizej 600W. Jakis OCZ SXS np.
grudzinsky
07-05-2012, 13:32
ale doszłaby jeszcze konieczność ponownego zakupu programów które już mam w wersji windowsowej - obowiązkowe to Capture NX, Photoshop Elements, Office - w tym momencie koszty wzrosły by za bardzo.
CNX dziala na Win i OS X bez najmniejszego problemu, sprawdz na plycie co dokladnie masz napisane ;) jesli chodzi o PsE to wystarczy zadzwonic do Adobe i przysla plyte na OS X, a office mozna zastapic kilkoma innymi darmowymi programami...
Te firmowe komputery, zwykle mają w standardzie mało ramu, nieciekawy dysk, i kiepską kartę graficzną ... ale procesor stosunkowo wypasiony (w skrócie konfiguracja bezsensowna). Tak więc bez zmiany standardowej konfiguracji jest to pomyłka. Mam w firmie DELL serwer (dwa dwurdzeniowe procesory Xeon, dwa dyski i ... 0,5 GB RAM - w czasach kiedy był kupowany, mój PC biurkowy miał może z 2 GB RAM, a już na pewno nie mniej niż 1 GB). Modele biurkowe to samo ... wszystko ładnie pięknie i 0,5 GB RAM (obecnie przez to praca na tych złomach to katorga ... a gdyby było te 1 GB to byłaby inna bajka przy tym Win XP) - co to za standardy mają to nie wiem. Chyba że wychodzą z założenia, że nikt nie kupuje ich kompów w wersji podstawowej - a z tego co widzę jest na odwrót ... czyli kupuje się zwykle standard
W tym podanym przez kolegę DELL powinien być procesor typu G850 ew. i3 to już absolutny max - dużo bardziej pasowałby do reszty. A może mają klientów za idiotów patrzących na sam procesor?Nie, to jest jakaś tam domyślna konfiguracja. Ramu można sobie dołożyć samemu ile chcący. Albo kupując go w warzywniaku (nie tracąc gwarancji) albo zamawiając w Dellu przy zakupie kompa (wtedy mamy w miarę pewność, że wszystko będzie bez problemu działać). Generalnie to komputery to są typowe biurwy, nie stacje robocze, więc nie ma potrzeby wsadzania w nie niewiadomo jakich kart graficznych, czy ultraszybkich dysków. To był tylko przykład pokazujący, że markowy komputer nie kosztuje Bóg wie ile...
CNX dziala na Win i OS X bez najmniejszego problemu, sprawdz na plycie co dokladnie masz napisane ;) jesli chodzi o PsE to wystarczy zadzwonic do Adobe i przysla plyte na OS X, a office mozna zastapic kilkoma innymi darmowymi programami...
Te pierwsze można chyba sobie po prostu ściągnąć z sieci i podać klucz windowsowy. I już. Przynajmniej w obecnych wersjach tak jest, nie wiem co było kiedyś.
Dzięki za te informacje, dodają trochę zamieszania do moich kalkulacji. Wciąż mam jakiś wewnętrzny opór przed przesiadką na Maka. Podobają mi się cholernie, ale nigdy nie pracowałem w tym środowisku, nie wiem co i jak w nim działa, (szczerze wierzę, że wszystko jest "super dopracowane, intuicyjne i nie wieszające się":)), nie jestem przekonany że chcę się dowiadywać a potem jeszcze "uczyć" resztę rodziny (uważam Win7 za wygodny system) no i mimo wszystko w tej samej cenie zwykły PC będzie miał najprawdopodobniej większą wydajność. Chyba że - ponieważ absolutnie nie znam się na Makach - potrafisz mi wskazać coś, co w kwocie do 4,5-5K da mi odpowiednik i5 2500K (nie mobilnego) + 8-16gb ram, dysk 1-2 TB, i monitor dorównujący Eizo FS2331.
Niemniej jednak mam prośbę aby z tego wątku nie zrobił się kolejny wątek o wyższości jednego systemu nad drugim.
