Zobacz pełną wersję : D7000 i fotografia produktowa
gamemonster
30-04-2012, 11:10
Witam,
Na wstępie witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post, wchodzę dopiero w świat profesjonalnej fotografii dlatego mam pytanie:
Planuję zakup D7000 + Nikkor AF-S 17-55mm f/2.8G ED-IF DX + Nikon SB-900
Chciałbym zajmować się głównie fotografią produktową (softbox), studyjną (portrety). Zdecydowałem się na ten obiektyw bo wyczytałem, że jest bardzo uniwersalny, ale jednak chciałbym się upewnić czy nadaje się do takich zastosowań.
Zależy mi, aby obiekt fotografowany nie miał głębi ostrości, czyli wszystkie krawędzie były ostre bez rozmycia, i mam tu na myśli również przedmioty które są głębokie na np 80 cm (np fotel)
Będę wykonywał również zdjęcia mniejszych przedmiotów w namiocie bezcieniowy, gdzie odległość od fotografowanego obiektu jest bardzo mała np 30 cm.
Proszę napisać czy ten obiektyw będzie ok do takich zastosowań, ewentualnie co do niego dokupić.
Może lepiej do tych celów sprawdzi się Nikon Nikkor AF 50 mm f.1.8 D
Z góry dziękuje za pomoc
Chcesz się zajmować fotografią produktową nie mając pojęcia o fotografii? Do fotografii produktowej to najlepiej nikkor PC-E 85mm. Poza tym SB-900 to trochę mało jak na profesjonalne fotografowanie studyjne.
Do fotografii produktowej ten obiektyw jest za szeroki. Zwykle używa się najdłuższej ogniskowej, na jaką pozwala rozmiar studia, wtedy zbiegi są najmniejsze. Nie jest też potrzebna jego jasność. Jeśli ma to być jeden obiektyw, to polecam Nikkora 28-105/3.5-4.5. Bardzo dobry optycznie i ma makro 1:2.
Docelowo najlepszy byłby komplet stałek (w tym co najmniej jedna makro 1:1). Na początek 35/1.8 i 85/1.8 (ten głównie do portretu). Zamiast niego może być np. Tamron 90/2.8, który ma skalę 1:1.
panoramix
30-04-2012, 12:46
Witam,
Na wstępie witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post, wchodzę dopiero w świat profesjonalnej fotografii dlatego mam pytanie:
Planuję zakup D7000 + Nikkor AF-S 17-55mm f/2.8G ED-IF DX + Nikon SB-900
Chciałbym zajmować się głównie fotografią produktową (softbox), studyjną (portrety). Zdecydowałem się na ten obiektyw bo wyczytałem, że jest bardzo uniwersalny, ale jednak chciałbym się upewnić czy nadaje się do takich zastosowań.
Zależy mi, aby obiekt fotografowany nie miał głębi ostrości, czyli wszystkie krawędzie były ostre bez rozmycia, i mam tu na myśli również przedmioty które są głębokie na np 80 cm (np fotel)
Będę wykonywał również zdjęcia mniejszych przedmiotów w namiocie bezcieniowy, gdzie odległość od fotografowanego obiektu jest bardzo mała np 30 cm.
Proszę napisać czy ten obiektyw będzie ok do takich zastosowań, ewentualnie co do niego dokupić.
Może lepiej do tych celów sprawdzi się Nikon Nikkor AF 50 mm f.1.8 D
Z góry dziękuje za pomoc
Fotografia którą chcesz uprawiać, wymaga nieskomplikowanej, ale jednak wiedzy, której najwyraźniej nie posiadasz. Zanim wydasz pieniądze na sprzęt, kup jakąś dobrą książkę o podstawach fotografii.
Jest w środowisku takie powiedzenie, które nie wzięło się znikąd: "Na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ... "
Pomysl przedewszystkim o lampach studyjnych min x2, stole + softboxy badz namiocie byc moze uda sie bez softboxow, oraz jako dodatkowa mozesz lampe sb-900 lub sb-910 zakupic zawsze sie przyda jako 3 swiatlo lub poza "studiem". Dodatkowo wyzwalacz radiowy, najlepiej taki co ma funkcje pilota i sklada sie z 2 takich samych elementow czyli nadajniko-odbiornikow (jak cie stac to z przeniesieniem TTL, ale to duzy wydatek) przyda sie poza studiem, szklo kitowe pewnie ci wystarczy, bo swiatla bedzie az nadto.
Zakup tego wszystkiego nie zagwarantuje ci mimowszystko dobrze zrobionego zdjecia, ktore nie bedzie wymagac dalszej obrobki. Do tego potrzebna jest juz pewna wiedza, czyli poczytac to i tam (ksiazek ci nie polece bo przeczytalem w sumie 2 sztuki i nie ma tam nic co by ci sie przydalo), oraz duzo praktyki cwiczen, a najlepsza bedzie mimowszystko rozmowa z kims, kto ci naprawde doradzi w temacie w 4 oczy. Porady z forum moga okazac sie niewystarczajace.
