PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr polaryzacyjny - jaki?

zielonek430
01-05-2012, 19:23
Witam

Czytałem test na portalu (nazwy wolę nie przytaczać, bo a nuż to zabronione) i z niego wynikało, że najlepszy to niejaki Marumi DHG Super Circular, lecz nie mam kasy na tak drogi filtr i wolałbym się raczej skupić na czymś tańszym. Co z tych tańszych wybrać? Średnica to 52 mm (wiem, że lepiej przejściówkę i większy, ale i tak do niczego go nie dopasuję, chyba, że przyda mi się polar do focenia na długich ogniskowych ;)). Poza tym podpasuje do kitowego i 35/1,8 który planuję dokupić. Jaki filtr w cenie ~150 zł (+/- 50zł) najlepiej wybrać? Czy Marumi DHG, jeno Circular bez super będzie OK?

I przy okazji czy może ktoś polecić dobry sklep internetowy (albo sprzedawcę na allegro) z dobrymi cenami i dobrym zabezpieczeniem przy przesyłce?

Art Erie
01-05-2012, 19:35
Filtry polaryzacyjne sa drogie; Marumi zaś to dobry filtr w średniej cenie. Lepiej taki z powłokami DGH niż bez.
52mm to mała średnica ( dla mnie "standard" to 77mm ), więc będzie tanio a jeszcze taniej (jakościowo) schodzić nie warto.

karolt
02-05-2012, 08:57
Miałem napisać, że Hoya jest godna polecenia, ale zauważyłem, że kosztuj w sumie podobnie. W każdym razie ja parę lat używałem filtra Hoya i bardzo zacnie się spisywał.

gALL
02-05-2012, 22:49
Kup Kenko Pro1 Digital Circular PL. Mialem rozne filtry polaryzacyjne i uwazam, ze Kenko ma najlepszy stosunek ceny do jakosci. Obecnie mam tez Nikona CPL ale chyba pojdzie na sprzedaz.

akustyk
02-05-2012, 23:06
nie wiem jak testy na optycznych, wiem jak jakosc optyczna i czyszczenie. dla mnie Marumi Super DHG jest idealne pod tym wzgledem, mimo ze niestety kosztuje.
nie moge tego samego powiedziec o serii DHG, bo to nie czysci sie tak dobrze. jeszcze gorzej czyscily mi sie zawsze wszelkie Hoye (a wiec i Kenko), nie mam doswiadczen
z B+W, ale tez nigdy nie mialem parcia na wydawanie az tyle forsy na kawalek szkielka.

akustyk
02-05-2012, 23:07
nie wiem jak testy na optycznych, wiem jak jakosc optyczna i czyszczenie. dla mnie Marumi Super DHG jest idealne pod tym wzgledem, mimo ze niestety kosztuje.
nie moge tego samego powiedziec o serii DHG, bo to nie czysci sie tak dobrze. jeszcze gorzej czyscily mi sie zawsze wszelkie Hoye (a wiec i Kenko), nie mam doswiadczen
z B+W, ale tez nigdy nie mialem parcia na wydawanie az tyle forsy na kawalek szybki.

zielonek430
03-05-2012, 21:31
Wczoraj zakupiłem Marumi Super DHG, różnica 50 zł a wydaje mi się, że skoro inwestuję, to jak najlepiej. Zobaczę jak się sprawuje po przyjeździe kuriera.

fotocat
17-08-2015, 14:07
Chciałabym zakupić sobie filtr polaryzacyjny. Na allegro jest tego masa, nawet można już znaleźć taki za 13 zł. Myślę, że to przesada i raczej chyba tak tani filtr nie będzie działał, a jego rola będzie wyłącznie ochroną dla obiektywu przed kurzem i plamami. Więc jaki filtr wybrać? Jakiej marki by nie przepłacić i nie żałować straconych pieniędzy?

Art Erie
17-08-2015, 15:20
Opowiedż na zadane pytanie masz wyżej.