Zobacz pełną wersję : mocowanie na rower
michal.g
30-04-2012, 14:41
chciałbym zamocować nikona d5100 na kierownicy roweru - czy istnieje jakiś oryginalny statyw / mocowanie przeznaczone do takiego montażu?
Zastanawiam się też jak bardzo ryzykowne będzie umocowanie tam lustrzanki - jaki wpływ na pracę lustra będą miały drgania itp.. - głównie chcę kręcić filmiki z perspektywy 'roweru'.
Odpuść sobie mocowanie lustrzanki do roweru. Najlepiej kupić kamerkę HD przewidzianą do takiego wykorzystania.
http://www.cyfrowe.pl/filmowanie/delkin-fat-gecko-bike-camera-mount---uchwyt-rowerowy.html. W necie pełno DIY uchwytów.
Jednakże taki montaż jest w miarę bezpieczny tylko na krótkich i raczej płaskich odcinkach, nie radzę kręcić filmików na dziurawych polnych (leśnych, górskich itp.) drogach.
krzysiekn
30-04-2012, 16:44
ryzykowne w 200 %.za zbydoo,zdecydowanie sobie odpuść.drgania zabiją wszystko,łącznie z kompaktem.
Poczytaj sobie moje posty w tym watku i reszte to ci uzmyslowi czy to ma sens: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=206107&page=3
Robson_87
30-04-2012, 23:38
mam takie plastikowe mocowanie na kierownice ale jeszcze go nie testowalem ale lustrzanki bym tam nie mocowal. Planuje zakup jakiegos przyzwoitego kompakta za tanie pieniadze by w razie czego az tak nie bylo szkoda. W razie czego moge podac link do ebaya z tym mocowaniem jakbys chcial choc na allegro pewnie tez jest cos takiego
astramus
02-05-2012, 10:49
Tak jak pisał krzysiekn drgania będą kolosalne tak więc rozwiązaniem jest kompakt lub kamera z HD. Lustrzankę ze stabilizacją w puszce też byś mógł posadzić ale wątpię abyś znalazł odpowiednie "pewne" i stabilne mocowanie. Jednak wagowo różnią się od siebie (lustrzanka i kompakt)
michal.g
02-05-2012, 12:37
fakt pewnie nie trudno uszkodzić sprzęt, a na allegro faktycznie znalazłem mocowania na kierownicę (choć są one do kompaktów), jednak biorąc pod uwagę drgania.. raczej odpuszczę takie eksperymenty. dzięki za wskazówki
Poprostu szkoda sprzetu aparat ma sporo mechaniki ktorej kowal nie projektowal, nawet jesli nic ci sie wielkiego nie stanie, nie zaliczysz wywrotki, to moze sie rozregulowac mechnizm lustra lub optyka obiektywu, czy warte jest to ryzyka dla jednych tak dla innych nie. Wydaje mi sie ze jesli wpadlbys w wieksza dziure podczas duzej predkosci to wyrwalbys insert z gwintem do ktorego przyczepiles aparat z aparatu. Rozwiazanie w stylu steady cam eliminuje problem drgan ale nie zapewnia bezpieczenstwa.
Ja grzejac ostro po dziurach potrafie bidon z koszyka wyrzucic, ktory znajduje sie w srodku ciezkosci roweru, a co dopiero majac aparat na kierownicy, ktora skacze jak mlot pneumatyczny na dziurach mimo 100mm skoku amortyzatorow, z przodu reba race z tylu specialized z brainem zamontowanych w epicu expert.
Do takiej jazdy to tylko dedykowana kamerka na kask jak vio pov
No i stalem sie posiadaczem kamerki onboard VIO POV.HD
Kamerka zbudowana jest jako polaczony obiektyw szklany 6 elementowy z jednostka nagrywajaca z wyswietlaczem, kablem dlugosc ok 1,5m.
