Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nieodmiennie szuflada, nieodmiennie PB

maniak666
30-04-2012, 22:56
Jak w tytule.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

Zapraszam.

JaroPienza
30-04-2012, 23:02
Andrzeju bardzo dobrze technicznie, ale nie obraź się jak powiem że nic nowego co by wyrwał mnie. Jest to bardzo ciekawa praca, ale takie zdjęcie podejrzewając że ma 1001 innych "fotografów",
Od Ciebie oczekiwał bym jakiegoś "och i ach" ;)

maniak666
30-04-2012, 23:12
Ja tam obrażalski nie byłem, nie jestem, i mam nadzieję takim pozostać:wink:
Sam bym chciał jak to ująłeś napotkać takie warunki i miejsca co by z gardła wyrwały mi owe ochy i achy. Na razie szukam tu i....
Nic na razie nie zapisało się na karcie godnego uwagi. I jak na razie głowna wina światła a w zasadzie jego braku. Kadry może by się jakieś znalazły ale to ciągle nie to o co chodzi:evil:
Tak że grzebię w tej szufladzie gdzie dno niestety prześwituje coraz bardziej.
Zobaczę może w najbliższą niedzielę coś sie uda.
Schwarzwald budzi wielkie nadzieje we mnie...

Bartekkw
30-04-2012, 23:21
Ale masz tam miejscówki - zazdraszczam :)

Adam Majchrzak
30-04-2012, 23:31
Dobra szuflada nie jest zła. =)))
Podoba mi się światło i detal skał, ale coś dziwnego dzieje się na latarni, tam gdzie powinna być biała (przynajmniej tak to widzę na moim monitorze) występuje zabarwienie. Być może jest to wina wschodzącego Słońca i tego, że bardzo szybko w takich warunkach robi się tam nieciekawie pod względem dobrego światełka.
Dotarłem tam kiedyś o świcie i było tak dużo fotografujących, że ciężko się było wpasować... =/
Pozdrawiam! =]

maniak666
30-04-2012, 23:33
Ale masz tam miejscówki - zazdraszczam :)

Miałem:sad:

JaroPienza
01-05-2012, 00:32
...
Dotarłem tam kiedyś o świcie i było tak dużo fotografujących, że ciężko się było wpasować... =/
Pozdrawiam! =]

i o tym mowie. Osobiście widząc wiele kadrów z jednego miejsca (identycznych) staram się szukać czegoś co nikt nie pokazał. W tym wypadku skoczył bym w morze i sieknął jedno z dołu ;) Byle by pokazać coś innego.

Andrzeju wierze w ciebie bardziej niż w brata rodzonego

JacekCz
01-05-2012, 13:14

I pewnie większości wyskakiwały lampki błyskowe po naciśnięciu spustu :P
Czyli "kup se lustrzankę i zostań artystą".

mirekvampirek
01-05-2012, 14:10
Andrzeju dobra odslona, ale 3 rzeczy rzucaja mi sie w oczy:
utrata szczegolow na latarni, prostowanie latarni i troche mniej tonal contrastu, bo obecnie jest ciut przerysowane.
Co do powielania kadrow to powiem tylko tyle, ze w dzisiejszych czasach malo jest ludzi, ktorzy 'przedzielaja szlaki' jezeli chodzi o kadr, wiekszosc z nas, czasem nawet nieswiadomie kopiuje prace tych pierwszych, zwlaszcza w miejscach takich jak portland bil, czy beachy head, w ktorych kadrowanie jest ograniczone do 2 moze 3 miejsc i skakanie do wody tez nie pomoze :-)
jesli mielibysmy fotografowac tylko to co jeszcze nie sfotografowane, to za kilka lat trzeba bedzie latac na marsa, bo z ksiezyca tez juz sa kadry ;-)
pozdrawiam