grudzinsky
07-05-2012, 23:19
na Macu mozesz postawic sobie Win7. wkladasz plyte, instalujesz i masz dwa systemy na jednym kompie ;) a jest to takie male, ze mozesz to ze soba zabierac wszedzie gdzie masz tylko ochote i masz to do czego podpiac :)
przez 4 lata pracowalem na MBP 15" z procesorem C2D 2.5 i 4GB pamieci. komp mi sluzyl do obrabiania zdjec i radzil sobie z tym lepiej niz nie jeden "super skladak"
poza tym Maci maja to do siebie, ze ich wogole nie slyszysz ;) wiesz, ze gdzies tam sobie lezy i jedyne co slyszysz to tupanie mrowek ;)
Ja postawiłem malucha w obudowie Silverstone SUGO sg06. Zalety - buda mocno podziurkowana (boki i góra) - w związku z tym przewiewna. Z przodu wbudowany stałoobrotowy wiatrak 12cm (a więc w miarę cichy) - wpychający powietrze do budy. Płytę itx montuje się na dole. Z przodu nad nią można zamontować jeden dysk 5,2 cala plus dysk 2,5 cala (np SSD) i napęd DVD slim - a więc full wypas. Z tyłu, na górze jest (w cenie obudowy) niezły zasilacz SFX 300w - z tego co pamiętam to Fortran Bronze, a więc sprawność 80%. Jedyna jego wada, ze względu na rozmiar - to wentylator tylko 8cm ( najgłośniejszy element - ale na pełnej prędkości chodzi tylko przy pełnym obciążeniu). Standardowo zainstalowany wiatrakiem w dół - tzn ciągnie ciepłe powietrze z obudowy i wywala je tyłem. Ze względu na ażurowość obudowy - ja go zainstalowałem odwrotnie, wiatrakiem do góry - dzięki czemu nie kłóci się z wentylatorem procesora i zasilacz pracuje poza obiegiem powietrza w obudowie - tzn ciągnie chłodne powietrze z nad komputera , a wywala je tyłem. Dodatkowa zaleta - to obudowa ma miejsce na zainstalowanie pełnogabarytowej karty graficznej, zajmującej wraz z systemem chłodzenia dwa sloty. Limitem jest tylko długość karty - nie wchodzą najdłuższe dwuprocesorowe, ale z jednoprocesorowych wchodzi większość. Do tego dołożyłem sobie coolera Prolimatech Samuel - niskoprofilowy na heathpipe'ach - wydajniejszy od shurikena - a poza tym ma asymetryczne położenie montażu więc w zależności od położenia podstawki procesora można go różnie ustawiać, żeby nie kolidował np z wysokimi pamięciami. Na coolera wchodzi standardowy 12 cm wiatrak - więc odpada nam problem jak padnie, bo np. w shurikenie jest dedykowany zdaje się 10cm - nie do kupienia oddzielnie. Jak padnie - trzeba zmieniać całe chłodzenie. Ja w tą obudowę wsadziłem płyte itx pod AMD Llano (4 rdzenie taktowane 2,8GHZ zintegrowane z karta graficzną AMD 6530) plus kartę graficzną AMD 6550 która chodzi w dualu ze zintegrowaną w procesorze. Komputer uciągnie każdy film bez zadyszki, a wraz z padem od XBOX-a mam konsolę - w tej konfiguracji ida gry w 1920x1080. Procesor grzeje sie wtedy do temperatury 60-70 stopni (dwa wiatraki 12cm - obudowa i procesor - plus wiatrak 8cm w zasilaczu). Oczywiście nie ma problemu, zeby wstawić w niego intela. Ogólnie polecam ta obudowę - ma przemyślaną konstrukcje jak na taką wielkość, oraz daje się w miarę rozsadnie ułożyć okablowanie.
jackrabbit
08-05-2012, 19:37
No cóż, ja polecę Maca Mini: http://store.apple.com/pl/browse/home/shop_mac/family/mac_mini
No i teraz zostaje jedynie problem gier. :)
Myślę, że Simy i Civy powinny pójść na tej karcie. Najwyżej detale ograniczysz. Ale pewności nie mam, więc rzeczywiście tu praktyk jakiś by się nadał. Oczywiście pod Windowsem, którego trzeba by tu dodatkowo zainstalować.
civ jest wersji na maca, nie wiem jak simy :)
Szabuk, dzięki za dużą dawkę informacji! Zastanawiałem się też nad tym Sugo, ale bałem się że jest za mały na wpakowanie jeszcze grafiki. Fajnie że napisałeś tak wyczerpująco o tej opcji.
Odnośnie Apple'a - byłem dzisiaj w iStore, jak sobie złożyłem zestawy i iMaca, i Maca Mini, to budżetowi włączył się solidny mnożnik. Ale co ważniejsze, pobawiłem się chwilę tym systemem i jakoś do mnie nie przemówił. Wiem, że mógłbym się przyzwyczaić, ale w połączeniu z ceną rezygnuję z tej opcji i pozostanę tylko biernym wielbicielem designu apple'owego.