Wiem ze to tez duzy koszt rzedu dodatkowych 2-3 tys extra poza kosztem aparatu, ale to juz takie zycie ciezkie:)
gamemonster
30-04-2012, 14:12
Dziękuje wszystkim za pomoc, nie wspomniałem że jestem grafikiem, z fotkami mogę dużo zrobić w postprodukcji więc z tym nie ma obaw.
Zależy mi tylko na jasnej odpowiedzi czy fotki przy tym zestawie i w opisanych okolicznościach (mała odległość) będzie dało się zrobić bez głębi ostrości czy może zawsze będzie blur, ten obiektyw i tak kupie, ale pytanie czy będą musiał dokupić inny obiektyw tylko na potrzeby fotografii produktowej?
Oczywiście dodatkowe światła, tła i resztę sprzętu studyjnego również planuje zakupić, ale tu raczej budżet na całość do 1500 zł
Jak do 1,5 tys i zamierzasz robic zdjecia modelkom oraz packshoty to lampy musza byc mocniejsze, dlatego ze zawsze je mozesz skrecic przyda sie tez duza liczba ustawianych przyslon. Mozesz np. wziasc pod uwage powerluxa VE-400 ja takie mam. Do tego namiot, wyzwalacz, statywy (bierz te solidniejsze bo jak beda w przszlosci dzwigac softboxy to bedziesz pewny ze lampa nie zrobi "bach"), co da razem ok 1,5 tys, moze ciut wiecej. Softboxy to juz wydatek po ok 250zl, a to dlatego ze skadaja sie jak parasolki w kilka sek, sa tez tansze ktore sa nie ergonomiczne pod tym wzgledem. Oczywiscie wszystko pochodzi i tak z tej fabryki, jakby sie nie nazywalo http://www.vistarfoto.com/en/index.asp
.
Zależy mi tylko na jasnej odpowiedzi czy fotki przy tym zestawie i w opisanych okolicznościach (mała odległość) będzie dało się zrobić bez głębi ostrości czy może zawsze będzie blur, ten obiektyw i tak kupie, ale pytanie czy będą musiał dokupić inny obiektyw tylko na potrzeby fotografii produktowej?
Jeśli będziesz chciał zrobić przykładowo talerz ze schabowym z niskiej perspektywy, to żaden klasyczny obiektyw nie obejmie go w GO. Wtedy potrzebny jest tilt, ale to 5 razy drożej niż masz w budżecie.
Jeśli będziesz chciał zrobić przykładowo talerz ze schabowym z niskiej perspektywy, to żaden klasyczny obiektyw nie obejmie go w GO. Wtedy potrzebny jest tilt
Albo focus stacking, czyli kilka zdjęć i rzeźba w post procesie, z którą grafik sobie poradzi :)
gamemonster
30-04-2012, 16:09
Jeśli będziesz chciał zrobić przykładowo talerz ze schabowym z niskiej perspektywy, to żaden klasyczny obiektyw nie obejmie go w GO. Wtedy potrzebny jest tilt, ale to 5 razy drożej niż masz w budżecie.
A nie wystarczy ustawić przysłony na f/32 lub nawet f/16?
Nie wystarczy, pomijając fakt że przez dyfrakcję gwałtownie spada ostrość. Nie powinno się przekraczać 11
2pompony
30-04-2012, 16:46
Wszystko zależy z jakiej odległości i co robisz. Czasem przymknięcie do przysłony 57 (a nie marnych 16) daje głębię na 4 cm, a cóż tu mówić o całym talerzu - ale to przy skalach odwzorowania bliskich 1:1. I nie przesadzajmy z tą dyfrakcją, są istotniejsze rzeczy.
Jeśli teraz czymś robisz, najlepiej sprawdź sam, a jeśli nie masz czym sprawdzić - umów się na jakiś plener, to Ci cykną parę fotek byle czego stojącego na stole, żebyś zobaczył jak z tymi głębiami jest w takich przypadkach, jakie chcesz robić. Takie gadanie w teorii ile głębi, czy złapie, i tak dalej to zwykle zgadywanie.
Wszystko zależy od warunków - z jakiej odległości, jaką ogniskową i jaką przesłoną. Za dużo zmiennych, żeby powiedzieć na sicher. Nawet kalkulator GO, który można sobie ściągnąć niewiele Ci powie...
Poszukuję dobrej książki o fotografii produktowej. Jedyna jaką znalazłam jest Fotografii produktowa od przedmiotu do martwej natury - czy ktoś ją posiada? czy warto ją zakupić?
Druga sprawa, to książka o oświetleniu i kompozycji. Co warto przeczytać? Jest tego tyle, że już mam mętlik w głowie.
Z góry dzięki ;) za podpowiedzi.