JaroPienza
01-05-2012, 14:38
...
Co do powielania kadrow to powiem tylko tyle, ze w dzisiejszych czasach malo jest ludzi, ktorzy 'przedzielaja szlaki' jezeli chodzi o kadr, wiekszosc z nas, czasem nawet nieswiadomie kopiuje prace tych pierwszych, zwlaszcza w miejscach takich jak portland bil, czy beachy head, w ktorych kadrowanie jest ograniczone do 2 moze 3 miejsc i skakanie do wody tez nie pomoze :-)
jesli mielibysmy fotografowac tylko to co jeszcze nie sfotografowane, to za kilka lat trzeba bedzie latac na marsa, bo z ksiezyca tez juz sa kadry ;-)
pozdrawiam

Taka wymówka mnie nie przekonuje :D
Trzeba po prostu ruszyć wyobraźnią

mirekvampirek
01-05-2012, 16:03
Mnie wymowka o skakaniu do wody tez nie przekonuje, wydaje ci sie, ze pojechalismy tam z maniakiem i trzymajac w reku zdjecie wykonane przez kogos tam szukalismy miejsca, z ktorego zostalo zrobione?
Jaro masz racje w tym co piszesz, ale pojedz kiedys w takie miejsce z ktorego jest mnustwo takich samych kadrow i pokaz jaka masz wyobraznie.
Bez urazy
pozdrawiam

JacekCz
01-05-2012, 16:24
Mnie wymowka o skakaniu do wody tez nie przekonuje, wydaje ci sie, ze pojechalismy tam z maniakiem i trzymajac w reku zdjecie wykonane przez kogos tam szukalismy miejsca, z ktorego zostalo zrobione?
Jaro masz racje w tym co piszesz, ale pojedz kiedys w takie miejsce z ktorego jest mnustwo takich samych kadrow i pokaz jaka masz wyobraznie.

Wypowiem się. Nie twierdzę, że zrobiłbym lepsze zdjęcie, czy że moja rada ma kogokolwiek "ustawić". Kiedyś wyrobiłem sobie myśl, spostrzeżenie, że wyciągam aparat z torby/szafy jak miliony aparatów jest tam chowanych i na odwrót.
Z oszałamiającym krajobrazem mam tę trudność, nie wiem czy mam ją tylko ja, czy jest czymś szerszym, że jak oczy widzą coś fantastycznego, wschody, burze, góry, rosliny, kwiaty - nie zawsze, a nawet powiem że bardzo rzadko - udaje się to przełożyć w zdjęcie. Może jestem ... niepełnosprawnym, ale z bardzo wielu wycieczek wracam bez zdjęć, i jest ok.

A jak Wy myślicie?

JaroPienza
01-05-2012, 16:33
Bez urazy
pozdrawiam

Bez urazy, ale ja bym po prostu tam nie jechał :) jeżeli nie miałbym pomysłu na zdjęcie unikatowe. Tak są to dobrze zrobione zdjęcia.

Adam Majchrzak
01-05-2012, 17:20
W tym wypadku skoczył bym w morze ...

Hehehe.. Czego się nie zrobi dla dobrej foty! =]

A tak już bardziej na serio, to kolega powiedział mi kiedyś: "Pokaż mi coś czego jeszcze nie widziałem."
Dobre motto... i staram się coraz bardziej to wtłaczać w moje fotografowanie.

Adam Majchrzak
01-05-2012, 17:34
I pewnie większości wyskakiwały lampki błyskowe po naciśnięciu spustu :P
Czyli "kup se lustrzankę i zostań artystą".

No nie zupełnie, powiem Tobie, że sprzęty jakimi dysponują tubylcy potrafi czasem przyprawić o kompleksy, oczywiście jeśli ktoś takowe posiada =]
Cóż z tego, jeśli tłoczą się blisko siebie jak kury na grzędzie i nic nie próbują zrobić inaczej...
To jest taka moda tutaj chyba, żeby mieć zawieszone na szyi najnowszy model makrowej puchy... Można przywyknąć do takich obrazków. =]

Z oszałamiającym krajobrazem mam tę trudność, nie wiem czy mam ją tylko ja, czy jest czymś szerszym, że jak oczy widzą coś fantastycznego, wschody, burze, góry, rosliny, kwiaty - nie zawsze, a nawet powiem że bardzo rzadko - udaje się to przełożyć w zdjęcie. Może jestem ... niepełnosprawnym, ale z bardzo wielu wycieczek wracam bez zdjęć, i jest ok.