W końcu udało mi się odwiedzić sklep komputerowy, i oto co mi zaproponowano:
- Lian Li Q11B, zgodnie z moim wyborem
- i5 2500K, też mój wybór
- Asus P8H67 I Pro (http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8H67I_PRO/) lub Asus P8H67 I Deluxe (http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8H67I_DELUXE/). Ta druga jest droższa o 200zł, ale skłaniam się ku niej ze względu na: przyszłościowo możliwość wsadzenia 16gb vs 8gb w Pro; poza tym bluetooth i karta wifi wbudowane w płytę - więc nie muszę kupować dodatkowej karty
- cooler - chyba zdecyduję się na shurikena, chociaż proponowali pozostawienie boxowego
- pamięć Corsair 1333 8 gb jedna karta - drugi slot zostanie wolny na przyszłość
- zasilacz OCZ ZS 550W
- dysk Samsung 7200 2TB - różnica do 1TB to tylko stówa
- nagrywarka DVD Asus DRW24B5ST - czarna, chociaż czuję że będzie pewnym zgrzytem estetycznym w porównaniu do reszty obudowy. Ale nagrywarkę muszę mieć, raz na 2-3 tygodnie coś muszę zgrać na płytkę.
- no i Win7 HP64.
Przyszłościowo będę rozważał wsadzenie do tej obudowy drugiego 8 gb (a może od razu wezmę...) oraz karty graficznej (to chyba później) - proponowano mi Palit Geforce GTX 560, czuję że jak na moje okazjonalne (a obecnie żadne) granie i dzisiejszy budżet to może być nawet za mocna karta, a co za tym idzie grzejąca całość. Być może kiedyś kupię jakiś SSD, ale to raczej gdy przestanę czytać że każdemu się jego SSD posypał...
Czy macie jakieś uwagi? Będzie problem z dostępnością płyt głównych więc jeśli nie ma poważnych przeciwwskazań pozostałbym z Deluxe, w kwestii pozostałych części możliwe są modyfikacje.
Co prawda w ostatnich postach odpowiadam sam sobie, ale dla potomnych umieszczę info o ostatecznej konfiguracji. Zostaje to co powyżej, płyta Deluxe; cooler zmieniony na Prolimatech Samuel 17 - Shuriken blokowałby slot na grafikę; a zasilacz zmieniony na modularny Thermaltake SMART M550W, żeby mniej kabli się w obudowie plątało.
Dziękuję wszystkim za rady, sprzęt już zamówiony.
To daj jeszcze znać jak po tygodniu pracy sprzęcik się sprawuje.
Mam pytanie o komputer z przeznaczeniem: biuro dla nooba (brak rozbudowy, grzebania, zaglądania do środka).
Są dwie opcje ... składak lub:
http://allegro.pl/dell-vostro-260st-g630-8gb-500gb-hdmi-nbd-7pro-i2338446285.html
.
Pytanie dotyczy tylko opcji drugiej, a mianowicie co w przypadku jeśli za np. 4-6 lat siądzie zasilacz/płyta główna w takim komputerze? Komputer wiadomo będzie po gwarancji, a zasilacz i płyta są niestandardowe. Co wtedy? Jakie ew. ceny u DELL?
Bierz Vostro. Ceny u Della są całkiem normale. A przynajmniej masz pewność, że kupisz taki zasilacz. Ja 4-5 lat temu złożyłem komputer w obudowie takiej malutkiej jakiejś, padł zasilacz i się okazało, że nigdzie takiego nie kupię i obudowę mogę na złom wywalić. Z resztą, po 4 - 5 latach to cały komputer się na złom nadaje... Ja bym się tym nie martwił specjalnie...
Po okresie gwarancyjnym sprzet sie juz chyba zamortyzuje i raczej bez wiekszych sentymentow bedzie go mozna po prostu wyrzucic. Przepraszam, oddac do recyclingu.
Generalnie, zazwyczaj nie warto sie z 4-6 letnim sprzetem, kosztujacym tak malo na poczatku bawic. Ceny nowych czesci zamiennych ( o ile sa dostepne ) podwazaja sens grzebania przy takim sprzecie.
To daj jeszcze znać jak po tygodniu pracy sprzęcik się sprawuje.
Sprzęt w pełni funkcjonalny mam dopiero od wczoraj, a że czasu mam mało, to i wrażeń na razie niewiele. Na początek kwestie poza-techniczne.
