Zobacz pełną wersję : SB900+Filtry
paparazzi89
30-04-2012, 12:02
cześć, w sobotę na weselu na sali wychodziło mi pomarańczowawe tło, przypomniałem sobie że mam w torbie filtry do lampy SB900- no to zacząłem eksperymentować (pierwszy raz) założyłem pomarańczowy filtr, zrobiłem zdjęcie - patrzę i rewelacja oczom nie wieżę jakie naturalne kolory :) no to dawaj wszystkie zdjęcia z filtrem. Teraz patrze na zdjęcia- w podglądzie OSX pomaranczowe, ViewNX 2- pomarańczowe, wrzucam do lightrooma- pomarańczowe zjeżdżam balansem bieli i jakieś dziwne te kolory :( co jest grane? dlaczego na ekranie aparatu zdjęcia są 'pikne' a w kompie źle? :(
RobertMiernik
30-04-2012, 13:26
Delikatne odchyłki LCD aparatowego od zwykłego monitora się często zdarzają ale to nie powinna być duża różnica, pokaż zdjęcie z filtrem i bez to coś więcej może wywnioskujemy.
Filtry lampowe (nikony lub folie CTO) nie wyobrażam sobie inaczej niż w RAW. Nie piszesz, masz auto WB czy nie, JPG czy NEF ?
Przecież filtr "PSUJE" kolor zdjęcia - tylko czyni go jednolitym z przodu i tyłu i w obróbce to jednym ruchem doprowadzamy do bieli..
Na aparacie oglądałeś być może w ciepłym oświetleniu więc oko się do niego dostosowało.
paparazzi89
01-05-2012, 09:18
Oczywiście raw. Bilans bieli różnie, czasem ustawialem w stopniach, czasem auto, i właśnie zorientowałem sie ze ustawia bilans taki z tylu jak i z przodu.
Dzis mogę powiedzieć że wrócę do tematu za jakiś czas, ponieważ inne zdjęcia faktycznie ustawialem w LR bilans na około 2200 i jest super :)
Tylko na niektórych zdj wychodzą dziwne kolory, jak będę odrabial to napiszę co i jak ;)
Bilans bieli różnie, czasem ustawialem w stopniach, czasem auto, i właśnie zorientowałem sie ze ustawia bilans taki z tylu jak i z przodu.
Dzis mogę powiedzieć że wrócę do tematu za jakiś czas, ponieważ inne zdjęcia faktycznie ustawialem w LR bilans na około 2200 i jest super :)Gdzie Ty się tego bilansu nauczyłeś? W jakiej książce, na jakim forum, w jakim programie widziałeś takie określenie? BALANS!
paparazzi89
01-05-2012, 09:40
nauczyłem się w iOS :) nie zwróciłem uwagi że tak poprawił ;/
blackmetal_x
07-05-2012, 09:55
Jeśli zdjęcia pomarańczowe, to filtr nie powinien być inny? Zielony? Czy tylko mi się tak wydaje? Bo jeszcze mocniej na pomarańcz zrobiło?
Jeśli zdjęcia pomarańczowe, to filtr nie powinien być inny? Zielony? Czy tylko mi się tak wydaje? Bo jeszcze mocniej na pomarańcz zrobiło?
źle kombinujesz. W filtrach chodzi o to, na ile część "pod władaniem" lampy błyskowej różni się od reszty. Filtrami masz doprowadzić do jednolitej tonacji i tyle. Zwykle ta część jest zbyt zimna.
Były wpisy w jakimś poradniku, że lampa jest dobra, bo "zakrzyczy" nieprawidłowy kolor jaki jest z otoczenia.
(Debilne moim zdaniem, ale w czasach netu każdy ma jednakowe prawo do publikacji, podobnie jak "miej słońce za plecami i ustaw ludzi w środku"). Zakrzyczy ma szybkich migawkach i odetnie nawet zupełnie światło zastane i zostanie czarne tlo - tylko po co. Nie ma zakrzyczeć, tylko byc harmonijna
Jak wychodzi CAŁE zdjęcie pomarańczowe (przód się nie różni od tyłu) to problem czego innego (ustawień WB, obróbki itd) to już filtr jest OK i szukaj j/w.
PS. Nie wiem, co to jest "pomarańczowy" w sensie SB900, ale ja na lampach najczęściej mam środkowy CTO, on jest "lekko pomarańczowy", nie nazwał by go nigdy "pomarańczowym". Dziś bardzo mało jest stareńkich żarówek świecących aż tak ciepło.
filtry na lampie stosujesz wtedy gdy światło zastane ma inną temperaturę niż błyskowe (a nie chcesz aby błysk był jedynym źródłem światła, czyli chcesz zastosować światło mieszane), w aparacie balansujesz się do światła zastanego, jeśli temperatura barwowa "spada" poniżej 5000 stosujesz na lampie (lampach) filtry o odcieniach pomarańczowych (oczywiście korekcyjne nie efektowe), jeśli temperatura zastanego oświetlenia jest "powyżej" 5000 stosujesz te o odcieniach niebieskich (filtry też posiadają swoją określoną korekcję, więc powinieneś mieć kilka o różnej korekcji (opisane) - w takich sytuacjach najpewniej stosować ręczny balans, a nie liczyć na interpretację tych dwóch składników przez aparat, oczywiście zastosowanie i rodzaj filtrów zależy na jakim poziomie doświetlania będziesz miał ustawioną lampę i czy pomieszczenie jest na tyle duże, że pozostałe oświetlenie (zastane) jest poza jej zasięgiem błysku, w takim przypadku mogą być fragmenty zafałszowania balansu bieli na skraju zasięgu lampy - przy prawidłowym doborze filtrów możesz śmiało używać JPEG
Filtry na lampie możesz stosować też do dodatkowych efektów (np czerwone ściany i czerwona sukienka), po założeniu filtrów na lampę i dopasowanie się do ich temperatury barwowej z aparatem uzyskach pierwszy plan (oświetlony lampą) jako prawidłowy, a poza lampą "zafałszowany" dzięki temu będziesz mógł kolorystycznie oddzielić dwa motywy o tym samym kolorze - odcieniu
A jak poradzić sobie w pomieszczeniach gdzie wystrojem jest wszędobylskie drewno od podłogi po sufit.
A jak poradzić sobie w pomieszczeniach gdzie wystrojem jest wszędobylskie drewno od podłogi po sufit.
szara karta, niestety przy lampie błyskowej możesz mieć problem odbijania koloru drewna, w zależności od odległości i stopnia "mieszania" światła, tak będzie zawsze przy kolorowych ścianach, ratuje "trochę" bezpośredni błysk, niestety ze szkodą dla fotek :(