Doskonale to rozumiem, bo też tak mam. =)))
Owego feralnego poranka nawet nie wyjąłem cyfraka... I nie żałowałem.

Innym razem zdarzyło mi się tam być znów i zrobiłem tylko kilka klatek analogiem, bez filtrów, wężyków...etc.. i jak się okazało efekt mnie zaskoczył, bo wyszło coś czego się nie spodziewałem.

Bez urazy, ale ja bym po prostu tam nie jechał :) jeżeli nie miałbym pomysłu na zdjęcie unikatowe. Tak są to dobrze zrobione zdjęcia.

Łatwo jest powiedzieć jak się nie mieszka na wyspie =))) Wiesz, każdy chce mieć swoje Portland, Durdle, Stonehenge i setki podobnych znanych miejscówek, i nie ma chyba w tym nic złego. Zgodzę się jednak co do faktu, że trzeba ruszyć szare komórki do roboty i wykreować coś co zatrzyma i utkwi w pamięci.

Pozdrawiam! =]

mirekvampirek
01-05-2012, 17:50
ja bym po prostu tam nie jechał jeżeli nie miałbym pomysłu na zdjęcie unikatowe.

tutaj cie chyba troche ponioslo? :-D
uwazasz, ze wszystkie twoje zdjecia sa unikatowe?
sa tez na swiecie ludzie, ktorych samo fotografowanie potrafi cieszyc (wiesz przygotowania, wyprawa, planowanie, przygoda itd), sa tez ludzie, ktorzy od czegos zaczynaja, nie od razu sa w stanie popelniac same unikaty
pzdr

JacekCz
01-05-2012, 18:52
No nie zupełnie, powiem Tobie, że sprzęty jakimi dysponują tubylcy potrafi czasem przyprawić o kompleksy, oczywiście jeśli ktoś takowe posiada =]
Cóż z tego, jeśli tłoczą się blisko siebie jak kury na grzędzie i nic nie próbują zrobić inaczej...
To jest taka moda tutaj chyba, żeby mieć zawieszone na szyi najnowszy model makrowej puchy... Można przywyknąć do takich obrazków. =]

No więc pobyłem z tutaj-bylcami jakiś czas, też lustra zaczynają obowiązywać. NIKT nie rozumiał dlaczego wieczorem lampka mu wyskakuje i CO MOŻNA alternatywnie zrobić. Śmieszą mnie (w innej sytuacji) te lampeczki błyskające na Tatry czy morze.

maniak666
01-05-2012, 21:11
Hmm- nie przypuszczałem nawet że zaczątkiem takiej dyskusji stanie się ta fota.
Mirek pozwolił sobie wystąpić w roli adwokata- a że uczynił to bdb- totez nie będę się rozwodził dodatkowo- bo w zasadzie powiedział to co i mnie nasunęło się na myśl.
Dzięki za odwiedziny.

jarekf34
01-05-2012, 21:45
Ach tam było czy nie było ważne, że fajnie pokazane i już :)

JaroPienza
01-05-2012, 23:32
tutaj cie chyba troche ponioslo? :-D
uwazasz, ze wszystkie twoje zdjecia sa unikatowe?
sa tez na swiecie ludzie, ktorych samo fotografowanie potrafi cieszyc (wiesz przygotowania, wyprawa, planowanie, przygoda itd), sa tez ludzie, ktorzy od czegos zaczynaja, nie od razu sa w stanie popelniac same unikaty
pzdr

Hmm- nie przypuszczałem nawet że zaczątkiem takiej dyskusji stanie się ta fota.
Mirek pozwolił sobie wystąpić w roli adwokata- a że uczynił to bdb- totez nie będę się rozwodził dodatkowo- bo w zasadzie powiedział to co i mnie nasunęło się na myśl.
Dzięki za odwiedziny.