Ta obudowa nie jest mała. Może zbyt dużo sobie po niej obiecywałem, ale mimo wcześniejszego "wizualizowania sobie" ile miejsca zajmie, wygląda ciężko. Może to wynik tego, że dotychczas pracowałem na laptopie. Ale jest solidna, i w środku jest wystarczająco duża miejsca, żeby wpakować tam jeszcze kartę graficzną. Kolejny minus to wbudowana karta wifi, na której mi (niepotrzebnie) zależało i która przesądziła o wyborze droższej płyty (Deluxe). Okazuje się, że aby działała, trzeba z tyłu podpiąć dwie(!) anteny - czyli kable i dwa kółka o średnicy ok. 10 cm, co sprawia że liczba kabli zaczyna przeszkadzać, no i całość przestaje wyglądać estetycznie. Jeśli ktoś nie planuje zwiększania pamięci do 16gb, to polecałbym tańszą wersję tej płyty (Pro) i dokupienie wifi na USB.
Natomiast monitor... no cóż, na szczęście wcale nie jest aż tak brzydki jak noc listopadowa, mimo że szczytem estetyki nazwać go nie można. Bez naklejania fantazyjnego kolorowego paska wygląda nieco spokojniej. Jeśli chodzi o obraz, no tutaj poczułem sens przesiadki z laptopa :) Nie mogę niestety powiedzieć nic dobrego o dźwięku z tych głośniczków. Nie przykładałem do tego wagi, bo jedyne dźwięki, jakich potrzebuję to piosenki dla dzieciaków na youtube, i przy pierwszym podejściu się po prostu załamałem. W zasadzie lepiej by było, gdyby tych głośniczków-bzyczków nie było :(
Poza tym wiatraczki minimalnie szumią, ale prawie niesłyszalnie, wszystko chodzi ładnie, system ładuje się szybko (bo czysty;)) - na razie zainstalowałem update'y do systemu i nie miałem czasu na więcej testów.
Jedna sprawa nie daje mi spokoju. Otóż podczas weekendu nie miałem kabla DVI (w sklepie zapomnieli spakować), i podłączyłem monitor przez HDMI. To, co zobaczyłem to był dramat - brak przejść tonalnych, nieostre piksele (tak jakby "przesunięte"), dziwne kolory. Dlaczego tak się działo? Przecież i to, i to jest sygnałem cyfrowym, powinno nie być żadnych zmian.
Jedna sprawa nie daje mi spokoju. Otóż podczas weekendu nie miałem kabla DVI (w sklepie zapomnieli spakować), i podłączyłem monitor przez HDMI. To, co zobaczyłem to był dramat - brak przejść tonalnych, nieostre piksele (tak jakby "przesunięte"), dziwne kolory. Dlaczego tak się działo? Przecież i to, i to jest sygnałem cyfrowym, powinno nie być żadnych zmian.
Musisz mieć coś z kablem albo ustawieniami karty. U mnie nie ma różnicy między DVI a HDMI. No chyba, że to kwestia monitora :(
Ja bym obstawiał stery do grafiki. Z tego co napisałeś wynika, ze jedziesz na Intelu HDMA wbudowanym w I5. To co ludzie piszą na forach komputerowych - to mocno psioczą na intelowskie stery do grafiki. Ja nie mam doświadczeń z nimi, bo nie używałem, ale trzeba chyba w nich pogrzebać. Ja np miałem ostatnio przy moim małym AMD Llano (też APU) objaw, ze grafika się odpalała prawidłowo, a w pewnym momencie cyk - i przestawiały się kolory na jakieś zażółcone odbarwione. Po pogrzebaniu, w jakiejś głęboko ukrytej zakładce okazało się za to odpowiedzialne domyślne ustawienie w sterach na przestrzeń YUV zamiast sRGB. Teraz mi też cyka - ale kolory się nie zmieniają.
Po kilku tygodniach mogę już się wypowiedzieć odnośnie efektywności zestawu.
System trochę się zaśmiecił, ale nadal opóźnienie przy starcie jest niewielkie.
Capture NX2 śmiga aż miło, mimo włączonego "keep all steps active" nawet duże zmiany dokonywane na którymkolwiek poziomie maksymalnie trwają ułamek sekundy.
O Photoshopie Elements nawet nie wspominam, bo on chodził dobrze i wcześniej.
Taki drobiazg - USB 3.0, pod kątem czytnika kart, to błogosławieństwo. Po urlopie miałem kilka kart nefów do zrzucenia na dysk - to co wcześniej zajmowało 8-10 minut (4 gb), teraz trwa max 1,5-2 minut.
I moje zmartwienie - Civilization 5 ;) - ściągnąłem demo, chodzi na ustawieniach medium i w rozdzielczości 1920x1080 i spokojnie da się grać. HD 3000 daje radę :D
A wrażenie po przesiadce z laptopa na ten monitor - po prostu znowu chce się zdjęcia obrabiać ;) Uczta dla oczu. Z uszami trochę gorzej, ale o tym już wspominałem...