Zasilana jest 4 bateriami AA/R6, uzywalem baterii AA ok 2,5h pracy na enelopach podobnie, jedynie baterie litowe daja ok 5h ale jeszcze takich nie testowalem, mozna tez kupic adapter pod zapaliniczke czy akumulator do pojazdu jaki uzywamy.
Karta pamieci to sdhc 10-tka o pojemnosci 32gb mogaca pomiescic 4h 33min filmu full hd 30 klatek. Sa jeszcze mniejsze rozdzielczosci w tym 720p 50/60 klatek dla dynamiczniejszych scen. Z regulacja jakosci nagrywanego materialu.
Kamerka ma zamontowany sredniej jakosc mikrofon zintegrowany w kablu mozliwosc jego regulacji czulosci to 1-4 i automatycznie.
Kamerka dziala na linuxie ver.: 2.6.32.24-davinci1, posiada menu ustawien 27 opcji, w tym jezyk polski menu.
Jesli chodzi o obraz to posiada kompensacje ekspozycji + - 3, oraz pomiar ekspozycji pelny/punktowy, filtr zaklucen, filtr wyostrzajacy, mamy 4 sposoby rejestracji materialu clip, loop, loop&forward, rejestracja zdjec fullhd co 1 sek do zapelnienia karty.
Ponadto material mozemy otagowac podczas filmowania klikajac przycisk rec/tag podczas interesujacego nas momentu i kamerka zapisuje tag w postaci (mozemy zdefiniowac dlugosc trwania tagu w sek/min) w momencie wcisniecia tag zapisuje odrebny klip od momentu wcisniecia dodajac to co sie dzialo przed wcisnieciem przycisku o dlugosci rownej tagu (klip ma dlugosc 2 tagow a moment wcisniecia tagu jest w srodku klipu, dzieki temu nie stracimy zawiazania interesujacej nas akcji na filmie). Potrafi tez kilka tagow skompilowac w jednen klip z interesujacymi nas momentami wykonujac ja w rekorderze odpada wiec obrobka w domu na pc.
To tyle w skrocie mam ja od kilku dni i jeszcze nie poznalem jej mozliwosci w pelni, a wyglada ona tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.latimes.com/media/photo/2011-06/62106535.jpg)
Mozna ja kupic u jednego z dystrybutorow na Polske (podany na stronie producenta vio) chyba w najlepszej cenie z wszystkich polskich zrodel tu: http://www.marcotec-sklep.pl/de/products/cat_450/index.htm jest to co prawda sklep internetowy ale bylem u nich osobiscie po odbior i moge ja polecic. Natomiast mialem nieprzyjamna sytuacje ze sklepem internetowym orlenu i tu radze kupowac tylko z odbiorem osobistym na stacji bezynowej platnosc tylko gotowka.
rafal1980
24-06-2012, 13:37
Jak pobawisz się już nią trochę, zamieść jakąś relację z użytkowania ;)
bialogardzianin
25-06-2012, 09:22
Jak pobawisz się już nią trochę, zamieść jakąś relację z użytkowania ;)
Dokładnie. Wrzuć kolarz na YT filmik, opisz też proszę jak wygląda kompresja w filmikach- ile min. filmu/ ile MB.
Na YT pełno filmików z jazd DH, ale ciężko je oglądać, sporo kamer ustawionych tak, że nie widać trasy albo obrazem telepie nie z tej ziemi, ale niektóre dech zapierają.
Witam
Pojedzilem troche i filmowalismy na moim i kumpla rowerze rezultaty znajdziecie tutaj (http://www.youtube.com/cnchobby) Oczwiscie na kompie wzglada to duzo lepiej, jakby youtube kompresowalo dodatkowo material. Co ciekawe w realplayer jak odpale film i obok w oknie youtube to widac roznice na niekozysc tego drugiego.
Niestety mam kolano po operacji i nie moge za szybko pomykac ale niedlugo pewnie juz bede mogl, wiec stosowne filmiki sie pojawia za jakis czas, zamieszczony material jest z jazdy po lagiewnikach, niestety nozka mi jeszcze nie podaje wiec sie strasznie wleke.