Panowie się zawsze będziecie wspierali, a więc zacznijcie pokazywać zdjęcia jak kiedyś. Skończcie się usprawiedliwiać na wzajem. Mam dosyć marudzenia, a to statyw, a to obiektyw, a to tłum 200 osób. Jak Wam się pomysły skończyły to zawsze do Toskanii możecie przykecieć :D

maniak666
01-05-2012, 23:53
(...)Skończcie się usprawiedliwiać na wzajem. Mam dosyć marudzenia, a to statyw, a to obiektyw, a to tłum 200 osób.

Czy gdzieś któryś z nas coś takiego wspomniał?

mirekvampirek
02-05-2012, 08:51
Panowie się zawsze będziecie wspierali, a więc zacznijcie pokazywać zdjęcia jak kiedyś. Skończcie się usprawiedliwiać na wzajem. Mam dosyć marudzenia, a to statyw, a to obiektyw, a to tłum 200 osób. Jak Wam się pomysły skończyły to zawsze do Toskanii możecie przykecieć :D

jaro nie odwracaj kota ogonem, zaczynasz byc arogancki, mam wieksze zmartwienia w zyciu niz twoje problemy z powtarzajacymi sie kadrami!!!
Najbardziej rozbawia mnie to, ze powtarzalnosc zarzuca mi gosc, ktorego zdjecia sa na jedno kopyto, tzn wymiziane pola, wyjdz kiedys z toskani i poznaj swoje slabosci, zanim zaczniesz wytykac je innym, albo pokaz toskanie tak jak jej jeszcze nikt nie pokazywal, bo jak ci pisza ludzie tu i tam, wychodzi im to bokiem
pozdrawiam
i'm out

JaroPienza
02-05-2012, 11:19
jaro nie odwracaj kota ogonem, zaczynasz byc arogancki, mam wieksze zmartwienia w zyciu niz twoje problemy z powtarzajacymi sie kadrami!!!
Najbardziej rozbawia mnie to, ze powtarzalnosc zarzuca mi gosc, ktorego zdjecia sa na jedno kopyto, tzn wymiziane pola, wyjdz kiedys z toskani i poznaj swoje slabosci, zanim zaczniesz wytykac je innym, albo pokaz toskanie tak jak jej jeszcze nikt nie pokazywal, bo jak ci pisza ludzie tu i tam, wychodzi im to bokiem
pozdrawiam
i'm out

no i kogo tu ponosi. Mirku nie wmawiaj komuś ,ze zaczyna być arogancki jeżeli nawet mnie nie znasz. Widać ,ze masz problemy ,tylko co mnie to obchodzi. O moich zdjęciach wypowiadaj się pod moimi zdjęciami. Tu mowa o zdjęciu Andrzeja (chyba ,że to twoje bo w sumie takie same robicie)

maniak666
02-05-2012, 18:33
(...) (chyba ,że to twoje bo w sumie takie same robicie)

No chyba jednak cię poniosło.
Na tym proponuję zakończyć tę bezsensowną przepychankę. w każdym razie ja sobie jej tu nie życzę.

PABLOOK
02-05-2012, 20:13
Wielce sympatyczne światełko, niebo może nie z pewexu ;), ale także do tych przyjemnych należy :).
Miejsce mi się podobuje i sam bym bardzo chętnie się z nim kiedyś zmierzył.
Co do kadru, to wolałbym chyba bardziej klasyczne jego odmiany. Mam tu na myśli format. Ale tak jak jest, też do mnie gada ;).
Uwagi Mirka słuszne się wydają. Dodam tylko, że ja bym powalczył z tematem światła-cienie ;).

IsweepI
02-05-2012, 20:33
nie no jedni narzekają, że oklepane a ja bym żonę sprzedał żeby móc tam być nawet z głupim kompaktem..... ehhh ludziom się w ....... poprzewracało.
Co do zdjęcia to jak najbardziej ok, światło, detale, faktycznie nie porywa ale jak najbardziej poprawnie i nie masz się czego wstydzić:)
Ja bym może trochę więcej morza pokazał rezygnując z prawej strony, ale nie było mnie tam więc nie wiem czy się da.